Din dorința de a obține temperaturi cât mai mici și performanțe acustice cât mai bune, tot mai mulți entuziaști aleg să migreze spre soluții de răcire cu lichid. După probabil știți, sistemele de răcire cu lichid sunt împărțite în 2 categorii: custom loop-uri, realizate din componente individuale, ce pot fi personalizate după bunul plac al utilizatorului, și all-in-one-uri, ce vin preasamblate și presupun un efort minim în ceea ce privește procesul de instalare. În general, custom loop-urile asigură o disipare mult mai eficientă a călduri, însă impun costuri ridicate, care cu greu pot fi justificate în cazul unui sistem de performanțe medii sau de la care nu există pretenții pe partea de overclocking. Totodată, e nevoie și de foarte multă răbdare atunci când trebuie să pui toate piesele cap la cap, ca să nu ai parte de scurgeri sau alte neplăceri. Tocmai de aceea, majoritatea utilizatorilor preferă să-și monteze un cooler pe lichid all-in-one, ce oferă un echilibru bunicel între cost, performanță și ușurință utilizare.
Coolerele all-in-one vin în diverse dimensiuni și sunt distribuite pe mai multe categorii de prețuri, astfel ca își pot găsi locul atât în sisteme de top, cât și în configurații de buget. În momentul de față, acestea sunt împărțite în 3 mari categorii, în funcție de dimensiunea radiatorului. Astfel, pe entry-level avem radiatoare de 120 mm, adecvate procesoarelor din gama de mijloc, fără overclocking, pe mid-range găsim radiatoare de 240 mm, ce asigură o disipare termică potrivită chiar și pentru overclocking, iar pe high-end avem radiatoare de 360 mm, capabile să facă față chiar și unor condiții de overclocking extreme.
Timp de o lună de zile am avut ocazia să testez DeepCool Captain 240 EX RGB, o variantă revizuită a lui Captain 240 EX, ce aduce un nou sistem de iluminare multicolor și personalizabil, precum și o bandă RGB autoadezivă, pe care o poți monta oriunde în carcasă. În rest, specificațiile rămân aproape neschimbate. Cooler-ul este compatibil cu socket-urile LGA-2011-v3, LGA2011, LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA 1151, LGA 1150, AMD FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 și AM4.
La 499 Lei cât costă acum la PCGarage, aș zice că saltul de 100 Lei față de variantă fără RGB este, în mare parte, justificat, mai ales că primim ca bonusuri o bandă RGB și un sistem de montare pentru AM4.
Specificații DeepCool Captain 240 EX RGB:
- Dimensiuni ventilatoare: 120 x 120 x 25 mm (x2)
- Greutate: 1343 grame
- Viteză ventilator: 500 – 1800 RPM
- Airflow ventilator: 153.04 CFM
- Durată de viață ventilator: 50.000 ore
- Zgomot ventilator: 17.6 – 31.3 dB(A)
- Conector ventilator: PWM, 4 pin
- Alimentare ventilator: 12V
- Dimensiuni CPU block:
- Dimensiuni radiator:
- Material radiator: aluminiu
- Durată de viață pompă:
- Conector pompă: DC, 3 pin
- Alimentare pompă: 6 – 13.8V
- Viteză pompă: 2100 RPM
- Lungime tuburi: 310 mm
- Lungime bandă RGB: 330 mm
- Culori disponibile: alb/negru
- Garanție: 24 luni
Ambalaj, construcție și mecanism de instalare
Cooler-ul vine ambalat într-o cutie de dimensiuni generoase, pe care găsim menționate specificațiile cheie, și este protejat prin câteva straturi de carton. Ca de obicei, DeepCool nu dezamăgește la capitolul accesorii. Primim mount-uri pentru absolut toate socket-urile Intel și AMD, două ventilatoare Gamer Storm TF120, un hub PWM cu 4 ieșiri, un prelungitor PWM, o bandă RGB cu lungime de 330 mm, un prelungitor pentru banda RGB, un sistem de control pentru iluminare, precum și un sticker DeepCool Gamer Storm. De asemenea, este inclus și un manual de instrucțiuni în limba engleză foarte bine structurat.
Cele două ventilatoare de tip GamerStorm TF120 măsoară 120 x 120 x 25 mm, vin cu conector PWM (4 pini), pentru o ajustare cât mai precisă a turației, și pot fi setate între 500 – 1800 RPM. Nivelul de zgomot este cuprins între 17.6 – 31.3 dB(A) și pot asigura un airflow de până la 153.04 CFM. Din ce ne zice producătorul, acestea sunt prevăzute cu hydro bearing, așadar, în teorie, ar trebui să fie ceva mai silențioase decât cele cu fluid dynamic bearing.
Hub-ul este destinat plăcilor de bază ce nu dispun de suficiente headere spre a acomoda pompa și cele 2 ventilatoare de pe radiator. Acesta se conectează la un header PWM al plăcii de bază și are 4 ieșiri. Pentru a permite o montare cât mai discretă, este prevăzut și cu o bandă dublu adezivă.
Prelungitorul PWM are cam 30 cm lungime și se utilizează pentru extinderea cablului de la hub sau de la unul din cele două ventilatoare. Se poate dovedi util mai ales în cazul carcaselor mari, în care se dorește un wire management cât mai bine pus la punct. Alături de acesta, avem și un sticker DeepCool Gamer Storm.
În pachet este inclusă și o telecomandă pentru sistemul de iluminare (pompă + bandă RGB), alimentată printr-un conector SATA, precum și un prelungitor cu două ieșiri. Banda RGB măsoară 330 mm și se poate conecta fie la placa de bază, în eventualitatea în care aceasta suportă ASUS Aura Sync, MSI Mystic Lighting sau alte sisteme similare, fie la hub-ul de control. Același lucru se aplică și pentru sistemul de iluminare de la nivelul CPU block-ului. LED strip-ul dispune și de o bandă dublă adezivă, care se lipește binișor pe orice tip de suprafață.
Sistemul de prindere este compus dintr-un backplate universal din plastic, câteva șuruburi și două frontplate-uri, peste care se montează CPU block-ul. Este compatibil cu toate socket-urile Intel și AMD, inclusiv cu AM4.
Radiatorul este realizat din aluminiu, măsoară 27 mm grosime, 120 mm lățime și 275 mm înălțime și are o densitate de aproximativ 20 FPI (fins-per-inch, trad. lamele pe inch).
Cu ventilatoarele montate, acesta ajunge la o grosime de doar 52 mm, putând fi instalat cu ușurință atât în tavanul, cât și în partea din față a carcasei. Tuburile vin îmbrăcate într-un sleeve textil de foarte bună calitate, au un diametru de 10 mm și măsoară 310 mm lungime, fiind adecvate chiar și pentru carcasele de dimensiuni generoase.
Furtunele sunt maleabile, nu se cutează la îndoire și sunt legate de radiator și pompă printr-un set de fitting-uri solide, care, din păcate, nu pot fi desfăcute pentru mentenanță. Producătorul oferă posibilitatea schimbării fluidului din interiorul sistemului de răcire prin intermediul unui căpăcel detașabil amplasat la bază, însă acest lucru atrage după sine pierderea garanției. Per total, calitatea construcției este bună spre foarte bună. Șuruburile de susținere pentru radiator și ventilatoare se infiletează perfect, lamelele sunt destul de groase, iar îmbinările par a fi destul de solide. Nu am ce reproșuri să-i aduc la acest capitol.
Atracția principală a lui DeepCool Gamer Storm Captain 240 EX RGB este CPU block-ul, unde suntem îmtâmpinați de un design cubic, extrem de atrăgător, inspirat de cel al unui reactor. Bineînțeles, cireașa de pe tort este sistemul de LED-uri RGB, foarte luminos și cu un grad extins de personalizare. Utilizând controller-ul de iluminare inclus în pachet, avem posibilitatea de a alege dintr-un număr de 7 culori (roșu, albastru, verde, magenta, cyan și alb), 3 efecte (breathing, cycle și static) și 5 trepte de intensitate.
Desigur, nivelul de personalizare poate fi extins prin instalarea unui controller RGB mai complex sau prin utilizarea unor funcții precum ASUS Aura Sync, în eventualitatea în care acestea sunt oferite de placa de bază. Din păcate, placa de bază folosită pentru testare nu dispune de un header RGB, așadar a trebuit să mă bazez pe controller-ul RGB inclus în pachet. Experiența mi s-a părut mulțumitoare, însă parcă ar fi mers mai bine o telecomandă fără fir. E destul de incomod să deschizi carcasă de fiecare dată când dorești să ajustezi culoarea sau efectul sistemului de iluminare.
Un alt dezavantaj, minor ce-i drept, este dat de prezența celor 2 fire pentru alimentare: unul DC cu 3 pini pentru pompă și unul RGB cu 4 pini. Cu toate acestea, cablurile au o lungime de aproximativ 10 cm și nu prea creează probleme de wire management. Ar mai fi de menționat și că cele două tuburi pentru transferul lichidului sunt montate pe brațe flexibile, ce se pot roti la unghiuri de până la 30 – 40°. Acest lucru se poate dovedi de un real ajutor dacă doriți montarea cooler-ului în tavan sau într-o carcasă ceva mai compactă.
Ca și până acum, baza este realizată din cupru și beneficiază de o laminare executată ca la carte. Nu aduce acel finisaj de oglindă, cu care probabil sunteți obișnuiți, însă nici nu are imperfecțiuni, prin urmare transferul termic este unul foarte bun. Din fabrică vine cu pastă termoconductoare preaplicată, însă v-aș recomanda să o înlăturați și să mergeți pe un TIM mai de calitate, cum ar fi Arctic Silver 5. Din ce am observat, pastele termoconductoare preaplicate sunt cu mult inferioare celor achiziționate separat, la tub, și pot avea un impact destul de sesizabil asupra temperaturilor.
DeepCool Gamer Storm Captain 240 EX RGB impresionează și printr-un sistem instalare destul de simplu. Totuși, e nevoie de puțină îndemânare dacă se dorește montarea radiatorului în partea frontală a carcasei, cu ventilatoarele puse în configurație push. Mai exact, trebuie să poziționați întâi ventilatoarele, orientate spre interiorul carcasei, apoi radiatorul, și să treceți șuruburile prin ventilatoare în radiator. În ceea ce privește CPU block-ul, procesul de montare este floare la ureche. Este necesar ca mai întâi să poziționați cele 4 șuruburi în backplate și să introduceți backplate-ul prin spatele plăcii de bază. Apoi, trebuiesc atașate piulițele și frontplate-urile, pe orizontală sau verticală, în funcție de poziționarea radiatorului. Peste aceste frontplate-uri se fixează CPU block-ul, prin intermediul a două șuruburi. Conectorii PWM cu 4 pini, de la ventilatoare sau de la hub, se introduc întotdeauna în headerele chassis fan ale plăcii de bază și se ajustează politica de turație în funcție de preferințe. Conectorul DC 3 pin pentru pompă, în schimb, se conectează la header-ul CPU fan sau pump, în funcție de placa de bază, iar turația sa trebuie setată întotdeauna la 100%.
Așa arată build-ul într-o carcasă Fractal Design Define S, cu radiatorul montat în față:
Și așa arată cu iluminarea pornită:
În general, prefer montarea radiatorului în tavan, mai ales în carcasele compacte, pentru un plus de airflow la nivelul plăcii video. În cazul de față, însă, carcasa nu mi-a permis instalarea acestuia în tavan (ventilatoarele atingeau heatspreaderele plăcii de bază). Și da, știu, culoarea radiatorului nu se îmbină foarte bine cu schema de culori a carcasei, însă atunci când am primit sample-ul spre testare era disponibilă doar varianta pe alb. Din ce am văzut, furnizorii locali au acum în stoc ambele variante de culoare.
Metodologie de testare și performanțe
Testele au fost realizate la o temperatură ambientală de 23 °C, iar temperatura procesorului a fost monitorizată atât în idle, cât și în full load, cu Prime95 26.6 setat pe profilul in-pace large FFTs. Motivul pentru care am ales să utilizez o versiune atât de veche a popularului utilitar de stress testing este că iterațiile mai noi rulează testele pe baza unor instrucțiuni AVX, ce împing ansamblul procesor – VRM-uri la un nivel alarmant de mare, neîntâlnit într-un scenariu de utilizare normal.
Memoriile au fost rulate fără overclock, pe profilul JEDEC standard, la frecvența de 2133 Mhz. După cum probabil știți, ridicarea frecvenței sau voltajului memoriilor peste valorile stock poate duce la o ușoară creștere a temperaturilor. Acestea fiind spuse, temperaturile de mai jos ar trebui sa reflecte destul de bine performanțele sistemului de răcire în task-uri uzuale, cum ar fi encodarea de conținut video.
Având în vedere că analizăm un sistem de răcire pe lichid, toate testele în full load au fost rulate timp de 30 minute, pentru a permite ansamblului să ajungă la echilibru termic. Rezultatele raportate în idle au fost capturate la o oră de la încetarea oricărei activități și fără nicio aplicație deschisă. Pasta termică utilizată a fost Arctic Silver 5, iar turația ventilatoarelor instalate pe radiator a fost gestionată de placa de bază ASUS Z170 Pro Gaming, în modul standard, fără absolut nicio ajustare a fan curve-urilor. Carcasa utilizată pentru testare, Fractal Design Define S, este prevăzută cu două ventilatoare de 140 mm: unul în față, sub radiator, și unul în partea posterioară (exhaust).
Sistem de test:
- Placă de bază: Asus Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7-6700K
- RAM: 2 x 8GB G.SKILL TridentZ 2133 Mhz
- Sursă: Seasonic S12G-750 750W Gold
- GPU: MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X
- Stocare: Samsung 960 EVO 500GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru început, am măsurat temperatură procesorului după o oră de idle, la frecvență stock (4.0 Ghz) și la o tensiune de alimentare de 1.2V. În acest caz, temperatura s-a stabilizat în jurul valorii de 31 °C, cu doar 8 °C mai mult decât temperatura ambientală.
După 30 de minute de full load în Prime 95, la aceeași frecvență și la același voltaj, temperatura procesorului a urcat până la 65 °C – un rezultat admirabil pentru un AIO din gama de mijloc.
În idle, la 4.5 Ghz și 1.27V, temperatura raportată este foarte similară cu cea obținută la setări stock – doar 32 °C.
Surprinzător, și în full load avem parte de temperaturi aproape identice cu cele raportate la setări stock – 65 °C.
Pe ansamblul format din Intel Core i7-6700K, ASUS Z170 Pro Gaming și DeepCool Gamer Storm Captain 240 EX RGB am reușit să ating un maxim de 4.7 Ghz cu 1.37V, în condiții de maximă stabilitate. Temperaturile au fost, de asemenea, extrem de bune – 32 °C în idle și 78 °C în full load. În funcție de placa de bază și de norocul pe care îl aveți la „loteria chip-urilor”, este foarte posibil să vă bucurați de rezultate ceva mai bune, mai ales la capitolul overclocking. În comparație cu modelul inițial, Captain 240, Captain 240 EX RGB asigură o disipare ceva mai eficientă a căldurii, lucru resimțit mai ales în scenarii de full load, unde diferența poate fi chiar și de 5 – 6 °C. După vă ziceam și la începutul articolului, această îmbunătățire vine ca urmare a optimizării bazei din cupru, care poate disipa cu 10% mai căldură, și a pompeii, care poate susține un debit ceva mai mare de lichid.
Producătorul nu a sacrificat din silențiozitate, dar nici nu a adus prea mari îmbunătățiri în acest sens. Pompa este inaudibilă printre celelalte zgomote ale sistemului, nu am ce să-i reproșez, însă ventilatoarele Gamer Storm TF120 sunt în continuare destul de gălăgioase la turații de peste 1200 – 1300 RPM. Desigur, dacă se aplică ușoare ajustări la nivelul fan curve-urilor, se pot obține atât temperaturi bune, similare cu cele de mai sus, cât și un nivel de zgomot confortabil. Totuși, dacă dispuneți de o carcasă bine antifonată, acest lucru nu ar trebui să vă afecteze foarte tare.
Concluzie
DeepCool Gamer Storm Captain 240 EX RGB este unul dintre cele mai echilibrate coolere all-in-one pe care am avut ocazia să le testez până în prezent. Livrează performanțe extrem de bune, chiar și în condiții de overclocking, și impresionează printr-un design plăcut, completat printr-un sistem de iluminare RGB bine pus la punct. Desigur, are și unele neajunsuri. Ventilatoarele Gamer Storm TF120 sunt destul de gălăgioase la turație maximă, iar controller-ul RGB inclus în pachet nu oferă un nivel de personalizare foarte extins. Compensează, însă, prin ușurința la instalare și prin bundle-ul bogat de accesorii.
Îl găsiți la PCGarage la prețul de 499 Lei. Vă las pe voi să decideți dacă merită sau nu diferența de 100 Lei față de modelul de bază Captain 240 EX, la care nu primiți iluminare RGB și sistem de montare pentru AM4.