Dupa ani buni (aproximativ sase) de cand suntem blocati pe PCI-E 3.0, consortiul PCI-SIG a pus in sfarsit la punct specificatiile pentru urmatoarea itineratie a acestei conectivitati. Astfel, pe langa dublarea latimii de banda, PCI-E 4.0 face o alta schimbare de mult timp necesara: creste puterea electrica oferita.
Pe scurt noul standard va aduce o viteza de transfer de 16 GT/sec per banda, ceea ce se traduce in 1.97 GB/sec la PCI-E 4.0 1x, si 31.5 GB/sec pentru PCI-E 4.0 16x. Codarea ramane pe 128b/130b ca la PCI-E 3.0. Iar pe partea de curent electric, in sfarsit vom scapa de limitarea actuala de 75 W, ce persista de la prima generatie din 2003, si de conectorii suplimentari in opt sau sase pini.
Cu PCI-E 4.0 placa video va putea primi pana la 300 W direct din slot. Ceea ce va fi suficient pentru aproape toate modelele (cu exceptia catorva placi dual GPU). Totusi integratorii de placi video vor mentine pentru ani buni si conectorii suplimentari, in paralel, pentru retrocompatibilitate. Chiar si asa, este o masura de mult timp necesara.
Specificatiile finale pentru PCI-E 4.0 vor fi prezentate in 2017, deci este posibil ca unele elemente sa se modifice, intr-o oarecare masura. Iar placile compatibile vor intarzia si mai mult, pana spre sfarsitul anului viitor sau chiar 2018, in functie de lansarile programate.
Daca nu schimba slotul efectiv, am asteptat atata timp ca ei sa aduca un cablaj mai gros sau din cupru 100% care sa suporte curentul necesar placii video…. Auzi tu – cica evoluam
„Cu PCI-E 4.0 placa video va putea primi pana la 300 W direct din slot.”
Corect este cel putin 300W, poate chiar 500.
Va fi interesant insa cum vor implementa asta, nu avem cum sa scapam fara slot nou si conector de curent suplimentar pe placa de baza. Cei 75W au ramas pentru ca ii poate asigura orice sursa si fiecare isi dimensioneaza mai departe in functie de conectorii electrici ai placii video. Probabil pcie4 va fi folosit doar pe sisteme mid-high end si pcie3 pentru mid-low.
Are o mufa pe placa de baza prin care se alimenteaza;
In loc sa duci tu cablurile 8pin la placa video, le duci in placa de baza si ea mai departe da curent in socket.
Sa speram ca putem sa folosim intr-un fel conectorii nostri PCIexpress auxiliari, unii dintre noi nu vrem sa aruncam 600ron pe o noua sursa.
Vedem la anu, se speculeaza ca AMD vrea sa sara in „caruta” cu acest standard, ea deja fiind o solutie implementata pentru ZEN server…
Da, vine pe Zen server 🙂 Au prezentat deja o placa de baza cu PCI 4.0.
Nu cred ca va fi prin conectori pcie pe placa de baza, am si niste motive:
1. Mutarea conectorului are doar (poate) rol estetic. In rest creste costurile prin traseele de mare putere din PCB si slot.
2. O placa cu 4 picex16 va avea 8 conectori suplimentari pe placa de baza just in case? Nu pare prea economic…
3. Ce se vede pe placa de sunt marcate cu P0/P1, adica sunt legate de procesoare. Sper ca nu traga procesoarele atata putere insa poate fi pentru ram, vad ca au si niste vrm-uri langa (speculez).
Specificatiile pentru 4.0 sunt gata, au muta pe placa de baza pentru alimentare auxiliara, ca pe vremea AGP-ului…
Pai peste tot scrie ca vor fi gata in 2017. Pana si puterea maxima oferita de slot nu e stabilita, intre 300 si 500w. E adevarat ca au fost demonstratii cu pcie4 insa erau masini specifice construite pentru a folosi protocolul de transport.
La transport e ok, trebuie doar viteza, insa la restul fiecare membru din pci sig are ceva de comentat fii sigur.
Pei eu am inteles ca VARIAZA intre 300 si 500, pentru standardul 4.0;
Eu am crezut ca trebuie sa aiba cel-putin 300w si poate pana-la 500w.
Aici depinde la producatorul placii….
Eu cel putin asa inteleg….
Citat:
When we asked the PCI-SIG, we received the news that for the first time, PCIe will get a massive power increase at the connector. Solomon couldn’t recall the exact ceiling because member companies have proposed several options. Solomon stated that the minimum would be 300W, but the ceiling “may be 400 or 500W.”
/citat
Daca stau sa ma gandesc mai bine oricum nu exista alta metoda de a furniza atat de mult fara a schimba standardul atx 🙂
Exact ceea ce ma temeam;
Unii din firma nu cred ca este o solutie prea buna sa incerce sa bage 500W cat vor altii de acolo….
Se pare ca defapt tot 75W trage pcie 4.0 din slot;
Si pana-la 300W din conectorii auxiliari….
PCI-SIG a confirmat.