Conform unui raport realizat de CleanTechnica, masinile electrice se bucura de o crestere frumoasa in ultimii ani, insa sunt departe de a tine pasul cu masinile clasice. In aceasta categorie nu sunt la fel de multi producatori, insa cel mai preferat brand este Tesla, iar cel mai apreciat model si cel mai vandut este Model 3.
Model 3 a fost cea mai bine vanduta masina electrica in 2018, fiind si cea mai ieftina de la Tesla. Surprinzator sau nu, pe locul 2 este un producator de care eu nu am auzit pana acum. Se numeste BAIC si modelul lor de succes este EC- Series. Au vandut peste 90.000 de masini.
Un nume mai rasarit este Nissan cu modelul Leaf pe care l-am testat si noi. Acesta s-a vandut in aproximativ 87.000 de exemplare si este masina care arata cel mai bine. Are un design „normal” si nu te duce cu gandul ca ar fi o masina electrica.
Urmatoarele doua locuri sunt ocupate tot de Tesla cu Model S si Model X, ambele cu aproximativ 50.000 de unitati vandute. Puteti vedea tot topul in poza atasata. Sunt surprins…
Undeva s-a pierdut ceva. De ce exista in top „BMW 530e” – masina hibrida si topul se numeste „Top 20 electric cars” ?! Nu ma prind.
pt ca e bagat si Prius
Daca Tesla a facut 250k masini intr-un an, e clar ca masina lui Marius va fi livrata undeva in anul 2027 cand planeta asta nu va mai exista. Eu pana atunci o sa-mi conduc linistit diesel-ul euro 6 si-o sa mi se rupa de cei doi neuroni ai lui.
Felicitari Gabriel, un articol bun si un inceput de normalitate cu care ar trebui sa ne obijnuim in anii ce urmeaza. 2018 a fost un an greu pentru industria de profil, mult FUD despre Tesla chiar si in Romania (Digi24) si cu toate astea cifrele sunt remarcabile si peste asteptari, nu doar pentru ei ci pentru intreaga industrie. Tesla a ajuns sa produca astazi peste 7000 de Model 3 pe saptamana ceea ce se vede in livrari.
2018 a mai marcat o premiera si anume s-a atins primul milion de masini electrice vandute in Europa si undeva dupa noi primul milion vandut in SUA. Un prag psihologic care se pare ca este un inceput al cresterii exponentiale care urmeaza.
Tesla a inceput livrarile pentru Modelul 3 in Europa acum cateva zile, si au in plan sa livreze undeva la 3000 de masini pe saptamana la noi incepand cu echiparea performance (peste 60k EURO) si ulterior speram sa ajunga si la modelul de baza de 35K undeva la jumatatea anului, echipare care va afecta serios vanzarile ZOE, Leaf, e-Golf, etc. Motiv pentru care atat Renault (https://electrek.co/2019/02/11/renault-zoe-refresh-range-charging/) cat si Nissan deja pregatesc ofensiva.
Urmeaza lucruri interesante in 2019 atat in ceea ce priveste numarul de masini, statii de incarcare cat si schimbari legislative care sa faca fosilele din ce in ce mai neatractive si de ce nu mai greu de cumparat. Sunt tari care ofera deja facilitati pentru EV-uri (chiar si Romania: Rabla Plus, impozit zero) si se discuta serios despre limite de viteza diferentiate astfel incat cei cu EV-uri sa poata merge mai repede pe anumite sectoare de drum (daca am retinut bine Austria are deja asa ceva).
Sa poata sa mearga mai repede cu EV-urile? Ca sa ce? Ca sa ii poti depasi peste jumatate de ora cand stau la incarcat?
Acum vreo 4 ani mergeam prin Grecia cu 130 km pe autostrada. Ghici ce era pe banda 1? Un frumos Tesla Model S care mergea cu 90 la ora, maxim. Pentru ca pe autostrazile din Grecia nu erau nici benzinarii, d’apai statii de incarcare.
In alta ordine de idei, Elon e prin Europa: https://twitter.com/elonmusk/status/1094232094912512000
Mariusica, numai VW livreaza 1.5 milioane de masini pe semestru (poate-mi arati cateva in top-ul de mai sus). Despre ce prag psihologic vorbesti? Poate despre cel peste care nu poti trece tu? Si chiar te intreb serios, nu intra din nou in starea ta tipica de oligofrenie…
@varucu: cum l-am rugat pe el, te rog si pe tine sa pastrezi decenta.
Problema e ca desi marea majoritate a oamenilor nu stiu, industria producatoare de fosile si ce a petrolului au fost ajutate de la inceput iar cea a petrolului primeste si azi bani in multe tari. In SUA spre exemplu, statul da bani companiilor din domeniul petrolier pentru ca pretul combustibilului sa ramana la un nivel accesibil.
Acum, dupa cum am mai spus avem un timp destul de limitat sa facem trecerea completa la propulsie electrica si nu putem face asta decat daca facem EV-urile mult mai atractive decat fosilele.
Asta se face prin:
– Diverse programe sustinute la nivel de stat (Rabla plus) care sa scada pretul efectiv al masinii la un nivel cat mai accesibil si pentru cat mai multi oameni. Exemplul personal: nu imi permiteam un EV fara Rabla Plus si cel mai probabil ar mai fi trecut cel putin un an pana la achizitie daca nu exista programul. Este mult mai simplu pentru un stat si mai ieftin sa faca astfel de programe decat sa trateze mii de oameni datorita efectelor poluarii.
– Programe pentru montarea de statii de incarcare (https://www.afm.ro/statii_reincarcare.php)
– Impozite si taxe reduse (avem impozit zero pentru EV-uri in Romania)
– Diverse beneficii care sa ii faca pe conducatorii de fosile sa considere achizitia unui EV (accesul pe benzile de autobuz in oras, parcare preferentiala, amenzi pentru cei care ocupa o statie de incarcare – Bucuresti, statii publice de incarcare gratuite, etc.).
Scopul nu este cum zici sa il poti depasi cat sta la incarcat ci sa faci EV-ul mai competitiv si mai atractiv decat fosila. Cat despre Tesla sau EV-uri in general, sa stii ca un conducator de EV nu prea se grabeste. Sa te grabesti sa ce? Sa mirosi fumul altuia…chiar nu are rost. Daca vreau sa depasesc pot sa o fac mult mai repede decat o fosila, nu are rost sa stau aproape de o fosila pentru ca nu ma ajuta cu nimic. Din contra, daca distanta este suficienta cand franez recuperez energie si nu uzez deloc franele. Chiar si ZOE se poate conduce lejer doar cu acceleratia, cu putina frana spre deloc.
Mai mult, ai charger mobil asa ca in principiu il poti folosi la orice priza de oriunde (Juice Booster 2, merge si la ZOE si la Tesla si la i3, toate care au Type 2 sau CCS). Ce e mai probabil sa gasesti o benzinarie sau o priza (chiar si caznica, la un magazin, restaurant, etc.)?
Sunt multe masuri si multe lucruri care se pot face. Lucrez la un plan detaliat de masuri care sa grabeasca cat se poate de mult trecere la propulsie electrica – detalii in privat cand va fi gata
.
Eu n-am probleme cu decenta atunci cand am cu cine. Oricum parca e mai omenesc “tonul” pe care vorbeste acum. Eu cred in primul rand ca schimbare ar trebui sa vina de la producatorii de automobile, iar ei trebuie motivati sa-si schimbe procesele de fabricatie sau sa faca noi fabrici. O masura buna ar fi taxarea in alt regim a materialelor necesare producerii unui EV sau reinvestirea TVA-ului in statii de incarcare. Eu mi-am dorit mult o masina electrica si chiar am fost aproape de a comanda o tesla daca nu ar dura atat de mult sa o si primesc, dar faptul ca atunci nu existau service-uri autorizate si suport catmai aproape de mine m-a determinat sa mai astept. Nu poti sa faci niste achizitii avand la baza doar presupuneri. Eu cel putin nu pot. Din nou, faptul ca statiile de incarcare sunt limitate la noi este un alt dezavantaj major caci practic libertatea de miscare iti este constransa. Unde mai pui ca poti da peste tot de tot felul de specimene care n-au nimic inpotriva sa astepte 3 ore intr-o benzinarie ca sa-si incarce masina si tin priza ocupata. Unde mai pui ca sunt si altfel de specimene care, ca si cu locurile pentru handicapati, tin locul cu priza ocupat pentru ca e mai aproape de intrarea in magazin. E mult de dezbatut pe tema asta, cert este ca in proiectul pe care-l incep in curand vreau sa pun o priza de tip 2 pentru incarcare si o instalatie de cel putin 10 kW din fotovoltaice printre multe alte gadget-uri care sa-mi asigure independenta energetica.
Ce sa iti spun, decenta atrage decenta la fel si jignirile insa partea asta chiar nu merita timpul asa ca mi-am propus sa nu mai raspund la jigniri ci doar la decenta.
Producatorii auto nu vor face mai nimic din proprie initiativa pentru ca:
– Multi dintre ei au investitii serioase in fabrici de motoare – de aici si oferta de hibride care nu prea au legatura cu reducerea poluarii si mai si ocupa statiile de incarcare
– Marea lor majoritate au datorii enorme si cand zic enorme a se intelege ca sunt datori vanduti
De ajutat trebuie ajutati altfel nu vor fi capabili financiar sa faca trecerea si implicit vom avea o problema cel putin la fel de grava generata de locuri de munca pierdute. Taxarea diferentiata este o solutie insa contravine practicilor europene si cel mai probabil va fi considerata discriminare. Adica in UE nu poti taxa diferit un material care ajunge in componenta unui EV fata de acelasi material care ajunge spre exemplu intr-un televizor. Este ilegal.
Ce putem face insa este sa le oferim ajutoare de stat. Mai precis garantii pentru credite pentru noile fabrici. Asta cu restrictii si conditii foarte bine puse la punct ca altfel patim ca americanii cu bancile.
Partea de service este o problema pentru toti producatirii nu doar pentru Tesla, si Renault are fix aceeasi problema pentru ca dealer-ul care vinde refuza sa se autorizeze si sa ofere service pentru ce a vandut. E o mare porcarie si profita de vidul legislativ si prin asta impiedica in mod constient vanzarea de EV-uri.
Dar mai este un aspect aici, la un EV nu prea ai nevoie de service. Nu zic ca nu ai venoie de loc, insa nu la fel de mult ca la o fosila. Sunt mult mai putine componente care se pot defecta, sunt mult mai putine consumabile si as spune ca probabilitatea sa se strice este mult mai mica la un EV. Asa ca iti recomand un CASCO cu clauza pentru reparatie (iti tracteaza ei masina pana la cel mai apropiat service autorizat) si partial rezolvi problema.
Statiile de incarcare am mai spus, pentru numarul curent de EV-uri din Romania avem suficiente statii (https://www.plugshare.com/), exceptand cateva zone ai cel putin o statie la 100-250km. Sunt multi care ocupa statiile inutil, mai ales cu fosile, dar aici trebuie intervenit legal si stiu ca in Bucuresti exista amenzi pentru asa ceva si fosila este ridicata cu prioritate de pe un loc de incarcare.
E bine sa ai statia ta, eu am vandut fosila si am cumparat una. Problema este ca reteaua de distributie de joasa tensiune nu este dimensionata pentru asa ceva si daca vrei putere suficienta (22kWh in cazul meu) ai nevoie de o investitie considerabila si alt cablu din postul de transformare. Independenta energetica este o alta discutie, calculele sunt destul de complexe insa in principiu trebuie sa tii cont ca pe timpul iernii cei 10kWh putere instalata cel mai probabil iti vor genera undeva in jur de 1-2kWh in medie. Iar magarii de la distributie in momentul asta nu iti permit sa dai in retea vara si sa compensezi cu consumul din iarna.
Din cate stiam, in momentul de fata, regularizarea se face la 6 luni, deci teoretic ce-am produs in toamna pot consuma in primavara. Daca nu e asa trebuie regandita treaba. Nu stiu daca-l urmaresti pe Buhnici si ce-a patit cu Tesla aia de a trebui s-o puna pe platforma si s-o trimita in Austria (parca)… Pai eu nu am timp de magarii d-astea si chiar daca as avea timp, ce fac, tin si-o “fosila :)” asa de zile negre? Ori suntem ecologisti ori nu mai suntem, zic si eu, nu?
Buhnici n-a trimis-o in Austria pe platforma, dar nu era departe. In schimb a stat o noapte intreaga cu Tesla la telefon pana a demontat jumatate de portbagaj ca sa deblocheze mufa de incarcare.
A trimis-o sau nu, e totusi ridicol si stupid cel putin dpmdv ca in acest moment sa-mi fac singur “aventuri” de genul…
Am vazut filmuletul, ce nu am inteles e care a fost cauza. Adica statia parea in regula, nu era artizanala, de ce a decis masina sa intre in modul respectiv habar nu am si nu pot de cat sa speculez:
– Faze inversate fizic dar nu si in soft
– Parametri necorespunzatori: lipsa impamantare, tensiuni prea mari, variatii mari tensiune-curent.
Masina a facut asta sa il protejeze in primul rand pe el, nu a fost un defect. Tesla foloseste pentru modelele S si X livrate in Europa, un port Type 2 modificat sa poata primi si DC. Daca ceva a fost in neregula cu statia si o sa vezi o multime de statii cu probleme (eu stiu una care da 420V pe o faza si 380 pe restul), masina a decis ca nu este safe sa incarce, el a tot insistat si de aici rezultatul.