Cercetătorii au efectuat experimente care pot rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale lui Venus.
Astrochimiștii – îmi e greu să scriu denumirea, apăi să încerc să înțeleg – sugerează că mineralele conținând fier ar putea fi substanța misterioasă care absoarbe radiațiile ultraviolete în norii care înconjoară cea de-a doua planetă de la soare.
Atunci când este observată în lumină ultravioletă, planeta prezintă dungi întunecate acolo unde ceva absoarbe acele lungimi de undă de înaltă energie. De-a lungul decadelor, s-au propus diverse explicații pentru această situație, de la clorura ferică la diferiți compuși de sulf și chiar microorganisme. Cu toate acestea, concluziile recente ale cercetătorilor condusă de Clancy Zhijian Jiang și Paul Rimmer de la Laboratorul Cavendish al Universității Cambridge din Anglia indică faptul că substanța misterioasă ar putea fi legată de chimia bazată pe fier, eliminând astfel ideea vieții venusiene.
Atmosfera lui Venus este alcătuită în principal din dioxid de carbon, însă norii aflați la altitudini între 48 și 65 de kilometri deasupra suprafeței fierbinți sunt formați din picături mici de acid sulfuric, îmbogățit cu minerale conținând fier.
Grupul condus de Jiang și Rimmer a sintetizat diferite compuși de fier care ar putea exista în norii lui Venus și i-a plasat în concentrații variabile de acid sulfuric. Au descoperit că, atunci când două faze minerale – rhomboclase și acid sulfat feric – sunt combinate, rezultă un absorbant ultraviolet eficient.
Deși noua descoperire ar putea dezamăgi cei care sperau la viață venusiană, rămâne deschisă posibilitatea microbilor pe a doua planetă de la soare. Orice formă de viață microbiană ar trebui să facă față norilor toxici de acid sulfuric și lipsei aproape totale a apei în atmosfera venusiană. Știu, agentul Mulder ar fi fost încă convins că e o conspirație în spate și că adevărul e încă acolo… 😛
În cele din urmă, răspunsurile la aceste întrebări pot fi obținute doar prin întoarcerea pe Venus cu noi și îndrăznețe misiuni. NASA intenționează să lanseze misiunea DAVINCI („Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging”) în 2029, care va examina atmosfera lui Venus aruncând o sondă în ea, încercând să confirme identitatea absorbantului UV și să confirme sau să excludă prezența fosfinei. A doua misiune NASA, numită VERITAS („Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy”), așteaptă o decizie finală cu privire la viitorul său. Între timp, Agenția Spațială Europeană (ESA) se îndreaptă și ea spre Venus cu misiunea EnVISION, care va fi lansată la începutul anilor 2030 pentru a studia atmosfera și geologia planetei. (Prima misiune a ESA pe planeta, Venus Express, este încă operațională, având lansarea în noiembrie 2005 și o activitate de 18 ani.)
Oricum ar fi, sunt convins că fosta mea colegă care îmi explica mereu despre rezonanța cosmică, destin și predestinare, este încă de părere că barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus. 🙂
Sursa: space.com