Momentan CPU-urile sunt realizate in mare parte intr-un proces tehnologic de 32 nm. Dar in timp ce AMD abia a ajuns la acest nivel, Intel, promotor in domeniu, se pregateste deja de urmatoarea treapta. Iar in 2012, undeva la inceput, va trece la arhitectura Ivy Bridge, pe 22 nm.
Dupa care, in 2013 va urma Haswell, o arhitectura complet noua, insa realizata tot in procesul tehnologic de 22 nm. Abia in 2014 vom vedea un alt proces de fabricatie, de 14 nm, ce va fi destinat procesoarelor Roswell. Tranzitia va fi insa ceva mai lenta, si va dura trei ani (fata de doi cat dedica acum Intel unui proces tehnologic).
Si va fi incheiata de Skylake in 2017. Aceasta familie va fi realizata tot pe 14 nm, pentru 10 nm fiind necesare procesoarele Skymont. Intel ne-a prezentat planurile de viitor. Insa va fi mai interesant cum va migra AMD la astfel de procese tehnologice.
Roswell… hai nu ma-nebuni :)) :))
!!!
Daca o tin tot asa ajungem pe minus
„Roswell”,”Skylake”,”Skymount” denumiri luate din filme…intel inspiratie zero?
n-am vazut aceste filme, ms pt sugestie.:))
dar, nu se zicea ca sub 16 devina greu spre imposibil? si trebuiau sa apara cele optice din 2015? sf?
eee si tu acum…derivate din filme, era un film SF din cate imi amintesc Skyline nu il m-ai stiu complet iar despre Roswell a fost locul unde cauta pe Google.
ma dispera tampenia asta…de ce nu asteptam 3-4 ani, si sa trecem de la 32 nm direct la 10 nm si gata. astia cred ca noi vom schimba procesoarele din an in an. dupa ce vom ajunge la 10 nm care va fi pasul urmator? cate 2 procesoare pe placa de baza? incetul cu incetul vom ajunge la nivelul serverelor…vazusem undeva un server cu 32 de procesoare.
unii au bani sa dea in fiecare an pe un procesor decat sa astepte mai mult pt unul mai serios, altii vor sa fie mandri ca au si pot. si astia sunt destui se pare.
Pai au ales numele astea foarte bine, pentru ca la originea tehnologiei sta OZN-ul prabusit de la Roswell. :))))