Intr-o criza a PC-urilor provocata de recesiunea economica si de aparitia tabletelor, GPU-urile nu o duc chiar asa rau. Si asta pentru ca mai toate CPU-urile care se vand in ziua de azi (99% din modelele Intel si 67% din cele AMD) au un GPU integrat, pe langa care multi utilizatori opteaza pentru o placa video separata.
Deci sa vedem cum au stat lucrurile in acest domeniu. Astfel, fata de al doilea sfert al anului trecut 2012, vanzarile de GPU-uri au scazut cu 6.8% (in timp ce PC-urile s-au comercializat cu 11.2% mai prost). Iar placile video au inregistrat o scadere de 5.2%.
Intel detine acum 62% din piata, in crestere cu 0.9% fata de primul sfert al lui 2013. In acest timp, vanzarile de IGP-uri desktop au scazut cu 1.4%, in timp ce modelele notebook au urcat cu 12.1%, pentru o crestere medie pe ambele segmente de 6.2%.
AMD a ajuns la 21.9% din piata, urcand in acelasi interval de timp cu 1.3%. Ei au vandut IGP-uri desktop cu 9.6% mai putine, insa IGP-urile notebook au explodat cu un exces de 47.1%. Per total, au inregistrat o crestere a livrarilor de GPU-uri cu 10.9%.
Iar nVidia a ocupat locul al treilea, cu 16.1% din piata (scadere de 2.2%). Segmentul desktop a inregistrat o reducere de 8.9%, iar cel notebook de 7.1%, cu o scadere medie de 8%.
Informatiile au fost furnizate de Jon Peddie Research.
[…] Iar nVidia […] iar cel notebook de 7.1%, cu o scadere medie de 8%. […]
Da, pentru ca in sfarsit lumea a inceput sa evite placile video de la nVidia pe segmentul laptop.
Era si timpul.
Nu exista criza si nici recesiune economica.
oltcit
De acord.
Le place sa zica ca-i din cauza „crizei” ca cresc preturile sau ca scad vanzarile 🙂
A fost criza, a venit si a trecut ei o trag de par cu aceasta „manevra” de marketing (in general fie vorba)
silveree ce bucurii mărunte ai … te excita niște cifre.
Ai vazut……
Nu exista criza desktopurilor sau disparitia lor ci doar evolutie… totul tinde sa se miniaturizeze si totul evolueaza 🙂
Legat de stire, e usor eronata fiindca se baga IGP_urile in aceasi oala cu GPU-urile, procesoarele nu includ GPU-uri reale ci IGP , lucru total diferit, GPU-ul (Graphics processing unit) este independent/dedicat (un mini pc cu putere imensa de calcul) pe cand IGP-ul (Integrated Graphics Processor) este integrat in procesor dar ea nu e o placa video cu adevarat ci cea mai ieftina solutie de afisare semna video.
Odata cu aparitia DDR4, placile video entry lvl vor disparea complet fiindca IGP-ul va avea o performanta mai mare datorita latimii de banda oferita de rami, vezi diferentele dintre DDR si GDDR la GPU-uri. Ce inseamna asta ? transformare si integrare (lucru bun pentru noi) iar mainstreamul deja o sa fie atacat de IGP-uri… not bad…
In 10 ani maxim desktopurile vor ajunge o cutiuta mica , asta daca nu vor reinventa roata.
[…] Legat de stire, e usor eronata fiindca se baga IGP_urile in aceasi oala cu GPU-urile, […]
De acord, bravo, si eu am observat dar am zis lasa.
Mai este si altceva de gandit, la Intel nu ai de ales cu iGP-urile, adica ti-l baga pe gat vrei nu vrei pe toate CPU-urile lor;
La AMD exista CPU-uri care nu vin cu IGP (vezi seria FX)
Este si normal ca Intel o sa „castige” mai mult procentaj pe piata la domeniu IGP
Si la fel cu a spus si Bo$$ mai sus, este trist ca le bagi in aceeasi oala pe toate numai ca sa ii faci pe cei de la Intel sa stralucesca, AMD vinde mai mult GPU-uri decat Intel.
[…] In 10 ani maxim desktopurile vor ajunge o cutiuta mica , asta daca nu vor reinventa roata. […]
IN SFARSIT, cineva care gandeste! BRAVO!
Dar oricum se poate pune sa stii si pe entry level GDDR-uri puternice, nu cumva GDDR-ul 5 este mai bun decat DDR 4 ?
Am impresia ca da, bine, nu am vazut spec-urile pentru DDR4 ce-i drept.
Legat de banda memoriei, nu inteleg de ce AMD nu au lansat soketul FM2+ pe DDR4, probabil din cauza costurilor dau lasa loc pentru the new generation neavand concurenta adevarata dar daca faceau asta IGP-urile ajungeau la performante de 7770 ceea ce mi se pare WOW… poate chiar mai sus… oricum un lucru e sigur transformarea PC_ului e pe drum…
abia astept vremea cand vor fi accesibile tastatura/mouse/monitor cu proiectie holo … toate astea monitorizate de un cubulet mic si puternic numic desktop care e si mobil… probabil asa vor arata cele performance, cele high end vor avea o marime mai mare bineinteles.
http://wasd.ro/editorials/viitorul-igp-urilor-si-al-procesoarelor
spor la citit (daca cumva e cenzurat automat link-ul ca fiind reclama intra pe WASD si citeste „viitorul IGP-urilor si al procesoarelor” e o lectura frumoasa.
1. Nu cenzuram link-uri normale / utile. Deci poti sa stai linistit aici. Cateodata (cand un comentariu are multe link-uri si nu apartine unui utilizator inregistrat) site-ul semnaleaza automat respectivul comentariu spre aprobare, si apare mai tarziu cand il vedem sa-l aprobam
2. GPU = Graphics processing unit
IGP = Integrated graphics processor
Deci, GPU include IGP. GPU = placi video + IGP-uri. Deci placa video este independenta, dedicata (ca asa i se si mai spune). Nu GPU-ul.
3. RAM sau VRAM sunt acelasi lucru, difera ambalarea lor (module vs chip-uri pe PCB-ul placii video). GDDR-ul se dezvolta insa mai repede, si implicit mai putin per generaite. RAM-ul normal, avand o durata de viata mai mare, ajunge mai sus ca frecventa.
4. Nu frecventa RAM-ului este cea care tine in jos performanta IGP-urilor, ci consumul electric. Ca intr-un TDP de 100 W de ex trebuie sa avem si patru nuclee CPU, si un GPU, si controller de memorie si restul northbridge-ului. Deci momentan IGP-ul este inca mic in comparatie cu GPU-urile din placile individuale. Si putin performant, si cu o latime de banda necesara pt memorie nu f mare.
5. AMD nu va introduce in premiera o noua tehnologie, ca DDR4, pentru ca momentan sunt o solutie de buget, si avantajul lor va disparea daca ar trebui sa le cuplezi procesoarele (ieftine) cu memorie scumpa (ca la inceput orice tehnologie este scumpa). Tocmai, AMD probabil va ramane mult mai mult compatibil cu DDR3. Plus ca dezvoltarea unui controller de memorie DDR4 ar insemna alte cheltuieli, alte procesoare etc.
6. Mai lasati baieti laptop-urile, ca nu sunt atat de perfecte. Au multiple avantaje imposibil de negat in fata desktop-urilor. Insa nu sunt perfect superpozabile, si nici nu o sa fie pentru o categorie buna de utilizatori. Un desktop este mai performant sau mai ieftin. Este mult mai comod sa lucrezi la un desktop (la birou) decat la un laptop. Unui desktop ii poti atasa mai multe periferice, mai usor.
1. Am observat, merci,
2.GPU-ul in sine nu are IGP ci procesor grafic dedicat calculelor… IGP era inainte prezent pe placa de baza… acum e in procesor la fel si controlerul de ram.
3.RAM si VRAM nu sunt unul si acelasi, ramul normal e pentru OS si cache al programelor si VRAM-ul este acelasi lucru doar ca al placii video. GDDR-ul sau VRAM-ul (memorie video) sunt oarecum acelasi lucru, depinde acum de exprimare, in functie de asta alegi cuvantul corect. In teorie DDR_ul si GDDR-ul sunt cam acelasi lucru dar in practica nu (google it or wiky) asa ca nu induce lumea in eroare, GDDR1/2/3/4/5 etc fata de DDR1/2/3 sunt diferentiate prin mai multe lucruri, voltajele de functionare, banda/frecventa mult mai mare la GDDR-uri fara de DDR si bineinteles caldura disipata.
De pe wiki daca nu ma crezi short storry.
Advantages of GDDR3 over DDR2[edit source | editbeta]
GDDR3s strobe signal unlike DDR2 SDRAM is unidirectional & single-ended (RDQS, WDQS). This means there is a separate read and write data strobe allowing for a quicker read to write ratio than DDR2.
GDDR3 has a hardware reset capability allowing it to flush all data from memory and then start again.
Lower voltage requirements leads to lower power requirements, and lower heat output.
Higher clock frequencies, due to lower heat output, this is beneficial for increased throughput and more precise timings.
4.Gresit, in cazul AMD de exemplu, cu cat urci frecventa ramilor mai sus banda creste , asta inseamna banda mai mare la IGP => frecvente mai bune… cauta review-uri pe net, sunt o gramda si ti-o confirm si eu, am un APU care cu rami la 1600 merge okeis in LOL all max-out dar are o sacadare constanta in fluiditate, cu ramii pusi la 2400 zbarnaie, totul e extrem de fluid. IGP-ul AMD nu intra in throttle daca asta incerci sa-mi spui legat de TDP si nu, nu e limitat de TDP (am cooler stock pe el si nu trece de 45grade) . IGP-ul e jumatate din procesor in cazul AMD deci e mare si performanta la actual e undeva pe la 7730/7750 daca sunt usor OC-ate modelele de varf.
5. Cam asta am zis si eu, plus ca procesoarele actuale deja sunt bazate pe acelasi proces tehnologic, probabil cu noile release-uri din viitor o vor face, intel la seria extreme vor venii cu DDR4.
6. Sunt si laptopuri profi si high end problema e ca sunt scumpe dar dc vorbim de laptopuri ?
Citeste link-ul dat de mine daca vrei sa aflii mai multe in legatura de IPG-uri, inca faci confuzie si pui botul la marketing-ul intel. Intel nu are GPU-uri la fel cum nici nvidia nu are GPU-uri… dar AMD are si IGP-uri si GPU-uri, ceea ce incerc sa zic este urmatorul, sursa de la care ai luat stirea e tampit, vorbim de IGP-uri si GPU-uri in aceasi oala dar in titlu scrie GPU-uri adica doar AMD si NVIDIA fara intel… solutii grafice atunci da e corect sa spui IGP si GPU dar nu poti baga in aceasi oala numerele de IGP-uri si GPU-uri de ce ? pai simplu… unele sunt mobile altele sunt desktop, unele vin gratis incluse in procesor pe cand GPU-urile costa cat un PC intreg iar performantele sunt incredibil de mari.
Acum vine si partea a doua, disper cand vad agitatia asta idioata cu piata desktopurilor in scadere s.a.m.d. acum vad ca apare si la GPU-uri… motivul e extrem de simplu si logic…
– placi vechi chiar si 5770/GTX550 inca ruleaza jocuri onorabil la rezolutia de 1400 si se vand la preturi de nimic ~250LEI mult mai ieftin decat o solutie echivalenta noua gen 7750/gt 650 care costa cam 400RON si performantele sunt tot cam pe acolo…
– la full HD deja te poti juca majoritatea jocurilor in maxim (fara AA) cu un amarat de 7790/650TI boost… eu detin 7850 si nu imi trebuie mai mullt momentan , cand incep sa apara jocurile pentru noile console atunci imi fac upgrade fiindca e nevoie pana atunci GG.
– solutiile IGP din procesoarele AMD/INTEL fie desktop fie mobile au performante aproape similare cu placile video entru lvl 7750/650 tot ce se lanseaza sub ele sunt struto-camile (gpu-uri proste extrem de defecte cu o tona de memorie GDDR3 care e pusa degeaba) => placi mai proaste decat solutiile oferite de un IGP care consuma extrem de putin.
Pot sa aduc argumente cu gramada dar probabil nimeni nu va citii ce am scris cum sunt sigur ca nici tu nu ai citit „viitorul IGP-urilor si al procesoarelor” (nu., nu fac reclama, nu asta e intentia) , dar observ ca multi chiar nu picem ca majoritatea lucrurilor in IT se transforma iar ARM in curand vor devenii mult mai puternici cand vor intra pe piata x64 cu SOC-urile… vezi noile SOC-uri din console AMD.
Ne-ai citit din brosura.
Stiim prea bine amandoi ca la fel ca Darius la telefoane, ai facut un joc de cuvinte acolo sus, cu intel 62% pe piata placiilor video, se vede ca iti place Intel 🙂
Reclama BO$$ , oricum nu-mi pasa , pot sa pune si nspe mi de banere dar ma dispera cat de tampita e stirea,
…Informatiile au fost furnizate de Jon Peddie Research… WHO THE FUCK IS THIS ?