Cercetatorii de la MIT vor sa duca robotii umani la urmatorul nivel de inteligenta artificiala. Echipa, condusa de doctorul Cynthia Breazeal, a realizat robotul Nexi, care atinge o umanizare de neconceput pana acum.
Acesta poate sa vorbeasca, intruchipeaza expresii ale feţei, si este capabil de miscari complexe ale mainilor. Pentru deplasare foloseste o baza de Segway autobalansata, si are viteza de mers normala a oamenilor.
Bratele, echipate cu senzori de presiune, pot ridica obiecte de pana la 4.5 Kg. Dar daca ar trebui ridicat ceva mai greu, mai multi Nexi-uri pot face echipa pentru a rezolva problema. Echilibrul si aplicarea fortei necesare sunt controlate de un PC guvernat de Linux, iar obstacolele din cale sunt detectate cu o raza laser.
Bratele sunt segmentate aidoma celor umane, insa au doar patru degete (trei normale si unul opozabil). Degetul opozabil si indexul sunt controlate individual, iar celelalte doua au control cuplat. Si robotul isi poate folosi mainile si pentru gesturi, nu doar pentru ridicat si manevrat obiecte.
Dar probabil cea mai impresionanta componenta este capul lui Nexi. Incepem de la gat, care are o mobilitate umana, si ajungem la faţa. Nexi isi poate misca gura (mandibula), ochii si sprancenele, generand o gramada de expresii specifice umane: tristete, confuzie, suparare, plictiseala, nerabdare etc.
De vazut vede prin doua camere CCD localizate in ochi, si o a treia IR din frunte, iar de auzit aude prin patru microfoane, care ii permit si sa localizeze sursa de sunet. Si intelege engleza, si datorita sintetizatorului din dotare poate sa ne raspunda.
In vara anului 2009, MIT va trimite patru roboti Nexi la Muzeul de Stiinta din Boston, intr-un program ce va implica vizitatorii. In urma interactiunii cu oamenii, cei de la MIT vor sa vada ce vrea fiecare de la un robot, pentru a crea primii roboti personali.
Iar mai jos aveti un mic filmulet cu Nexi in actiune…