In caz ca ati urmarit subiectul, am tot testat si cautat niste AP-uri bune pentru noua casa unde ne-am mutat recent. Asa ca am pus mana la un moment dat si pe acest Tenda i27, un acces point cu PoE destul de rapid.
Pentru toata seria articolelor tehnice ca urmare a mutarii la noua casa, avem un tag separat, de care incerc sa leg povestile mele despre intreaga experienta de mutare intr-o casa care va fi, intr-un final, inteligenta.
Tenda i27 este un acces point (atentie, nu e router, nu face routare) AX3000 care merge pe PoE – power over ethernet. Vitezele maxime combinate fiind de pana la 3000 Mbps… mai precis 2976 Mbps.
Specificatiile Tenda i27 AX3000 AP
- Standard IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6)
- benzi 2.4 GHz & 5GHz cu pana la 1.8 Gbps viteza combinata prin agregare
- Pana la 180 metri range
- PoE – absolut necesar pentru mine
Ce gasim in cutia unui astfel de AP
Gasim AP-ul, evident, un adaptor LAN/POE si un alimentator. Plus cateva dibluri si accesorii de prindere prindere.
Test de viteza cu Tenda i27 AX3000 AP
Pentru comparatie, atasez si cel mai bun rezultat de viteza, pe WiFi, folosind solutia mea actuala.
Se poate observa cu usurinta ca acest acces point Tenda ofera rezultate similare, chiar mai bune. Insa, per total, sunt viteze pe care acum, cu WiFi 6, aproape ca le ajung pe cele de pe cablu.
Concluzie
Dintre tot ce am testat pana acum, acest AP cred ca va fi cel mai accesibil ca pret. Cumva e si cel mai rapid, chiar daca la o diferenta nesemnificativa.
Din nou, la capitolul acoperire nu am sesizat vreo diferenta, cel putin nu in casa mea de metal. Posibil in case de beton sa fie alta situatia.
Eu îți urmăresc cu interes toate postările legate de wifi.
Testele facute de tine sunt bune și nu prea.
sunt bune ca iti arata viteza la net în momentul respectiv daaaar ar fi fain sa poți face teste cu 2 laptopuri pe care instalezi câte un iperf.
de preferat 2 mașini virtuale unde pui un Ubuntu cu iperf instalat.
Eu asa îmi testez rețelele din datacenter și asa am descoperit de exemplu ca plăcile Intel x710 aveau o problema în anumite situații.
ce vedem la un test cu iperf (putem folosi multe optiuni-de la mărimea pachetelor la protocolul pe care îl folosim saaau numărul de stream-uri + durata testului
la final avem statistica și eventualele pachetele (inevitabile) pierdute.
ca s-ar putea ca AP (sau orice switch pe cablu) sa meargă bine 10 minute apoi sa aibă o problema.
dacă vrei îți dau detalii (iti trimit și VM) cum sa folosești.
chiar în zilele astea fac qualification la o noua infrastructura (vcenter,esxi,nsx,network,vsan) si am rezultate interesante 🙂
Articolul este util pentru cei care caută informații despre acces point-uri și poate fi considerată o sursă de inspirație pentru cei care doresc să își îmbunătățească conexiunea la internet în locuința lor.
Daca tot vrei sa iti pui AP si banuiesc ca nu e o problema de bani, incearca niste Ubiquity nanoHD .
Clone ubiquiti. Din nou.