Din cate imi aduc aminte, Daimler a infiintat Smart pentru a comercializa masini electrice, insa, la momentul respectiv, tehnologia era prea scumpa. Drept urmare, masinile au fost echipate cu motoare cu combustie interna, dar extrem de mici.
Anul trecut, la Salonul Auto din Paris, Smart ne prezenta conceptul Forease, o decapotabila electrica, menita sa rezolve problema traficului greu din orase.
Anul acesta, in cadrul Salonului Auto de la Geneva, vom vedea un upgrade – Fouease +. De data asta, vom avea parte de acoperis la masina, iar designul este mai aproape de ceea ce putem vedea, in curand, de la producatorul german, lansat oficial.
Gorden Wagener, designer sef al Daimler, declara ca modelul anterior a demonstrat ca Smart poate gandi neconventional cand vine vorba de automobile. Modelul de fata corecteaza imperfectiunile gasite si vine sa celebreze aniversarea a 20 de ani a brandului.
Directorul Kartin Adt a specificat ca Fourease + reprezinta o forma simpla si reconfortanta de a conduce prin oras, fara a face compromisuri.
Smart comercializeaza exclusiv modele electrice pe continentul american inca din 2017, urmand ca anul urmator sa faca acelasi lucru si in Europa.
Smart info: Primul concept electric al marcii a fost lansat inca in 2002 si se numea Crossblade. Acesta nu avea portiere, capota sau geamuri. A fost urmat de Forspeed, in 2011.
Ne indreptam tot mai rapid catre momentul in care masinile propulsate de motoare electrice vor deveni tot mai accesibile, datorita concurentei de pe piata. Voi ce parere aveti?
Sursa: autocar.co.uk
Mi se pare mie sau arata foarte bine jucaria asta? Eu imi doresc sa ne apropiam cat mai repede de momentul in care UE sa ne interzica sa mai folosim combustibili fosili. Atunci vom vedea cat de multe carute exista in tara asta.
Te grabesti. „Fosilul” mai are viata lunga, inca. Autobuze, camioane, avioane, etc. Tu mergi deja cu electric?
Adevarat, dar autobuzele si camioanele, se convertesc usor usor la gaze naturale lichefiate. Da, tot fosil, dar o idee mai curatel 😉 Eu nu conduc inca electric pentru ca dupa toate calculele am considerat ca nu e timpul pentru schimbarea asta. Dar in 4 ani sigur voi conduce. Nu jucarioara asta de mai sus, care chiar mi se pare frumoasa, dar va fi electric 100%.
Eu conduc o „euro 6” diesel cu motor mic 1,6l. Autonomia celor electrice ma face sa ma gandesc la hibride ca fiind mai bune, ca tranzitie spre electrice. 4 ani este putin, eu as zice pentru Ro cam 5-7 ani ca sa vezi sosele cu 20% electrice.
In privinta hibridului ai dreptate, iar in privinta viitorului este foarte posibil sa ai dreptate. Insa eu vreau sa fiu un pic mai optimist. Acu’ daca m-oi insela, imi recalculez optiunile, dar la momentul asta eu sunt 100% convins ca in 4 ani voi conduce electric, pentru ca se va “pupa” cel mai bine cu celelalte planuri ale mele.
Un pic de media, vreo doua, trei reclame online si se fomeaza un trend: hibride. Iar trendurile aduc bani, bani multi mai ales pentru industriile direct beneficiare: auto, petroliera, farma etc.
Totusi, fiind un site tehnic sa mai si gandim putin (sau macar sa incercam ca nu toata lumea poate):
1. Producatorii de masini au doua tipuri de investitii majore:
A. In fabrici de asamblare – se pot converti destul de ieftin sa asambleze EV-uri
B. In fabrici de motoare – Complet inutile pentru productia de EV-uri
Si pentru cei care mai urmaresc cat de cat cum stau lucrurile, B este mult mai scumpe decat A si ii doare mult mai tare, evident in buget.
In urma cu cativa ani cei de la Toyota au observat ca trecerea la EV este doar o problema de timp asa ca dupa multe strofocari au gasit solutia: hibride. In felul asta isi recupereaza investitiile (B), scot o caruta de bani ca sunt scumpe cu draci si se asigura ca pentru cel putin inca o generatie mizeria persista, asta pe sanatatea noastra sa ne intelegem.
2. De ce masina hibrida este o gluma proasta:
– Polueaza cel putin la fel de mult ca o fosila – Noul (vechiul) Prius are motor de 1.8L; sunt fosile care polueaza mai putin decat „hibrida” asta „curata”
– Autonomia pe baterie este infima, in cel mai fericit caz de ordinul zecilor de km
– Pretul este enorm – daca luam tot cazul Prius, pleaca de la 25K, pai am dat eu 26 pe EV si am costuri ZERO cu incarcarea (cat or mai tine, dupa punem panouri).
– Combina doua tehnologii care in mod normal nu prea au ce cauta impreuna, si fac un produs extrem de complicat. Sa te vad cand se strica unde o arunci ca de reparat in Romania sansele sunt ZERO.
– Are motor termic, motor electric si o tentativa de baterie – Cine duce greutatea asta? Motorul ala de 1.8L…
– Multe nu permit incarcarea de la o priza externa (nu sunt Plug-In), cica incarca motorul termic in timp ce mergi…
– Multe nu permit selectia modului de rulare, adica alege ea cum vrea sa mearga (electric sau termic), tu doar platesti la pompa
3. Omenirea a trecut de doua ori prin schimbari ale metodei de propulsie:
– De la animala la abur – Animale mai avem, propulsie animala mai putin
– De la abur la termic
Si acum a inceput a treia trecere de la fosila la EV. In nici una din trecerile anterioare nu au existat „hibride”.
Cum spunea Oren Harari „The electric light did not come from the continuous improvement of candles.”
Pe romaneaste: Nu poti si cu …in … si cu sufletul in rai 😉
Nu inteleg ce-i asa rau intr-o tranzitie mai usoara catre electrice. Hibridele consuma mai putin si polueaza mai putin in consecinta, iar lumea are timp sa se obisnuiasca cu electricul in timp ce are back-up motorul termic.
Hibridele in nici un caz nu polueaza mai putin, e doar o iluzie nesustinuta de date reale. Sa mergi in spatele unei hibride sa vezi ce urme lasa, mai rau decat unul din asta cu motor mai mic. Si cea mai buna dovada este trecerea la noul standard WLTP cand VW a renuntat sa mai produca hibride pentru ca nici macar un model nu se incadra in normele de poluare.
Un motor de 1.8l o sa polueze la fel de mult, indiferent daca este montat pe o masina hibrida sau pe una clasica si indiferent cat de „EURO” este.
Si cu te obijnuiesti cu electricul cand nu poti incarca bateria decat cu motorul termic? Iar pentru modelele la care se poate, nu poti merge decat cativa km si mai tii si statia de incarcare ocupata inutil.
Din cate inteleg eu, consum mai mic, poluare mai putina. Hibrida pleaca de pe loc electric, atunci cand ai cel mai mare consum de combustibil, iar de la 30, 40 sau 50 km/h trece pe motorul termic.
Apoi, din ce tot vad pe net, celor de la Tesla le cam dau buleala bateriile dupa 150-200k km. Si-am mai vazut buleli de genul lasi masina incarcata la 15% peste noapte si cand te trezesti e moarta. Si alt gen de buleala, iti arata ca mai ai autonomie 50 km si se opreste brusc 🙂
Si e un fel de perpetum mobile…energia aia vine din aer. Cum e la termice, cand pornesti AC-ul si iti scade puterea motorului vizibil? Stiu ca multa lume se plange de asta mai ales vara. Asa e si la hibride, motorul termic o sa traga mai tare sa incarce gramul de baterie asa ca polueaza mai mult nu mai putin. Sa nu mai zic ca sunt multe zone in care nu poti intra cu un hibrid – oameni destepti, ar trebui interzise cu totul.
Se cheama „phantom drain” si se intalneste la orice divice la care nu poti opri consumul complet. Iar la o masina chiar nu ai cum sa opresti consumul, ramane macar un BCM (Body Control Module) pornit. Ai problema asta si la ZOE, si la Leaf si la absolut toate masinile. Nu la toate este vizibil consumul, dar el exista.
Asta sunt basme cu „si cand te trezesti e moarta”, toate masinile electrice tin o rezerva de baterie. Chiar daca iti spune ca ai SOC zero, tot ai cateva procente rezerva. Sa nu mai zic ca celulele folosite azi au ciclu de incarcare intre 3 – 4.2V iar deteriorarea se produce daca tensiunea scade sub 2.5V pentru mult timp. Deci din start ai aproape 50% rezerva din momentul in care nu te mai lasa sa mergi.
Marius, intelegem toti parerea ta despre masini, electrice sau hibride, pe benzina sau motorina, dar esti extrem de deplasat in ceea ce afirmi. Cand o sa vad de la tine un comentariu in care voi accepta ca energia electrica folosita de masina ta vine si ea din destule surse conventionale, care polueaza, mai discutam. Pana atunci, spor la purtat ochelari de cal. Si, inca o data, incearca sa intelegi ca nu toti vrem sa fim de acord cu tine, la fel cum nu vreau eu ca altii sa fie de acord cu tine. Acceptarea ideilor nu e un must pentru fiinta umana, decat in unele cazuri… Zi placuta. Iti mai raspund doar daca vad vreo schimbare.
Pentru mine cel putin este fascinanta capacitatea romanului de a accepta o aberatie, de obicei prima care ii este introdusa in creier si nu numai ca o accepta, da moare cu ea de gat indiverent cate date, cate studii, sau cat oameni ii spun contrariul. Si evident fiind un domeniu artificial dus spre zona controversata (cum era industia tutunului acum cativa ani), studiile independente sunt putine, datele de obicei falsificate sau interpretate gresit, iar cei care sustin aberatia sunt evident mai multi si motivati financiar sa abereze.
@Cristian: Hibridele polueaza cel putin la fel de mult ca fosilele si pana ce informatia asta nu ajunge „common knowledge” mereu vor exista indivizi care sa sustina contrariul. Si nu, nu ma intereseaza sa ii conving pe ei sau pe tine, pentru ca in ambele cazuri cauza pare pierduta.
Problema sunt cei care nu si-au format deja o opinie si care citind afirmatii complet lipsite de adevar ajung in tabara gresita si uite asa mai avem o generatie de fosile pe strazi si spitale pline cu oameni din ce in ce mai bolnavi si cu boli din ce in ce mai ciudate, multe inexistente pana acum 50-100 de ani.
Este morbid, dar asta este realitatea. Cei ca tine de obicei se trezesc dupa ce le moare o ruda, doua sau dupa ce ajung ei sa fie victime ale indiferentei pana la urma.
„Cand o sa vad de la tine un comentariu in care voi accepta ca energia electrica folosita de masina ta vine si ea din destule surse conventionale, care polueaza, mai discutam” Cred ca ti-am raspuns deja aici cu lux de amanunte:
https://arenait.ro/2019/03/01/tesla-lansat-verisune-noua-model-3-care-costa-doar-35-000-dolari.html
Pe scurt, in Romania in 2018 avem:
– Energie din surse regenerabile 39.77%
– Energie din surse neregenerabile 60.23%
Conform studiilor (alea reale nu aberatii ce apar in media) chiar daca intreaga energie electrica consumata de un EV ar fi produsa din cea mai poluanta sursa (carbune) tot ar fi cu cel putin 25% mai nepoluanta comparativ cu o fosila (
https://electrek.co/2017/11/01/electric-cars-dirty-electricicty-coal-emission-cleaner-study/). Ce vrei mai mult? Sa spun ca EV-urile polueaza (indirect)? Da, si panourile solare polueaza (tot indirect), si eolienele si orice alt produs industrial pe care omenirea il foloseste astazi. Diferenta insa este gradul de poluare: la fosile si hibride similar si de zeci de ori mai mare comparativ cu EV-urile
In Romania in 2018 doar 24,92% din energia electrica produsa a provenit din carbune. Benzina si motorina ta: 100%.
Ca masina de oras pare destul de ok plus ca nu mai ai grija locului de parcare. Am vazut Smart-uri parcate in locuri in care nici nu te-ai fi gandit ca se poate.
Plus ca incep sa apara servicii de inchiriere (ca Pony) si pentru cativa km in oras nu vad ce masina ar fi mai potrivita decat asta.
In Cluj exista un Smart electric folosit ca masina de scoala.
Aveam doi colegi, sot si sotie, care aveam Smart For Two pe care le parcau spate in spate, in fata firmei Genial!