Timp de doua saptamani am testat si noi aici, la ArenaIT, noua solutie antivirus a celor de la Bitdefender . Se pare ca s-a lucrat mult pentru nevoile unui utilizator normal, dar ceea ce apreciez cel mai mult este faptul ca cei de la Bitdefender s-au adaptat nevoilor moderne tot mai exigente ale unui utilizator de tehnica de calcul, indiferent de sistemul de operare, MacOS sau Windows.
A fost o instalare usoara, fara prea multe batai de cap. Trebuie sa va atentionez ca in timpul procesului se va solicita inchiderea browserului (cel putin asa se intampla cu Firefox) si veti fi deconectati cateva secunde de la Internet. Dupa instalare, va trebui sa va conectati la contul de Bitdefender.
Interfata antivirusului are la baza versiunea anterioara, din 2013, dar s-a lucrat destul de mult la partea de aspect al tabloului de bord, care acum pare intr-adevar, elegant.
Ma bucura faptul ca cei de la Bitdefender au venit cu o solutie pe care au numit-o portofel. Aici iti poti stoca cele mai diverse date: numele de utilizator si parola de la diferite site-uri, datale de pe carduri (numar card, data expirarii, PIN, CSC), setari client e-mail, aplicatie & licente si, nu in ultimul rand, retele Wi-Fi.
Aici am avut o altercatie cu pretentiile mele in calitate de utilizator si antivirus. Mi-am personalizat browserul sa memoreze parolele doar pe unele site-uri, iar istoricul sa se stearga ori de cate ori inchid sesiunea de lucru, parolele fiind protejate cu un cod pentru securitate (cei care folosesc Firefox stiu despre ce vorbesc).
Antivirusul imi memora automat parolele. Chiar si dupa ce le stergeam din baza de date, acestea erau reintroduse. S-a rezolvat cu dezactivarea optiunii. Si mai am de adaugat ceva. Aici iti poti seta o parola care iti este solicitata atat la pornirea calculatorului (desi am putut sa fac actiuni fara a introduce / valida parola) cat si la fiecare 30 de minute inactive.
Nu voi uita sa amintesc si de SafeGo, un serviciu care iti scaneaza activitatea de pe Facebook. Mai mult decat atat, scaneaza si postarile prietenilor tai, atentionandu-te ori de cate ori acestia distribuie un virus sau un mesaj spam.
Ceea ce nu mi-a placut la aceasta functie a fost faptul ca posta saptamanal cate un raport prin care prietenii tai aflau ca tu folosesti Bitdefender SafeGo si le arata acolo cati virusi sunt pe Facebook. Ultima partea, cea cu virusii, poate fi destul de folositoare, dar nu cred ca i-ar conveni cuiva ca peretele sau sa fie bombardat o data pe saptamana cu astfel de mesaje care atentie, sunt postate in mod AUTOMAT, pentru ca Bitdefender este logat tot timpul pe contul tau de socializare.
O alta functie care mi s-a parut interesanta in Bitdefender Total Security 2014 a fost optiunea de criptare. Aceasta ne permite securizarea unor fisiere, la alegerea noastra, cu o parola. Aici am intampinat o problema si anume aceea ca si dupa stergerea fisierului acesta a ramas pe desktop sub numele pe care i l-am dat si extensia .bvd (vorbim despre fisierul 1.bvd de pe desktop, care are ca si pictograma un icon de la Bitdefender). Problema este ca desi l-am inlaturat din lista fișierelor criptate, acesta nu a mai putut fi sters pana la un restart.
Nu voi putea trece usor cu vederea nici faptul ca cei de la Bitdefender s-au gandit in acesata editie si la un optimizator pentru calculator. Aici veti gasi programe care va ajuta sa va intretineti calculatorul. Mai mult, arata si o lista a proceselor care ruleaza si spatiul din memoria RAM pe care il „mananca”. Ca idee, Bitdefender figureaza cu 200-250 MB RAM alocati in modul offline. Cred ca e o cifra destul de mica, avand in vedere ca am simtit ca propriul sistem este ingreunat. Si am ajuns sa astept mai mult la pornire sau cand deschid un nou proces.
In concluzie, consider ca noua versiune a antivirusului promite multe, fiind pentru prima data cand nu-mi dezinstalez Bitdefender-ul in primele 72 ore. Bitdefender Total Security 2014 e disponibil la pretul de 259 RON si poate fi instalat pe 3 dispozitive.
poate poti sa-mi trimiti si mie un key fiind un fan bitdefender si un fan arenait.net.
cu stima
Si eu am mare mare nevoie de un key! Daca se ofera cineva sa imi ofere unul ii voi multumi 😀
Interesant review. Ultima data cand l-am testat, era in versiunea beta, avea un bug in firewall. Crea un flux de trafic invizibil.
O porcarie de antivirus – daca ai un i5 ti-l transforma in i3, nu a rezistat pe calculatorul meu mai mult de 2 zile, recomand tuturor daca nu vor sa isi `injumatateasca` calculatorul sa nu il instaleze.
O intrebare,Gabriel R. Ș
Ai idee cum adaug un fisier .exe la exceptii ?
Functioneaza pe win8.1.
Și ție ți se încarcă în mod continuu? Voi raporta problema celor de la Bitdefender, poate este un bug.
Nu as putea zice ca se incarca ‘în mod continuu’…eu vad ciudat ca pe modul normal de securitate este foarte agresiv cu executabilele…ce sa zic,e bine si asa 😀
Nu vad in acest review nimic depre testarea antivirusului, adik cati virusi a reusit sa blocheze, curete, gaseasca dintr-o anumita baza de date, adik ceea ce ar trebui sa faca un antivirus.
Degaba salveaza parole, mananca putin ram … daca nu iti ofera niciun nivel de securitate.
Asta nu este un review ci este o pezentare a antivirusului.
Marius, solutiile actuale de antivirus nu mai au de mult timp nicio problema in detectarea virusilor. Nu poti sa-ti infectezi calculatorul cu x virusi si sa vezi daca ii gaseste pe toti.
@ Gabriel R.
Exact asa se testeaza un antivirus. In plus antivirusul nu trebuie numai sa ii gaseasca ci sa aiba si solutia ptr eliminarea lor. Multi antivirusi printre care si bitdefenderul sunt f prosti din pct de vedere al eliminarii virusilor, si cred ca asta este un lucru ce trebuie analizat nu faptul ca mananca 200MB de ram.
Alt lucru care se testeaza este detectarea falsa.
Daca o sa vezi un revie de specialitate o sa te convingi de ce spun eu.
@Marius
Produsul de mai sus este #1 fara doar si poate in toata lumea,atat el cat si ultimele versiuni pentru android,os x etc.Romanii sunt cei mai buni in securitate.Crezi ce vrei,dar asta este realitatea.Daca interfata nu iti este familiara sau daca nu elimina atat de bine virusii,te poti ‘juca’ cu avira sa vezi acolo fail.In schimb,recomand pentru cei ce au resurse necesare [16 GB RAM sau mai mult] acest antivirus si o solutie de firewall excelenta,cautati si gasiti.
De asemenea,amenintariile de tip spion sunt detectate mult mai bine de o solutie ce inglobeaza intreg sistemul si iti permite si un safebox decat de un alt produs ce vizeaza fisierele temporare si ceea ce descarci.
Da,exista produse inevoluate,dar depsre Bitdefender nu putem zice acelasi lucru deoarece,ei sunt printre primii care gasesc eventuale amenintari,s-au dezvoltat ca si infrastructura mult peste kaspersky si ofera un nivel de protectie mai mult decat decent in android.
Ok,daca tot am intins-o catre android,nu baga AppLock in acelasi target cu un antivirus,sunt lucruri diferite.
Nu mai continui….sunt fan BitDefender,si am incercat cel putin alte 10 produse asemanatoare.Tot BitDefender sunt cei care sunt recunoscuti si peste hotare drept fiind buni in adevaratul sens la cuvantului.Poate azi nu mai aveam OS X fara ei.
Putina documentare si ai sa vezi ca nu ai cu ce sa ma contrazici 😉
Isi face bine treaba, cel putin pana acum in perioada de proba.
Ce mai ?….conectat la Facebuk ??? [ sa stiti ca am scris corect ] asta arata cat de invaziv este si cat de neprofesionist , pana acuma am fost multumit doar de Avast [ ai 365 zile de activare ] si MSE care este gratis dupa o `groaza` incercate..Evident ramane la latitudinea fiecaruia sa instaleze ce vrea ……repet iti INJUMATATESTE puterea calculatorului [ adica il simti exact ca cel pe care l-ai avut acum vro` 4-5 anii……ce vremuri!! [sarcasm 🙂 ].
Il folosesc de cati va ani si sunt foarte multumit de el si l-am recomandat la toata lumea. Are un suport technic de nota 20, baieti sut foarte promti in a te ajuta. Noua versiune 2014 estemult mai silentios decat 2013.