Am acasă un televizor vechi, de 17 ani, din acela cu tub. O vreme l-am folosit pe terasă, dar s-a stricat, așa că mă gândeam să cumpăr altul entry-level, prin Programul Rabla pentru electrocasnice 2020.
Cum înștiințarea oficială spunea că înscrierile pentru beneficiari vor fi disponibile de astăzi, am tot urmărit site-ul lor. Comunicatul spunea că ora de deschidere va fi 12.00, așa că am tot uzat tasta F5. Din păcate, singurul mesaj primit a fost acesta:
Ulterior, am primit un update la primul comunicat de presă al ANFM, care anunța amânarea acestui proces:
Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului.
Personal, toată situația îmi aduce aminte de un alt program al Administrației Fondului de Mediu – Casa Verde. Nici acolo au reușit performanța să nu livreze ce au promis. Este posibil să fie cum zic ei, dar la fel de bine mi se pare că amână totul din lipsa fondurilor. Iar cum în România asumarea responsabilității în administrația publică este la fel de întâlnită precum unicornii, au ales o modalitate de a pasa vina.
Pentru cei (încă) interesați, mai jos vă las și detaliile programului:
Persoanele care vor să obțină voucherele trebuie să se înscrie pe site-ul Autorității Fondului de Mediu, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului. Valoarea voucherelor este cuprinsă între 200 și 500 de lei, în funcție de echipamentul dorit:
-
-
300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
-
400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
-
400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
-
500 de lei pentru laptopuri;
-
300 de lei pentru tablete.
-
Sursa: biziday.ro
stefan a zis
deci daca dau un laptop vechi, am voucher 500 de lei?
Cristian Răducă a zis
asa scrie acolo
Remus Remus a zis
Si ma gandesc ca pentru orice echipament ( laptop in cazul meu ) trebuie sa dovedesc cu factura&chitanta ca a fost cumparat de mine din magazin sau online si nu merge cu un laptop cumparat din piata de la ” negustorii de ocazie ” ?????
Cristian Răducă a zis
Vor fi anumiti comercianti agreati. Si de acolo faci achizitia.
Daniel Chiriluta a zis
Nu vad nimic pentru aragazuri.
Piuir a zis
Aragazul consuma gaz. Cand dai flacara mica e A+++. Cand dai pe mare… scade la A+.
Ca e vechi sau nou, cam tot atata gaz consuma cat e flacara de mare. E singurul electrocasnic care are cam aceeasi tehnologie de cand a aparut. Nu exist motive reale sa schimbi un aragaz, doar daca e stricat.
Ovidiu Hancila a zis
Salut,
La mine a fost ok cu Casa Verde. Au intarziat un pic cu banii, dar per total au facut ce au promis:)
Cu siguranta o sa ma inscriu si la acest program cand se va da drumul din nou,
Silviu a zis
La laptop uri sau tablete se preda obligatoriu un un calculator ( unitate), monitor, mouse și tastatura.
Cristiana a zis
Chiar e o idee bună. Am și eu un laptop destul de vechi și uzat. Am văzut în comentariile anterioare că nu este suficient doar laptopul propriu-zis. Din ce am înteles, este necesar să trimit și o unitate? Mulțumesc anticipat.
Geoo a zis
Citat de pe site-ul AFM de la ghid de finantare:
„Articolul 5
Cuantumul finanţării
(1) Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:
a) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
b) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
c) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
d) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
e) 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
f) 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
g) 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
h) 500 lei pentru laptopuri;
i) 300 lei pentru tablete.
(2) Suma finanţată de Autoritate se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii
echipamentelor achiziţionate prin program, iar diferenţa este suportată de către persoana fizică, din surse
financiare proprii.
(3) Finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program.
Articolul 6
Cheltuieli eligibile în cadrul programului
(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
– achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice
/congelatoare, televizoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile din clasele
energetice prevăzute la art. 5 alin. (1);
– aspiratoare, laptopuri şi tablete, prevăzute la art. 5 alin. (1);
– TVA aferentă echipamentelor achiziţionate prin program.
(2) Demontarea/Montarea echipamentelor achiziţionate prin program intră în sarcina beneficiarilor şi nu este
considerată cheltuială eligibilă.”
Deci vrei un laptop,dai un laptop vechi la schimb.
Referitor la ce zice Silviu,aia e o aberatie. Laptopul e „un calculator cu perifericele integrate in sasiu”,adica are si mouse si tastatura si monitor si mai are si boxe fata de o unitate clasica.
Si eu vreau sa schimb un laptop pt fratemiu prin rabla insa pana se hotarasc ei sa reporneasca programul, cred ca nu mai am ce sa cumpar…
Silviu a zis
Și mie mi se pare aberat sa ceri o unitate monitor etc pt o tableta sau laptop, dar la magazinul la care lucrez asa apare în regulament primit de la afm.
Cris a zis
Nu va mai amăgiți cu acest program.Eu urmăresc preturile de ceva vreme și am salvat chiar dovada,urmărind un TV la Altex.Cam toți fac măriri de preturi incet incet doar că pt acest exemplu am păstrat copii de ecran cu dovezi concrete(se vede ora și ziua când am făcut print screen).Daca ei măresc prețul unde se duce acel ajutor ?In buzunarul lor….Așa că aproape nu mai contează dacă-mi iau TV-ul la o alta promoție sau acum,prețul e cam tot ăla…De ce să-mi mai bat capul cu înscriere pe site,cara-te cu rabla,fa declarație olografă pe proprie răspundere(că nu ai datorii,că cu prelucraea datelor personale,etc)si apoi scaneaz-o și împreună cu scan după CI hop cu ele pe site,etc.Pt ce atâta chin ?Că acei 400 lei reducere de la Stat sa ajunga tot la magazine ?Că sa nu mai zic că nu-i obliga nimeni sa bage toate produsele in program…Le baga și ei pe cele scumpe!Era prea frumos că un LCD entry la 500 lei să-l iau eu cu 250.Ca e că la mașini,nu mai mult de 50%.Ca asta e scopul,nu ?Sa reducem și noi cheltuielile,in afara de modernizarea parcului…Așa ei măresc prețul,baga in program un TV care e 1000 lei deși înainte era 800 ,ei câștiga profit in plus fata de cel scontat inca 200 lei(mărirea arbitrară făcută de ei că nu-i controlează nimeni) iar eu dau 600 pe el…Pai nu mai bine iau cu 400,450 când e acel entry level la o oferta ?Am zis sa fiu eco și fără nici un program m-am carat cu o namila de tv color dar tub,carcasa de lemn(Finlux vechi adus de afara) și am primit un voucher de 8 lei,la Cora (Pitești,pt cine știe e un centru la Jupiter City,langa autostrada cu Buc).Deci ?Eco in România ?Nicidecum….Afaceri și atât !Am făcut scris la AFM(fondul de mediu).Aștept….Eu cred că e o cârdășie cu patronii de magazine,pe bani publici ,cam cum e cu achizițiile publice când o panseluța mica care face normal 2 lei o iau ei cu 30 lei).Și toți ne facem că nu vedem sau ne lamentăm că nu se poate face nimic…Asta poate fi identificat și că ajutor de stat pt acesti retaileri !Ca și voucherele de turism pt bugetari….Sa nu mai zic că noi ca cetățeni suntem clar discriminați ,că nu avem același tratament….Va dați seama ce ar fi Romania fără UE daca ac fac așa ?Și ăștia sunt PNL ….Stați să vedem dacă se sch ceva daca chiar vor avea puterea peste tot…Dar voi stați liniștiți in case și nu ieșiți la vot că pbl le va regla sfântă treime in România !!
Ion a zis
Scrie cineva de voucher de turism. Ăla e platit de bugetar, prin supraimpozitarea normei de hrana, cu 41 la sută. Mie nu îmi folosește mizeria, care e ajutor de stat din banii mei pentru Horeca. De unde vin banii care intra pe cardul de 1450? Statul ia ii împrumut de la banca, că să bage pe card bugetarilor, iar aia plătesc 12 rate plus impozit, adică 11 rate de 145 plus una de 290.