Am acasă un televizor vechi, de 17 ani, din acela cu tub. O vreme l-am folosit pe terasă, dar s-a stricat, așa că mă gândeam să cumpăr altul entry-level, prin Programul Rabla pentru electrocasnice 2020.
Cum înștiințarea oficială spunea că înscrierile pentru beneficiari vor fi disponibile de astăzi, am tot urmărit site-ul lor. Comunicatul spunea că ora de deschidere va fi 12.00, așa că am tot uzat tasta F5. Din păcate, singurul mesaj primit a fost acesta:
Ulterior, am primit un update la primul comunicat de presă al ANFM, care anunța amânarea acestui proces:
Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului.
Personal, toată situația îmi aduce aminte de un alt program al Administrației Fondului de Mediu – Casa Verde. Nici acolo au reușit performanța să nu livreze ce au promis. Este posibil să fie cum zic ei, dar la fel de bine mi se pare că amână totul din lipsa fondurilor. Iar cum în România asumarea responsabilității în administrația publică este la fel de întâlnită precum unicornii, au ales o modalitate de a pasa vina.
Pentru cei (încă) interesați, mai jos vă las și detaliile programului:
Persoanele care vor să obțină voucherele trebuie să se înscrie pe site-ul Autorității Fondului de Mediu, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului. Valoarea voucherelor este cuprinsă între 200 și 500 de lei, în funcție de echipamentul dorit:
-
-
300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
-
400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
-
400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
-
500 de lei pentru laptopuri;
-
300 de lei pentru tablete.
-
Sursa: biziday.ro