Asta inseamna ca trebuie sa le stocam cu grija iar cum vremea backup-urilor pe DVD a trecut suntem nevoiti sa gasim si sa folosim solutii alternative dar si mult mai sigure. Eu cred ca am gasit solutia ideala pentru backup-ul fisierelor importante, asa ca am zis sa va o impartasesc cu voi.
Voi incerca sa prezint, pe langa varianta mea, si o varianta mai generala, pentru sigur nu toti vreti sa salvati ce salvez eu si nu toti aveti nevoie exact de resursele specificate de mine.
De ce avem nevoie?
- Un hard-disk extern, dimensiunea o alegeti in functie de buget si marimea fisierelor pe care vreti sa le salvati. Eu am un Samsung Story de 1.5 TB cuplat la USB tot timpul, a costat vreo 400 RON la momentul cumpararii. Acum puteti sa cumparati un HDD extern cu preturi incepand de la 249 RON pentru 500 GB.
- Cont pe un serviciu de stocare in cloud. Sunt extrem de multe, eu am un cont de 90 GB pe Dropbox, gratuit poti atinge undeva la 20 GB, suficienti pentru multi dintre voi probabil. Eu am ocupat 20 GB. Puteti alege intre Dropbox, Box, Google Drive, SkyDrive sau SugarSync. Le-am testat pe toate, merg bine.
- Doua aplicatii gratuite: XNView si CrashPlan.
Cum facem backup atat in cloud cat si local?
Local. Setam CrashPlan sa faca backup intr-o folder, deci local, evident setam folderul de pe hard-disk-ul extern. Algem ceea ce vrem sa salvam in folderul acela. Eu l-am pus sa verifice cu o frecventa de 12 ore, ca altfel verifica la fiecare 12 minute daca e o versiune noua de fisier. Eu am selectat folderul cu poze si folderul Dropbox, unde am si documente.
In cloud. Tot ceea ce e document la mine e salvat in folderul Dropbox, deci automat si in cloud, local se face backup cu metoda de mai sus. Pozele le redimensionez pentru ca n-am nevoie de ele la rezolutie imensa si, doi, sa nu ocupe atat de mult spatiu. Folosind XNView mi-am facut un script care ia din folderul local de poze (cel din calculator) si redimensioneaza la 1600 x 1200 pozele salvandu-le in folderul din Dropbox. Doua exemple de utilizare a XNView aveti aici si aici, nu e foarte greu dar odata setat puteti folosi acelasi script de fiecare data.
Pe viitor / alternative
Avand HDD-ul extern cuplat la calculatorul principal din casa oricine poate accesa datele de pe el sau il poate folosi ca suport de backup. Momentan sunt limitat la 25 – 30 MB/s din cauza interfetei USB 2.0, insa pe wireless oricum nu se simte limitarea. Pe viitor vreau sa-mi cumpar o carcasa de HDD extern cu port USB 3.0, se gaseste pe eBay in varianta de 2.5 inch la 8 dolari, cu tot cu transport, si in varianta de 3.5 inch, ce imi trebuie mie, cu 22.6 dolari, cu tot cu transport.
Varianta aceasta e o alternativa buna pentru cei care au un hard-disk de laptop acasa si n-au ce face cu el, hard-disk rezultat dintr-un upgrade nu foarte scump.
Voi cum faceti backup?