Android, sistemul de operare dezvoltat de Google, este un pilon al dispozitivelor mobile moderne, aducând cu sine o varietate de caracteristici și funcționalități captivante.
Prima versiune comercială, Android 1.0, a fost lansată pe 23 septembrie 2008. Sistemul de operare este în mod continuu dezvoltat de Google și Open Handset Alliance (OHA) și a primit multe actualizări la baza sistemului său de operare de la lansarea inițială.
Android se remarcă prin faptul că este un sistem de operare open-source, făcându-l accesibil dezvoltatorilor din întreaga lume. Această deschidere a dus la o explozie a creativității și inovației în ceea ce privește aplicațiile și funcționalitățile disponibile. Modularitatea sa îi permite să fie integrat pe o varietate de dispozitive, de la smartphone-uri la tablete, televizoare și dispozitive inteligente.
Pe de altă parte, acest aspect îl face și vulnerabil. Nu doar că poți instala aplicații din alte surse decât magazinul oficial, dar chiar și acolo au apărut aplciații virusate.
Google Play Store este hub-ul principal pentru descărcarea de aplicații Android. Cu milioane de aplicații disponibile, de la instrumente de productivitate la jocuri captivante, utilizatorii au la dispoziție un ecosistem vast de aplicații. Acesta adaugă versatilitate și funcționalitate dispozitivelor Android.
O altă trăsătură definitorie a Android este gradul său ridicat de personalizare. Producătorii de dispozitive au libertatea de a crea interfețe personalizate peste sistemul de operare, oferind utilizatorilor o experiență unică. Fie că este vorba despre Samsung, OnePlus sau Xiaomi, interfețele lor aduc o notă distinctivă asupra experienței Android. Ba mai mult, unii își prezintă interfețele ca fiind sisteme de operare separate.
Google oferă în mod regulat actualizări pentru a îmbunătăți performanța, adăuga funcționalități noi și, cel mai important, pentru a îmbunătăți securitatea sistemului de operare. Cu toate acestea, problema fragmentării rămâne, dar eforturile constante ale Google pentru a îmbunătăți această situație, cum ar fi Proiectul Treble, sunt menite să ofere o experiență mai uniformă utilizatorilor.
Perspectivele viitoare ale Android includ inovații în domeniul inteligenței artificiale, îmbunătățiri ale interoperabilității cu dispozitivele inteligente și evoluții tehnologice semnificative. Cu fiecare nouă versiune, Android continuă să redefinească standardele în domeniul dispozitivelor mobile, oferind utilizatorilor o experiență din ce în ce mai personalizată și avansată.
Pe lângă a fi folosit pe smartphone-uri, Android este prezent și utilizat pe o varietate de alte dispozitive și platforme, contribuind la diversitatea sa și la adâncirea impactului său în industria tehnologică. Iată câteva dintre cele mai comune utilizări ale sistemului de operare Android în afara smartphone-urilor: tablete, smart TV-uri, boxe cu asistent vocal și stick-uri TV (precum Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick și Nvidia Shield), smartwatch-uri, console de gaming, gadgeturi IoT sau sistemele de infotainment auto.
Aceste exemple ilustrează versatilitatea sistemului de operare și adaptabilitatea sa la o gamă diversă de dispozitive și scenarii de utilizare, contribuind la consolidarea sa ca unul dintre cele mai răspândite și folosite sisteme de operare din lume.
De ce nu scrieți ce se găsește pe Wikipedia măcar ?
Nici un cuvânt că Android e de fapt Linux ???
Dacă tot ”încercați ” să spuneți chestii , măcar documentați ce scrieți , că nu ați inventat Androidul pe situl vostru și nici informațiile date nu sunt ” braking news” .
https://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)
Google’s Project Treble team revealed that, as part of their efforts to improve the security lifecycle of Android devices, Google had managed to get the Linux Foundation to agree to extend the support lifecycle of the Linux Long-Term Support (LTS) kernel branch from the 2 years that it has historically lasted to 6 years for future versions of the LTS kernel, starting with Linux kernel 4.4.[186]
Ai dreptate, e bazat pe Linux.
Și ce relevanță pentru publicul larg are faptul că Android e bazat pe Linux sau că nu a fost amintit în articol acest lucru?
Ceva mai inteligent nu ai avut de spus?
@Greuceanu Se numesc “frustrari din copilarie”
Atunci spune si ca IOS ii o distributie bifurcata a UNIX-ului
Si a inceput sa ceara mai multe resurse HW decat mult hulitul Windows.
Asta e din puțul fără fund al gândirii?
Îți arăt telefon Android cu un procesor modest și cu doar 4 Gb RAM care zburdă în orice sarcină, nici pomeneală de vreun sughiț de orice fel. Eu acum vorbesc despre un Samsung A23 5G pe care am plătit sub 200 €.
Dar sunt nenumărate exemple de la mulți alți producători cu procesoare entry care se descurcă fără sincope în utilizare curentă nici după un an de la apariție.
Eu am a34 de firma și are lag sesizabil și în home screen sau meniu.se tine mai bine decât chinezariile din aceeași gama de preț dar cu siguranță nu ‘zburda în orice sarcina’
Nu știu despre ce lag sesizabil vorbești tu la A34 pentru că A23 nu are așa ceva indiferent de sarcinile uzuale pe care le execuți, e foarte rapid, chiar neașteptat de rapid.
Ori A34 are un procesor(Dimensity 1080) puțin superior ca performanță celui de pe A23(SD695), nu văd cum A34 ar fi mai slab decât A23.
Da, consider că trebuia scris și faptul că nu este de la 0 scris de Google și asta îl face să fie open-source.Linux e tatăl și mamă e Google.
Eu inca am ramas la Symbian pe tel meu nokia e71 , un smartphone de exceptie . Nu il schimb cu nicun iphone de azi , alea is egale cu 0 !!!