L-am cerut si l-am primit. Sony Xperia Z a fost la noi timp de o saptamana si am reusit sa imi raspund singur la cateva intrebari legate de Sony si telefoanele lor. Am pregatit un review foarte detaliat pe care sa il cititi cu atentie daca vreti sa achizitionati acest telefon.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Design
- Ecran
- Sistem de operare si aplicatii
- Autonomie
- Camera foto si video
- Performante
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Sony Xperia Z este unul dintre cele mai performante telefoane din 2013. Este clar ca nu este un telefon pentru toata lumea. Daca ma intrebati pe mine, eu as vedea acest telefon la un om de afaceri care se imbraca mereu la costum. Este un telefon elegant si, dupa ce am avut ocazia sa butonez toate cele mai performante telefoane lansate in acest an, am ajuns la concluzia ca Xperia Z este cel mai frumos. Desi este frumos, nu impresioneaza atat de tare si nu am simtit ca tin in mana un telefon cu specificatii de 2013. Tin sa cred ca este un telefon de imagine si atat.
Ambalajul
M-am batut cu o cutie foarte subtire. Da, m-am batut, pentru ca inainte sa filmez unboxing-ul a trebuit sa dau jos tone de banda izoliera. Dupa ce am dezlipit tonele de banda am descoperit o cutie compacta dar cam fragila. Unboxing-ul chiar aici.
http://www.youtube.com/watch?v=KTg78i5zrhE
Design
Cel mai criticat aspect impreuna cu difuzorul. Ajungem si acolo mai tarziu. Toata bucata dreptunghiulara este facuta din sticla. Arata foarte bine, se simte bine in mana si nu aluneca. Toate porturile telefonului sunt acoperite de capacele de cauciuc, pentru ca este un telefon rezistent la apa si praf. Butonul de pornit/oprit este identic cu cel de pe aparatele foto. Iese in evidenta si este foarte rezistent, facand apasarea lui o placere. Sub el gasim butoanele de volum cam prea bine integrate in carcasa.
De ce zic ca este foarte criticat design-ul? Nu este un aspirator de amprente, este o fabrica de amprente! Nu am vazut in viata mea un telefon care sa se murdareasca asa repede. Amprente pe ecran, amprente pe spate, amprente pe lateral, amprente pe camera, amprente peste tot. M-a scos din sarite faptul ca trebuie sa il curat din 2 in 2 minute. Nici telefonul meu nu este atat de curatat cum a fost acest Sony. Tot la capitolul „plangeri”, as putea sa zic ca este aproape imposibil sa faci poze la oglinzi.
Inca o chestie. Credeam ca este un telefon mare si incomod pentru 5 inch (12.7 cm). Deloc. Este unul din putinele telefoane, impreuna cu Note II, pe care le butonezi fara probleme. Eu nu am avut probleme si mi s-a parut foarte comod. Trecerea de la 3.2 inch la 5 inch a fost comoda.
Ecran
Desi pe hartie te surprinde, rezolutia Full HD pe un ecran de 5 inch nu este deloc spectaculoasa. Nu vad nici o diferenta intre el si Galaxy SIII, sa zicem. Ochiul uman deja nu mai percepe diferenta. In rest, nu se descurca prea bine in bataia soarelui dar unghiurile de vizualizare sunt foarte bune.
Nu stiu daca mi-a placut sau nu, dar atunci cand dau luminozitatea la maxim negrul se face gri. In bataia soarelui, culorile se vad excelent, nici vorba de gri, dar, cand esti intr-o incapere iti dai seama ca ceva nu este in regula. Plus ca am avut dureri de cap pe toata durata testarii. Cand ma uitam la ecran, chiar si cand luminozitatea era minima, simteam ca mor. Am avut problema asta si cu ASUS U38N.
Sistem de operare si aplicatii
Am vazut o gramada de aplicatii instalate pe el. Ma intreb ce cautau unele aplicatii pe acolo, pentru ca nu le-am vazut atunci cand m-am jucat pe telefon intr-un magazin Orange. In fine, haideti sa vedem ce avem instalat pe el si daca sunt de folos.
Walkman: aplicatia Sony de ascultat muzica. Arata bine si am folosit-o in locul celei standard. Poti reda muzica pe o boxa portabila, poti afla detalii despre o anumita melodie, sa te joci cu egalizatorul si sa iti pui un fundal pe durata melodiei. Imi aminteste de Windows Media Player si de efectele video din el.
Album: telefonul nu are o galerie de imagini ca orice alt telefon. Are aceasta aplicatie care iti impatureste pozele asa cum stie ea mai bine si chiar ii iese. Poti vedea toate imaginile sau le sorteaza dupa diferite criterii: data, locul de stocare etc.
Filme: toate clipurile video din telefon le gasesti aici. Face acelasi lucru ca aplicatia Album, doar ca se ocupa de clipuri.
Sony Select: nu stiu ce face pentru ca nu merge. Nu este disponibila in Romania.
Sony Car: iti modifica meniul in niste pictograme de dimensiuni mari, ca sa iti fie mai usor sa le accesezi atunci cand esti la volan. Asa ceva are si HTC One.
Play Now: este un magazin de aplicatii de la Sony.
Conectare inteligenta: aici iti alegi cateva aplicatii care sa porneasca sau sa se opreasca atunci cand vrei tu. Din pacate, poti seta doar alarma si muzica. Eu nu inteleg de ce denumirea asta, eu ma gandeam la altceva.
Music Unlimited, Video Unlimited, Let’s start PSM, Play Memories Online : te arunca pe site-ul Sony si atat. Sony…ce faci?
TrackID: vechea aplicatie de recunoscut o melodie. Un fel de tata al Shazam-ului.
Studio de film: iti editezi videoclipurile din telefon. Le tai, adaugi efecte speciale etc. Este foate draguta aplicatia.
NeoReader: scaneaza codurile QR
Socialfile: aplicatia care iti pune la un loc toate conturile tale de socializare. Intri aici, te loghezi cu ce conturi ai tu, si vei primi noutati din toate partile.
Zinio: magazinul de cumparat reviste este si el prezent.
Xperia Privilege: cand intri in ea iti cere sa alegi o tara si o limba, dupa care nimic.
Xperia Link: asta ar vrea sa iti conecteze telefonul cu alt dispozitiv prin scanarea codului QR de pe acel dispozitiv. Nu stiu ce vrea sa conecteze si cum pentru ca nu am reusit.
Multe aplicatii inutile care ocupa memorie telefonului. Pai e frumos asa? Nici macar nu poti sa le stergi si sunt enervante atunci cand vezi ca iti ocupa spatiu degeaba in meniu. Trecem peste si va zic ca Xperia Z ruleaza Android 4.1.2. Se misca excelent, nu am reusit sa il blochez si nu agata deloc.
Mai gasim cateva aplicatii chiar utile. De exemplu, in walkman putem activa diferite servicii pentru un sunet mai bun. Sau in meniul de setari avem o categorie numita Xperia in care gasim aplicatii pentru redat muzica pe un device mobil, sau sa conectam telefonul la un televizor. Insa cea mai tare (si amuzanta) a fost aplicatia de incetinit vocea partenerului de pe firul celalalt. Numai buna cand vorbesti cu prietena. 🙂
Autonomie
Bateria este o unitate Li-Ion de 2330 mAh. Rezista chiar si 3 zile daca esti bland cu telefonul si o zi daca il stresezi la maxim. Este o bateria foarte buna si nu m-a dezamagit. Cred ca stiti si voi ce inseamna stresat la maxim, nu-i asa? Muzica si clipuri de pe YouTube, stat pe Facebook, poze non stop si diverse alte chestii.
Camera foto si video
Nu stiu daca sunt dezamagit sau nu. Camera se incarca greu atunci cand intri din meniu si face poza automat atunci cand intri din lock screen. Cu toate astea, pozele ies clare si poate un pic saturate. Nu prea stie sa faca poze macro dar asta nu m-a deranjat atat de mult.
HDR-ul in schimb este un minus. De ce? Nu prea ii simti prezenta. Diferenta este atat de mica incat trebuie sa te uiti foarte atent sa vezi ca intradevar a lucrat ceva. Filmarile se vad bine si nu am nimic de reprosat. Camera este foarte buna, mai putin functia HDR.
Performante
Incepem cu benchmark-urile. Am folosit clasicele noastre teste pentru a compara acest telefon cu Samsung Galaxy SIV si HTC One . Rezultatele sunt urmatoarele: 7152 de puncte in Quadrant, sub HTC One si Galaxy SIV. In Nenamark 2 am obtinut 60 de FPS, sub HTC One si Galaxy S4. Nici in AnTuTu nu exceleaza. 15.029 este un scor slabut comparativ cu cele 2 telefoane de comparatie. Ultimul test este Vellamo si nici aici nu stam prea bine. 2085 in HTML 5 si 623 in Metal. Din nou, sub cele 2 telefoane mentionate. Mare atentie insa, sunt niste diferente mici. Asta nu inseamna ca este un telefon prost.
V-ati lamurit cu testele, acum sa vorbim putin despre difuzor. Se aude prost si a fost amplasat la fel de prost. Ma intreb ce au gandit cand au facut planul pentru acest telefon: „Hai sa punem difuzorul in coltul din stanga jos sa ii enervam putin”. Vorbesc serios, este imposibil sa nu il acoperi cu podul palmei. In plus, se aude foarte prost. Zici ca e stricat, dar asa se aud toate. Ai o gramada de setari in player-ul audio si, cand le vezi, te gandesti ca vei avea parte de o experienta audio foarte tare. Pe difuzor nu e asa. Din fericire, in casti se aude excelent. Nu se aude tare, dar suficient cat sa fie peste sunetul de la metrou. Bass-ul este incredibil de placut iar inaltele sunt perfecte. Sincer va zic, este dupa mine la acelasi nivel cu iPhone 5.
Deja am enumerat in celelalte capitole cateva din functiile telefonului. Mai am cateva de prezentat, nu va las doar pe jumatate. In meniul de gestionare al alimentarii gasim 3 moduri: stamina, baterie descarcata si Wi-Fi dupa locatie. In modul Stamina opreste traficul de date cand telefonul este in stand-by. In al doi-lea mod, iti inchide din aplicatii atunci cand telefonul este in stand-by si nu prea mai ai baterie. Wi-Fi-ul dupa locatie nu face altceva decat sa iti opreasca automat Wi-Fi-ul atunci cand nu mai esti in aria de semnal, si se conecteaza automat la o retea salvata cand esti in zona. Asta chiar e interesanta si am folosit-o aproape tot timpul.
Va spuneam ca avem multe tehnologii la partea audio. Clear Audio+ imbunateste claritatea sunetului, si nu doar pe hartie. Stereo clar reduce interfenta intre canalul stang si drept pentru a reproduce sunetul stereo original. Clear Phase si xLoud regleaza calitatea si intensitatea sunetului difuzorului intern. Ultimul este normalizatorul dinamic ce minimizeata diferentele de volum intre cantece sau clipuri video. Va asigur ca toate functioneaza si o sa simtiti diferenta la activarea sau dezactivarea lor. Recomand sa le activati pe toate.
Nici meniul nu a fost uitat. Desi asta ar putea merge la capitolul 5, am zis pana la urma sa o bag aici. Meniul principal poate fi arajat dupa bunul plac. In coltul din stanga sus avem un chenar in care gasim cateva scene de aranjare: alfabetica, cele mai utilizare, utilizate recent sau personalizat. O sa iti fie foarte usor sa gasesti o aplicatia in ingramadeala aia de iconite.
O chestie de finete ar fi ca tot telefonul este foarte bine balansat. Componentele au fost montate in asa fel incat telefonul sa aibe aceasi greutate in fiecare coltisor. Daca la HTC-uri, montarea componetelor se face in forma de piramida, adica cele mai mari sunt imediat sub display iar cele mai mici sunt in mijlocul telefonului, formand un spate bombat in centru, Sony a decis sa faca telefonul egal in toate partile.
Specificatii
- Display: TFT capacitiv, 5 inch (12.7 cm), 16 mil culori, rezolutie 1920 x 1080, 441 PPI
- Procesor: Quad-core 1.5 GHz Krait
- Chipset: Qualcomm MDM9215M / APQ8064
- GPU: Adreno 320
- Conectivitate: microUSB, 3.5 mm audio jack, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth, NFC, LTE, GPS cu A-GPS si GLONASS
- Memorie: interna de 16 GB plus slot de card microSD pana 64 de GB
- Memorie RAM: 2 GB
- Camera: 13.1 MP, rezolutie 4128 x 3096 pixeli, captura video Full HD, camera secundara de 2.2 MP, captura video Full HD
- Sistem de operare: Android 4.1.2
- Baterie: 2330 mAh
- Dimenisuni: 139 x 71 x 7.9 mm
- Greutate: 146 grame
Pret, disponibilate si concluzie
Am ajuns si la final si, cu parere de rau trebuie sa imi iau adio de la Sony Xperia Z. Chiar daca nu este un telefon perfect, m-am indragostit de el. Poate ca sunt eu fan Sony. Totusi, are acel ceva care pe mine m-a atras imediat. Faptul ca este usor de utilizat, sunetul in casti este redat perfect, se misca impecabil si arata bine, ma face sa strang 2569 de lei si sa il cumpar de la eMAG.
Cu aceasta ocazie, le multumim celor de la eMAG ca ne-au trimis acest terminal in teste, si speram sa mai vedem telefoane chiar mai bune din partea companiei japoneze.
pe cand un review si pentru tableta?:)
Incercam sa facem rost.
chiar sunt extrem de interesat:)
este un telefon foarte foarte prost,va zic eu ca am avut ,este slab din toate punctele de vedere:material,rezistenta,difuzor,conectivitate wi-fi,baterie.are numai si numai puncte slabe …ce sa mai zic de camera.este un telefon care nu isi merita nici macar jumatate din suma.the best is Samsung galaxy s4,iphone5 si htc one,
Multumim pentru review Gabriel;
Eram sigur ca o sa lase de dorit Z-ul, chiar daca as vrea sa fie ‘super’ sa ii ridice pe cei de la SONY, e prea tarziu pentru ei.
Am avut ocazia sa-l vad live la un magazin quickmobile din timisoara, m am jucat un pic cu el si a fost chiar ok. De mult nu a facut sony un telefon asa de bun ca si Z. Pe mine chiar ma tenteaza sa achzitiones un astfel de smartphone.
am un xperia T si e o mare diferenta la auditie radio versus walkman/muzica play. se poate face ceva sa „creasca nivelul pt walkman/muzica play ?
Poţi intra pe youtube sa asculţi muzică dar in acelaşi moment utiliza alte aplicaţii? Te rog mult dacă îmi poţi răspunde
Daca esti pe youtube, celelalte aplicatii ruleaza pe fundal. Nu poti sa te uiti la poze si sa vezi un videoclip in acelasi timp, daca la asta te referi.
Am si eu un Xperia Z de 3 luni si sunt foarte multumit de el in orice privinta…. singura problema o am cand il bag in apa…. difuzorul nu se mai aude la fel… se aude infundat… ca si cand ar fi luat apa…. prima oara am incercat sa-l usuc cu feonul usor dar tot nu am reusit sa-l fac sa se auda normal… dupa ce m-am lasat pagubas si am vrut sa-l returnez magazinului de unde l-am cumparat intr-o ora si-a revenit complet… e normal sa faca asa??? are vreun sistem de protectie care protejeaza difuzorul cand simte apa si se dezactiveaza dupa un anumit timp sau e o eroare a celor de la sony??? Te rog raspunde-mi pt ca mie unul imi e frica sa il mai bag sub apa… P.S. tel a fost bagat in cada… deci nu sub un metru.. asa ca nu poate fi vorba de presiune…..
Este normal sa faca asa. Am patit la fel cand l-am bagat in apa. Trebuie doar sa astepti putin sau sa il „bati” putin in zona difuzorului. La fel se intampla si pe Motorola Defy Mini si Xcover. Nu iti face griji ca se strica difuzorul.
Telefonul nu a fost facut ca sa faci baie cu el , ci in caz ca il scapi in apa sau ceva nu pateste nimic .
As cam vrea sa-l achizitionez si eu insa mi-ar placea foarte mult o parere:ce sa aleg intre un samsung s4 si z-ul asta? Multumesc frumos
As alege S4. Recomand!
Tocmai ce am vandut un s3 si bn k am reusit sa-l dau….mai avea putin si lua foc….il incarcam si in cateva ore se descarca bateria plus ca se incingea f tare! ca sa nu mai zic cat de sensibil este…de la 20 de cm inaltime mi.a picat pe jos si s-a fisurat ecranul ….avea 2 fisuri…..nu stiu cat de bun este s4 sau sony…deasta intrebam….si daca pozele ies la fel….
eu l-am bagat in bere si de o luna nu se mai aude cum trebe…e o vrajala cu impermeabilitatea asta…in rest e super telu
Foarte tare articoulul/review-ul!!! Ft frumos facut si complex! Multumim! 🙂
Am un z si am probleme.. La fiecare convorbire se închide sau se apelează agenda, probabil se atinge display cu obrazul.. Exista sensibilitate la ecran sau ceva de Genu?
Difuzorul meu nu își mai revine de câteva zile dupa ce neintentionat a luat puțina apa. Poate sa imi zică cineva ce sa ii fac?
Aceeasi problema o am si eu de vreo 2 zile, difuzorul si-a revenit putin, se aude incet si distorzioneaza. In manual e specificat ca trebuie lasat 3 ore fara a folosi difuzorul, pentru ca acesta sa se usuce, dar nu se specifica daca telefonul trebuia inchis. Cele 3 ore sunt trecute de mult… si tind sa cred ca e un bug pentru ca in toate prezentarile oficiale cu telefonul imersat in apa nimeni nu da play la vreo muzichie dupa ce a fost scos.
Cu smartphoneul este la fel ca atunci cand alegi o masina,deci trebuie sa cunosti daca produsul iti va satisface necesitatile.Review-urile sunt foarte utile insa nu sunt cele mai obiective si deci in concluzie la final trebuie sa testezi singur.Toate telefoanele au avut,au si vor avea anumite probleme altfel nu ar mai exista atata competitie pe piata.Cel mai echilibrat telefon din punctul meu de vedere este HTC One si am argumente viabile mai ales cand vine vorba de SG 4.Daca vrei un telefon rezistent si cu grad de raparabilitate bun este,zic eu,foarte bine sa cumperi S4 dar daca vrei ceva foarte diferit dar cu grad de reparabilitate aproape de zero,cumperi HTC one.Htc One iti ofera cel mai clar si cel mai bun sunet,iti ofera un ecran excelent,iti ofera o marime exceleanta,o camera altfel,cu plusuirle si minusurile ei,insa altfel si iti ofera un design superb.Sony isi va repara multe din greseli daca ne raportam la soft odata cu update ul la android si update urile personale si sunt sigur ca vor avea grija de clientii lor cel putin un an(sfarsitul lui 2014).Eu personal mi am vandut HTC ul de teama de a nu il zgaria,scapa pe jos sau de vreo viitore problema interna(nu aveam garantie) si imi voi cumpara Z (nu Z1) pentru ca face exact ce am eu nevoie si arata exact cum imi place.
eu am xperia z si va spun e e un telefon super face poze bine la jocuri merge bine ,difozoru nu se aude tare in rest e un telefon oke’;)
Am telefonul asta de 6 luni si nu l-as da pe nimic! Face poze mai bune decat ipad 3 (ar fi o blasfemie sa il compar cu samsung!) si se aude impecabil. Este elegant si pretios, chiar daca trebuie sa il curat des 🙂 chiar daca mi s-a parut mare la inceput, m-am obisnuit f repede cu el, iar avantajul este display-ul! 🙂 Zer0 probleme pana acum! have fun cu el 😉
buna
am 1 xperia.la inceput vedeam clipurile si din soft si ce filmam eu,acum insa i-mi apare mesajul ‘imposibil de redat clipul’.stiu sigur ca am gresit ceva prin setari dar nu stiu exact unde si ce.filmez si filmez degeaba,nu pot sa vizionez decat prin bluetooth sau wi-fi.ma poti ajuta,te rog? pe langa toate astea st si ‘putin’ incepatoare in ale it.merci
salut,am si eu xperia z sunt multumita doar ca nustiu dece nu pot conecta tel.la comp prin cablu usb,imi puteti spune dece???
buna,cind conectezi tel.xperia z la comp prin usb trebuie de conectat ceva?????????
Salut ! Vreau sa imi achizitionez un nou telefon si nu stiu ce sa aleg intre Xperia Z , SIII , Desire 700 si Grand 2 ! Va rog frumos dati-mi niste raspunsuri ! Multumesc anticipat ! 🙂