Tot discutând cu juniorul despre spațiu, planete și stele, am ajuns la o informație pe care nu o știam – care este cea mai mare planetă descoperită până acum.
Pentru sistemul nostru solar era simplu de răspuns – Jupiter! Nu degeaba poartă numele zeului suprem din panteonul roman, nu? 🙂 Dar pentru restul universului cunoscut?
Așa că ne-am pus pe căutat și am aflat că ROXs 44Bb are masa de nouă ori mai mare decât gigantul nostru. Impresionant, dacă ne gândim că Jupiter e deja de 11 ori mai mare decât Terra noastră…
Partea cea mai interesantă vine abia acum – cică NASA a calculat că o rotație completă în jurul stelei proprii durează fix 1968,3 ani tereștri! Practic, de când m-am născut eu, planeta asta a realizat fix 0,0208301580043693 dintr-o orbită completă.
ROXs 44Bb este cea mai mare planetă găsită de noi până acum (Thayne Currie a făcut descoperirea, în 2013), dar pot exista unele chiar mai mari, care stau momentan ascunse. Problema cu actuala deținătoare a recordului e că oamenii de știință încă nu sunt convinși că nu este o stea moartă.
F interesant
Corectați „panteonul ” că nu e cozonac…
🙂
Am cautat si eu de curiozitate si am descoperit ca nu ai cautat bine. 🙂 Cea mai mare planeta din Univers a fost descoperita in 2007 prin vizualizare directa si este „CT Chamaleontis b”. Are masa de 17X mai mare decat a planetei Jupiter si diamentrul de 2,2X mai mare, fiind cu mult mai mare si decat exoplaneta prezentata de tine. Sursa este site-ul „exoplanets.nasa.gov”.
Salut. Uite ce zice wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_exoplanets
Cu scuze, mai sus corect era „raza” de 2,2X mai mare decat a lui Jupiter si nu „diametrul”. 🙁