Dacă ați citit rubrica noastră de review, deja sunteți obișnuiți cu un anumit tipar, care diferă doar de la redactor la redactor, dar conține câteva elemente identice. De data aceasta, pentru Xiaomi Mix Flip, am decis să schimb placa și să îl scriu cu totul altfel.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Am ales să fac asta (altceva n-a fost, nu? 😛 ) din două motive: city-break-ul meu din Liverpool și capacitățile foto ale primului model Flip de la Xiaomi. Prin urmare, specificațiile tehnice le găsiți aici, nu le mai înșir în articol.
Ambalaj și accesorii
Cutia în care vine telefonul este… mare pentru un model atât de subțire. În fapt, îmi aduce aminte de cele în care veneau smartphone-urile de acum 4-5 ani. Există însă și o explicație – vine cu încărcător și husă (de fapt, huse, că sunt câte una pentru fiecare jumătate a lui 🙂 )!
Design și construcție
Xiaomi Mix Flip este subțite, mai subțire decât m-aș fi așteptat… În plus, are două display-uri, deci poți folosi anumite aplicații pe oricare dintre ele. Are marginile subțiri și un display luminos, calitativ. Asta vine și cu un minus – pentru că ecranul mic adună amprentele într-un mare fel. Și, spre deosebire de alte modele clasice, acesta nu poate avea husă peste…
Pe de altă parte, dunga de pe mijlocul panelului este destul de vizibilă. Nu vă așteptați să vă deranjeze în utilizare, pentru că nu va fi așa. Dar pe fundal de nuanță închisă – fie că e stins ecranul, fie că vă uitați la fotografii sau filme care redau așa ceva – se va observa destul de mult. Pe de altă parte, majoritatea episoadelor din serialul pe care l-am urmărit eu pe el – Ancient Apocalypse, The Americas – nu a avut multe scene de genul acesta.
Cu toate acestea, Xiaomi Mix Flip este un telefon frumos, elegant, bine realizat și care nu te face de rușină când îl scoți din buzunar. Ba, mai mult, aș adăuga, te face remarcat, mai ales dacă îl utilizezi de pe ecranul secundar. Și, mai are un mare avantaj – nu ocupă mult loc în geantă, în buzunar, sau chiar în mână, indiferent cum vreți să-l purtați. Practic poți avea un telefon de dimensiuni normale, dar mult mai ușor de cărat după tine. 🙂
Software și performanță
Avem Android 14, la care am primit un mic update pe timpul cât am avut telefonul la mine, cu interfața Xiaomi HyperOS. După cum vedeți, încă discutăm despre o interfață proprietară, dar cred că vom trece în maxim doi-trei ani, la un sistem de operare cu numele acesta. Dar nu este nici locul și nici timpul pentru această discuție.
Ca orice terminal Xiaomi, vine cu destule aplciații preinstalate și, mai nou, cu magazin de aplicații propriu. Nu aș avea vreo problemă cu asta, că înțeleg perfect concurența benefică și monopolul, dar e total aiurea să mă întrebe o aplicație de unde vreau să îi fac update – din PlayStore sau din Mi App Mall!
Suntem în 2024, prin urmare nu e de mirare că Xiaomi Mix Flip vine cu AI injectat în procesor (care este un Snapdragon 8 Gen 3), nu? Nu o sa intru prea mult în detaliile despre capacitățile AI incluse în Galerie, dar vă aduc aminte că avem parte și de Gemini, prin urmare puteți folosi programul Google pentru a dialoga cu el, dacă sunteți, ca mine, pe drum, singuri, sau îi puteți cere o recomandare de restaurant în zonă. 😉
Cât am stat în aeroport am folosit rețeaua wireless din lounge, dar nu asta voiam să subliniez, ci faptul că avem parte de un upgrade bine-venit: telefonul ne spune acum ce standard și frecvență are rețeaua disponibilă – Wi-Fi 6 sau 7, 2.4 sau 5 GHz. Mi se pare o chestie utilă, mai ales dacă nu ești acasă și ai nevoie de o conexiune rapidă și stabilă, pentru că ai opțiunea de a o alege pe cea potrivită, fără a mai ghici!
Nu cred că mai trebuie menționat, dar senzorii de deblocare funcționează ireproșabil, indifenrent că discutăm de utilizare normală sau cu telefonul închis. Ca să vedeți că sunt obiectiv – am și o obiecție la acest capitol: Mix Fold nu vine cu suport eSIM. Poate părea un moft, dar poate nu aveți roaming în abonamentul vostru și ați vrea să folosiți o astfel de soluție.
Ecran și sunet
Să le luăm pe rând – display-ul principal este un LTPO AMOLED cu certificare Dolby Vision, HDR10+ și rată de reîmprospătare maximă de 120Hz.Are 6,86 inci și rezoluție de 1224 x 2912 pixeli. Prin urmare, este ce trebuie pentru 2024, pentru binging și pentru gaming.
Nici cel secundar nu se lasă mai prejos, fiind un AMOLED, cu certificare Dolby Vision, HDR10+ și rată de reîmprospătare maximă de 120Hz. Are dimensiunea de 4 inci (țin minte că am avut telefoane mobile cu display principal la fel de mare!!!) și rezoluție de 1392 x 1208 pixeli.
Pe acesta din urmă nu puteți folosi toate aplicațiile, dar setările permit să aduăgați destul de multe, ba chiar și să aveți widget-uri acolo. Personal am folosit telefonul închis, interacționând cu el prin inteermediul acestui display mic pentru aplicația de vreme, apeluri, ascultat și vizionat muzică (pe Spotify și YouTube), calcule simple pe calculator și pentru a accesa camera foto. Spre exemplu, cât eram în aeroport am urmărit un material Recorder despre politicienii autohtoni, iar 4 inchi mi-au fost îndeajuns.
Difuzoarele duale ajută și ele, deși eu l-am folosit mai ales în combinație cu căștile. Cu toate acestea, fiți convinși că redă sunetul clar și corect!
Camera foto și video
Ajungem la punctul forte al telefonului. Sau, dacă nu sunteți mari fani ai fotografiei, unul dintre ele. Pentru că Xiaomi Mix Flip are două camere foto principale, de 50 MP fiecare, cu certificare Leica, și una secundarp de 32 MP. Bine, dat fiind că e un model flip, puteți oricând să folosiți camerele principale în regim selfie, indiferent că faceți poze sau filmați.
Filmările cu cele două camere pot avea rezoluție de 720 pixeli, 1080 pixeli, 4k sau 8k. Iar aici trebuie să aveți grijă, dacă sunteți power user TikTok, pentru că rețeaua nu suportă aceste ultime două rezoluții. Așa că, vă rămâne doar varianta instagram, cum am descoperit pe propria piele.
Faptul că nu are senor ultrawide va naște unele discuții, dar celelalte două se descurcă destul de bine și să suplinească lipsa. Pe de altă parte, apariția a încă unui senzor pe spate ar fi încărcat prea mult zona unde se află display-ul secundar și l-ar fi transformat dintr-un punct forte într-un flop.
Cei doi senzori sunt extrem de consistenți și redau culorile excelent datorită modurilor Leica. Vignetarea din modul Leica Authentic oferă un aspect analogic, dar pentru gusturi diferite, Xiaomi propune și setarea Leica Vivid, cu culori mai vibrante, similare cu ceea ce oferă Samsung. Calitatea imaginii este ridicată, cu detalii excelente, zgomot redus și un contrast profund. Obiectivul 2x funcționează bine în lumină naturală, deși devine mai puțin eficient spre margini. Zoomul 4x este mai difuz, dar utilizabil, iar opțiunea de a realiza prim-planuri este un plus important.
Vorba lungă, sărăcia omului, așa că vă las mai jos câteva fotografii și filme realizate cu Xiaomi Mix Flip:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, selfie mode
- camera principală, zi, mod 50 MP
- camera principală, zi, panorama
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, zi, selfie mode
- camera principală, zi, portrait, selfie mode
- camera principală, night mode
- camera selfie, zi
- camera selfie, portrait
- camera selfie, night mode
Dacă nu vă ajung calitatea fotografiilor și rezoluția mare a filărilor, puteți oricând să vă jucați cu aplicația de galerie, care are încorporate capabilități AI. De câte ori testam un telefon, dacă voiam să urc filme sau fotografii pe social media, foloseam aplicații de genul CapCut, care permit editare și adăugare de fundal sonor. Ei bine, cu Xiaomi Mix Flip am rezolvat mai simplu totul, pentru că face singur fix aceste task-uri, deci mă scapă de o aplicație în plus:
Baterie
Telefonul m-a ținut o zi întreagă cu sesiuni prelungite de foto și video, după cum vedeți mai jos (apropo, e ziua cu cele mai multe fișiere pe care le-am încărcat în Google Photos – peste 600!!!):
Cei 4780 mAh pot fi încărcați rapid, pe fir, cu 67W, dar nu avem parte de încărcare wireless. Nu că m-aș fi așteptat, pentru că discutăm despre un model flip, totuși!
Preț, puncte pro și contra
Telefonul este listat pe eMAG la 5.999,99 lei pe negru și 6.498,99 lei pe violet, la PC Garage – 6.598,98 lei, doar pe negru, la Vexio cu 6.231,99 lei, tot pe negru și pe mi-home.ro la 6.599 lei, indiferent de culoare. Pentru că discutăm despre un model flip, nu mi se pare exagerat prețul, mai ales că este unul calitativ. Pe de altă parte, cum tot vine Black Friday luna viitoare, poate mai așteptați o ofeertă atunci.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- construcție ergonomică
- matriale calitative
- compatibil fast charge pe fir
- autonomie bună
- refresh rate maxim de 120 Hz
- camere cu rezultate bune
- claborare cu Leica
- display excelent
- difuzoare duale
- poate fi utilizat închis sau deschis
- procesor de ultimă generație
CONTRA
- lipsă eSIM
- dunga de pe mijlocul ecranului este destul de vizibilă
- lipsă certificare IP
- ecranul secundar are utilitate redusă
- nu are încărcare QI
PS: Excursia mea la Liverpool nu a fost plătită de Xiaomi, pentru cei care cred că asta m-a influențat în vreun fel în ceea ce privește review-ul. E plătit de mine și rezervat din vară, când am cumpărat biletele la meciul Liverpool FC – Chelsea.