Site icon Arena IT

Review cooler all-in-one Deepcool Gamer Storm Castle 280

Acum câteva luni am testat Deepcool Gamer Storm Castle 240 și am concluzionat că este unul dintre cele mai atractive coolere all-in-one de pe piață, oferind atât temperaturi foarte bune, cât și un design plăcut și funcțional, completat printr-un sistem interesant de iluminare RGB. Acum a venit vremea să punem la treabă fratele mai mare al familiei, Castle 280, care este de fapt același cooler cu un radiator mai mare, de 280 mm. Acesta din urmă este ideal pentru procesoarele cu TDP ridicat, dar și pentru un overclocking ceva mai agresiv. Totodată, mulțumită celor două ventilatoare de 140 mm, Castle 280 impresionează printr-un nivel ceva mai mic de zgomot. De aceasta dată, testarea a inclus două platforme, cu Intel Core i7-6700K și AMD Ryzen Threadripper 2970WX. După veți descoperi în secțiunea dedicată, temperaturile și nivelul de zgomot au fost excelente, peste așteptările mele.

Deepcool Gamer Storm Castle 280 beneficiază de doi ani garanție și este disponibil la mai toate magazinele de specialitate de la noi din țară. La momentul publicări acestui articol, este listat la PCGarage la prețul de aproximativ 740 Lei. Dacă utilizați voucher-ul GFHUP4D9 la checkout beneficiați de un discount de 1%.

Specificații Deepcool Gamer Storm Castle 280:

Socket-uri suportate Intel LGA 115X, LGA 20xx și LGA 1366; AMD AM4, TR4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 și FM1
Dimensiuni pompă 91 x 79 x 71 mm
Dimensiuni radiator 323 x 146 x 27 mm
Material radiator aluminiu
Dimensiuni ventilator 140 x 140 x 26 mm
Viteză ventilator 500±200 – 1800±10% RPM
Viteză pompă 2550±10%RPM
Airflow ventilator 96.7 CFM
Durată de viață ventilator 40.000 ore
Durată de viață pompă 120.000 ore
Zgomot ventilator 19.8 – 35.4 dB(A)
Bearing ventilator hydro
Conector ventilator 4 pini (PWM)
Conector pompă 3 pini (DC)
Iluminare RGB programabilă prin telecomanda inclusă în pachet sau header RGB de pe placa de bază
Variante de culoare negru
Garanție 24 luni

Ambalaj, accesorii și construcție

Cooler-ul vine ambalat într-o cutie mare, viu colorată, ce oferă protecție suplimentară prin câteva straturi de carton la interior. Pe ambalaj găsim menționate specificațiile cheie, platformele suportate și accesoriile incluse.

Ca de obicei, cei de la Deepcool au fost foarte generoși în ceea ce privește accesoriile. Astfel, în pachetul lui Deepcool Gamer Storm Castle 280 găsim bracket-uri de montare compatibile cu toate socket-urile Intel și AMD (inclusiv platformele HEDT Intel LGA 20xx și AMD TR4), două ventilatoare RGB Gamer Storm DF140 de 140 mm, un hub PWM cu patru ieșiri, un prelungitor PWM, un controller pentru ajustarea iluminării, un prelungitor splitter RGB, două prelungitoare RGB, un cablu de conectare la header-ul RGB de pe placa de bază, un tub de pastă termoconductoare, un sticker Gamer Storm și un manual de instrucțiuni în limba engleză. Din nefericire, producătorul a renunțat la banda RGB pe care începuse s-o ofere la un moment dat alături de coolerele RGB din seria Captain.

Hub-ul PWM cu patru ieșiri este destinat plăcilor de bază ce nu dispun de suficiente headere pentru a acomoda pompa și cele două ventilatoare de pe radiator. Acesta se conectează la un header PWM de pe placa de bază, iar pentru o montare cât mai discretă, este prevăzut și cu o bandă dublu adezivă. Prelungitorul PWM are o lungime de aproximativ 20 cm și poate fi utilizat pentru extinderea cablului de la hub sau de la unul dintre cele două ventilatoare. Hub-ul și prelungitorul își dovedesc utilitatea mai ales în carcasele mari, unde se dorește obținerea unui cable management cât mai aranjat.

Telecomanda pentru sistemul de iluminare se alimentează prin intermediul unui conector SATA și se utilizează în combinație cu splitter-ul cu trei ieșiri, pentru pompă și ventilatoare. Alternativ, dacă dispuneți de o placă de bază cu header RGB, puteți conecta splitter-ul la placa de bază prin intermediul adaptorului inclus. Cele două prelungitoare incluse în pachet măsoară cam 20 cm și pot fi utilizate pentru extensia cablurilor RGB de la pompă sau de la ventilatoare.

Mecanismul de fixare a CPU block-ului este compus dintr-un backplate universal din aluminiu, două seturi de frontplate-uri, pentru Intel și AMD, un set de distanțiere din plastic și câteva șuruburi.

Acesta suportă socket-urile Intel LGA 115x, LGA20xx și LGA 1366, respectiv AMD AM4, TR4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 și FM1. Altfel spus, îți veți putea monta pe absolut orice socket din ultimii 7-8 ani.

Cele două ventilatoare de tip Deepcool Gamer Storm DF140 măsoară 140 x 140 x 26 mm și dispun de doi conectori: unul PWM pentru alimentare și unul RGB pentru iluminare. Conform specificațiilor listate pe site-ul producătorului, ventilatoarele pot rula la o turație cuprinsă între 500 – 1800 RPM, emit un zgomot cuprins între 19.8 – 35.4 db(A) și asigură un airflow individual de până la 96.7 CFM. Deepcool mai menționează că acestea dispun de hydro bearing și că au o durată de viață de până la 40.000 ore. Sistemul de iluminare de pe ventilatoare este realizat dintr-o sumedenie de LED-uri RGB, așadar, pe lângă modurile de iluminare static sau breathing pe o singură culoare, palelele pot fi iluminate în mai multe culori simultan și poate fi aplicat chiar și un profil dinamic, care să schimbe culorile și zonele iluminate la un anumit interval.

Personalizarea efectelor de iluminare RGB de pe ventilatoare și pompă se poate realiza fie prin header-ul RGB de pe placa de bază, fie prin telecomanda din pachet. Cu ajutorul celor trei butoane fizice, telecomanda permite ajustarea culorilor, a efectelor, dar și a intensității luminoase. Așa cum era de așteptat, însă, utilizarea controller-ului fizic nu permite sincronizarea automată a efectelor de iluminare de pe cooler cu cele de pe placa video, de exemplu, așa că va trebui să o faceți manual. De asemenea, reglajele nu sunt la fel de precise precum cele oferite de majoritatea plăcilor de bază, prin urmare, dacă dispuneți de un header RGB de tip ASUS AuraSync, MSI Mystic Light sau Gigabyte RGB Fusion, recomandarea mea ar fi să-l utilizați pe acesta în schimb.

Radiatorul este realizat din aluminiu și vine într-un finisaj negru, mat.

Măsoară 323 mm lungime, 146 mm lățime și 27 mm grosime și are o densitate de aproximativ 20 FPI (fins-per-inch, trad. lamele pe inch). De data aceasta, Deepcool a avut „inspirația” ca pe fiecare parte a radiatorului să includă o secțiune cromată cu logo-ul Gamer Storm. Nu numai că arată aiurea, oferind un aspect kitschos, ci se și zgârie extrem de ușor la instalare. Eu am încercat să am mare grijă atunci când am fixat radiatorul în carcasă, reducând la minim atingerile cu celelalte părți metalice, însă, chiar și așa, secțiunile cromate s-au zgâriat foarte urât.

Cu ventilatoarele montate, radiatorul ajunge la o grosime de doar 53 mm, putând fi instalat cu ușurință atât în tavanul, cât și în partea frontală a carcasei.

Dacă aveți memorii low profile și o placă de bază cu radiatoare simple, nu foarte înalte, îl puteți monta fără probleme chiar și în tavanul unei carcase compacte. Cât timp aveți două sloturi de 140 mm, desigur.

Tuburile sunt îmbrăcate într-un sleeve textil de foarte bună calitate, au un diametru de 10 mm și sunt conectate la radiator și pompă printr-o serie de fitting-uri solide, care, din nefericire, nu pot fi desfăcute.

Tuburile compensează, în schimb, prin lungimea de 310 mm, ce oferă un plus de flexibilitate atunci când se dorește montarea cooler-ului într-o carcasă încăpătoare. Totodată, acestea sunt foarte maleabile și nu au tendința de a se cuta la îndoire. Producătorul ne oferă posibilitatea schimbării fluidiului din loop prin intermediul unui căpăcel situat la baza radiatorului, însă, din nefericire, efectuarea unei astfel de operațiuni atrage după sine anularea garanției. Per total, calitatea construcției este una excelentă, singurul inconvenient fiind, după cum am menționat și mai sus,  imposibilitatea de a desface fitting-urile pentru mentenanță sau extinderea loop-ului. Ar mai fi de menționat că șuruburile de susținere pentru radiator și ventilatoare se înșurubează perfect, lamelele de disipare a căldurii sunt destul de groase, iar îmbinările par a fi foarte solide. Nu am ce să-i reproșez din acest punct de vedere.

Cei de la Deepcool sunt conștienți că CPU block-ul reprezintă principala atracția a oricărui cooler all-in-one, așa că ne întâmpină cu un design nou, mai atrăgător ca niciodată. De data aceasta, pompa vine într-o formă cilindrică și dispune de un sistem de iluminare cu efect tridimensional, foarte similar cu cel întâlnit pe coolerele all-in-one de la NZXT.

Noutatea e că Deepcool Castle 280 vine cu o suprafața iluminată mai mare și cu un număr mult mai variat de efecte. Printr-o simplă apăsare de buton putem trece prin zecile de efecte și combinații de culori și putem chiar să sincronizăm iluminarea cu cea a memoriilor, a plăcii video sau a plăcii de bază, prin intermediul header-ului RGB de pe placa de baza. LED-urile de pe CPU block oferă culori vii și luminoase, așadar sunt perfect vizibile chiar și în carcasele cu panou lateral din sticlă securizată fumurie.

Schema de culori se sincronizează și cu ventilatoarele, unde, la fel, avem parte de culori foarte vii. Trebuie să aveți în vedere însă că LED-urile RGB de pe ventilatoare nu vor fi vizibile dacă montați radiatorul în partea frontală a carcasei. Prin urmare, pentru un efect maxim de „rainbow puke” vă recomand să instalați radiatorul în tavanul carcasei.

Comparativ cu generația anterioară de coolere Captain, Deepcool a adus îmbunătățiri și asupra brațelor flexibile ce susțin furtunele. Acestea se rotesc acum la unghiuri mult mai largi, asigurând astfel un proces de instalare rapid și fără prea mari bătăi de cap. Dacă ați instalat până acum un cooler all-in-one fără brațe flexibile bănuiesc că știți deja cât de frustrant e să aranjezi furtunele astfel încât să nu atârne pe memorii sau pe placa video.

La fel ca ventilatoarele, CPU block-ul dispune de doi conectori: unul DC, cu trei pini, pentru alimentarea pompei, și unul RGB pentru sistemul de iluminare. Cablurile au o lungime de aproximativ 10 cm și nu creează probleme de cable management, însă nu dispun de sleeve și par a fi destul de firave.

Baza este realizată din cupru și vine cu o laminare aproape perfectă. Nu are un finisaj de oglindă, așa cum este în cazul coolerelor cu bază din nichel, însă nici nu are imperfecțiuni sesizabile, prin urmare transferul termic ar trebui să fie unul foarte bun. Suprafața zonei de contact este destul de mare și acoperă cum trebuie chiar și IHS-ul unui AMD Ryzen Threadripper. Pasta termonductoare nu vine prealicată, ci într-un tub de două grame, suficient pentru câteva aplicări. V-aș recomanda însă să o schimbați cu un TIM mai de calitate, cum ar fi Thermal Grizzly Kryonaut sau Noctua NT-H1. Din ce am văzut până acum, pastele termoconductoare ieftine, incluse în pachetul coolerelor, sunt cu mult inferioare celor aftermarket.

Instalare

Odată cu lansarea noii generații de coolere all-in-one Castle, Deepcool a venit cu unele schimbări la nivelul mecanismului de montare a CPU block-ului, acesta fiind realizat acum în totalitate din aluminiu. Procesul de instalare a rămas la fel de simplu, necesitând cam 15-20 minute pentru fixarea pompei, a radiatorului și a celorlalte elemente. În ciuda acestui lucru, e nevoie de puțină îndemânare dacă plănuiți instalarea radiatorului în partea frontală a carcasei, cu ventilatoarele în configurație push. Mai exact, va trebui ca mai întâi să poziționați ventilatoarele, orientate spre interiorul carcasei, apoi radiatorul, și să treceți șuruburile prin ventilator în radiator. Destul de neplăcut e și faptul că șuruburile sunt foarte scurte, iar dacă aveți o carcasă cu tablă groasă e posibil ca acestea să nu se înșurubeze din prima pe filetele de pe radiator. O altă problemă de care e posibil să vă loviți e legată de compatibilitatea cu carcasa. Am întâlnit destul de multe carcase, preponderent din zona low-end, care, cu toate că dispun de două sloturi de 140 mm, nu permit montarea radiatorului în tavan și/sau în partea frontală. Se poate întâmpla ca radiatorul să atingă memoriile sau să nu încapă pe lungime, din cauza „rezervorului” situat în partea superioară. Prin urmare, dacă intenționați să achiziționați un cooler cu radiator de 280 mm, recomandarea mea ar fi să studiați atent posibilitățile de montare în carcasă. CPU block-ul, în schimb, se montează foarte simplu. Trebuie doar să introduceți șuruburile în backplate, urmând marcajele specifice socket-ului vostru, să montați backplate-ul și frontplate-ul pe placa de bază, iar apoi, după ce aplicați pasta termoconductoare pe procesor, să securizați CPU block-ul prin intermediul celor patru șuruburi.

De apreciat e și că nu există restricții în ceea ce privește orientarea CPU block-ului, prin urmare puteți instala radiatorul după bunul plac, în tavanul sau în partea frontală a carcasei. Conectorii PWM, de la ventilatoare sau de la hub, se introduc în headerele chassis fan de pe placa de bază și se ajustează fan curve-urile din BIOS în funcție de preferințe. Conectorul DC pentru pompă, în schimb, se conectează la header-ul CPU fan sau pump, a cărui turație trebuie setată la 100%. Nu există niciun motiv întemeiat pentru a seta un fan curve pentru pompă, aceasta fiind complet inaudibilă indiferent de turația selectată. Legat de fan hub, v-aș recomanda să-l utilizați pentru simplul fapt că vă oferă o extensie de aproximativ 20 cm pentru ventilatoare. Își dovedește utilitatea mai ales în carcasele full tower, unde se urmărește obținerea unui cable management cât mai îngrijit. În ceea ce privește sistemul de iluminare RGB, de pe pompă și ventilatoare, aveți două opțiuni: fie utilizați controller-ul din pachet, fie legați ventilatoarele și pompa la header-ul RGB al plăcii de bază. Din punctul meu de vedere, de preferat ar fi să mergeți pe cea de-a doua variantă, pentru nivelul extins de personalizare oferit de placa de bază. Însă, daca aceasta din urmă nu dispune de ieșire RGB, nu aveți de ales decât să utilizați controller-ul din pachet. Ținând cont că trebuie să deschideți carcasa de fiecare dată când doriți să faceți o ajustare a schemei de culori, utilizarea sa este oarecum greoaie, însă, în lipsă de altceva, experiența livrată poate fi considerată acceptabilă.

Metodologie de testare și performanțe

De data aceasta, pentru evaluarea performanțelor cooler-ului am apelat la două platforme: una mainstream de la Intel cu placă de bază Z170 și procesor Core i7-6700K delidded (91 wați TDP) și una HEDT de la AMD cu placă de bază X399 și procesor Ryzen Threadripper 2970WX (250 wați TDP). Măsurarea temperaturilor s-a făcut atât în idle, după 30 minute de inactivitate, cât și în full load, cu ajutorul Prime95 26.6 pe profilul in-pace large FFTs. În caz că sunteți curioși de ce am ales să utilizez o versiune mai veche de Prime95, aflați că iterațiile mai noi ale utilitarului se folosesc de un set de instrucțiuni AVX ce împing ansamblul procesor – VRM la un nivel alarmant de mare, neîntâlnit într-un scenariu de utilizare normal. Datorită acestei diferențe în metodologia de testare, este posibil să observați rezultate ușor diferite față de cele raportate de alte publicații. Din ce am observat până acum, diferența de temperatură dintre Prime 95 29.4, ultima versiune, și Prime 95 26.6 este de aproximativ 12-13 °C pentru procesoarele Intel și de 8-9°C pentru procesoarele AMD Threadripper. Bineînțeles, pot apărea unele diferențe notabile, în funcție de cooler, tensiunea de alimentare pentru procesor, pasta termoconductoare și politica de gestionare a turației ventilatoarelor, însă nu ar trebui să depășească foarte mult variațiile menționate mai sus.

În cazul memoriilor, pe ambele platforme acestea au fost rulate conform specificațiilor XMP ale modulelor. Pe sistemul cu AMD Ryzen Threadripper, placa de bază MSI X399 SLI nu a putut prelua parametrii XMP din SPD-ul memoriilor, așa că am fost nevoit să introduc manual frecvența, latențele și tensiunea de alimentare a modulelor. Având în vedere că mi-am propus să evaluez mai multe coolere, mare parte dintre ele pe lichid, testele în load au fost rulate timp de o oră pentru fiecare cooler, în vederea atingerii echilibrului termic. Rezultatele obținute în idle au fost înregistrate după 30 minute de inactivitate și fără nicio aplicație care să ruleze în fundal. Ca și până acum, am renunțat la pasta termoconductoare stock, inclusă în pachetul coolerelor, și am trecut pe Thermal Grizzly Kryonaut, pentru a obține o conductivitate termică cât mai bună și rezultate cât mai consistente. Referitor la turația ventilatoarelor, aceasta a fost gestionată de profilul standard al plăcilor de bază ASUS Z170 Pro Gaming pentru Intel și MSI X399 SLI Plus pentru AMD. Toate sistemele de răcire prezentate mai jos au fost testate în regim open air, pentru a exclude potențialele limitări de airflow ale carcasei, iar temperatura ambientală a fost de 20 °C. Observați că lista de coolere testate diferă în funcție de platformă, iar asta se datorează producătorilor care nici până în momentul de față nu au rezolvat problemele de disponibilitate ale kit-urilor de montare pentru platforma AMD TR4.

Sistem de test Intel (TDP 91 wați):

Sistem de test AMD HEDT (TDP 250 wați):

Pe platforma cu Intel Core i7-6700K (delidded), Deepcool Castle 280 iese învingător. Obține 23 °C, cu doar 3 °C mai mult decât temperatura ambientală. Cu toate acestea, rezultatele în idle nu sunt tocmai relevante, deoarece dioda de măsurare a temperaturii de pe procesor nu este calibrată pentru a fi precisă la temperaturi atât de joase. Acestea fiind spuse, valorile în idle, ilustrate mai jos, sunt oarecum imprecise și au fost incluse doar în scopuri comparative.

Pe Threadripper-ul nostru cu TDP de 250 wați valorile raportate sunt similare, Deepcool Castle 280 ocupând din nou fruntea clasamentului cu 28 °C.

În load, temperatura de pe Intel Core i7-6700K se stabilizează în jurul valorii de 48 °C. Un rezultat de-a dreptul admirabil având în vedere diferența de doar 28 °C față de temperatura ambientală.

Pe AMD avem parte de temperaturi ceva mai mari, însă acest lucru era de așteptat având în vedere TDP-ul de 250 wați. 64 °C (+44 °C față de temperatura ambientală) nu sună rău deloc pentru un procesor HEDT cu 24 nuclee și 48 fire de execuție.

După nenumărate încercări, am ajuns la concluzia că n-are rost să-mi mai bat capul cu overclocking-ul pe AMD Ryzen Threadripper 2970WX. Procesorul nu a vrut nici în ruptul capului să urce peste pragul de 4.2 Ghz fără un exces de voltaj de 0.2V, așadar m-am rezumat în a face overclocking doar pe Intel Core i7-6700K. Cu ajutorul plăcii de bază ASUS Z170 Pro Gaming am reușit să obțin un overclock de 4.5 Ghz cu o tensiune de alimentare de doar 1.24V.

Și în cazul acesta temperaturile au fost mai mult decât acceptabile (23 °C în idle și 56 °C în load), fiind comparabile cu cele obținute pe un custom loop realizat din componente entry-level. În mod evident, rezultatele pot varia simțitor în funcție de placa de baza, de modul în care gestionează aceasta funcția de load line calibration, dar și de norocul pe care îl aveți la „loteria chip-urilor”. Totodată, trebuie să țineți cont că testele au fost rulate pe un procesor delidded, prin urmare, pe unul stock, temperaturile ar putea fi mai mari chiar și cu 15 °C. În ceea ce privește sporul de performanță obținut față de fratele mai mic Castle 240, Castle 280 are un avantaj de doar 2-3 °C.

Excelează, însă, la capitolul performanțe acustice, ventilatoarele de 140 mm fiind ceva mai silențioase decât cele de 120 mm de pe Castle 240. Zgomotul este aproape imperceptibil la turații cuprinse între 800 – 900 RPM, iar cu o carcasă bine antifonată și puțină răbdare în ajustarea fan curve-urilor din BIOS se poate obține un echilibru foarte bun între temperaturi și nivel de zgomot.

Concluzie

Dacă utilizați un procesor cu TDP mare, din seriile HEDT de la Intel sau AMD, sau plănuiți să încercați un overclock mai agresiv, Deepcool Gamer Storm Castle 280 este poate cel mai bun cooler all-in-one pe care îl puteți achiziționa. Este cu doar 150 Lei mai scump decât Castle 240 și oferă același design solid și aceleași dotări pe partea de iluminare RGB. Totodată, mulțumită ventilatoarelor de 140 mm, este și mult mai silențios decât Castle 240. Principala problemă rămâne însă compatibilitatea cu carcasele accesibile, multe dintre acestea neputând acomoda radiatoare de 280 mm. De asemenea, dacă dispuneți de o placă de bază low-end fără header RGB este posibil să vă enerveze controller-ul cu fir pentru iluminare. La fiecare ajustare a schemei de culori va trebui să deschideți carcasa. O telecomandă fără fir sau o interfață USB ar fi fost mult mai utilă.

Cooler-ul poate fi găsit la PCGarage la prețul de 740 Lei. Folosiți voucher-ul GFHUP4D9 la checkout pentru a beneficia de un discount de 1%.

Pro:

Contra:

Exit mobile version