Riot Games a confirmat că a suferit săptămâna trecută un atac cibernetic, care s-a finalizat cu furtul codului sursă pentru jocurile League of Legends și Teamfight Tactics, împreună cu o „platformă veche de anticriză”. Compania a primit o cerere de răscumpărare, dar afirmă că nu va plăti.
Deși publicarea codului sursă ar putea afecta economic destul de mult compania, este de înțeles de ce nu vor plăti atacatorii – nu vor să deschidă o ușă pentru alte situații viitoare. Partea bună este că „nu au fost compromise date ale jucătorilor sau informații personale ale jucătorilor”, după cum declară reprezentanții Riot.
Pentru cei curioși, pirații cibernetici solicită 10 milioane de dolari și se oferă să elimine codul de pe serverele lor, dar și „să ofere informații despre modul în care s-a produs breșa”, iar termenul de răspuns era de 12 ore.
Scurgerile de cod sursă au devenit o caracteristică din ce în ce mai frecventă a naturii complexe și multipartite a dezvoltării și întreținerii jocurilor moderne. Cu toate acestea, utilizarea lor este mult mai puțin frecventă.
Astfel de atacuri sunt tot mai obișnuite în domeniu. Cea mai faimoasă dintre scurgerile de cod sursă este furtul celui de la Half-Life 2 de către Axel Gembe. Gembe a publicat codul online, directorul Valve, Gabe Newell, a scris despre acest lucru, iar faptul că Half-Life 2 nu era nici pe departe gata să fie lansat atunci când a fost sugerat inițial a fost făcut cunoscut lumii întregi.
Pentru gamerii de aici, recomand articolul lui Alex despre 8 lansari si actualizari de jocuri anticipate pentru 2023 și cel al lui Gabi cu povesti de pe Rift – documentar despre comunitatea League of Legends din Romania.