Documentele, pozele si filmele facute cu aparatele video personale sunt, probabil, cele mai de pret fisiere din calculatorul oricarui individ. E normal sa le avem oricand, fie acum fie peste 10 ani, pentru a le putea revedea.
Asta inseamna ca trebuie sa le stocam cu grija iar cum vremea backup-urilor pe DVD a trecut suntem nevoiti sa gasim si sa folosim solutii alternative dar si mult mai sigure. Eu cred ca am gasit solutia ideala pentru backup-ul fisierelor importante, asa ca am zis sa va o impartasesc cu voi.
Voi incerca sa prezint, pe langa varianta mea, si o varianta mai generala, pentru sigur nu toti vreti sa salvati ce salvez eu si nu toti aveti nevoie exact de resursele specificate de mine.
De ce avem nevoie?
- Un hard-disk extern, dimensiunea o alegeti in functie de buget si marimea fisierelor pe care vreti sa le salvati. Eu am un Samsung Story de 1.5 TB cuplat la USB tot timpul, a costat vreo 400 RON la momentul cumpararii. Acum puteti sa cumparati un HDD extern cu preturi incepand de la 249 RON pentru 500 GB.
- Cont pe un serviciu de stocare in cloud. Sunt extrem de multe, eu am un cont de 90 GB pe Dropbox, gratuit poti atinge undeva la 20 GB, suficienti pentru multi dintre voi probabil. Eu am ocupat 20 GB. Puteti alege intre Dropbox, Box, Google Drive, SkyDrive sau SugarSync. Le-am testat pe toate, merg bine.
- Doua aplicatii gratuite: XNView si CrashPlan.
Cum facem backup atat in cloud cat si local?
Local. Setam CrashPlan sa faca backup intr-o folder, deci local, evident setam folderul de pe hard-disk-ul extern. Algem ceea ce vrem sa salvam in folderul acela. Eu l-am pus sa verifice cu o frecventa de 12 ore, ca altfel verifica la fiecare 12 minute daca e o versiune noua de fisier. Eu am selectat folderul cu poze si folderul Dropbox, unde am si documente.
In cloud. Tot ceea ce e document la mine e salvat in folderul Dropbox, deci automat si in cloud, local se face backup cu metoda de mai sus. Pozele le redimensionez pentru ca n-am nevoie de ele la rezolutie imensa si, doi, sa nu ocupe atat de mult spatiu. Folosind XNView mi-am facut un script care ia din folderul local de poze (cel din calculator) si redimensioneaza la 1600 x 1200 pozele salvandu-le in folderul din Dropbox. Doua exemple de utilizare a XNView aveti aici si aici, nu e foarte greu dar odata setat puteti folosi acelasi script de fiecare data.
Pe viitor / alternative
Avand HDD-ul extern cuplat la calculatorul principal din casa oricine poate accesa datele de pe el sau il poate folosi ca suport de backup. Momentan sunt limitat la 25 – 30 MB/s din cauza interfetei USB 2.0, insa pe wireless oricum nu se simte limitarea. Pe viitor vreau sa-mi cumpar o carcasa de HDD extern cu port USB 3.0, se gaseste pe eBay in varianta de 2.5 inch la 8 dolari, cu tot cu transport, si in varianta de 3.5 inch, ce imi trebuie mie, cu 22.6 dolari, cu tot cu transport.
Varianta aceasta e o alternativa buna pentru cei care au un hard-disk de laptop acasa si n-au ce face cu el, hard-disk rezultat dintr-un upgrade nu foarte scump.
Voi cum faceti backup?
Petru Brandusa a zis
mai exista varianta unuia sau mai multe carduri MicroSD (8/16GB- arhisuficienti pentru poze, de exemplu), eventual sincronizate prin Astro de pe Android cu contul de Dropbox
Darius a zis
+ Dropbox da. Fara, nu prea. 🙂
Tins sa nu mai am incredere doar in mijloacele de stocare fizice.
Bob Loblaw a zis
Problema mea, pana mai acum ceva timp, cu Dropbox, era faptul ca folderele si fisierele pe care doream sa le sincronizez se aflau in locatii diferite, chiar si pe alte partitii. Nu mi-a placut ideea de a-mi strica structura si organizarea folderelor pe partie si a le muta in folderul de Dropbox doar pentru sincronizare.
Am descoperit ca pot sincroniza foldere si in afara folderului special Dropbox prin crearea unor symbolic links. Totul se face, foarte usor, prin instalarea unui programel a carui instalare este foarte simpla. Dupa instalare, din windows explorer, se da click dreapta si Sync with Dropbox pe orice folder pentru care doriti sincronizarea.
Atentie, fisierele din acel folder vor fi, in continuare, mutate in folderul special Dropbox dar nu va mai fi necesara accesarea lor de acolo. Se poate lucra cu fisierele in mod normal din windows explorer si altele, iar sincronizarea se va face automate la fiecare modificare.
http://www.dropboxwiki.com/Dropbox_Folder_Sync
Darius a zis
Da, stiu, eu faceam linkurile manual daca aveam nevoie. Foloseam intr-o vreme pentru a-mi sincroniza desktop-ul.
masha a zis
pune 2 hdd-uri in RAID si nu mai ai nevoie de dropbox.
Darius a zis
Pana se ard ambele…
Razvan a zis
subscriu RAID e o varianta excelenta pt un backup. Ideal e un NAS cu minim 4 locuri de HDD cu backup de pe laptop in retea catre NAS. o solutie un pic mai scumpa, dar bullet proof. HDDurile externe au sanse mai mari sa pice decat unele fixe.
Darius a zis
Ok, dar la NAS iti trebuie si un UPS sau macar o priza/prelungitor cu protectie buna. Altfel risti sa pierzi totul intr-o secunda.
Si intr-adevar, un NAS e mult mai scump.
slw a zis
Pentru backup folosesc doua hdd interne si unul extern impreuna cu un programel destept de sincronizare (stie multe, inclusiv sincronizari ftp – cloud). Pentru un maximum de paranoia, la intervale mai mari (saptamani/luni) fac acest back-up si pe un alt calculator dintr-o alta locatie (creez un server FTP propriu, dupa care il dau jos). Sincronizezi ce vrei, de unde vrei, cat vrei. Cloud-ul nu ma ajuta, am nevoie de sute de GB. In cloud am salvate proiectele de serviciu – Skydrive 7GB, care proiecte, la randul lor se afla pe doua HDD-uri din doua locatii diferite. Cloud-ul e foarte misto pentru sharing.
Raid-ul e complicat, de cele mai multe ori e nevoie de specialisti (+bani) pentru recuperare.
Am pierdut o data, sute de ore de munca, de pe un amarat de Western Digital. De atunci am mai vazut o multime de HDD-uri crapate de la cateva bad-uri la probleme mecanice (majoritatea, daca nu toate, Western Digital).
Dupa parerea mea, daca ai nevoie de mult spatiu de stocare, un HDD extern este „absolut necesar. Pentru alte chestii mai mici cred ca e de ajuns Cloud-ul. Fara memorii flash, sunt o porcarie, crapa si astea, de la Adata la Kingston.
Darius a zis
Zi-ne ce programel folosesti, daca nu e secret. 🙂
slw a zis
GoodSync se numeste, e cel mai bun pentru sincronizari.
Sunt mai multe versiuni (in functie de nevoi)
Off: nu am buton de reply la comentariul tau, decat la al meu
Darius a zis
Stiu, dar asa merge unde trebuie, altfel s-ar baga prea multe unul sub altul.
slw a zis
Da, e ok cu butonul de Reply (se duce ok comentariul), doar ca eram un pic confuz inainte de a-l vedea postat (parea ca voia sa se duca imediat sub primul meu comment)
C.Alexandru Ionut a zis
1. Aveam un multimediabox cu un hdd de 500 gb plin cu poze si filmari, ceva documente adunate in,ca de prin liceu, proiecte pe la fac, atestate, licenta etc (fare filme si muzica). Chiar in ultima zi din 2012 l-am insirat prin sufragerie si trageam de pe el in laptop. Din pacate, la un moment dat trece cumnata si, mai ceva ca Messi, il degajeaza cu un spitz (involuntar), vreo 2 metri. Finalul povestii. Poate daca nu citea, aveam vreo sansa. Asa ca va dati seama ce revelion am avut 🙂
PS: am mai recuperat ceva de pe dvd-uri, dar nu si documentele si pozele mai recente
2. Petru Brandusa: cate carduri sa ai sa bagi cateva sute de Gb poze? Eu nu le micsorez, imi place sa le am la 6016 x 4000.
3. Vreau sa-mi iau un extern pt laptop pe 3.0 de 1Tb si pe care sa nu-l mai tin intins pe jos.
4. Pt fisiere folosesc Ubuntu One. DropBox folosesc pentru a share-ui cateva foldere cu cativa prieteni. Am prins si eu 50 Gb de la Mega, 25 + 50 pe box. Box.com pare foarte interesant doar ca nu prea sunt de acord sa iti urci poze, proiecte in cloud. La un moment dat o sa fie o atractie pentru persoane care vor sa-si testeze abilitatile.
Emil a zis
Cum ai resusit performanta de a avea 90 de GB pe Dropbox?
Alin a zis
Eu folosesc un serviciu de cloud. Are si un programel cu care iti selectezi dosarele de sincronizare si totul e gata rezolvat. Am prins oferta cu CES 2013, iar acum am spatiu nelimitat pentru 1 sau 2 ani.
Dar chiar si fara asta, poti obtine pana la 1Tb spatiu bonus. Cine e interesat ma poate gasi pe blog 🙂
xtz a zis
Se ia o placa de baza + CPU ieftin gen Atom sau Amd Apu ~300RON, RAM 2 GB ~50 RON la care se adauga 2 HDD-uri in functie de preferinte ~500RON puse in RAID1 sau RAID 10 (cu 4 hdd,si mai sigur), pui pe el un Linux cu SAMBA si eventual FTP, tii fisierele importante atat pe acest server cat si pe PC, eventual daca esti backup freak poti face si upload in nori si ai rezolvat problema.
O solutie si mai ieftina ar fi un Raspberry PI ~200RON cuplat cu un hdd extern si info tinuta atat pe acesta cat si pe calculatorul personal.
slw a zis
+1
Daca ai si o teava buna nici nu-ti mai trebuie cloud
xtz a zis
PS: Darius, vezi ca nici stocarea in cloud nu este infailibila, acum cativa ani, marele Google a pierdut mail-urile din inbox-ul catorva mii de utilizatori ce nu au mai putut fi recuperate niciodata datorita unui fail backup.
Darius a zis
O fi, dar acum sansele ca asta sa se intample sunt tot mai mici. Iar daca se intampla am solutia locala. 🙂
slw a zis
Nu stiu frate, dar parca nu am incredere in ceva ce nu pot controla in totalitate. Ce e in mana, nu e minciuna. Backup pe doua medii distincte (+ gazda sursa = 3 HDD-uri – 3 masini diferite).
Silver a zis
SyncToy
Simplu si eficient (Microsoft), ma mir ca nu l-ai specificat, multe companii folosesc programul asta (in varianta cu consola).
[…] Darius
13.02.2013 at 18:29
Pana se ard ambele… […]
1 e de ajuns lol, sau controler-ul/placa, si gata 🙂
Recuperare de pe RAID 0 este imposibila daca ai pierdut key-ul;
Controler-ul genereaza un „serial” unic de 24 de caractere si este extrem de greu (aproape imposibil iara) sa recuperezi ceva chiar daca ai key-ul.
petrescs a zis
RAID0 (stripping) nu garanteaza redundanta, nu stiu despre ce key/serial pentru recuperare ai citit si unde.
In general niciun RAIDx nu inlocuieste backup-ul, a nu se confunda scopul lor. Backup-ul presupune restore la versiuni anterioare, pe cand RAID (>=1!) nu asigura decat cel mult duplicarea datelor pe mai multi suporti de stocare; daca ti-ai sters un fisier (voit sau nu) pe orice RAID, recuperarea nu mai e la indemana oricui.
Dropbox (si alte servicii de stocare in cloud) se ocupa inclusiv de revision control, deci ar putea fi considerate proprii pentru backup; daca fac doar sync (remote mirroring), nu e suficient.
In final, recomandarea (lui Murphy) spune ca e bine sa se faca remote backup – daca iti intra cineva in casa, nu iti dispar doar laptopul ci si hdd-ul extern de langa el. La fel la incendiu, cutremur etc. Iar remote backup poate sa insemne inclusiv o copie locala pe un hdd extern de 2-3TB trimisa dupa aia prin posta la varu’ din capatul celalalt al tarii (lumii). No kidding, inca se poarta la case mari pentru arhivari lunare de ordinul zeci TB, pana o sa gasim la coltul strazii banda de capacitatea asta.
Marius Ionescu a zis
Pentru documente importante ce le utilizez acum (proiecte in derulare) folosesc Skydrive – pana in 20 GB.
Si asta mi se pare soluția cea mai buna daca nu ar avea limitare de marime.
Din păcate eu am nevoie Pt backup de peste 300 GB.
Restul le am pe un computer desktop in care am instalate 2 HDD in raid mirroring. De 3 ani nu am avut probleme. A picat un hdd la un moment dat dar l-am înlocuit si totul e ok.
Ce nu rezolva sistemul asta este furtul sau incrndiu. Daca imi sparge cineva casa, biroul la câtă electronica are in el, e primul vizat pentru ca sunt chestii scumpe, usor de carat si usor de vandut. Deci daca imi fura cineva comp atunci am o problema.
Pe de alta parte, nu am vazut nici soluții care sa iti permită sa faci backup la 500 GB in cloud. Poate nu stiu eu … Dar sigur o sa apară in curând.
Iry a zis
A incercat cineva pana acum sa downloadeze din Dropbox toate pozele odata??? Ia incercati va rog si sa-mi spuneti si mie daca arhiva rar este sau nu corupta.Au un BUG si de 2 luni incerc sa salvez toate pozele din drop dar nimic. I-am si contactat sa le semnalez acest aspect dar cred ca Dorel s-a angajat la ei pt ca-mi trimite linkuri How to…
Am incercat pe sisteme diferite cu diverse versiuni de Win rar sau Winzip chiar si Acezip dar inutil.