Puget Systems a publicat un raport legat de fiabilitatea componentelor PC, în funcție de producător și generație. Procesoarele AMD par să fie mai puțin fiabile decât cele Intel, seriile Ryzen 3000, Ryzen 5000 și Threadripper Pro de la AMD având rate de DOA mult mai mari, dar și defectări mult mai frecvente în utilizare. Singura excepție este generația 11 de procesoare desktop de la Intel, unde unitățile DOA sunt în jur de 5% din cele livrate. În rest, Intel, cu CPU-urile din a 10-a generație și cele pentru workstation-uri și servere, are maxim 0.87% unități defecte din fabrică și maxim 0.8% unități defectate în utilizare. Puget Systems este un producător de PC-uri, iar datele provin din cererile de RMA înregistrate de clienți în perioada 2019 – 2021.
Via Neowin
Sursa Puget Systems
Ce gluma. Pai de ce nu spun ca le strica clientii si apoi le dau DOA ? Sau in cazul lor, ca si montatori de desktop-uri, sa precizeze cate sunt stricate la asamblare. Va zic eu ca foarte multe.
Ca precizare toate componentele, indiferent ca sunt procesoare, memorii, placi video etc – au QC si au parte de testare dupa productie. Nu sunt asamblate si ambalate – livrate. Mai ales in liga lor. La producatorii ieftini, mici si mijlocii poate nu este atat de strict QC-ul.
E greu spre imposibil să strici intenționat un procesor.
Eu am renuntat sa folosesc AMD din acelasi motiv: procesoare si chipset placa baza (AMD) defecte in mai mute cazuri.De cand am trecut pe intel nu am intalnit un procesor defect. Ceea ce spui tu, sa arzi intentionat un procesor intel este foarte greu, spre imposibil.Chiar de nu atasezi coolerul corespunzator intra in protectie, iar in regim normal nu vad ce ai putea face.
Nu aveti imaginatie baietii mei.
Pornind de la surse care scapa in loc de 12V – 24V. Si pana la strambat pinii in socket apoi pus procesor, facut scurt pe date. Sa nu mai zic de acei „clienti” care reclama ca face probleme de nu stiu ce fel… sa vezi cum curenteaza baietii in service procesoarele doar ca sa aiba storno pe el 🙂
Iar de curand chiar am primit o placa de baza pe socket 1155, cu design foarte prost la VRM, cu digi-mosfet fara protectii si cand s-a ars a scapat linie 12V in procesor 🙂 Sa nu mai zic de un condensator NEC pus pe filtrare – care este super cunoscut pentru defectele pe care le cauzeaza.
Daca mai vreti povesti va scriu romane 🙂
E foarte usor sa defectezi un produs daca te pricepi.
Si nu se poate detecta ca a fost intetionat sau din cauza ta sau a sursei, componentelor, etc.
Si nici nu isi bat capu ca sa faca pe detectivii, pierd prea mult timp pentru verificari si nu ii plateste nimeni in plus.
Threadripper se poate considera 4 procesoare in unul. Deci este normal ca sa existe si de 4 ori mai multe cazuri de defectare pentru ca oricare din cele 4 „chiplets” intampina o problema face ca tot procesorul sa fie bun de aruncat.
Nu are sens ceea ce zici.
Intel scoate toate procesoarele pe aceeasi „banda” – la primul QC se vad problemele fiecaruia cu fiecare core si in functie de cate probleme are – il „castreaza” si il defineste ca fiind i7, i5, i3, dual core etc. De exemplu un procesor iese cu toate core-urile disponibile, dar pentru ca 3 din ele fac probleme, nu sunt stabile sau sunt nefunctionale – il modifica sa mearga doar intr-un core -> deci este dual-core 🙂 Stiu ca poate suna stupid dar asa functioneaza.
In 2020 am cumparat si eu o platforma amd ca asa era trendul si am sfarsit prin a avea o gramada de probleme de stabilitate si in final ‘decesul’ placii de baza si al procesorului(am avut noroc ca am primit banii inapoi)!Mi-a fost de ajuns, am revenit la intel si cred ca o sa raman foarte mult timp pe aceasta platforma pentru fiabilitate si usurinta configurarii
La fel a fost și în cazul meu. Am avut 5950x câteva săptămâni și mi-a fost de ajuns. Z690 cu 12900K acum și e totul perfect.