Netflix devine un subiect constant pe site-ul nostru. După ce luna trecută vă explicam cum să ocoliți restricțiile de partajare a parolei de la Netflix, de data asta trecem la ceva mai aplicat.
Bine, dacă ești ca mine și ți se pare că se vede bine filmul, nu are rost să treci mai departe. Dar știu destui care caută modul optim de vizualizare a filmelor și serialelor, care mai și plătesc bani pentru ca un băiat să vină să calibreze display-ul TV-ului proaspăt achiziționat.
Așa că, vă explică baiatul aici cum puteți salva bani și cum vă puteți calibra singuri gadgetul la care urmăriți filmele și serialele de pe Netflix. Eu am făcut testul pe laptopul personal, pentru că era mai simplu decât pe TV. Pașii sunt cei de mai jos:
- Mergeți în contul de Netflix, fie în aplicație, fie în browser și căutați ”test patterns”. Alternativ, puteți intra direct aici.
- Selectați modelul care se potrivește cel mai bine cu rezoluția ecranului și cu fps-ul. Apoi selectați Add to My List (Adaugă la lista mea). Asta vă permite să puteți rula ulterior testul de pe orice dispozitiv.
- Dați play la test și lăsați-l să ruleze. Toate au o durată de câteva ore, așa că aveți destul timp la dispoziție. Dar este posibil să doriți să dezactivați sunetul în timp ce îl utilizați, mai ales dacă faceți asta de pe laptopul sau TV-ul personal în timp ce vă aflați într-o ședință, de acasă…
- Începeți cu controalele de luminozitate/echilibru negru. Priviți cele patru pete întunecate din partea stângă a modelului de test. Fiecare dintre ele are secțiuni diferite de negru și gri care formează un model de bază (dacă doriți să vă concentrați doar pe una dintre ele, alegeți patch-ul din stânga-sus). Reglați luminozitatea până când puteți vedea cu ușurință părțile întunecate și cele gri deschis ale modelului. Acestea nu ar trebui să se amestece cu fundalul negru, inclusiv cu barele verticale gri închis de pe laterale.
- Acum este timpul să faceți același lucru cu setarea contrastului/echilibrului de alb. Priviți pata albă din colțul din dreapta sus al ecranului. Faceți același lucru și aici, doar că vă veți uita la diferite culori de gri deschis. Vreți ca toate nuanțele să iasă în evidență în loc să se contopească unele cu altele.
- Verificați dacă ecranul are o setare pentru adâncimea culorilor sau adâncimea de biți. De asemenea, puteți folosi setările de saturație pentru această parte, dacă le aveți. Acum uitați-vă la cele trei pete de culoare din partea dreaptă. Reglați adâncimea de culoare până când vedeți nuanțele mai deschise și mai închise pentru cele trei culori primare. Dacă sunteți daltonist, este posibil să doriți să luați un partener pentru această parte pentru a vă asigura că toate ajustările sunt cât mai precise.
- Căutați setarea de claritate sau o opțiune similară pe ecranul folosit. Pentru această parte, veți dori să vă apropiați și să vă uitați la bara numerică ce taie orizontal în mijlocul ecranului ca o riglă, marcată cu mici măsurători. Reglați acuitatea până când acele numere de măsurare sunt distincte, nu neclare. Cercurile exterioare din colțuri vă pot ajuta și ele puțin în acest sens.
Puteți face și alte ajustări ușoare la diferite setări de culoare, dar aceștia sunt pașii principali pentru a vă ajuta imaginea să arate cât mai bine. Dacă este necesar, salvați aceste setări primare ca profil la care puteți reveni pentru acel afișaj. Dacă doriți, puteți să vă opriți acum și să testați noile setări pe filmul sau serialul preferat, pentru a vedea dacă observați o diferență.
Nu uitați că încă puteți opta să plătiți contravaloarea abonamentului cu un card Plutus, unde aveți cash-back până la 10 euro, adică aproape tot abonamentul scump. 🙂