Inainte sa se lanseze Model 3 se speculau tot felul de informatii legate de pret si autonomie. Model 3 trebuia sa fie un model accesibil si s-a dovedit ca nu era. Insa Tesla a lansat acum versiunea de baza cu interior nou, o autonomie noua si un pret decent de 35.000 dolari.
Tesla a trimis un email magazinelor de retail in care anunta noul model. Acesta este de fapt un Model 3 mai ieftin, dar cu mici modificari. Are un design interior nou, pachetul de baterii de baza si automat performante mai slabe.
Acceleratia de la 0-100km/h se face acum in 5.6 secunde, iar viteza maxima este de 209km/h. Autonomia pentru noul model este de 354 km. Interiorul este foarte simplu, dar pentru 2000 de euro poti alege o varianta mai bine dotata si cu autonomie mai mare.
Printre dotarile de baza regasim scaune cu reglaj manual, sistem audio basic, harti in versiune standard, consola centrala cu 4 porturi USB, materiale precum textil pe usi.
In versiunea de top aceste dotari erau net superioare si evident ridicau pretul masinii. Scaunele in mod normal sunt electrice si se pot seta regla in 12 directii, gasim piele in interior, sistem audio high end, suport pentru telefon si multe alte elemente.
Este asteptat un firmware nou pentru Model 3 care sa ofere o autonomie de 523 de km, o viteza maxima mai mare cu cativa km (neimportant) si o putere mai mare cu 5%.
Reducand din autonomie, din confortul interior si din performantele masinii, Tesla a reusit sa reduca costurile si sa ofere un pret decent pentru Model 3.
Livrarile incep in urmatoarele 2-4 saptamani in SUA, iar in Europa intre 3 si 6 luni. Intrati AICI si puteti vedea multe informatii despre pret, dotari si livrare.
Pe langa asta au redus si preturile pentru Modelul S si X cu 6%, Tesla trece la un nou model de vanzare exclusiv online, inchide mare parte din magazinele fizice, asa sa avem un tablou complet.
Detalii: https://www.tesla.com/en_EU/blog/35000-tesla-model-3-available-now?redirect=no
Istorie la propriu, pentru ca un Tesla Model 3 la 35k $ concureaza direct cu toate fosilele de peste 25k $, zic concureaza nu ca ar fi vreo fosila in categoria asta de pret care sa poata concura direct cu un EV, ci pentru ca reprezinta o alternativa competitiva pentru tot ce inseamna fosila de peste 25k $.
Speram sa vanda cat mai multe in 2019, se estimeaza undeva aproape de 500 de mii.
De astazi Tesla va fi o amenintare reala pentru toti producatorii de fosile pentru care urmeaza vremuri grele si de ce nu cel putin cateva falimente in urmatorii ani.
Iar pentru cei care nu gandesc liniar, incepe cresterea exponentiala a vanzarilor de EV-uri (detalii: https://cleantechnica.com/2019/02/25/the-osborne-effect-on-the-auto-industry/).
Cine poate produce suficient va vinde, cine nu…fosile la propriu
Ar fi si mai ieftina din ce am inteles daca ar schimba nitel design-ul caroseriei. Probabil se va intampla si asta in timp.
@Marius: doar ca idee, fosila înseamnă altceva (fosil1, ~ă [At: COBÂLCESCU, ap. I. IONESCU, M. 50 / V: (1-2, înv) fosil sn / Pl: ~i, ~e / E: fr fossile, lat fossilis] 1 sf Rest sau urmă a unui animal sau a unei plante dintr-o epocă geologică anterioară celei actuale, conservată în straturile pământului. 2 sf (Irn) Bătrân (cu idei și atitudini învechite, anacronice) Si: (dep) babalâc, baccea. 3 a (D. organisme, formații geologice etc.) Care a existat, care s-a format în trecutul geologic al pământului.).
Tu spui de raportul lui Sandy Murano. Omul nu a inteles de ce caroseria este ranforsata in anumite zone. Sa nu uitam ca Tesla Model 3 este cea mai sigura masina din lume.
@Cristian: În limba engleză există expresia „ICE car”, prescurtarea de la Internal Combustion Engine Car. Limba română fiind mult mai complicată, expresia similară ar fi „mașina cu motor cu ardere internă” sau „mașină propulsată de un motor cu ardere internă”, ambele fiind destul de lungi și greu de folosit motiv pentru care în comunitatea posesorilor de EV-uri este folosit cuvântul „fosilă”. După parerea mea este destul de cuprinzator și acoperă mai multe aspecte:
1. Cum este propulsată respectiva mașină – combustibil fosil
2. Cum miroase în urma ei – a fosilă, învechit, dăunător
3. De cele mai multe ori atitudinea celui care o conduce – după cum spui și tu „Bătrân (cu idei și atitudini învechite, anacronice)”
4. Reprezintă trecutul, mașina cu motor cu ardere internă – fosilă – fiind un lucru de domeniul trecutului, chiar dacă mulți încă nu realizează asta.
5. E și o formă de a atrage atenția asupra unei stări de anormalitate. Când îi spui unui om că conduce „o fosilă” e ca și cum i-ai spune că este cazul să revizuiască anumite lucruri și să încerce să intre în normalitate.
Probabil că undeva în viitor o să apară și în dicționar până atunci însă o folosim și cred ca mulți oameni înteleg despre ce este vorba chiar dacă nu sunt în domeniu.
Pe bune? Daca nici ala cu 30 ani experienta nu stie despre ce vorbeste, atunci tu esti zero barat. Esti de acord? Si cea mai sigura masina din lume e tot Volvo prietene. Iar ai inceput cu propaganda si prostiile in general. Vad ca esti incurabil.
@varucu nu te ambala, te rog, esti intr-o mare, mare eroare. Conform NHTSA (agentia de testare din SUA) primele trei cele mai sigure masini testate de ei sunt:
– Tesla Model 3
– Tesla Model S
– Tesla Model X
Uite sa iti dau si o dovada asa rapid: https://electrek.co/2018/10/07/tesla-model-3-lowest-probability-of-injury-nhtsa/
Te rog frumos, informeaza-te, nu induce lumea in eroare. Volvo este la ani lumina in spate.
@varucu
https://cleantechnica.com/2018/10/08/1-2-3-tesla-model-3-s-x-usas-safest-cars-top-selling-electric-cars/
@Marius: bine ai revenit chiar daca ai ideile tale fixe 🙂
Din auzite, la Mazda 3 au reusit sa scada costurile trecand la motorul cu reluctanta, mai ieftin si mai greu, in loc de cel cu magneti permanenti. Prin urmare dezavantajul este reprezentat de performantele ceva mai reduse contrabalansate insa cu avantajele costului mai mic si al independentei de neodimul chinezesc. Si uite asa deja vorbim de alta generatie de motoare, alte baterii si alta electronica. Practic momentan sunt masini de serie mica sau chiar prototipuri. In umila mea opinie mai avem de asteptat pana se mai aseaza solutiile si mai ales preturile.
@sciuro eu am idei fixe? Tu vorbesti serios? Doar ce am vazut o stire la Digi24 in care minteau cu nerusinare despre Tesla si cum nu au comenzi in conditiile in care in realitate nu pot sa produca suficient pentru a acoperi cererea si astazi cam toata productia de Model 3 pleaca spre Europa.
Peste tot este plin de dezinformare, multi comenteaza fara sa se documenteze si am trait sa aud ca Volvo ar fi cea mai sigura masina din lume cand in realitate Tesla ocupa primele 3 locuri in top. Iar eu am idei fixe…
Prototipuri zici, Renault a vandut anul trecut in Europa peste 40 000 de mii de ZOE. Asta e prototip? Nissan a fost pe primul loc la vanzari de masini electrice in Europa. Sa nu uitam de VW si altii.
@sciuro Hai sa ne mai si documentam inainte de a vorbi: https://insideevs.com/monthly-plug-in-sales-scorecard/
Prototipuri…cat de naivi poti fi unii oameni.
Google “safest car in the world” si-ai sa vezi ca Tesla 3 nu apare decat o singura data. Ori esti prea naiv ori esti platit de cineva ca sa sustii aberatiile astea. Trebuie sa intelegi ca cu forta nu vei convinge pe nimeni. N-am nicio problema cu convingerile tale, sunt ale tale, e treaba ta in ce crezi dar nu mai baga si altora pe gat convingerile tale atat timp cat ele sunt exagerate si nu au nicio legatura cu realitatea. Multumesc! (Eu inchei aici si te las sa ai ultimul. Uvant pentru ca oricum nu poti fara, e patologic 🙂 ).
@varcu Ti-am dat doua articole din doua surse diferite care spun acelasi lucru: conform testelor efectuate in SUA de NHTSA primele cele mai sigure masini sunt in ordine sunt:
– Tesla Model 3
– Tesla Model S
– Tesla Model X
Ce gasesti tu pe google, habar nu am. Eu iti spun de teste oficiale si de o stire de anul trecut din octombrie daca nu ma insel.
Si cei 30 de ani de experienta de care vorbesti nu te-au pregatit pentru asta…cine o fi „zero barat”?
Sa nu mai zic ca intr-un comentariu anterior sustineai ca „te-ai documentat”, cum daca nu stii care este cea mai sigura masina din lume?
Poate nu intelegi articolele, uite comunicatul oficial Tesla:
https://www.tesla.com/en_EU/blog/model-3-lowest-probability-injury-any-vehicle-ever-tested-nhtsa?redirect=no
Daca nu stii, Tesla fiind listata la bursa nu are voie sa minta asa ca toate afirmatiile sunt adevarate altfel din octombrie si pana acum nu mai existau.
Poti macar o data in viata ta sa recunosti ca ai gresit ca de scuze nu se pune problema.
Din tot ce am zis despre alta generatie de motoare, alte baterii si alta electronica atat ai retinut, ca sunt prototipuri? Desi chiar sunt de serie mica sau prototipuri, raportat la numarul de masini clasice. SI cand zic asta ma refer la toate modelele si producatorii nu doar la Tesla Motors. Oricum, momentan EV-ul nu este solutia pentru cei ca mine care stau la bloc si circula mai mult cu metroul ca sa evite marea parcare numita circulatia din Bucuresti, masina fiind mai mult pentru weekend si vacante.
Tu ai zis asta: „Practic momentan sunt masini de serie mica sau chiar prototipuri.”. Iar prototipurile de obicei nu se vand, ca de aia sunt prototipuri dar asta e alta discutie.
Rata de adoptie pentru mai toate produsele este mica la inceput, asta e normal, asa se intampla cam cu toate produsele noi. Insa nu este liniara asa cum cred marea majoritate ci exponentiala iar numaruld e EV-urid e acum incolo se va dubla in fiecare an. Singurul factor care limiteaza cresterea este incapacitatea producatorilor de a produce suficient. Aici iti explica mai multe daca vrei detalii: https://cleantechnica.com/2019/02/25/the-osborne-effect-on-the-auto-industry/
Marius e tipul ala care vorbeste destul pana pare destept. „…nu ca ar fi vreo fosila in categoria asta de pret … ci pentru ca reprezinta o alternativa competitiva pentru tot ce inseamna fosila de peste 25k $…”
‘Nteles! :))
Momentan masinile electrice sunt la inceput de drum si nu sunt o optiune in ceea ce priveste bateria: autonomia, durata de viata si pretul inlocuirii.
In privinta pretului de 35.000 usd nu vad unde e reducerea. Acelasi pret a fost si la lansare si dupa.
Atata timp cat nu o sa primeasca prima de la stat de 10.000 euro si sa fie scutita de TVA, pretul o sa fie prea mare pentru a merita.
Ca sa nu mai zic de lipsa suportului tehnic in Romania.
Daniel, nu stiu cat urmaresti tu subiectul dar ce spui tu este departe de adevar, si iti spun asta ca posesor de EV.
– Autonomie, de la 350km si pana la peste 500 km in cazul versiunii Long Range. Unde conduci tu 500km in romania fara pauza? E absurd.
– Despre ce vorbim? Ce durata de viata? Tesla in garanteaza bateria timp de 8 ani fara limita de km. In cazul meu Renault zice ca dupa 5 ani sau 100 000 km bateria pastreaza cel putin 75% din capacitate. Producatorul bateriei spune ca la 200 000 km bateria pastreaza peste 75% din capacitate. La ~14000km inca nu am nici o forma de degradare, indicatorul SOH (state of health) fiind la 99%
– Ce pret de inlocuire? Daca din diverse motive ai probleme in primii 8 ani o schimba ei, dupa…cine tine o masina mai mult de 8 ani? Eu nu cred ca are rost.
„In privinta pretului de 35.000 usd nu vad unde e reducerea. Acelasi pret a fost si la lansare si dupa.” Complet fals, pretul de plecare a fost undeva peste 60 000 $ pentru versiunea Performance, acum vorbim de Standard care costa 35 000 $.
„Atata timp cat nu o sa primeasca prima de la stat de 10.000 euro si sa fie scutita de TVA, pretul o sa fie prea mare pentru a merita.” La fel de fals, daca iti permiti o fosila de 25 000 $ iti permiti lejer si o Tesla de 35 000 si daca faci suficienti km s-ar putea sa faci economie si fosila sa te coste mult mai mult.
„Ca sa nu mai zic de lipsa suportului tehnic in Romania.” La masinile electrice nu prea ai nevoie de suport tehnic. Nu zic ca nu ai nevoie de loc.
@Marius: Nu sunt un expert sau posesor de masina electrica asa ca viziunea mea se bazeaza pe informatii mai mult sau mai putin adevarate.
Cu mult timp inainte de lansare si chiar dupa s-a vorbit doar de un singur model de 35.000 usd. Ca mai tarziu au aparut alte versiuni sau facilitati care au ridicat pretul asta e alta mancare de peste.
Revenind la oile noastre:
1. Autonomia de 350 km este doar pe hartie obtinuta in conditiile “cele mai optime”. In realitate valoarea de 300 km este maximul practic ce se obtine.
Sincer nu stiu daca poti ajunge de la București la Sibiu 270 km cu un singur “plin”.
Ca sa nu mai zic de Bucuresti Arad 570 km.
Ce faci in cazul asta? Cat trebuie sa astepti sa reincarci full bateria?
Si unde? Ca nu prea avem statii de incarcare? Si la ce putere in conditiile in care infrastructura electrica este insuficienta, invechita si peticita?
2. Degradarea bateriei este mult mai mare decat in realitate.
Nu te poti baza pe un soft facut chiar de ei si care poate sa iti ofere informatii incorecte in mod intentionat.
Prevad deja un scandal in privinta asta gen BateryGate.
O spun din experienta cu bateriile de telefon si laptop unde dupa 2 ani bateria este in cel mai bun caz la jumatate sau chiar deloc.
Iar garantia la acestea este de 6 luni si nu exista vreo metodologie care sa spuna cum se testeaza si in ce conditii se inlocuiesc. Poate doar daca nu functioneaza deloc sau maxim 30 minute in primele 6 luni, altfel totul e discutabil.
3. Pretul inlocuirii bateriilor se ridica la o valoare destul de mare, cel putin 6.000 euro si poate ajunge chiar si la jumatate din pretul masinii ca doar din pretul pieselor de schimb obtin cele mai mari profituri producatorii de automobile. Am vazut preturi aberante la un buton de plastic daramite la piese principale, accesorii si consumabile absolut necesare.
Ce faci dupa 5/8 ani? Schimbi bateriile sau arunci masina la fier vechi?
Oare mai merita sa platesti jumatate pe o masina veche care poate mai are si alte probleme sau cumperi alta noua?
4. Fiind produsa inafara EU o sa trebuiasca platit TVA care inseamna aproape 7000 euro, ceea ce inseamna in realitate 42.000 euro la varianta de baza, in conditiile in care nu vor fi si taxe de import sau alte taxe.
Intre 25.000 si 42.000 cu TVA inclus la ambele este o diferenta aproape dubla si nu stiu stiu cati sunt dispusi sa plateasca aceasta suma cash sau vreo 1000 euro pe luna timp de 4 ani.
5. Suportul tehnic fizic este absolut necesar cel putin in cateva orase din tara. Nu vrei sa te duci cu masina pe trailler pana in Austria pentru o problema minora.
Masinile electrice nu rezolva problema poluarii globale absolut deloc, ci doar a poluarii locale intr-un oras aglomerat.
Poluarea globala nu poate fi diminuata decat prin scaderea productiei de energie din surse poluante si cresterea productiei energiei verzi.
In incheiere … ne mai auzim peste vreo 5 ani cand tehnologia va fi suficient de matură si ieftina pentru a fi o optiune majora.
Chiar daca intentia ta este onorabila, in acest moment media este plina de informatii false si de cele mai multe ori este destul de greu sa deosebesti realul de fals si asta se intampla pentru toata lumea. Si eu trebuie sa citesc acelasi lucru din mai multe surse, nu pot sa i-au ceva ca fiind adevarat doar ca apare undeva o singura data.
Referitor la versiunile de Tesla Model 3, da au spus de la inceput ca vor lansa o versiune de 35k $ insa asta nu s-a putut face decat acum. Pentru cine cunoaste cum merg lucrurile in zona de manufacturing, nu poti sa vinzi un produs ieftin pana ce nu ai reusit sa acoperi macar partial costurile facilitatii de productie, si asta presupune produse scumpe la inceput.
1. Autonomia de 350km pentru echiparea Standard este REALA, chiar si eu la ZOE am autonomie de cel putin 280km pe timp de vara. Nu e ceva teoretic, sau in nu stiu ce conditii, este cat se poate de reala. Iar Tesla Model 3 Long Range ajunge la peste 500km, teste aici: https://www.youtube.com/watch?v=KJpz5imqW5U
Cat despre timp de incarcare, in Romania din pacate nu avem decat statii de cel mult 50kWh (mai putin de jumatate din cat poate masina) ceea ce inseamna ca timpul la noi va fi mai ridicat. Spre exemplu, eu la ZOE la o statie de 22kWh (atat stie, asta e maximul) incarc 80% cam in o ora si 30 – 45 minute.
Detalii despre statiile de incarcare disponibile in Romania (marea majoritate sunt gratuite): https://www.plugshare.com/
2. Complet fals. Pe EV-uri nu gasesti aceleasi baterii ca in cazul telefoanelor, sunt baterii diferite cu chimie diferita, factor de forma diferit, specificatii diferite, etc. Nu vorbim de acelasi lucru. Doar pentru ca in ambele cazuri se cheama generic „baterie” nu inseamna ca sunt unul si acelasi lucru. In ceea ce priveste longevitatea bateriiilor de pe Tesla (produse de Panasonic), exista o comunitate intreaga de proprietari care tot aduna date privind degradarea si poti sa iti spun ca dupa vreo 20 de ani de utilizare normala tot o sa mai ai cel putin 80% din capacitatea initiala. Nu gasesc filmuletul exact, dar ceva destul de cuprinzator: https://www.youtube.com/watch?v=mme9PT13cwA
https://electrek.co/2018/04/14/tesla-battery-degradation-data/
Specificatiile pentru ce am eu pe ZOE (produse de LG Chem): https://endless-sphere.com/forums/viewtopic.php?t=97564
3. Tesla iti garanteaza bateria timp de 8 ani fara limita de km, Renault 5 ani sau 100k. Atat la Tesla cat si la Renault, Nissan, etc. am auzit de cazuri in care bateria a fost schimbata pe chieltuiala producatorului asa ca lipsa metodologiei de testare este un mit. Pot sa iti spun la mine ca am tool sa vad fiecare celula in parte (sunt 192 in total) si in cazul in care una nu este in specificatii pot solicita Renault sa verifice in service si daca se constata ca am dreptate vor schimba bateria pe chieltuiala lor, stiu caz real.
La Tesla stiu de un caz cu o masina folosita pe pot de shuttle care a avut bateria schimbata de doua ori pe chieltuiala Tesla si avea undeva la 400 000 km. Despre ce vorbim? Pentru o utilizare normala, oricare din optiunile disponibile pe piata sunt mai mult decat suficiente. Nu o sa vezi tu degradarea aia in viata reala nici in vecii vecilor. Stiu de un caz de ZOE 22kW care are SOH 75% si abia, abia daca se simte in range. Masina a fost tinuta luni de zile cu incarcare zero si totusi inca poate fi utilizata.
Astea sunt temeri normale, dar complet nesustinute de date si amplificate artificial de lipsa de informatii.
4. Da, masina fiind produsa in afara UE necesita plata TVA-ului, tocmai de aceea avem nevoie de reprezentanta Tesla in Romania si de inscrierea lor in programul Rabla Plus. Stiu un caz de roman din Olanda care a luat o Tesla Long Range Dual Motor si a platit vreo 68k EURO parca. Detalii aici: https://www.youtube.com/channel/UCr7q3pIYz0TBhVSj0G3A0eA
Daca am disponibila suma respectiva nu am nici o problema sa o platesc, doar am dat 26k pe ZOE. Eu vreau versiunea Long Range Dual Motor (ce a luat tipul din Olanda) si estimez ca daca intra la Rabla Plus pretul ar trebui sa fie undeva intre 45 – 50k EURO, ceea ce este decent pentru o masina cu autonomie de peste 500km si vreo 5.6 secunde 0-100km si sa nu uitam ca este cea mai sigura masina din luma la acest moment.
5. La Tesla cel putin, marea majoritate a problemelor se rezolva remote, mai au si partea de service mobil – asteptam si in Europa ca momentan este doar in state. Acum exista si CASCO care se poate ocupa de transportul masinii pana la cel mai apropiat centru de service iar Tesla de obicei da masina la schimb pe perioada reparatiei. Nu vad problema, iarasi temeri nesustinute de date reale. Si fosila se poate strica si sa o tii in service luni de zile – stiu cazuri reale – timp in care te descurci.
Vezi tu, cand cumperi o fesila emisiile ei sunt setate in momentul in care iese pe poarta fabricii si indiferent ce faci tu nu ai cum sa le scazi. La EV-uri pe masura ce grila devine mai verde si emisiile sunt mai scazute. Iar astazi, indiferent ce zice media, tendinta este ca grila sa devina verde. In Romania peste 50% din energia electrica consumata este produsa din surse regenerabile (hidro, vant, solar).
Pentru cine este interesat tehnologia exista astazi. Peste 5 ani o sa treceti de nevoie pentru ca multe orase nu vor mai permite accesul fosilelor nici macar contra cost.
@Marius: ma tem ca totusi unele informatii sunt gresite
„Warranty Vehicle 4 year 80,000 km
Battery & Drive Unit 8 year 192,000 km”
Exista totusi o limita de km la garantia bateriei si nu vad cum si-ar fi schimbat bateria pe garantie de 2 ori la 400 000 km (sa presupunem ca prima poate a schimbat-o daca era sub 192.000 km, dar a 2?!)
Iar garantia generala la 80.000 km mi se pare putin, de fapt cea mai mica posibila si asta imi trage un semnal de alarma, adica 20.000/an, undeva la 50-60 km/zi.
In mod normal garantia este undeva de pe la 100/120/150/200.000 km sau chiar fara limita de km
Atata timp cat nu au reprezentanta in Bucuresti nici nu ma gandesc la asa ceva
Si nici nu se prevede asa ceva in viitorul apropiat
Nu gasesc filmuletul cu Model S cu 400 000 km, insa am unul cu un Model X din 2016 cu peste 550 000 km folosit tot pe post de shuttle:
https://www.youtube.com/watch?v=9nfgb8TPcHk
La o fosila la kilometrajul asta ai fi schimbat:
– Distributia de vreo 9 ori
– Uleiul de vreo 550 de ori (parca la 10k se schimba)
– Motorul de vreo doua ori – sau macar resegmentat, sa nu mai zic la Diesel tubine (care la anumiti producatori se strica in draci), pompe de injectie si alte dracovenii care sunt garantate sa se strice la un anumit kilometraj si cam tot producatorii au asta la multe din componente.
– Si intr-un final masina cu totul
Nu se compara la nimic, nici la mentenanta nici la costuri de intretinere.
Unde ai gasit tu lumita de 192k km, ca pe site apare atat pentru S cat si pentru X:
Warranty
8 year, infinite kilometre battery and drive unit warranty
4 year, 80,000 kilometre limited warranty
Link-uri:
https://www.tesla.com/en_EU/models/design
https://www.tesla.com/en_EU/modelx/design
Si asa stiam si eu, ca la baterie si powertrain ai 8 ani garantie fara limita de km, tocmai de asta sunt multe firme care le folosesc pe post de taxi si shuttle sa nu mai zic ca multi au prins cu Supercharger nelimitat – adica costuri ZERO cu incarcare pe toata durata de viata a masinii.
Hai sa iti spun ce da Renault la ZOE:
– 36 de luni sau 100k km – Tesla da 4 ani sau 80k km
– Vopsea 36 de luni fara limita de km
– Anticoroziune 144 de luni fara limita de km
– Motor (driveunit) 60 de luni sau 100k km – Tesla da 8 ani fara limita
Tesla anul asta deschid primele trei Superchargere in Romania (Craiova, Bucuresti, Braila) si cel mai probabil urmeaza si reprezentanta cat de curand ca mie la rezervarea pentru Model 3 imi spune la livrare Early 2019.
Eu ma refeream la Model 3
https://www.tesla.com/model3
Si varianta in engleza
„Warranty Vehicle 4 year 50,000 miles
Battery & Drive Unit 8 year 120,000 miles”
Probabil ca anul asta se vor instala cateva Superchargere conform declaratiilor, dar nu se spune nimic de reprezentanta in Romania
Asta inseamna peste 190k km sau 8 ani. Cine mai da asa ceva? Ar fi fost de preferat sa fie fara limita de km ca la S si X, da e bine si asa.
Tesla detine superchargerele nu sunt inchiriate asa ca o data cu primul deschis in Romania va exista si o forma de organizare juridica si asta inseamna macar un magazin, service, ceva. Sa nu mai zic ca toti cei care detinem rezervare pentru Modelul 3 depindem de asta deci comenzi aproape de zero fara reprezentanta.
De obicei ma uit pe varianta pentru Europa pentru ca sunt diferente de pret semnificative.
@Marius: ce EV conduci?
Renault Zoe zicea ca are.
Renault ZOE R90 cu baterie de 41kW
Toata media minte, google minte, experti un domeniu mint, Marius spune adevarul. Asta e un fel de Dragnea!!!
Si chiar nu mi-e greu sa-mi cer scuze Mariusica, dar as prefera sa o fac fata de tine daca am gresit cu adevarat cu ceva si nu fata de cititorii blogului asta pentru ca Marius este “cumva” 🙂
Nu o spun eu, o spune sursa oficiala:
https://www.tesla.com/en_EU/blog/model-3-lowest-probability-injury-any-vehicle-ever-tested-nhtsa?redirect=no
In calitate de companie listata la bursa, Tesla nu are voie sa publice informatii false sau partial false, riscul fiind disparitia companiei asa cum o stim astazi (CEO demis, administrare speciala, bord independent numit de SEC, etc.).
Stire preluata de mai multe site-uri de profil printre care:
https://electrek.co/2018/10/07/tesla-model-3-lowest-probability-of-injury-nhtsa/
https://cleantechnica.com/2018/10/08/1-2-3-tesla-model-3-s-x-usas-safest-cars-top-selling-electric-cars/
https://insideevs.com/nhtsa-tesla-model-3-safest-vehicle-tested/
Si pentru tine special am gasit si prezentarea oficiala in care Modelul 3 este comparat cu un Volvo:
https://youtu.be/wcZkkGL85AI?t=25
Iar tu ai ideea ta fixa ca Volvo are cea mai sigura masina. Sunt multe cu 5 stele, sunt cateva si cu 5 stele in toate categoriile si subcategoriile, insa cele mai sigure masini in ordinea numerelor de pe tricou sunt:
– Tesla Model 3
– Tesla Model S
– Tesla Model X
PS: Daca ai sti tu cat bani se baga in dezinformarea ta, prin media, prin expertii din domeniu, etc. Sa nu mai vorbim de marele expert Sandy Murano care dupa ce a dat-o de gard in prima aparitie despre Modelul 3 se tot chinuie sa o dreaga, interviurile sunt pe youtube. Naivitatea celor 30 de ani de experienta, sau gandirea liniara, cine stie… 😀
In ce oras locuiesti? Ca sa-mi fortez o regenerare la filtrul de particule cand trec pe la tine 🙂
Pe planeta Pamant locuiesc impreuna cu prea multe primate conducatoare de diesel. Ar fi indicat sa iti fortezi o regenerare a creierului ca este evident ca ai nevoie.
E curios cum ai tendinta sa revii la instinctele tale naturale ori de cate ori argumentatia nu mai tine.
Sunt doua lucruri care se platesc in viata indiferent cine esti:
– Prostia
– Indiferenta
Argumentatia nu tine :)))) Continua sa traiesti in bula ta de rahat si asteapta sa “platesti” 😉
Ai si dovezi in acest sens sau doar vorbesti sa te afli in treaba? Daca nu iti convine „bula mea” deverseaza-ti dejectii la tine in fosila nu in aer.
Ironia e ca acum 100 de ani cand niste iresponsabili au decis ca este ok sa deversezi necontrolat substante nocive in aer numarul de masini de pe strada permitea asta, astazi tu deversezi la ala din spate in timp ce altul te gazeaza pe tine si mare parte din timp o sa fii gazat ceea ce ironic face un bine planetei.
Pana una alta dovezi sau scuze da nu pari genul capabil de scuze.
Eu scuze nu-mi cer de la jigodii si pot sa-ti arat oricand ca esti una.
Uite mai jos un articol care-ti da dreptate dar incearca oarecum sa te aduca cu picioarele pe pamant. Oricum, acolo unde activezi tu, nici pasarelele nu canta.
https://techcrunch.com/2018/09/20/watch-how-tesla-model-3-earned-nhtsas-top-safety-rating/
Citeste cu atentie si citeste din nou desi nu am pretentii de la tine.
Cine te plateste sa fi atat de agresiv pe-aici probabil are interes sa vanda cat mai multe motoare cu ardere interna.
Atat? Dupa doua zile de cautari ai gasit un singur articol care nu zice mai nimic. Patetic…continua cu jignirile ca ai mai mult experienta 🙂
Stiu ca am pretentii prea mari de la tine sa intelegi niste lucruri asa ca am sa ma explic: acel articol era un fel de armistitiu si nu l-am cautat doua zile, a fost pe prima pagina din prima cautare pe care am facut-o din spusele tale. Credeam ca reusim sa ne intalnim la jumatatea drumului, dar m-am inselat. Nu era ca sa-ti arat cat de mult gresesti, daca vroiam asta copiam primele 20 de linkuri pe care mi le dadea o alta cautare pe care ti-am scris-o mai sus.
Hai sa mai incercam o data, pentru cei care citesc pentru ca tu pari incapabil (sa nu vrei) sa intelegi:
https://www.tesla.com/en_EU/blog/model-3-lowest-probability-injury-any-vehicle-ever-tested-nhtsa?redirect=no
Despre ce este vorba pe intelesul tuturor (sper):
Din toate masinile testate de NHTSA – echivalentul euro NCAP – din SUA, Tesla Model 3 are cea mai mica probabilitate de a fi ranit in cazul unui accident – sub 6%. Primele trei masini in ordinea probabilitatii de a fi ranit in cazul unui accident sunt:
– Tesla Model 3
– Tesla Model S
– Tesla Model X
Altfel spus in caz ca faci accident si intamplator conduci o Tesla Model 3, ai 94% sanse sa scapi nevatamat si deja sunt multe accidente la viteze destul de mare care dovedesc asta in practica.
Dupa cum am spus da evident ca e greu de inteles pentru unii, sunt multe masini cu 5 stele la testele de siguranta, sunt cateva chiar cu 5 stele in toate categoriile si subcategoriile insa in caz de accident nu te intereseaza nici ca scrie Tesla, Volvo sau mai stiu eu cum pe masina, nici ca ramane sau nu intacta, nici cat te costa reparatia dupa, te intereseaza strict care sunt sansele tale sa nu o mierlesti.
Marius, trebuie precizat ca autonomia aceea de 280 km este reala dar nu usor realizabila. Practic o poti atinge doar vara si doar in oras, ca sa poti regenera suficient.
Pentru o autonomie realizabila va recomand review-ul nostru la Zoe: https://arenait.ro/2018/04/18/renault-40-100-electric-review-masina-viitor.html
Darius, Renault spune ca ZOE ZE40 are autonomie de 300km pe timp de vara si 200km pe timp de iarna. In realitate, dupa cum am explicat si la articolul tau, vara ajungi la 280km iarna 180-200. Asta fara nu stiu ce nebunii, mers doar in oras, etc. 280km autonomie reala in regim mixt nu autostrada.
Sunt multi factori care influenteaza autonomia de la temperatura bateriei, temp exterioara, daca folosesti sau nu AC, cat de constant mergi, cate fosile lasi in urma. Dar in conditii de vara normale ajungi la 280km.
Cu alte cuvinte, Darius, ca sa ai autonomie, trebuie sa ramai mereu in urma, sa transpiri ca un porc si sa n-ai pic de confort, sa mergi doar la vale (eventual cu piciorul pe frana sa mai si recuperezi ceva energie) si cel mai bine singur in masina pentru ca nah, e greu cu mai multi.
@Darius Chiar nu mai merge banul pe Arena IT?
Eu unul m-am saturat de individul asta incapabil sa poarte o discutie decenta si acum sa baga si ca musca in discutie. Sa nu mai zic de jigniri, insulte, speculatii, etc.
Darius, daca mai merge ban-ul, corect ar fi sa-l primim amandoi. Fac eu cinste pentru comunitatea asta.
ignorance is bliss 🙂
Unul dintre voi trebuie sa cedeze, dar vad ca nicicare nu reusiti. 🙂
Ai dreptate Darius, insa problema cu individul asta este ca arunca cu informatii false peste tot si induce lumea in eroare. Nu vorbim de un schimb de argumente sau pareri.
Ca ma jigneste pe mine, paguba in ciuperci… dar sa vii si sa spui ca esti mare expert si tu le stii pe toate cand in realitate habar nu ai, nu este ok.
Si indivizi ca asta, cumulati cu tone de FUD in media (https://www.teslafudtracker.com/) scad increderea publicului intr-o tehnologie aflata la inceput si dau sansa constructorilor clasici sa castige bani nemeritati pe seama sanatatii noastre a tuturor.
Sandy Murno era cel cu experienta de 30 ani, iar eu nu incerc sa scad increderea in nimic, este un fapt ca masinile electrice sunt la inceput de drum, iar in 5 ani iti garantez ca lucrurile vor sta altfel. Eu nici macar cu tine am o problema, ci cu modul tau orbeste si cretin de a pune problema. Avem nevoie de oameni pasionali si determinati insa ei trebuie sa-si mentina si o doza de realitate. Pe cand elucubratiile tale i-ar spune si lui Vadim Tudor “hold my beer please”.
@Marius – sunt curios la ce masina schimbi de 9 ori distributia la 400.000 km si de ce esti sigur ca tu ai dreptate si nu restul. Sincer, sunt fanul EV, de aia mi-am facut trifazic. Dar vad ca nu iti pui principala intrebare – cum se genereaza curentul pentru ZOE al tau. Si, no offence, aia nu e masina. Nu pentru o familie cu doi copii. Ca sa te linistesc, am condus ZOE de la lansare. Am condus si Laguna electrica si BMW. Ambele modele de la nemti. Deci stiu ce inseamna.
Distributia se schimba la 60k din cate stiu eu, cel putin cea cu curea, la lant e alta discutie. Vorbeam de un Model X cu peste 550 000 km, nu 400 000 km, 550 000/ 60 000…
„Sincer, sunt fanul EV, de aia mi-am facut trifazic.” – Buna decizie, te va ajuta enorm peste cativa ani. Incerc sa fac la fel, am aviz de racordare, anul asta sper sa am trifazat si primele panouri.
„cum se genereaza curentul pentru ZOE al tau” – In timp real poti vedea aici:
http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national
Daca descarci datele de pe 2018 (de pe 01 ianuarie pana pe 31 decembrie) (http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet), situatia pentru Romania este urmatoarea:
– Cumsum 373.119.808 MW
– Productie 389.084.360 MW
– Am exportat in 2018 15.964.552 MW
Acum privind sursele in ordinea numerelor de pe tricou:
– Hidro 108.404.542 MW
– Carbune 96.970.992 MW
– Nuclear 69.669.566 MW
– Hidrocarburi 65.550.559 MW
– Eolian 38.104.565 MW
– Fotovoltaic 8.233.487 MW
– Biomasa 2.151.838 MW
Daca comparam regenerabil cu neregenerabil avem:
– Regenerabil (Hidro, Eolian, Foto) 154.742.594 MW
– Neregenerabil (Carbune, Hidrocarburi, Nuclear, Biomasa) 234.342.955 MW *
*In anumite calcule Biomasa si Nuclearul sunt cumva considerate neutre, este evident incorect.
In Procente:
– Regenerabil 39.77%
– Neregenerabil 60.23%
Astea sunt datele la nivel de tara. Ce ajunge efectiv la tine poate sa difere destul de mult in functie de producatorul cu care ai contract. Pot sa iti spun ca la mine spre exemplu, Electrica in 2017 a livrat undeva peste 55% energie din surse regenerabile, pe 2018 inca nu am primit date.
Ar mai fi ceva de spus: incarc preponderent din reteaua Kaufland, iar la Kaufland scrie „Aici iti poti reincarca bateria cu energie verde gratuita”. Nu am gasit pana in prezent nici o dovada in acest sens, insa ar fi interesant de aflat de unde cumpara ei energia.
„Si, no offence, aia nu e masina. Nu pentru o familie cu doi copii.” – Parerea ta, uite eu merg si cu trei copii in masina si ne descurcam. Cam dificil cu scaunele pentru ca evident nu prea ai spatiu daca ai de pus mai mult de un scaun, dar daca vrei se poate.
Pana cresc astia mici vine Tesla 🙂
Adica si tu poluezi? Nu pot sa cred!!! Marius, asa ceva… 🙂
Uite-ti si doza de realitate, una mica de altfel 😉 una dintre ele.
Citez dintr-un comentariu anterior pe care evident nu l-ai citit inainte sa poluezi orice comment in care nu ai nimic pozitiv de adaugat:
„Vezi tu, cand cumperi o fesila emisiile ei sunt setate in momentul in care iese pe poarta fabricii si indiferent ce faci tu nu ai cum sa le scazi. La EV-uri pe masura ce grila devine mai verde si emisiile sunt mai scazute. Iar astazi, indiferent ce zice media, tendinta este ca grila sa devina verde. In Romania peste 50% din energia electrica consumata este produsa din surse regenerabile (hidro, vant, solar).”
Si ca tot am deschis cutia Pandorei cu citate: „iar eu nu incerc sa scad increderea in nimic,”
I rest my case…
Balaceanca? O_o
Te las in pace ca vad ca n-ai scapare. Diploma-ti mai trebuie.
https://cleantechnica.com/2019/03/06/jim-cramer-explains-how-short-sellers-manipulate-stocks-like-tesla-tsla/