Dacă tot am aflat care este cea mai mare planetă din univers, ia să mai vedem câteva recorduri. 🙂
Azi este rândul lui TOI-4600, o un sistem solar aflat la peste 800 de ani-lumină de Terra, care conține planete interesante. Una dintre ele, spun studiile efectuate de către oamenii de știință de la MIT, are o orbită de 82 zile în jurul soarelui ei, ceea ce ar trebui să ni se pară familiar. Nu de alta, dar cam atât face și Mercur, de la noi din sistem. Pe de altă parte, cealaltă planetă, situată cumva spre exterior, are o orbită de 482 zile, cam între planeta noastră și Marte, ca timp.
Ambele planete sunt giganți gazoși, la fel ca Saturn și Jupiter de la noi, dar nu asta este partea interesantă. Căci este și o astfel de parte – la o analiză mai atentă, cercetătorii au descoperit că era și o a treia planetă, un gigant de gheață, care face 964 zile pentru o orbită completă, deci dublul celei deja găsite de ei. Ei mai spun că este neobișnuit ca doi giganți de felul acesta să coexiste în același sistem, dar și că distanța dintre ei și măsurătorile efectuate arată că am putea avea și alte planete între.
Dintre cele peste 5.000 de planete cunoscute ca existând dincolo de sistemul nostru solar, majoritatea orbitează în jurul stelelor lor la o distanță surprinzător de mică. Mai mult de 80% dintre exoplanetele confirmate au orbite mai scurte de 50 de zile, ceea ce le plasează cel puțin de două ori mai aproape de steaua lor decât Mercur de soarele nostru – iar unele, chiar mai aproape decât atât.
Sursa: news.mit.edu