SALUS IT600 este un sistem de control de tip „smart home” care-ti permite sa controlezi diferite electronice din casa prin internet. Insa, probabil intrebuintarea lui principala va fi, in cele mai multe cazuri, cea de a asigura controlul incalzirii intr-o locuinta.
Dupa cum ati vazut in ultima vreme, am fost tot mai interesat sa testez tot felul de sisteme de tip smart home, care-ti fac viata mai usoara si mai interesanta, ca doar de aceea suntem in era tehnologiei. Inca din 2015 am testat SALUS IT500, un sistem asemanator care-ti permite sa-ti controlezi centrala termica de la distanta, adica un termostat controlabil prin internet. Dupa care, intre timp, am pus mana pe tot felul de gadget-uri care te ajuta sa-ti pui la punct o casa inteligenta.
Ideea de baza si intrebuintari pentru IT600
SALUS IT600 este insa un sistem diferit fata de IT500. E un complex de mai multe module care pot fi interconectate pentru a creea scenariul dorit.
Voi enumera cateva din posibilele elemente ale unui sistem SALUS IT600:
- Gateway-ul: este elementul principal care interconecteaza toate modulele din casa
- Priza inteligenta: poate opri/porni un dispozitiv electric care este introdus in ea
- Cap termostatic: poate fi pus in locul unui robinet al unui calorifer pentru a-l controla
- Modul receptor: poate controla (porni/opri) o centrala termica, un cazan sau orice alt dispozitiv care primeste o astfel de comanda
- Senzor fereastra/usa: pus la comun cu unul dintre modulele de mai sus si cu termostatul de mai jos poate conditiona pornirea caldurii, de exemplu
- Termostat: poate controla fiecare dintre modulele de mai sus in functie de temperatura din incapere
Acestea sunt, insa, doar cateva dintre elementele care pot functiona cu IT600, pentru toata lista lor va invit sa consultati site-ul dedicat sistemului.
Scenarii posibile de utilizare pentru SALUS IT600:
- controlul unui aparat electric, de la distanta, cu ajutorul prizei inteligente
- tot cu ajutorul prizei inteligente poti, de exemplu, sa pornesti o instalatie de lumina
- controlul incalzirii daca aceasta se face prin pardoseala
- controlul incalzirii prin calorifere
- controlul incalzirii prin pardoseala si calorifere (in acelasi timp)
- controlul incalzirii prin intermediul convectoarelor
- alte posibile utilizari ce pot rezulta din combinarea scenariilor
UNBOXING SALUS IT600
Cum am folosit si testat eu sistemul?
Eu am dorit sa testez sistemul pentru o casa la tara incalzita cu convectoare electrice. Am vrut sa pot controla temperatura independent si de la distanta in toate cele 3 zone ale casei: dormitor mic, dormitor mare, living + bucatarie + baie. Nefiind o casa locuita permanent, am vrut sa pot porni incalzirea inainte cu o anumita perioada de timp inaintea sosirii mele.
De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca locuinta e amplasata intr-un sat unde nu exista internet pe fir, asa ca sistemul trebuia neaparat sa functioneze bine printr-un internet mobil. Am testat un router de la TP-Link cu stick 3G de la Digi in el si am decis ca aceasta e solutia pentru internet acolo.
Va spun de pe acum ca sistemul a mers fara oprire cam doua saptamani. La un moment dat am intrat sa verific starea lui si acesta nu mai era conectat la internet. Foarte posibil ca in cele 2 saptamani stick-ul 3G sa se fi deconectat de la internet, asa ca am rugat un vecin sa mearga sa-mi reseteze routerul iar sistemul a revenit imediat online.
Design si componente + UNBOXING
Pentru a testa scenariul meu eu am avut urmatoarele componente: patru prize inteligente (SPE600), trei termostate (VS10WRF) – cate unul pentru fiecare zona si un gateway (UGE600). Pe fiecare dintre acestea le puteti vedea mai jos in poze dar si intr-un unboxing.
Dupa cum puteti vedea, sistemul e construit din module destul de aratoase care se vor integra cu aspectul locuintei. Gateway-ul, spre exemplu se poate prinde pe perete, insa eu nu am facut asta. Termostatul se poate prinde cu suruburi pe perete sau poate sta undeva, pe o etajera. La final aveti un convector care e controlat de acea priza inteligenta.
Utilizare si configurare componente
Configurare Salus IT600
Pentru inceput trebuie sa legi gateway-ul la internet prin cablu. Ulterior, dupa ce l-ai configurat, ii poti da, prin intermediul aplicatiei de mobil, numele si parola retelei wireless si il poti muta unde vrei.
Dupa ce ai legat gateway-ul prin cablu la internet trebuie sa-ti descarci aplicatia Salus SmartHome de Android sau iOS pentru a incepe configurarea acestuia. Sistemul are si un site dedicat si banuiesc ca ai putea sa-l configurezi si de acolo, daca vrei, folosind un laptop.
Folosind aplicatia gateway-ul se configureaza destul de usor. Dupa care trebuie sa incepi sa pornesti din module si sa le conectezi la gateway.
Am inceput cu o priza inteligenta si conectarea a mers destul de repede, ca aplicatia a vazut-o imediat. O alta priza inteligenta nu s-a mai conectat asa usor insa dupa ce am apasat mai lung pe butonul de pe ea (care are si functia de a opri/porni alimentarea) am reusit sa o vad si pe aceasta in aplicatie. Am continuat la fel cu restul prizelor, dandu-le la fiecare cate un nume.
A urmat configurarea termostatelor. Aceasta operatiune mi-a luat cel mai mult, pentru ca initial (vezi a doua poza de sus), dupa ce le-am pus bateriile, am vazut doar niste litere ciudat pe ecran. Dupa care am cautat un manual pe site-ul IT600 si am dat de acesta. Dupa ce m-am prins cum sta treaba si am instalat doua termostate urmatoarele au mers mai repede. Dar trebuie sa recunosc aici, configurarea termostatului nu e asa de simpla si ar trebui sa poata fi facuta din aplicatie: pentru ca aceasta il vedea si il asocia gateway-ului, dar el ramanea cu acelasi lucruri afisate pe ecran.
Dupa ce am terminat si cu termostatele am inceput sa asociez fiecare termostat cu priza lui inteligenta. Termostatului din living si bucatarie i-am atasat doua prize.
Mai jos cateva poze cu sistemul configurat si cum poti asocia prize unui termostat.
Utilizare SALUS IT600
La partea de utilizare nu sunt extrem de multe de spus. Aplicatia e intuitiva si permite foarte usor utilizarea. Totul functioneaza foarte simplu: in momentul in care un termostat scade sub temperatura setata (fie ca e fix, fie ca e dupa un program pe zile stabilit) acesta declanseaza pornirea incalzirii. Iar in cazul meu a fost vorba despre pornirea unei prize inteligente care activeaza convectorul.
Aplicatia mai are si optiunea conectarii unui senzor de geam deschis iar in cazul in care acesta e activat (geamul e deschis) caldura sa nu porneasca pentru acea zona.
Insa vreau sa va mai spun cateva lucruri despre componente:
- priza inteligenta permite afisarea consumului pe zile, ore, saptamani, luni. L-am comparat cu cel de pe contorul de curent si pare destul de precis. De asemenea, daca folosesti priza in mod independent o poti porni/opri doar pe aceasta si o poti programa sa porneasca si sa se opreasca singura
- termostatul are mai multe moduri: oprit (cand tot porneste daca scade temperatura sub 5 grade), blocat pe manual (ramane aceeasi temperatura) si programabil pe intervale
Concluzie si disponibilitate
Salus IT600 este un sistem destul de intuitiv si usor de folosit atunci cand vrei sa-ti faci casa un pic mai „inteligenta”. Este ideal atat pentru o casa folosita zilnic cat si pentru una de vacanta, aflata la distanta.
Pretul pentru componente nu este mic dar nici exagerat. O priza inteligenta costa in jur de 200 de lei, un termostat tot cam atat (poti folosi doar unul in toata casa) iar un gateway ajunge pe la 600 de lei.
minunat! In sfarsit un unboxing in limba romana pentru un sistem complet
Multumim de review. O intrebare ….. din ce am inteles management-ul/controlul s-a putea face si fara aplicatia de mobil, respectiv de pe un PC? Local se poate controla si fara a avea acces la internet, sa zicem doar cu gateway-ul conectat in retea?
Local o poti face doar de pe termostate, fara internet, altfel ai nevoie de internet. Si da, se poate si de pe PC, au un site dedicat: https://eu.salusconnect.io/dashboard
Foarte fain articolul despre smart home. Personal folosesc o centrala Fibaro Z-Wave si senzori tot de la Fibaro.