Suedezii de la Fractal Design și-au făcut intrarea pe piață în anul 2007 și de atunci produc carcase, sisteme de răcire și surse de alimentare ce respectă cu sfințenie design-ul solid și sobru care i-a consacrat. Anul trecut, vă vorbeam despre Define C, o carcasă mid-tower ultra compactă, ce a reușit să mă impresioneze prin calitatea excelentă a construcției, prin posibilitățile extinse de wire management, dar și prin panourile laterale foarte bine antifonate. Noul Meshify C își propune să ducă mai departe conceptul de carcasă mid-tower compactă, printr-o serie de mici îmbunătățiri estetice și funcționale. Mai precis, această trece la un panou lateral din sticlă securizată, în variante clear și dark, și dispune de un mesh metalic, prevăzut cu filtru de praf, ce se întinde pe toată partea frontală. Acesta are ca scop îmbunătățirea airflow-ului, dar și obținerea unui aspect cât mai impunător. Din păcate, însă, suedezii au trebuit să taie de undeva pentru a menține prețul carcasei în zona de 100 Euro, așa că au decis să renunțe complet la materialele de antifonare prezente pe panourile laterale. Chiar și așa, Meshify C rămâne o carcasă extrem de silențioasă, mulțumită celor două ventilatoare Fractal Design Dynamic X2 GP-12 de 120 mm, montate pe față și pe spate.
Meshify C acceptă toate cele trei dimensiuni de plăci de bază utilizate la scară largă: ATX, mATX și ITX. Dispune de cinci bay-uri pentru unități de stocare (3 x 2.5″ și 2 x 3.5″) și de șase sloturi pentru ventilatoare. Ca orice altă carcasă modernă, nu are bay-uri de 5.25″ pentru unități optice și dispune de o amplasare posterioară a bay-urilor pentru HDD-uri și SSD-uri, facilitând astfel montarea unor plăci video cu lungime de până la 315 și a unor radiatoare de până la 280/360 mm, în tavan și în partea frontală. În ciuda dimensiunilor compacte, carcasa poate acomoda coolere pe aer cu înălțime de până la 172 mm și surse cu lungime de până la 175 mm. Meshify reprezintă o opțiune atractivă pentru cei ce s-au săturat de mid-towere gigant și vor o carcasă compactă, care să nu impună prea multe restricții în ceea ce privește dimensiunile componentelor și care să ofere un design plăcut, un airflow decent și o operare silențioasă.
Carcasa poate fi achiziționată de la PCGarage la prețul de aproximativ 520 Lei.
Specificații Fractal Design Meshify C:
- Dimensiuni: 395 x 212 x 440 mm
- Greutate: 6.5 Kg
- Plăci de bază suportate: ATX, mATX și ITX
- Bay-uri pentru unități de stocare: 3 x 2.5″ și 2 x 3.5″
- Lungime maximă placă grafică: 315 mm cu ventilator frontal montat
- Lungime maximă sursă: 175 mm
- Înălțime maximă cooler: 172 mm
- I/O: 2 x USB 3.0, 1 x jack 3.5 mm output, 1 x jack 3.5 mm pentru microfon, buton reset, buton power cu LED și LED activitate HDD
- Sloturi ventilatoare: 1 x 120 mm / 2 x 140 mm frontal (1 x Fractal Design Dynamic X2 GP-12 preinstalat), 1 x 120 mm spate (1 x Fractal Design Design Dynamic X2 GP-12 preinstalat), 2 x 120/140 mm în tavan, 1 x 120 mm în podea
- Opțiuni de montare radiator: frontal (120/240/360/140/280 mm), tavan (120/240 mm – înălțime maximă de 40 mm pentru componentele de pe placa de bază), spate (120 mm)
- Sloturi de expansiune: 7
- Panou lateral: sticlă securizată fumurie
- Filtre de praf: podea (sursă + slot ventilator), tavan și frontal
- Velcro Straps pentru wire management
- Culori disponibile: negru
Ambalaj, accesorii și construcție
Despre ambalaj nu sunt foarte multe de spus. Carcasa vine într-o cutie de carton cu aspect simplu, pe care găsim menționate specificațiile cheie, și este protejată prin două bucăți de polistiren. Șuruburile și distanțierele pentru montarea plăcii de bază și a unităților de stocare sunt incluse într-o cutie de mici dimensiuni, iar alături de acestea mai primim o cârpă din microfibră pentru ștergerea suprafețelor lucioase și un set de coliere din plastic. Mai este prezent și un manual de instrucțiuni în limba engleză foarte bine structurat care ne explică pas cu pas procesele de instalare și de mentenanță ale carcasei.
Exterior
Fractal Design Meshify C este o carcasă bazată pe ADN-ul modelelor anterioare ale producătorului suedez. Mai exact, aceasta aduce aduce un aspect sobru și îngrijit, completat printr-un design funcțional și atrăgător, cu plasă metalică ieșită în relief pe partea frontală (de unde și denumirea de Meshify) și sticlă securizată fumurie pe lateral. Având în vedere că discutăm despre un ATX mid-tower, dimensiunile sunt de-a dreptul impresionante: doar 395 mm lungime, 212 mm lățime și 440 mm înălțime. Ca și în cazul celorlalte carcase Fractal Design din această gamă de preț, construcția este realizată în totalitate din aluminiu, excepție făcând ramele panoului frontal, ce sunt realizate dintr-un plastic glossy. Sticla are o tentă fumurie și nu pare să atenueze prea tare intensitatea luminoasă a LED-urilor de pe diverse componente, iar sistemul de prindere al acesteia este constituit dintr-un set de patru șuruburi de tip toolless.
Scopul mesh-ului de pe front panel este acela de a facilita un airflow ceva mai bun, însă are dezavantajul unui filtru de praf care se scoate destul de greu. Panoul este fixat printr-o serie de clipsuri din plastic și se detașează prin tragere, cu ajutorul unui mâner prezent la baza carcasei. Cum accentul este pus pe dimensiunile cât mai compacte, pe airflow și pe silențiozitate, Meshify C nu dispune de bay-uri de 5.25″ pentru unități optice, însă, sincer să fiu, nici nu le simt lipsa.
Pe partea de sus a carcasei găsim I/O panel-ul, ce include două porturi USB 3.0, două jack-uri audio de 3.5 mm pentru căști și microfon, butonul de power și butonul de reset. Conectica la nivelul jack-urilor audio și a porturilor USB este una foarte bună și, în sfârșit, Fractal Design a rezolvat și problema butonului de reset foarte apropiat de cel de power. Pe Define C mi se întâmpla foarte des să apăs din greșeală butonul de reset în locul celui de power. De asemenea, a fost adresată și problema LED-urilor foarte luminoase, pe care am fost nevoit să le deconectez în cazul modelelor Define C și Define S. Acum acestea sunt poziționate discret sub mesh-ul frontal, vin într-o culoare albastră și au o intensitate luminoasă medie.
Că tot am ajuns la partea superioară, aici dăm și de cele două locașe pentru ventilatoare de 120 sau 140 mm. De data aceasta, Fractal Design a omis să includă un capac ModuVent, preferând în schimb să monteze un filtru de praf cu suport magnetic. Acesta se îmbină destul de bine cu design-ul carcasei, însă nu este tocmai eficient atunci când vine vorba de filtrarea particulelor de praf. Chiar dacă nu vă folosiți de cele două locașe, pentru ventilatoare sau radiator, va trebui să vă obișnuiți cu praful care se va acumula destul de repede în interiorul carcasei.
La baza carcasei avem cele patru piciorușe de susținere cauciucate, precum și un filtru de praf, pentru sursă și ventilatorul din podea.
Acesta se întinde pe întreaga secțiune și se detașează prin glisare din partea frontală.
Pe partea din spate a carcasei găsim cele șapte sloturi de expansiune și un slot de 120 mm, pe care este preinstalat un ventilator de tip Fractal Design Dynamic X2 GP-12, identic cu cel de pe față. Sursa se introduce prin partea de jos și se securizează cu ajutorul unei rame metalice ce se înfiletează ulterior de carcasă.
Referitor la calitatea aluminiului și a finisajelor trebuie să recunosc că am numai cuvinte de laudă. Panourile sunt suficient de groase încât să nu se îndoaie sau să vibreze, iar muchiile acestora sunt extrem de bine șlefuite, astfel că nu există riscul să te tai atunci când te pui pe șurubărit. Din păcate, însă, acestea nu mai vin cu antifonare, așa cum am văzut pe Define S și Define C. Carcasă compensează, în schimb, printr-o aplicare perfectă a vopselei, fără pete neuniforme, zgârieturi sau porțiuni neacoperite. Totodată, absolut toate elementele din construcție se aliniază și se îmbină perfect și nu există nicio problemă cu filetele panourilor, a unităților de stocare și a celor de susținere a plăcii de bază.
Interior
Fractal Design Meshify C poate acomoda plăci de bază ATX, mATX și ITX, trecerea de la un format la altul făcându-se prin mutarea distanțierelor. Apropo de distanțiere, acestea nu vin preinstalate, ci se introduc manual, cu ajutorul unei piulițe incluse în pachet și a unei șurubelnițe cu cap plat. Pentru ca operațiunea să fie cât mai simplă, filetele aferente fiecărui standard sunt inscripționate sugestiv pe suprafața metalică. Din fabrică, carcasa vine cu două ventilatoare de tip Fractal Design Dynamic X2 GP-12 de 120 mm, montate în față și în spate. Acestea operează în regim DC (3 pin), au o viteză de rotație de până la 1200 RPM, zgomot de până la 19.4 dB(A) și airflow de până la 52.3 CFM. Așa cum era de așteptat, sunt ceva mai gălăgioase decât cele Fractal Design Dynamic X2 GP-14 de 140 mm, prezente pe Define S și Define R6, însă, chiar și așa, nivelul de zgomot este aproape inaudibil la turații de până în 60-70%. În vederea accesării sloturilor pentru ventilatoare de pe partea frontală, va trebui să detașați masca cu mesh din față prin tragere. Tot de aici puteți scoate și filtrul de praf pentru curățare, însă operațiune este oarecum dificilă datorită ramelor din plastic poziționate deasupra filtrului.
La interior ne alegem cu același finisaj negru, mat, și, într-un final, avem ventilatoare și plăcuțe metalice pentru sloturile de expansiune ce se conformează aceleiași scheme de culoare. Dacă vă mai aduceți aminte, pe Define S și Define C palele ventilatoarelor și plăcuțele de acoperire a sloturilor de expansiune erau albe și nu se îmbinau tocmai cu bine cu design-ul interior al carcasei. Pentru cablurile ATX, SATA, USB și PCIe avem la dispoziție două decupaje prevăzute cu garnituri cauciucate, pentru obținerea unui wire management cât mai ordonat.
Sursa se montează în partea de jos a carcasei și este susținută de patru piciorușe cauciucate de atenuare a vibrațiilor, iar peste ea vine un cage metalic nedetașabil, prevăzut cu decupaje pentru ventilație.
Pe partea din față pot fi instalate două ventilatoare de 120 sau 140 mm sau un radiator de 120 sau 240 mm.
Alternativ, dacă scoateți tăvița metalică atașată de cage, puteți instala un radiator de 280 mm, iar dacă scoateți bay-urile de 3.5″ puteți monta chiar și un radiator de 360 mm. În ciuda faptului că este o carcasă extrem de compactă, Fractal Design Meshify C oferă un grad de flexibilitate ridicat atunci când vine vorba de instalarea soluțiilor de răcire.
În tavanul carcasei pot fi montate fie două ventilatoare de 120 sau 140 mm, fie un radiator de 120, 240 sau 280 mm. Condiția ca radiatorul să se potrivească este să nu aveți heatspredere pe placa de bază sau memorii cu înălțime mai mare de 40 mm. În cazul meu, montarea radiatorului unui cooler all-in-one Fractal Design Celsius S24 nu a fost posibilă din cauza memoriilor G.SKILL TridentZ, ce depășesc cu doar câțiva milimetri înălțimea maximă admisă. În partea din spate a carcasei găsim ventilatorul Fractal Design Dynamic X2 GP-12 preinstalat, precum și cele șapte plăcuțe de acoperire a sloturilor de expansiune, susținute printr-o serie de șuruburi cu cap zimțat.
În materie de conectică, carcasa ne oferă opțiunile obișnuite. Mai exact, primim conectori pentru butoane, LED-uri și front audio, precum și un conector USB 3.0 pentru cele două porturi USB 3.0 de pe I/O panel.
Pe partea laterală a carcasei, în spate, dăm de cele trei bay-uri de 2.5″ pentru SSD-uri, montate pe un panou ce se fixează deasupra decupajului pentru placa de bază. Tot aici, în zona inferioară, sub PSU cage, avem și cele două bay-uri de 3.5″ pentru HDD-uri. Având în vedere că discutăm despre o carcasă de dimensiuni compacte, opțiunile de găzduire a mediilor de stocare nu sunt rele deloc.
Bay-urile de 3.5″ pe care se montează HDD-urile sunt prevăzute cu patru garnituri cauciucate pentru atenuarea vibrațiilor. Panoul cu cele trei bay-uri de 2.5″ se detașează prin desfacerea unui singur șurub de pe partea stângă, facilitându-ne astfel accesul la spatele plăcii de bază în vederea montării backplate-ului pentru cooler. Decupajul din spatele plăcii de bază este unul destul de mare, așadar aveți destul spațiu de manevră pentru fixarea backplate-ului.
Spațiul dintre panoul interior și cel exterior este cuprins între 13-35 mm, prin urmare nu ar trebui să întâmpinați probleme la aranjarea cablurilor, indiferent de grosimea lor. Carcasa oferă, de asemenea, trei velcro strap-uri pentru aranjarea cablurilor și extrem de multe puncte de ancorare pentru coliere de plastic, astfel că puteți pune la punct un wire management foarte bine organizat. Totuși, există și unele neajunsuri. Datorită modului în care sunt montate bay-urile de 2.5″, pot apărea unele probleme la utilizarea de cabluri SATA prevăzute cu conectori înclinați la 90 grade, distanța dintre bay-uri și panoul interior nefiind suficient de mare pentru a putea acomoda astfel de conectori. Problema conectorilor SATA poate fi rezolvată ușor prin utilizarea unor cabluri cu mufe drepte, însă, dacă nu dispuneți de o sursă modulară, nu puteți face același lucru și cu cablurile de alimentare.
Build
Pentru a exemplifica cât mai bine posibilitățile de wire management ale carcasei, dar și modul în care se aranjează componentele în aceasta, am ales să construiesc un sistem cu următoarea configurație:
- Procesor: Intel Core i7-6700K
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Memorie RAM: G.SKILL TridentZ 3200 Mhz CL15 (2 x 8 GB)
- Placă video: MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X (lungime 279 mm)
- Cooler all-in-one Fractal Design Celsius S24
- SSD: Samsung EVO 850 500 GB
- Sursă: Seasonic M12II-620 EVO Bronze 620 wați
În ciuda dimensiunilor compacte, asamblarea în Fractal Design Meshify C este floare la ureche. E adevărat că la fixarea plăcii de bază pe distanțiere e nevoie de puțină îndemânare pentru ca unele cabluri să nu se strecoare sub aceasta, însă, în rest, procedura de asamblare a sistemului este una extrem de simplă. Distanța dintre panoul din mijloc și cel lateral, din spate, este relativ mare, așa că puteți aranja discret toate tipurile de cabluri. De asemenea, aveți acces ușor la bay-uri, la sloturile pentru ventilatoare și la sursă. Totuși, niciun produs nu este perfect, iar Meshify C nu face excepție. Pe lângă problema montării radiatorului în tavan, unde înălțimea maximă a componentelor de pe placa de bază nu trebuie să depășească 40 mm, am descoperit că există unele limitări și în ceea ce privește instalarea plăcii video. Mai precis, aceasta nu trebuie să aibă o lungime mai mare 315 mm atunci când carcasă se află în configurație stock, iar dacă optați pentru montarea unui radiator în partea frontală a carcasei, este posibil ca placa video să atingă radiatorul sau să nu încapă deloc. Eu am avut noroc că am utilizat o implementare compactă de GTX 1080 și un radiator relativ subțire, însă cu implementări de genul Zotac AMP Extreme și/sau radiatoare de peste 60 mm grosime e posibil să apară probleme. De asemenea, luați-vă gândul de la un sistem push-pull, cu ventilatoare de o parte și de alta a radiatorului. Mai nicio placă video high-end nu va încăpea în această situație.
În privința airflow-ului, bănuiesc că sunteți curioși de temperatura plăcii video în comparație cu alte carcase. Chiar dacă este o carcasă optimizată pentru airflow, datorită dimensiunilor compacte, ventilația nu este din cale afară de strălucită. Totuși, aș zice că se descurcă ceva mai bine decât Define C și alte carcase de dimensiuni similare. În cadrul testului realizat în benchmark-ul Unigine Valley, placa grafică MSI GTX 1080 Gaming X ajunge la o temperatură de 68 °C, cu 5 °C mai mult decât ceea ce am obținut pe Define S, iar asta fără prezența unui radiator în partea frontală. Desigur, problema poate fi atenuată prin montarea unor ventilatoare adiționale, în față și în tavan, care să ducă aer rece în carcasă și să-l scoată pe cel cald. În cazul montării unui radiator în partea frontală, temperatura plăcii grafice poate ajunge chiar și la 80 °C în anumite circumstanțe. În ciuda intake-ului îmbunătățit, Fractal Design Meshify C are ceva probleme de airflow atunci când radiatorul unui cooler all-in-one este montat în partea frontală a carcasei. Acestea fiind spuse, dacă intenționați să construiți o configurație într-o carcasă Meshify C și vreți neapărat un cooler all-in-one, recomandarea mea ar fi să încercați să-l montați pe cât posibil în tavanul carcasei și să adăugați un ventilator de 120 mm pe partea frontală. Bineînțeles, după cum am menționat și în rândurile de mai sus, acest lucru este posibil doar dacă componentele plăcii de bază și memoriile RAM au o înălțime de maxim 40 mm, în caz contrar acestea lovindu-se de ventilatoarele montate pe radiator.
Concluzie
Fractal Design Meshify C este o carcasă mid-tower foarte compactă, gândită pentru cei preocupați de aspect, wire management și nivel de zgomot. În ciuda dimensiunilor compacte, carcasa dispune de un număr bogat de bay-uri pentru unități de stocare și oferă un nivel de flexibilitate extins în ceea ce privește montarea soluțiilor de răcire, putând acomoda atât coolere all-in-one, cu radiatoare de până la 360 mm, cât și coolere pe aer, cu înălțimi de până la 172 mm. Totodată, Meshify C aduce o calitate excelentă a construcției, arată extrem de bine, mai ales pe varianta dark tempered glass, și asigură o antifonare relativ decentă. Ce-i drept, există unele limitări în cazul montării radiatoarelor și se impune un calcul precis pentru dimensiunile componentelor, indiferent de locul ales pentru fixarea radiatoarelor. La 520 Lei cât costă acum la PCGarage îndrăznesc să zic că este o achiziție best-buy.
Pro:
- Design plăcut și funcțional
- Posibilități excelente de wire management
- Raport calitate/preț
Contra:
- Unele limitări în ceea ce privește montarea radiatoarelor
- Lipsa antifonării pe panourile laterale
- N-ar fi stricat un ventilator de 140 mm pe față