Performanțele unităților de stocare solid state au înregistrat creșteri substanțiale în ultimii ani de zile. Controllerele sunt mult mai bine optimizate, iar reducerea costurilor de fabricație, prin utilizarea de NAND-uri TLC, a asigurat intrarea în mainstream a SSD-urilor de capacitate ridicată. Cel mai interesant segment de piață este cel al SSD-urilor NVMe, compus, la momentul actual, dintr-o sumedenie de modele, capabile să asigure atât rate de transfer ridicate, de peste 1 GB/s în majoritatea cazurilor, cât și un număr impresionant de operațiuni pe secundă, indiferent de numărul comenzilor aflate în queue. Cu toate acestea, SSD-urile NVMe încă rămân o soluție dedicată entuziaștilor, dispuși să plătească între 700 – 1000 Lei pentru un astfel de mediu de stocare cu NAND-uri MLC și capacitate de 250GB.
Utilizatorii obișnuiți, care nu au nevoie de un asemenea nivel de performanță, se vor orienta, cel mai probabil, către un SSD cu NAND-uri TLC pe magistrală SATA III. Aici, competiția este și mai acerbă și, așa cum e și firesc, prețurile sunt mult mai accesibile. De exemplu, un SSD TLC entry-level cu capacitate de 480GB, precum Kingston UV400, costă puțin sub 800 Lei și e suficient de rapid încât să permită o încărcare rapidă a sistemului de operare, a aplicațiilor de productivitate, dar și a jocurilor.
Astăzi vom discuta despre Apacer AS340 Panther 120GB, un SSD TLC entry-level cu design unic și raport calitate/preț foarte bun. Apacer este o companie taiwaneză fondată în anul 1997 și axată pe producția de medii de stocare solid state și memorii RAM. Mulți dintre voi probabil că nu ați auzit până acum de taiwanezi, mai ales că nu au încă un canal de distribuție foarte bine dezvoltat în Europa, însă compania are un portofoliu bogat de produse, distribuit pe mai multe categorii, pe baza unor criterii ce țin de performanță și preț.
La momentul publicării acestui articol, Apacer AS340 Panther poate fi găsit în variante de stocare de 120 și 240GB. Varianta testată, cu capacitate de 120GB, costă aproximativ 35 Euro și beneficiază de 3 ani garanție. Cu toate că nu ne sunt oferite informații exacte cu privire la volumul maxim de scrieri, pe site-ul producătorului este menționat faptul că garanția de 3 ani este valabilă atâta timp cât indicatorul wear-out din SMART are o valoare mai mare de 0%. Cel mai probabil, acest parametru este strâns legat de volumul de date scrise.
Specificații Apacer AS340 Panther 120GB:
- Capacitate: 120GB
- Interfață: SATA III (6 Gb/s)
- Tip NAND-uri: TLC (triple-level cell)
- Viteză citire: până la 500 MB/s
- Viteză scriere: până la 375 MB/s
- ECC: până la 72 biți/1KB
- Rezistență la șoc: 1500G
- Rezistență la vibrații: 800Hz, 3.08Grms
- Consum: maxim 350mA
- MTBF: 1.500.000 ore
- Umiditate: 5 – 95%
- Temperatură funcționare: 0 – 70 grade Celsius
- Dimensiuni: 100 x 69.9 x 7mm
- Garanție: 3 ani
Ambalaj și construcție
Apacer AS340 Panther vine ambalat într-un blister, protejat printr-o cutie de carton pe care găsim inscripționate câteva dintre specificațiile cheie. Așa cum este specific SSD-urilor entry-level, ne sunt specificate doar vitezele de transfer, într-o manieră foarte sumară, fără a ni arăta numărul de IOPS-uri pentru diverse tipuri de operațiuni cu fișiere. Bundle-ul lipsește cu desăvărșire, în pachet nefiind inclus nici măcar un set de 4 șuruburi pentru montare. Alături de SSD, mai găsim doar un manual de instalare foarte sumar. Totuși, AS340 este un SSD entry-level, deci nu putem avea pretenții prea mari în ceea ce privește bundle-ul de accesorii.
Construcția SSD-ului este realizată dintr-un aluminiu solid, peste care este aplicat un finisaj mat cu textura unei pantere (de aici și numele de Panther). Arată extrem de bine, însă nu știu cui i-ar păsa de design, mai ales că SSD-urile sunt de cele mai multe ascunse în bay-uri. Apacer AS340 Panther măsoară doar 7mm grosime, putând fi așadar montat în mai toate portabilele și ultraportabilele cu port SATA. Pe partea din spate avem un sticker, pe care sunt inscripționate câteva informații de identificare (model, capacitate, serial etc.), iar pe lateral, pe partea stângă, dăm de un alt sticker prin care suntem informați că deschiderea carcasei SSD-ului duce la pierderea garanției.
Teste
Pentru testarea SSD-ului am ales o configurație puternică, cu componente de ultimă generație, și un set de teste compus din cele mai populare utilitare de benchmarking ale momentului. O parte din teste au fost rulate utilizând atât date compresibile, despre care știm că au tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere, cât și date incompresibile, care, în majoritatea cazurilor, arată performanțele unității de stocare în scenarii de utilizare reale. Totodată, pentru obținerea unor măsurători cât mai precise, după rularea fiecărui test, unitatea a fost ștearsă complet prin procedura de secure erase. Pentru cei ce nu știu, secure erase este o instrucțiune ATA care permite resetarea SSD-ului la starea inițială prin aplicarea unui voltage spike, ce duce la eliberarea electronilor responsabili cu stocarea datelor din celule.
Sistem de test:
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7-6700K 4.0 Ghz (stock)
- RAM: G.SKILL TridentZ 3200 Mhz cu latențe 15-15-15-35
- Cooler CPU: Corsair H110i GT Extreme Performance
- Sursă: Corsair RM650X
- Unitate de stocare principală: Toshiba OCZ RD400 500GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru mentenanță, producătorul ne pune la dispoziție aplicația Apacer SSD Widget, prin intermediul căreia putem verifica valorile statisticilor SMART, viteza la care lucrează magistrala SATA, precum și datele de identificare ale unității de stocare. Prin intermediul aplicației se poate actualiza și firmware-ul SSD-ului, fără a fi necesară crearea unui stick USB bootabil.
ATTO Disk Benchmark este printre primele utilitare de testare a unităților solid state și principalul benchmark utilizat de către producători pentru a evidenția dotările tehnice ale SSD-urilor. Aplicația utilizează doar date RAW (compresibile) pentru testare, care, după cum spuneam și mai sus, pot avea tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere.
Pentru acest test s-au ales fișiere cuprinse între 512 și 8192 biți. În cazul acestui utilitar, transferul de date compresibile, utilizând fișiere de 8MB, arată viteze de transfer de până la 519 MB/s la citire, respectiv de 369 MB/s – ceva mai mult decât specificațiile oficiale listate de producător. Așa cum era de așteptat, în cazul operațiunilor cu fișiere de doar 512 biți, ratele transfer scad vertiginos, ATTO Disk Benchmark raportând doar aprox. 6 MB/s la citire și 22 MB/s la scriere.
Spre deosebire de ATTO Disk Benchmark, următorul utilitar de pe lista noastră, Crystal Disk Mark, utilizează date random care, de obicei, nu pot fi compresate. În ciuda acestui lucru, vitezele de transfer pentru operațiuni secvențiale sunt foarte similare, cu 533 MB/s la citire și 375 MB/s la scriere.
Anvil’s Storage Utilities este, în opinia mea, cel mai complex utilitar de testare pentru unități solid state, fiind capabil să ruleze întreg ansamblul de teste utilizând atât date compresibile, cât și date incompresibile.

În cazul acestui benchmark, trecerea de la date compresibile la date incompresibile nu arată nici cea mai mică scădere a vitezelor de transfer sau a numărului de IOPS-uri. Pentru operațiuni secvențiale, cu fișiere de 4MB incompresibile, obținem 494 MB/s la citire și 354 MB/s. Numărul de IOPS-uri este un pic cam scăzut după părerea mea – 23.757 la citire și 27.757 la scriere pentru operațiuni de tipul 4K QD16. Totuși, varianta testată, cu capacitate de 120GB, este limitată de numărul de NAND-uri și, în mod implicit, și de numărul redus de canale de comunicare legate de controller.

Dat fiind faptul că utilizează exclusiv date incompresibile, AS SSD Benchmark, versiunea 1.9, este probabil cel mai dur utilitar de testare pentru SSD-uri. În ciuda acestui lucru, nu am remarcat o scădere drastică a vitezelor de transfer, acestea menținându-se în jurul valorilor de 499 MB/s pentru operațiuni de citire și de 363 MB/s pentru operațiuni de scriere. La fel ca și mai sus, numărul de IOPS-ui (operațiuni I/O pe secundă) nu a reușit să mă dea pe spate – 24.867 IOPS la citire și 30.791 IOPS la scriere pentru operațiuni 4K pe 64 de fire de execuție.
AS SSD mai dispune și de un utilitar auxiliar de simulare a performanțelor ce pot fi obținute în scenarii de utilizare normale. De exemplu, la instalarea unui program, Apacer AS340 120GB poate asigura rate de transfer de 221 MB/s. Rezultatul reprezintă o medie a timpilor de transfer obținuți ca urmare a copierii mai multor fișiere de dimensiuni variabile.
Mulți dintre voi probabil că vor strâmba din nas după analiza testelor atașate mai sus, însă vă rog să aveți în vedere 2 aspecte: 1. AS340 este un SSD entry-level cu NAND-uri TLC, deci rezultatele inferioare obținute la scriere erau oarecum de așteptat 2. Capacitatea de 120GB înseamnă, în mod implicit, și un număr redus de NAND-uri și canale de comunicare către controllere. De exemplu, Apacer AS340, în varianta de 240GB, poate atinge până la 505 MB/a citire și până la 410 MB/s la scriere pentru operațiuni secvențiale. Într-adevăr, rezultatele nu sunt la fel de impunătoare ca cele obținute de Samsung EVO 850 sau OCZ Trion 150, însă nici prețul nu este la fel de ridicat, Apacer AS340 fiind cam cu 10 – 20% mai ieftin decât soluțiile menționate.
Acum că v-am vorbit despre rezultatele obținute în cadrul suitei de teste sintetice, propun să trecem la analiza performanțelor în scenarii de utilizare normale. Ca de obicei, pentru acest test am ales să clonez unitatea de stocare principală, Toshiba OCZ RD400, și să o înlocuiesc cu SSD-ul testat, în cazul nostru Apacer AS340. Pentru clonare am utilizat Acronis TrueImage și am reușit să copiez aproximativ 40GB de date (sistem de operare Windows 10 + câteva aplicații) în circa 20 minute, ceea ce nu e chiar rău. Inițializarea sistemului de operare până la desktop, cu tot cu procedura de POST, a durat între 12 – 15 secunde și de îndată am putut deschide browser-ul Google Chrome, fără nici cea mai mică întârziere.
Următorul test este cel al copierii unui fișier ISO de 15 GB de pe unitatea NVMe OCZ RD400. Chiar dacă vitezele la scriere nu sunt atât de ridicate, apreciez faptul că se mențin relativ stabile pe întreg parcursul realizării operațiunii de ransfer. Vedeți voi, multe SSD-uri TLC dispun de 4 sau 8 GB RAM pentru caching, iar după depășirea acestui prag, scrierile sunt cu multe îngreunate, în anumite cazuri ajungându-se chiar și la o scădere de 50 – 60% a vitezelor de transfer.
Din nefericire, la capitolul multitasking nu stăm la fel de bine. De exemplu, descărcarea unui joc de pe Steam, la o viteză cuprinsă între 50 – 60 MB/s, și realizarea simultană a altor operațiuni cu fișiere, ca de exemplu deschiderea browser-ului sau a aplicației Adobe Photoshop, vor duce în mod inevitabil la apariția unor întârzieri și blocaje destul de supărătoare. Cu toate acestea, un astfel de comportament este specific unităților entry-level pe magistrală SATA și cu NAND-uri TLC. Dacă multitasking-ul și transferul unui volum foarte ridicat de date reprezintă activități zilnice pentru tine, recomandat ar fi să migrezi spre o unitate NVMe.
Concluzie
Apacer AS340 poate că nu este cel mai rapid SSD TLC de pe piață, însă reușește să livreze un nivel de performanță acceptabil la un preț ceva mai mic decât majoritatea competitorilor săi. Rezultatele obținute sunt în linie cu cele oferite de producător și, în anumite cazuri, sunt chiar depășite, însă, repet, este o unitate entry-level, deci vă rog să o judecați ca atare.
Îl găsesc potrivit pentru upgrade-ul unor sisteme desktop și notebook de generație mai veche ce nu dispun de SSD, dar și pentru configurațiile de buget. Poate fi achiziționat de pe Amazon.co.uk sau de la alte magazine de hardware din Europa la prețuri cuprinse între 35 – 40 Euro.
Daca ar fi si la noi la 35-40 euroi …