Site icon Arena IT

Uniunea Europeană are în plan interzicerea unor televizoare

Uniunea Europeană este pe cale să interzică majoritatea celor mai bune televizoare pe care le puteți cumpăra. Și toate acestea pentru că nu îndeplinesc anumite criterii de consum, extrem de relevante în contextul actual.

Dacă nu se schimbă nimic,  de la 1 martie 2023, nu va exista niciun televizor 8K care să poată fi vândut în UE. Regula va afecta, de asemenea, câteva televizoare OLED 4K, televizoarele QD-OLED de 65 de inci și cel puțin un televizor QLED 4K de înaltă performanță.

Pe scurt, majoritatea celor mai bune televizoare pe care le puteți cumpăra în prezent nu pot trece de noile restricții privind eficiența energetică și vor fi efectiv interzise.

Totul se bazează pe ceea ce numește Indicele de eficiență energetică, sau, pe scurt, IEE. Pentru a-și da seama care este eficiența energetică a unui ecran, Comisia Europeană a analizat datele de la ecranele care au fost vândute între 2012 și 2017.

Din cauza războiului din Ucraina și a deciziei UE de a limita consumul de energie – inclusiv cea electrică – normele redactate recent cer un indice chiar mai mic. Iar asta se va aplica și panelurilor 4K și 8K de ultimă generație, care au, prin definiție, un consum mai ridicat.

Potrivit unui raport detaliat realizat de FlatpanelsHD, se pare că niciun 8K, așa cum este fabricat în prezent, nu are un EEI suficient de scăzut pentru a trece de standardul propus în prezent. Unele televizoare 8K de 65 de inci sunt puțin peste limită, în timp ce altele ar trebui să își vadă EEI-ul redus la jumătate pentru a trece. Bine, avantajul major al UE aici este că vânzările de TV 8K nu sunt atât de răspândite și de bine-vândute pe aici. Ba chiar, prin România, cred că sunt atât de puține, încât nici nu ar intra la numărătoare. În plus, materiale 8K nu prea există pe bătrânul continent, deși am un prieten care a urmărit câteva meciuri din Premier League în acest format, prin Japonia:

Deoarece un panou TV 8K are de patru ori mai mulți pixeli decât un panou TV 4K, precum și din cauza modului în care funcționează panourile LCD, este semnificativ mai greu să treacă lumina prin mica deschidere a acestor pixeli minusculi. Cu cât este mai greu să treacă lumina, cu atât trebuie să împingi mai tare, iar asta înseamnă creșterea luminozității sistemului de iluminare din spate al televizorului, care, după cum vă puteți imagina, necesită mult mai multă energie.

Deci, ce se poate face? O idee care a fost lansată este ca producătorii de televizoare să instituie un fel de „mod de imagine UE”. Modul în care funcționează regula UE este acela că televizorul trebuie să treacă standardul de eficiență doar în modul de imagine prestabilit pentru un semnal SDR, care este setat din fabrică și, prin urmare, ar fi setarea implicită din fabrică. Proprietarii ar putea, în continuare, să schimbe modul de imagine al televizorului pe o opțiune foarte luminoasă, la discreția lor. Dar, în acest scenariu propus, calitatea imaginii din fabrică a televizorului ar fi inacceptabil de slabă.

Având în vedere comportamentul consumatorilor, o astfel de soluție nu este doar neelegantă, ci și probabil dezastruoasă. Imaginați-vă consumatorii cumpărând un televizor pe baza calității fantastice a imaginii pe care au văzut-o pe un afișaj din magazin, ajungând acasă, instalându-l și pornindu-l, doar pentru a obține o imagine care nu seamănă deloc cu cea pe care au văzut-o la magazin. S-ar putea chiar să creadă că televizorul este defect și să îl returneze!

Iar problema majoră este că regulile acestea vin peste producători dintr-o dată și fără o perioadă de grație! Ar fi mult mai simplu ca Uniunea să meargă în direcția în care ar solicita ca televizoarele noi să aibă integrat automat un reminder de activitate, care să permită un pop-up pe ecran, dacă utilizatorul nu interacționeazăcu telecomanda. Știu că există deja așa ceva, dar l-am dezactivat imediat. Asta pentru că, la meciuri sau filme, trec și două ore fără să mut canalul sau să schimb volumul. Dar nu aș avea nimic împotriva unui sistem care nu mai permite dezactivarea, pentru că mai plec și eu din cameră în timp ce mă uit la Netflix, apoi pun pe pauză și uit să mai revin…

Partea rea este că producătorii fie vor produce televizoare cu același sistem peste tot în lume, fie, mai probabil, vor respecta aceste prevederi doar pentru cele din UE. Iar asta se va traduce în costuri mărite artificial pentru cumpărătorii de pretutindeni.

A! Să nu uit – în tot acest timp, Parlamentul European continuă să își mențină două sedii: la Strasbourg și la Bruxelles! Unde e economia la voi, domnilor?!?

Exit mobile version