Dacă nu sunteți la curent cu asta, vă spun eu – NASA tocmai ce a lansat un nou telescop spațial, pentru că Hubble e deja depășit tehnologic.
Iar cum prietenii mei știu că fiu-miu e pasionat de spațiu, mai primesc tot felul de știri din domeniu. Așa că, unul mai hâtru, mi-a trimis linkul de mai jos:
The first image from the James Webb Space Telescope has just been sent back to earth. pic.twitter.com/iF5ZPgylzu
— Risky Squatpump ; (@iampoopsmcgee1) December 27, 2021
Bine, partea și mai interesantă ar fi că nu ar prea mira pe nimeni dacă chiar s-ar întâmpla asta. Nu de alta, dar nu uitați că pe sticlele de antigel scrie mai nou că nu este recomandată ingerarea…
Ei bine, revenind la subiect, dacă sunteți interesați despre subiecte de genul, aflați că puteți vedea pe unde se află telescopul în timp real și imagini sau grafice despre el. Nu de alta, dar refuz să cred că sunt singurul cu prunc pasionat de subiecte de genul sau care are ca hobby explorarea spațiului.
Pentru cei care nu știu chiar nimic despre subiect, aflați că telescopul poartă numele unui fost administrator al NASA, dar a fost lansat de Agenția Spațială Americană împreună cu omologii lor din Canada și din UE. Iar proiectul nu este nou, ci datează din 1996, de pe vremea când Hagi juca ultimul lui European, dar a durat mai mult și a costat de 20 de ori peste ce se prevăzuse inițial. Fanii The Big Bang Theory vor găsi și imagini despre el în galeria indicată de noi, pentru că au fost incluse în serial.
A plecat de pe Teraa pe 25 decembrie și va ajunge la destinație după o lună. Apropo, destinația lui este mai ”sus” decât locația lui Hubble, adică punctul Lagrange 2 dintre Soare și Pământ. Acesta se află la 1,5 milioane de kilometri în sens opus de Soare. Practic, este atât de departe încât, dacă se întâmplă năzbâtia din tweetul de mai sus, va fi imposibil de remediat. 🙂
Dacă tot am discutat de Hubble, aflați că JWT are o oglindă de câteva ori mai mare, adică de 6,5 metri. În fapt, este un ansamblu de 18 oglinzi hexagonale, din motive de care țin de transport. Iar totul este învelit într-un scut termic inovativ, pentru că propria căldură ar afecta ”vederea” lui. Asta pentru că ”vede” în spectru inflaroșu și o face mai bine și mai departe decât bătrânul Hubble…
Să vedem dacă ne trimite vreo poză cu un ET meșterind prin curtea lui! 😛