Huawei Mate 10 Pro a fost lansat in aceasta toamna si este primul smartphone cu procesor cu inteligenta artificiala. Acest lucru pare sa fie ceva nou, revolutionar, insa in realitate nu este asa. In schimb a reusit sa ne surprinda la alte capitole mult mai importante. In randurile de mai jos va prezint review-ul lui Mate 10 Pro, iar la final o concluzie bazata pe puncte PRO si CONTRA.
Specificatii
- Ecran: AMOLED 6 inch diagonala
- Rezolutie: 1080 x 2160 pixeli
- RAM: 6GB
- Stocare: 120GB
- Camera: 20MP + 12MP, secundara 8MP
- Baterie: 4000 mAh
- Protectie: IP67
- Procesor: Kirin 970 octa core
- GPU: Mali G72 MP12
- Bluetooth 4.2
Telefonul ne-a fost oferit in teste de Orange Romania prin programul Orange Smartphone Tester, un program la care si voi puteti participa pentru a testa ultimele smartphone-uri de pe piata.
Ambalaj
Telefonul este impachetat intr-o cutie patratoasa foarte eleganta. Pare genul de cutie in care poti pune o bijuterie. La interior o sa gasesti strictul necesar si un bonus. Ai incarcatorul destul de masiv ce suporta incarcare rapida, cablul USB Type C, un adaptor de la Type C la jack audio, o pereche de casti tot cu mufa USB C si care seamana prea mult cu castile de la iPhone si o husa din plastic moale.
Inca din cutie o sa gasesti o folie de protectie aplicata pe ecranul telefonului. Deci nu mai trebuie sa iti cumperi folie si husa. Este de apreciat si oricum nu o sa gasesti prea usor la inceput.
Design
Este unul din putinele telefoane din sticla care sa nu-mi alunece din mana chiar daca este mare. Pe ambele parti este protejat de sticla Gorilla Glass 5, ceea ce inseamna ca nu ai cum sa-l zgarii prea usor. Eu l-am folosit si fara husa tocmai pentru a vedea cum se comporta si nu are nici o zgarietura.
Pe partea frontala ecranul de 6 inch este vedeta principala. Are un format 18:9 si dupa cum se vede si in fotografii, marginile aproape ca nu exista. Daca pe laterale este dus in extrem, in partile de sus si de jos se mai putea lucra. Jos ai logo-ul Huawei care putea sa nu fie dupa parerea mea, iar sus ai difuzorul si camera. De mentionat ca butoanele Android iti mananca si ele din ecran.
Butoanele de control de pe partea dreapta nu sunt cele mai ergonomice. Cele de volum sunt de tip bara, iar cel de power este putin zimtat ca sa il deosebesti, dar nu este suficient. De multe ori am facut confuzie intre ele. Nici feedback-ul lor nu este cel mai bun. Se simt ieftin cand le apesi.
Spatele il mai salveaza. Este sticla Gorilla Glass asa cum am mentionat anterior, iar in partea de sus unde sunt amplasate camerele are o alta nuanta de culoare. Mi-a placut cum au amplasat blit-ul si senzorul laser astfel incat sa fie totul aranjat perfect.
Cu toate ca au renuntat la mufa jack, buza de jos a telefonului nu integreaza 2 difuzoare. In locul jack-ului a aparut un simplu microfon.
Huawei Mate 10 Pro arata bine si nu este deloc greu. Cantareste 178 de grame, mult mai usor decat un iPhone 8 Plus. Pe ici pe colo se mai putea lucra la unele finisaje.
Sunet
Huawei Mate 10 Pro are un sistem audio foarte interesant. Are un difuzor amplasat in buza de jos, insa earpice-ul are si el rol de difuzor. Practic este stereo, insa in functie de amplasarea telefonului, portret sau landscape, sunetul se schimba. In mod landscape bass-ul este accentuat in difuzorul de jos, iar in mod portret auzi mai mult vocile.
Ecran
Rezolutia maxima pe care o poate afisa este 2160 x 1080, adica putin peste Full HD. Probabil va asteptati la o rezolutie mai mare pentru 6 inch, insa va spun ca nu este nevoie! Este suficienta si din contra, poti selecta o rezolutie si mai mica de atat (1440 x 720) daca vrei sa maresti autonomia. Nu am vazut nici o diferenta intre ele…
In schimb culorile sunt foarte bune si te poti juca cu temperatura. Initial este setat sa redea culorile mai reci, dar nu este deloc o problema.
Unghiurile de vizualizare sunt mari, raspunde repede la comenzi, este rezistent, deci nimic iesit din comun. Se comporta asa cum trebuie. Este si foarte luminos, insa fiind o vreme inchisa afara nu mi-am putut da seama cum s-ar comporta in bataia directa a soarelui.
Baterie
Este campion! In sfarsit un telefon pe care nu trebuie sa-l pun la incarcat in fiecare seara. L-am folosit zilnic ca telefon personal si 2 zile il poti utiliza fara probleme. Plus ca se incarca foarte repede, in 30 de minunte ai deja 50% baterie.
Soft
Telefonul ruleaza Android 8.0 Oreo si este pentru prima data dupa 1 an de zile cand folosesc un Android atat de mult. V-am spus ca am trecut la iOS si de atunci nu am vrut sa mai aud de Android, doar prin teste. Recunosc ca este foarte rapid, chiar mai rapid decat iPhone-ul meu in unele situatii.
Insa…degeaba este rapid daca are probleme. Interfata EMUI a evoluat destul de mult, insa pare invechita. Temele par sa fie de acum 5-6 ani. Am intalnit probleme minore precum poza atasata, dar si probleme grave. Vezi in video. Telefonul se bloca de fiecare data cand deschideam un clip pe Youtube si singura solutie era un restart general.
Sunt momente in care agata foarte mult prin tranzitii. Sunt sigur ca Android 8 este bun si ca un Pixel sau Nexus nu are aceste probleme, deci clar interfata Huawei nu este optimizata corect.
Cat despre personalizare cred ca v-ati obisnuit deja. Fiind un Android ai la dispozitie numeroase functii pe care trebuie la gasesti. Multe sunt ascunse bine si nici nu cred ca le-am gasit pe toate. Spre exemplu poti sa aranjezi butoanele Android, sunt disponibile multe teme, poti vedea viteza de internet, poti chiar sa creezi diferite conturi de utilizator si sa ascunzi aplicatiile intime.
Va las cateva poze de prin meniu ca sa vedeti mai bine ce puteti gasi pe acest Mate 10 Pro
Camera
As fi vrut sa va povestesc mai multe despre camera, insa timpul meu si asa foarte limitat nu mi-a permis sa explorez foarte mult orasul si sa fac fotografii. Ce pot sa va spun pe scurt despre camera: este buna.
In ziua de azi este greu sa mai gasesti un telefon high end cu camera slaba. Majoritatea fac poze la fel si trebuie sa ai aceeasi poza facuta cu telefoane diferite ca sa distingi diferentele. In toate conditiile am fost multumit de camera, insa consider ca modul Portret mai trebuie lucrat pe camerele principale.
Pozele sunt asa cum vedeti si voi, clare, luminoase, culori naturale. Unele voci spun ca Galaxy S8 face poze mai bune, altii ca este la acelasi nivel. Nu am testat S8, insa nu cred ca are rost sa le comparam. Sunt camere foarte bune cu diferente prea mici incat sa fie mentionate.
Ce mi-a placut la camera, de fapt la interfata, a fost meniul. Totul este la indemana si cat se poate de intuitiv. Am gasit rapid toate setarile si modul Pro este chiar bine gandit. Cat despre zoom-ul optic 2X chiar m-a impresionat. De multe ori am simtit nevoia sa-l folosesc si uitam ca telefonul poate face treaba asta.
Concluzie
Huawei Mate 10 Pro este un telefon de top ce incearca sa joace in liga profesionista. Reuseste, insa nu este cel mai bun. Daca vrei un telefon performant cu ecran mare, camera buna si autonomie de 2 zile, atunci Mate 10 Pro este alegerea buna.
Dupa cum probabil ati remarcat nu am zis nimic de procesorul cu inteligenta artificiala sau procesor neuronal cum mai spun unele persoane. Pentru ca nu am reusit sa-mi dau seama ce reprezinta, daca chiar exista asa ceva si cum ar trebui sa functioneze. Este vorba de software, deci probabil in timp o sa vedem aplicatii speciale.
Huawei Mate 10 Pro costa la eMAG 3599 lei. Il mai gasiti si la Orange, dar momentan nu mai este pe stoc.
PRO
- Ecranul, desi AMOLED, afiseaza culorile corect si are unghiuri bune de vizualizare.
- Sunetul stereo este foarte bun
- Autonomia de 2 zile
- Sticla rezistenta la zgarieturi
- Rapid
- Zoom optic 2x
CONTRA
- Interfata EMUI are probleme
- Lipsa unui jack audio
- Temele de personalizare nu sunt placute
- Lipsa slot microSD
- Procesorul cu inteligenta artificiala este doar marketing (momentan, sper)
Good specs, dar nu m-a impresionat camera foto/video (ma asteptam sa fie wow la banii astia).
P.S. Inca astept un rival Siri de la Huawei sau Samsung.
Hei Gabriel: http://newwallpapers1.com/wp-content/uploads/2015/01/Why-So-Serious-Wallpaper-1.jpg
🙂
Legat de telefon, este interesant dar nu justifica pretul in opinia mea.
Foarte apropiat ca si specificatii poti lua OnePlus 5T la doar 500 de EURO cu plusuri si minusuri unul fata de celalalt (Huawei camera mai buna, OnePlus BT 5.0, deblocare faciala, jack de 3.5, spate din aluminiu) dar care sunt optiuni subiective in balanta fiecaruia.
Plus ca S8 a scazut atat de mult ca si pret si ofera mai multe facilitati ca Mate10Pro (card SD, wireless charging, iris scanner), doar procesorul e mai slab. Iarasi optiuni subiective insa concluzia e ca Mate10Pro e cam scump pentru ce ofera in comparatie cu concurenta.
@mNiosu
Procesorul lui S8(SD835 sau Exynos 8895) este puțin superior per total lui Kirin 970 de pe Mate 10 pro,nu mai slab.
Numai pe partea de editare foto are un avantaj notabil Kirin 970.
În jocuri solicitante,SD835/Exynos8895 sunt superioare.
Per total însă nu se poate spune că procesorul lui S8 e mai slab,poate comparabil,foarte apropiat.
Ciudat, toată lumea spune că interfața EMUI e foarte rapidă și stabilă.
Și cei de la gadget.ro l-au testat și redactorul a fost super mulțumit de interfață și de performanța per total a telefonului.
Este destul de rapid….asta pana cand vezi cum agata prin tranzitii, sacadeaza sau exact cum vezi in articol….
Cand vine vorba de review-uri la produse Huawei, cei de la Gadget nu sunt chiar obiectivi, mai mereu ii ridica in slavi.
Știu Gigi, dar ce mă frapează e diferența enormă intre review-uri când vine vorba de OS și interfață.
Gabriel zici că agață, că se blochează, că EMUI-ul e învechit.
Emil (redactorul Gadget.ro care a făcut review-ul la Mate 10 Pro) zice și îl citez:
„Rulează Android 8.0 Oreo cu interfața Emotion UI 8.0. Huawei este recunoscut pentru două aspecte în ce privește interfața grafică: simplitate + viteză, dar și pentru faptul că nu-și pierde din viteză în timp, nu obosește cu ghilimelele de rigoare. În cazul lui Mate 10 Pro vă dați seama că se păstrează aceste deziderate, aceste elemente devenite trademark.
Este cu adevărat sprinten în tot ceea ce-l pui să facă, de la jocurile cu grafica cea mai complexă și până la aplicațiile ce necesită mai multă putere de procesare. Nu mi s-ar părut că s-ar supraîncălzi, dincolo de limite firești pentru un smartphone în 2017.”
Sunt prea mari diferențele. Nu zic că vreunul minte, dar când le citești pe ambele nu mai știi ce să crezi. Gândiți-vă la cineva care vrea să-și ia Mate 10 Pro și citește ambele review-uri. Ce-o să creadă omu’ ăla?
Nu am citit review-ul lui Emil, dar simplitate la EMUI? Nu stiu ce intelege el prin simplitate.
Posibil ca cei de la Gadget sa nu fi intampinat problemele pe care le-a avut Gabriel. In ceea ce priveste interfata eMUI mi se pare o gluma proasta (in proportie de 90% aceeasi vrajeala cu MIUI), mi se pare prea coloratata, putin kitschoasa si cu prea multe influente de iOS. Intr-adevar iti da ideea de viteza, animatiile avand timpul redus la jumatate. Scuze ca sunt critic, eu sunt mai „purist”.
Cum poti stii dupa maxim cateva saptamani de utilizare ca viteza va ramane aceeasi…Cum spuneam reclama fara numar de la Gadget pentru Huawei.
„reclama fara numar” – imi place asta, o s-o adopt si eu 🙂
Doar din exprimarea „Este cu adevărat sprinten în tot ceea ce-l pui să facă” si rezulta ca este un limbaj de lemn tip marketing, mai mult decat exemplificativ. Si acum traducerea in limbajul omului de rand ca mine: „adevarat” inseamna ca restul sunt minciuni, iar sprinten (iarasi o vorba goala de marketing) poate sa fie si in raport cu un melc in marsarier. La fel „limite firesti” este ceva foarte vag, din zona crepusculara, pentru ca ce e firesc pentru unii nu este si pentru altii. In concluzie, daca citesti ambele articole te lamuresti imediat care este mai de bun simt si care este mai gretos 🙂
Am un p10 si nu agață deloc ,interfata intuitiva si sincer mi se pare si mai rapid ca s8-ul(unui amic)
De interfata ca il poti folosi ca si desktop nu ai specificat sau de sunet HI -FI la fel nimic ,
Il am de o luna si putin …
L-am butonat de l-au gasit dracii, poate-poate vad si eu ce inseamna sa „agate” acest telefon. N-am reusit sa-l ingenunchez.
Si am aceeasi varianta de soft ca cel prezentat in articol …
Aspectul temelor …?? Asta-i un lucru mult prea relativ. I-am pus o tema descarcata (Back Light; din miile de teme pe care le poti descarca gratuit) si este superb.
N-am vazut un cuvant despre dual sim-ul 4G permanent sau despre conectarea la tv cu un simplu cablu HDMI, fara a fi necesara cumpararea acelui dock (in cazul Samsung), accesoriu care mai costa si ala peste 100 usd.
Am oscilat multa vreme (ore pierdute prin magazine, butonand la telefoane) intre S8+, Note 8 si Mate 10 pro. Chiar am insistat pe Note 8; nefiind un impatimit al S.pen-ului, nu prea m-a convins.
Asta mi s-a parut cel mai frumos dintre ele, parca si cel mai potrivit pentru o palma ceva mai micuta (n-am ditamai „lopata”). Mi s-a parut ca are cel mai potrivit raport latime/lungime. Nici Note 8, nici S8+ nu m-au multumit absolut deloc la acest capitol. Prea lungi in comparatie cu latimea lor …
Posesor de P6, P7, P9, pot spune ca sunt destul de multumit de EMUI. Am si Samsung-uri „in zona” (familie, prieteni, colegi), dar acolo „ceva lipseste” … ceva da cu virgula. Cand mai apare si mesajul cu „ne pare rau, Touchwiz s-a oprit”, ma apuca damblaua.
Pana acum n-am experimentat vreo „buba” cu el. Schimba retelele wi-fi foarte bine, daca e cazul, trece imediat din 2.4 in 5 GHz (am un range extender de la Orange; router-ul, modest, nu bate prea bine in blocurile comuniste); semnalul este foarte bun, mai ales in locuri cu semnal slab (in comparatie cu Samsung sau Apple sta foarte bine) … Chiar m-am mirat cand am vazut pana la ce distanta prinde wi-fi.
Ecranul este mai mult decat multumitor, nu cred sa fie vreunul care sa vada diferenta de pixeli. Destul de luminos, culori mult mai reale decat cele prea saturate de la Samsung.
Camera destul de buna; aici se mai putea lucra, nu pot spune ca e cea mai buna de pe piata (intr-adevar, in materie de camera Samsung are rivalii putin mai in spate). Totusi, sunt momente in care face poze mai bune decat Samsung sau Apple. Doar ca acest lucru nu reprezinta o permanenta … uneori, in lumina ceva mai slaba, scoate pozele putin mai intunecate. La filmare n-am vazut acea sacadare observata in review-uri pe net. Chiar am insistat cu miscatul telefonului in timpul filmarii, pentru ca am observat o sacadare foarte urata pe niste clipuri de pe YouTube, care ma pusese pe ganduri.
Am un Huawei mate 10 de 2 saptamani. Inainte am avut samsung s5. Samsung are o functie de glisare a contactului stanga pentru mesaj si dreapta pt a suna. Oare aceasta functie se poate ”activa” si la huawei mate 10 ?
Multumesc mult