În ciuda costurilor tot mai reduse a componentelor pentru custom loop-uri, majoritatea pasionaților de water cooling aleg să-și monteze coolere all-in-one. Acestea din urmă sunt mult mai ușor de instalat, nu necesită o mentenanță activă și vin de obicei la prețuri ceva mai mici. Coolerele all-in-one sunt disponibile în diverse dimensiuni și sunt împărțite pe mai multe categorii de prețuri, astfel că își pot găsi locul atât într-o configurație de top, cât și într-una de buget. Pe segmentul entry-level găsim coolere cu radiatoare de 120 mm, potrivite procesoarelor din gama de mijloc, fără pretenții de overclocking, pe mid-range avem radiatoare de 240 mm, ce pot asigura o disipare termică eficientă chiar și pentru overclocking, iar pe high-end avem radiatoare de 360 mm, capabile să țină în frâu chiar și un procesor HEDT, de tipul AMD Threadripper. Pentru că oferă un echilibru foarte bun între preț și performanță, coolerele cu radiatoare de 240 mm sunt alegerea favorită a utilizatorilor. Se montează fără probleme în mai toate tipurile de carcase, sunt mai silențioase decât cele cu radiatoare de 120 mm și conferă sistemului un look foarte atrăgător.
Astăzi discutăm despre Castle 240 RGB, mezinul noi generații de coolere all-in-one de la Deepcool. Castle 240 RGB aduce un design nou, mai solid și mai atrăgător, vine cu iluminare RGB, atât pe pompă, cât și pe ventilatoare, și suportă toate platformele Intel și AMD, inclusiv AMD TR4 (Threadripper). E de apreciat și că vine cu o groază de accesorii și că nu impune prezența mai multor headere PWM pentru ventilatoare. Totodată, dispune și de o telecomandă pentru controlul iluminării, în caz că nu dispuneți de o placă de bază cu header RGB.
Cooler-ul beneficiază de doi ani garanție și este deja disponibil la mai toate magazinele de specialitate de la noi din țară. La momentul publicării acestui articol, este listat la PCGarage la prețul de 590 Lei.
Specificații Deepcool Gamer Storm Castle 240 RGB:
- Socket-uri suportate: Intel LGA20xx, LGA 1366 și LGA115x; AMD TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 și FM.
- Dimensiuni pompă: 91 x 79 x 71 mm
- Dimensiuni radiator: 274 x 120 x 27 mm
- Material radiator: aluminiu
- Dimensiuni ventilator: 120 x 120 x 25 mm (x2)
- Viteză ventilator: 500±200 – 1800±10% RPM
- Viteză pompă: 2550±10%RPM
- Airflow ventilator: 69.34 CFM
- Durată de viață ventilator: 40.000 ore
- Durată de viață pompă: 120.000 ore
- Zgomot ventilator: 17.8 – 30 dB(A)
- Bearing ventilator: hydro
- Conector ventilator: 4 pin, PWM
- Conector pompă: 3 pin, DC
- Iluminare: RGB, programabil prin header placă de bază sau controller dedicat
- Variante de culoare: negru
- Garanție: 24 luni
Ambalaj, accesorii și construcție
Cooler-ul vine ambalat într-o cutie de dimensiuni generoase și este bine protejat prin câteva straturi adiționale de carton. Pe partea frontală a cutiei vedem CPU block-ul în toată splendoarea sa, iar pe spate găsim menționate dotările cheie și platformele suportate.
Nici de această dată Deepcool nu s-a zgârcit la accesorii. În pachetul lui Castle 240 RGB găsim bracket-uri de montare compatibile cu toate socket-urile Intel și AMD (inclusiv TR4), două ventilatoare RGB de 120 mm, un hub PWM cu trei ieșiri, un prelungitor PWM, o telecomandă pentru controlul iluminării, un prelungitor splitter RGB, două prelungitoare RGB, un tub de pastă termoconductoare, un sticker Gamer Storm și un manual de instrucțiuni în limba engleză. Lipsește, din păcate, banda RGB, pe care Deepcool începuse s-o ofere alături de reviziile ulterioare de coolere din seria Captain.
Hub-ul PWM este destinat plăcilor de bază ce nu dispun de suficiente headere pentru a acomoda pompa și cele două ventilatoare de pe radiator. Acesta se conectează la un header PWM de pe placa de bază și are trei ieșiri, iar pentru a permite o montare cât mai discretă, este prevăzut și cu o bandă dublu adezivă. Prelungitorul PWM are o lungime de aproximativ 20 cm și poate fi utilizat pentru extinderea cablului de la hub sau de la unul dintre cele două ventilatoare. Își dovedește utilitatea mai ales în carcasele mari, full tower, unde se dorește obținerea unui wire management cât mai curat.
Telecomanda pentru sistemul de iluminare se alimentează printr-un conector SATA și se utilizează în combinație cu splitter-ul cu trei ieșiri, pentru pompă și ventilatoare. Alternativ, dacă dispuneți de o placă de bază cu header RGB de tip ASUS Aura, MSI Mystic Light sau Gigabyte RGB Fusion, puteți conecta splitter-ul direct la placa de bază. Cele două prelungitoare măsoară în jur de 20 cm și pot fi folosite pentru extensia cablurilor RGB de la pompă sau de la ventilatoare.
Mecanismul de montare a CPU block-ului este compus dintr-un backplate universal din aluminiu, două seturi de frontplate-uri, un set de distanțiere din plastic și câteva șuruburi. Acesta suportă socket-urile Intel LGA20xx, LGA 1366 și LGA115x, respectiv AMD TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 și FM.
Cele două ventilatoare RGB de tip Gamer Storm DF120 măsoară 120 x 120 x 25 mm și vin cu doi conectori: unul PWM pentru alimentare și unul RGB pentru iluminare.
Conform spec sheet-ului, ventilatoarele pot rula la o turație cuprinsă între 500-1800 RPM, emit o zgomot cuprins între 17 – 30 dB(A) și asigură un airflow de până la 69.34 CFM. Producătorul mai menționează că acestea sunt prevăzute cu hydro bearing și că au o durată de viață de până la 40.000 ore. Sistemul de iluminare al ventilatoarelor este realizat din mai multe LED-uri RGB, așadar, pe lângă modurile de iluminare static sau breathing pe o singură culoare, palele se pot ilumina în mai multe culori simultan și poate fi aplicat chiar și un profil dinamic, care să schimbe culorile și zonele iluminate la un anumit interval.
După cum vă spuneam și la începutul articolului, personalizarea iluminării de la nivelul ventilatoarelor și a CPU block-ului se poate realiza fie prin header-ul RGB al plăcii de bază, fie prin telecomanda inclusă în pachet. Prin intermediul celor trei butoane fizice, telecomanda ne permite ajustarea culorii, a efectelor, dar și a intensității luminoase. Desigur, dacă se optează pentru utilizarea telecomenzii, sincronizarea efectelor de iluminare de pe cooler cu cele de pe placa video, de exemplu, va trebui realizată manual. Totodată, reglajele nu sunt la fel de precise precum cele oferite de majoritatea plăcilor de bază, prin urmare, dacă dispuneți de un header ASUS AuraSync, MSI Mystic Light sau Gigabyte RGB Fusion, recomandat ar fi să îl utilizați pe acesta în schimb.
Radiatorul este realizat din aluminiu și aduce un finisaj negru, mat.
Măsoară 274 mm lungime, 120 mm lățime și 27 mm grosime și are o densitate de aproximativ 20 FPI (fins-per-inch, trad. lamele pe inch).
Cu ventilatoarele montate, radiatorul ajunge la o grosime de doar 52 mm, putând fi instalat cu mare ușurință atât în tavanul, cât și în partea frontală a carcasei.
Dacă dispuneți de memorii low profile, îl puteți monta fără probleme chiar și în tavanul unei carcase mATX.
Tuburile sunt îmbrăcate într-un sleeve textil de bună calitate, au un diametru de 10 mm și sunt legate de radiator și pompă printr-o serie de fitting-uri solide, care, din păcate, nu pot fi desfăcute.
Tuburile compensează, însă, prin lungimea de 310 mm, ce asigură un plus de flexibilitate atunci când se dorește montarea cooler-ului într-o carcasă încăpătoare. De asemenea, acestea sunt destul de maleabile și nu se cutează la îndoire. Producătorul oferă posibilitatea schimbării fluidului din interiorul loop-ului prin intermediul unui căpăcel amplasat la baza radiatorului, însă, din nefericire, efectuarea acestei operațiuni atrage după sine pierderea garanției. Per total, calitatea construcției este una foarte bună, singurul inconvenient fiind, după cum am menționat și mai sus, imposibilitatea de a desface fitting-urile, pentru mentenanță sau pentru extinderea loop-ului. Șuruburile de susținere pentru radiator și ventilatoare se infiletează perfect, lamelele de disipare a căldurii sunt destul de groase, iar îmbinările par a fi foarte solide. Nu am ce reproșuri să-i aduc la acest capitol.
Cei de la Deepcool știu că CPU block-ul este principala atracție a oricărui cooler all-in-one, așa că ne propun un design nou, mai solid și mai atrăgător ca niciodată. De data aceasta, pompa vine într-o formă cilindrică și dispune de un sistem de iluminare cu efect „tridimensional”, foarte similar cu ceea ce vedem pe gama de coolere all-in-one de la NZXT.
Diferența e că Deepcool Castle 240 aduce o suprafața iluminată mai mare și un număr mult mai variat de efecte. Printr-o simplă apăsare de buton putem trece prin zecile de efecte și combinații de culori și putem chiar să sincronizăm iluminarea cu cea a memoriilor, a plăcii video sau a plăcii de bază, prin intermediul ASUS Aura sau a altor opțiuni similare. LED-urile asigură culori vii și sunt foarte luminoase, așadar vor fi perfect vizibile chiar și prin carcasele cu sticlă securizată fumurie.
Bineînțeles, schema de culori se sincronizează și cu ventilatoarele, unde, la fel, avem parte de culori foarte vii. Trebuie să aveți în vedere însă că LED-urile de pe ventilatoare nu vor fi vizibile dacă alegeți să montați radiatorul în fața carcasei. Prin urmare, pentru un efect maxim de „rainbow puke” se recomandă instalarea radiatorului în tavanul carcasei.
Deepcool a lucrat și la brațele flexibile ce susțin furtunele. Acestea se rotesc acum la unghiuri mult mai largi, asigurând astfel un proces de instalare rapid și fără bătăi de cap. Dacă ați montat până acum un cooler all-in-one fără brațe flexibile bănuiesc că știți deja cât de frustrant e să aranjezi furtunele astfel încât să nu atârne pe memorii sau pe placa video.
La fel ca ventilatoarele, pompa dispune de doi conectori: unul cu trei pini pentru alimentare și unul RGB pentru iluminare. Cablurile au o lungime de aproximativ 10 cm și nu creează probleme la wire management, însă nu au sleeve și par a fi destul de firave.
Baza este realizată din cupru și beneficiază de o laminare aproape perfectă. Nu aduce un finisaj de oglindă, așa cum vedem pe coolerele cu bază din nichel, însă nici nu are imperfecțiuni, așadar transferul termic este unul foarte bun. Suprafața este relativ extinsă și cred că poate acoperi fără probleme chiar și die-urile unui AMD Threadripper. Pasta termoconductoare nu este preaplicată, ci vine într-un tub de două grame, suficient pentru câteva aplicări. V-aș recomanda, totuși, să o schimbați cu un TIM mai de calitate, cum ar fi Thermal Grizzly Kryonaut sau Noctua NT-H1. Din ce am observat, pastele termoconductoare incluse în pachetul coolerelor sunt cu mult inferioare celor achiziționate separat și pot avea un impact destul de sesizabil asupra temperaturilor.
Instalare
Deepcool a schimbat nițel design-ul mecanismului de montare a CPU block-ului, acesta fiind realizat acum în totalitate din aluminiu. Procesul de instalare a rămas la fel de simplu, necesitând maxim 30 minute pentru fixarea pompei, a radiatorului și a celorlalte elemente. Cu toate acestea, e nevoie de puțină îndemânare dacă doriți instalarea radiatorului în partea frontală a carcasei, cu ventilatoarele puse în configurație push. Mai precis, trebuie ca mai întâi să poziționați ventilatoarele, orientate spre interiorul carcasei, apoi radiatorul, și să treceți șuruburile prin ventilator în radiator. Vestea proastă e că șuruburile sunt destul de scurte, iar dacă aveți o carcasă cu tablă groasă e posibil ca acestea să nu se înfileteze din prima pe filetele de pe radiator. CPU block-ul, în schimb, se montează în doi timpi și trei mișcări. Doar introduceți șuruburile în backplate urmărind marcajele specifice socket-ului vostru, montați backplate-ul și frontplate-ul pe placa de bază, iar după ce aplicați pasta termoconductoare pe procesor, securizați CPU block-ul prin intermediul celor patru șuruburi.
E de apreciat și că nu există restricții în ceea ce privește orientarea CPU block-ului, așadar radiatorul poate fi montat după bunul plac, în tavanul sau în partea frontală a carcasei. Conectorii PWM, veniți de la ventilatoare sau de la hub, se introduc în headerele chassis fan ale plăcii de bază și se ajustează fan curve-urile în funcție de preferințe. Conectorul DC pentru pompă, în schimb, se conectează la header-ul CPU fan sau pump, a cărui turație trebuie configurată la 100%. Nu există niciun motiv întemeiat pentru a seta un fan curve pentru pompă, aceasta fiind complet inaudibilă indiferent de turație. Referitor la fan hub, v-aș recomanda să-l utilizați pentru simplul fapt că vă oferă o extensie de aproximativ 20 cm pentru ventilatoare. Se poate dovedi util mai ales în carcase de tip full tower, unde se dorește un wire management cât mai îngrijit. În ceea ce privește iluminarea RGB, aici aveți două opțiuni: fie utilizați controller-ul fizic, inclus în pachet, fie conectați ventilatoarele și pompa la header-ul RGB al plăcii de bază. De preferat e să mergeți pe cea de-a doua varianta, însă dacă placa de bază nu dispune de un header RGB compatibil, nu aveți de ales decât să utilizați controller-ul fizic. Având în vedere că trebuie să deschideți carcasă de fiecare dată când doriți să faceți o ajustare a schemei de culori, utilizarea sa este oarecum greoaie, însă în lipsă de altceva este binevenit.
Metodologie de testare și performanțe
În vederea evaluării performanțelor sistemului de răcire, întreaga suită de teste a fost rulată la o temperatură ambientală de 20 °C. Înregistrarea temperaturilor s-a realizat atât în idle, după 30 minute de inactivitate, cât și în full load, cu Prime95, versiunea 26.6, setat pe profilul in-pace large FFTs. În caz că sunteți curioși de ce am utilizat o versiune atât de veche de Prime95, trebuie să știți că iterațiile mai noi ale utilitarului folosesc o serie de instrucțiuni AVX, ce împing ansamblul procesor – VRM la un nivel alarmant de mare, rareori întâlnit într-un scenariu de utilizare normal. Datorită acestui lucru, este posibil să observați rezultate ușor diferite față de cele raportate de alte publicații.
Memoriile au fost setate în configurație dual channel, la frecvența stock de 2133 Mhz. Am decis să nu le overclockez dintr-un motiv foarte simplu: activarea profilelor XMP (ridicarea frecvenței peste profilul JEDEC, stock) duce deseori la o creștere considerabilă a temperaturii procesorului. Acestea fiind spuse, rezultatele prezentate mai jos ar trebui să reflecte destul de precis performanțele sistemului de răcire într-o configurație uzuală, pe care sunt rulate diverse activități intensive (encodări video, prelucrări foto, gaming ș.a.m.d.)
Având în vedere că testăm un sistem de răcire pe lichid, testele în load au fost rulate timp de aproximativ 30 minute, pentru a permite circuitului să ajungă la echilibru termic. Rezultatele obținute în idle au fost înregistrate după 30 minute de la încetarea oricărei activități și fără nicio aplicație care să ruleze în fundal. Am decis să înlocuiesc pasta termică inclusă în pachet cu Thermal Grizzly Kryonaut, pentru a obține o conductivitate termică cât mai bună, iar pentru ventilatoare am ales profilul standard de gestionare a turației oferit de placa de bază ASUS Z170 Pro Gaming. Toate sistemele de răcire all-in-one prezentate mai jos au fost testate în regim open air, păstrându-se pe cât posibil o temperatură ambientală de 20 °C.
Sistem de test:
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7-6700K
- Memorie RAM: 2 x 8GB G.SKILL TridentZ 3200 Mhz (rulate la 2133 Mhz)
- Sursă: Seasonic M12II-620 EVO 620 wați
- GPU: MSI GeForce GTX 1080 Gaming X
- Stocare: SSD Samsung 960 Pro NVMe 512GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64, actualizat la zi
Pentru început, am măsurat temperatura procesorului în idle, la frecvență stock (4.0 Ghz base clock/4.2 Ghz turbo) și la o tensiune de alimentare de 1.17V (+/- 5% datorită LLC).
Temperatura s-a stabilizat la 25 °C, cu doar 5 °C peste temperatura ambientală. Rezultatele sunt relativ similare cu cele obținute de celelalte sisteme de răcire.
În aceeași configurație, cu procesorul la frecvență stock și alimentare la 1.17V, temperatura în load se stabilizează la 50 °C, cu ușoare peak-uri în zona 53-55 °C.
După cum se poate vedea și în graficul de mai sus, Deepcool Castle 240 RGB reușește să surclaseze toate celelalte coolerele all-in-one testate, excepție făcând EK Predator 240, care este de fapt un soi de custom loop, cu pompă și rezervor externe.
Rezultate la fel de bune obținem și în overclocking, unde în idle, cu procesorul la 4.5 Ghz și 1.27V, avem tot 25 °C.
Mai toate soluțiile de răcire testate s-au descurcat admirabil la acest capitol, iar micile diferențe se mențin în marja de eroare a senzorului de temperatură de pe procesor.
Pe același profil de overclocking, Deepcool Castle 240 RGB asigură o disipare eficientă a căldurii, temperatura maximă înregistrată în load fiind de doar 62 °C. După 30 minute de stress testing în Prime95, temperatura se stabilizează la 58 °C, cu 7 °C mai puțin decât ceea ce am obținut pe modelul anterior al producătorului, Deepcool Captain 240 EX RGB.
Pe setup-ul format din procesorul Intel Core i7-6700K, placa de bază ASUS Z170 Pro Gaming și cooler-ul Deepcool Castle 240 RGB am reușit să obțin un overclock de maxim 4.7 Ghz cu o tensiune de alimentare de 1.35V. Și aici temperaturile au fost mai mult decât acceptabile (31 °C în idle și 76 °C în load), fiind comparabile cu cele obținute pe un custom loop realizat din componente entry-level. Desigur, rezultatele pot varia simțitor în funcție de placa de bază, de modul în care gestionează aceasta alimentarea procesorului și opțiunea de load line calibration, dar și de norocul pe care îl aveți la „loteria chip-urilor”, însă, în teorie, ar trebui să aveți parte de temperaturi ceva mai mici pe procesoarele de generație mai nouă, cum ar fi Intel Core i7-8700K sau AMD Ryzen 2700X. În ceea ce privește sporul de performanță obținut față de generația anterioară de coolerele all-in-one Deepcool, Castle 240 arată un avantaj cuprins între 5-7 °C pe platforma noastră de test, pesemne că au fost aduse unele îmbunătățiri la nivelul pompei și a suprafeței de contact din cupru.
Legat de ventilatoare, pot spune că sunt foarte mulțumit. Din punct de vedere acustic se descurcă ceva mai bine decât cele prezente pe Captain 240 EX RGB. Eu am montat cooler-ul într-o carcasă Fractal Design Define S, iar la turații cuprinse între 800-900 RPM zgomotul ventilatoarelor este aproape imperceptibil. Rularea ventilatoarelor la turații mici vine însă cu unele sacrificii în ceea ce privește disiparea căldurii, dar cu puțină răbdare în ajustarea fan curve-urilor se poate obține un raport foarte bun între temperaturi și zgomot.
Concluzie
Fără doar și poate, Deepcool Gamer Storm Castle 240 RGB este unul dintre cele mai atractive coolere all-in-one disponibile pe piață. Este extrem de ușor de instalat, asigură temperaturi mici, chiar și în overclocking, și este relativ silențios, indiferent de fan curve-ul setat. Chiar dacă o parte dintre voi îl consideră un moft, sistemul de iluminare RGB arată spectaculos și face toți banii. De asemenea, apreciez și prezența bundle-ului bogat de accesorii, cu multe adaptoare și prelungitoare . Nu-mi place însă telecomanda. Ar fi fost mult mai utilă una externă, fără fir. E cam neplăcut să fii nevoit să deschizi carcasa de fiecare dată când dorești să ajustezi iluminarea. Totuși, dacă ai o placă de bază cu header RGB, acest inconvenient nu ar trebui să te deranjeze.
Cooler-ul poate fi achiziționat de la PCGarage la prețul de aprox. 590 lei.
Pro:
- Performanțe excelente
- Iluminare RGB foarte bine pusă la punct
- Instalare simplă
- Silențios
- Accesorii
- Raport calitate/preț
Contra:
- N-ar fi stricat o telecomandă fără fir pentru iluminare
CFM-ul de 69,34 e, presupun, pentru un singur ventilator. Nu?
Chiar e un cooler bun, destul de scump pentru un utilizator mediu, dar bun.
Și încă ceva, ventilatoarele pot fi schimbate?
Da, 69 CFM pentru un singur ventilator.
Poţi să schimbi fără probleme ventilatoarele, însă nu știu cât de bine se împacă controller-ul cu alte tipuri de ventilatoare RGB.
Un cooler cu racire lichida este foarte bun pentru PC , ventilatoarele in timp nu mai functioneaza ca la inceput , racirea procesoruliu cu lichid face ca acesta sa lucreze constant avind un randament mai bun . Coolerul prezentat este scump dar merita , placile de baza din gama Z de la ASUS sint cele mai eficiente pentru gaming . AMAZING .
Salut,
Imi puteti spune va rog cum l-ati conectat direct pe placa de baza? Incerc de 2 saptamani sa fac acest lucru insa nu reusesc..placa de baza e aorus x470 gaming 7 wifi si are mai multe tipuri de conectori rgb 🙁
Conectezi pompa și ventilatoarele la splitter-ul RGB, iar pe acesta îl introduci în header-ul compatibil de pe placa de bază. Asigură-te că nu e dezactivat din BIOS.