În mod normal, până acum, singura modalitate de a păstra numărul propriu de telefon, în cazul schimbării operatorului, era în cazul portărilor.
Cei care renunțau la contract unilateral, pierdeau numărul de telefon. Ei bine, asta se va schimba în curând, opțiunea urmând a fi garantată legal. Așadar, utilizatorii finali au posibilitatea de a-și păstra numerele asignate în cazul schimbării operatorului de telefonie și într-o perioadă de cel puțin o lună de când au solicitat rezilierea contractului de servicii.
Mai multe detalii găsiți aici.
„numerele asignate”…Si s-a imbogatit limba romana cu un englezism…Era greu de folosit „alocate”, n’asa?
Stii tu ceva, dar nu stii bine -> asigna vt [At: DA / Pzi: ~nez / E: lat assignare, fr assigner] 1 (Rar) A repartiza cuiva ceva ce i se cuvine sau de care trebuie să aibă grijă Si: (îrg) a asemna (1). 2 (Jur; cmr) A afecta un fond pentru plata unei datorii, unei rente Si: (îrg) a asemna. 3 (Trs) A emite un mandat de plată Si: (îrg) a asemna (3). 4 (Rar) A atribui unei mărimi un indice, un semn oarecare etc.
Prin urmare, da e cuvant imprumutat, sa zicem, dar de la Traian, nu de la Trump.
Nici eu nu știam că există în limba română acest cuvânt. Mă întreb când a fost introdus.
Ca fapt divers , in 2002 in Noul dicționar explicativ al limbii române se regaseste „a asigna” … daca vrei cauta si mai in spate… stiu ca profesorii mei din liceu, prin 90 il foloseau …asa ca ma gandesc ca ii de mult in limba romana …
@ grongobar nu e englezism … are radacina in franceza, sau in latina daca vrei sa mergi si mai in spate…acu ca il gasesti si in engleza intr-o forma foarte apropiata e altceva… englezismele in romana a u aparut relativ recent. Intelectualitatea romana de la inceputul secolului 20 a fost farancofona …din franceza apar cele mai multe neologisme in limba romana.
se poate spune si numerele desemnate. Ex. : Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie a angajatorului. Deci poti desemna si numerele, daca vrei cu adevarat, poti, abibas torsten.
apropo de „asignate”: ideea articolului era alta.
Ok …denunti unilateral un contract …si dupa aia iti faci portare sau cum functioneaza asta ? Te duci la noul operator si ii zici ca nr xxxxx e al tau si vrei sa il inscrie in reteaua lor , el fiind ce ? Inactiv? …. sau e vorba de o portare „fortata” ? Adica tu Xulescu, sub contract cu firma H, in perioada contractuala, te gandesti sa treci la firma Y, incalcand practic contractul, si H e nevoit sa te lase sa pleci urmand sa va descurcati ulterior cu incalcarea contractului ?
Probabil ramane activ, si il muti cu totul
Probabil ca timp de 1 luna nu il aloca nimanui, doar vechiului proprietar, dupa reziliere. E doar o chestie de bun simt la urma urmei… stai sa se trezeasca sa iti bage si o taxa lunara pe assignare si ai abonament lunar si fara a avea telefon 🙂