Nu știu câți dintre voi ați observat, dar ieri ING a avut iarăși probleme. De data aceasta nu au fost afectate doar serviciile de internet și mobile banking, ci și plățile online cu cardul. Problemele se pare că au fost datorate unui atac de tip DDOS, iar ING a emis deja un comunicat oficial pe acest subiect. De asemenea, banca a dorit să lămurească faptul că nu a fost vorba de hacking și că nu există temeri legate de breșe de securitate ce pot pune în pericol fondurile clienților.
Orice serviciu online este expus unor situatii de tipul celei de mai sus … nu ai garantii ca la altii vei fi mai sigur… nu ca nu ar fi bine sa cauti mereu solutii de calitate cat mai buna si sigure.
Cu cat e mai popular, cu atat tentatia e mai mare pentru the bad guys.
Iar si-au luat-o in ddos, in ritmul asta renunt la ei.
Nu depinde de respectiva banca daca este atacata. E cam cum ai zice ca victima e de vina. Banuiesc ca respectivii vor ataca pe rand toate bancile de care afla, poate gasesc vreun punct sensibil.
Nu a fost vina mea cand mi-a fost sparta casa, dar a fost NUMAI vina mea ca nu aveam sistem de alarma. Got it?
@Cristian R
cum ai putea sa te protejezi de un atac cu mii/zeci de mii de requesturi pe secunda la sisteme care permit un flow de cateva zeci sute de requesturi pe secunda pentru o resursa?
e ca la razboi, te ataca rusia cu 100.000 de trupe, tu cu armata ta mareata care te protejeaza de un numar de 10.000 ce faci in situatia asta? iti spun eu … te predai 🙂 asa si la atacurile astea. daca au resurse serioase, nu prea ai ce sa mai faci … zic eu partial in cunostinta de cauza, ca nu mi-s specialist in securitate
Când e vorba de banii mei chiar nu mă interesează cine și cum atacă. La alte bănci n-au existat niciodată situații de genul acesta.
Prin atacul DDoS nu se speculeaza vreun punct sensibil, doar se supraaglomereaza serverul care nu mai poate raspunde la requesturile legitime. Exista solutii temporare de protectie care ingreuneaza putin viteza de lucru (CloudFlare).
@ Răzvan: „Când e vorba de banii mei chiar nu mă interesează cine și cum atacă. La alte bănci n-au existat niciodată situații de genul acesta. ” – OK și dacă vor mai exista astfel de atacuri la toate băncile din România, atacuri care spune foarte bine ce au însemnat @Vlad în comentariul său, renunțăm la băncile din România și apelăm la cele din… America!!! 😀
Este un mare plus pentru ING ca e corect cu clientii si comunica toate aceste evenimente. Faptul ca celelalte banci nu isi anunta problemele nu inseamna ca nu au. Dupa ce te obisnuiesti cu ecosistemul ING nici nu te mai poti muta in alta parte. Lucrez cu ei de mai bine de 8 ani si nu am avut probleme deranjante. O ringura data am semnalat ca mi-au incasat un comision care nu trebuia si mi-au reparat problema in cateva zile.
Băncile au ecosistem mai nou? Ce face ING face și orice altă bancă.
@Razvan: ING are un mare MINUS față de orice altă bancă – nu participă la FGDB-ul românesc
Garantarea depozitelor FGDB nu valorează nimic într-un o criză economică majoră.
Dar participa la FGBD-ul Olandez 🙂 Suma este aceeasi… Poate protectia DDoS pe care o au nu este atat de buna. Si-au invatat lectia 😉 In ziua de azi hackerii dau in toate bancile, ca unele iti comunica asta si altele nu, este un alt aspect. Sunteti naivi sa credeti ca la celelalte banci nu se intampla nimic de genul!
@varucu: poți să-mi dai exemple de bănci care au avut atât de multe probleme într-un an?
Si inca ceva: cu atacuri DDoS numai lachetii se mai incurca in ziua de azi, aia care nu pot face mai mult de atat! Asta ar putea sa vina si de la competitie…
Si in caz de Doamne fereste, te duci pana la sediul lor central din str. Bijlmerplein 888, 1102 MG, Amsterdam, Olanda dar nu oricum ci in maxim 20 zile (avion, tren, masina pe spezele tale) si te asezi frumos la coada cu o patura si cort in spinare 🙂 🙂 Eventual inveti si putina olandeza.
Pana la urma astia sunt ‘Banca’ sau ‘Bank’, adica banc?
Ca si banca/servicii este foarte bun ING.
Minus – cursul valutar ridicol de mare.
ING cu DDoS > BT cu comisioane