Eram foarte entuziasmat in urma cu cateva luni. Ma gandeam intens la viitoarele piese pentru noul PC, cautam build-uri care mai de care mai spectaculoase si eram pregatit. Stiam ce imi doream. Singura conditie era sa astept noile procesoare Ryzen de la AMD si sa vad de ce sunt in stare. Toate bune si frumoase pana acum cateva zile cand am primit de la ASUS in teste placa video AMD RX 470. Moment in care am realizat ca nu mai am nevoie de upgrade anul acesta. Sa va explic.
Totul a inceput cand am vrut sa testez placa video RX 470. Am vrut sa vad de ce este in stare placa la momentul actual cu toate driverele la zi. Urmeaza review-ul in curand. Stiti foarte bine ca RX-urile erau mai slabe decat concurentii directi de la Nvidia, insa in timp, datorita optimizarilor, acestea au devenit mai bune. Vazand cat de puternica este placa RX 470, am decis sa imi achizitionez un RX 480 tot de la ASUS. Asa ca mi-am vandut placa GTX 750Ti 1GB, am scos niste bani de la ciorap si am gasit o oferta buna. GTX-ul ma tragea mult de tot in jos si ma limita. Deci necesita o schimbare.
Asadar, PC-ul meu este format acum din:
- Procesor AMD FX 6300 cu OC la 4 GHz –449 lei
- Placa de baza Gigabyte GA990XA-UD3
- Memorie RAM Corsair Vengeance 1600 MHz 8GB DDR3 – 313 lei
- Placa video ASUS RX 480 8GB – 1399 lei
- Sursa Seasonic 620W modulara – 489 lei
- SSD 128GB Samsung EVO 840
- 2x HDD Seagate 1TB (stocare, jocuri, etc) – 242 lei
- Carcasa Zalman Z9 Plus – 320 lei
- Placa audio ASUS Xonar D1
- Doua monitoare: un Philips IPS de 24 de inch cu rezolutie 2560 x 1440 si un Zowie de 23 de inch, TN, 1 ms.
Am inceput sa instalez cateva jocuri pentru a testa ambele placi video. Unele originale, altele mai putin originale. Dupa posibilitati. Si mare mi-a fost surprinderea cand am incercat cateva titluri. O sa va ofer cateva date de baza, nu review la cele doua placi video. Urmeaza in curand sa le prezint.
Trecand direct la subiect, am rulat Rise of the Tomb Raider, GTA 5 si Call of Duty Black Ops III. Momentan! Toate jocurile au fost rulate la rezolutie 2560 x 1440 pixeli. Din cauza unor probleme cu Fraps, nu am avut afisat FPS-ul. Am apelat la telefon, deci nu ma injurati pentru asta.
In Tomb Raider am in mod normal 50-60FPS in functie de actiune. In Benchmark rezultatele sunt putin diferite. Am afisat mai jos pozele necesare. Surprinzator este procesorul care nu dadea deloc semne de oboseala. Dupa cum vedeti si voi statea in sub 50%.
A urmat CoD BO3. Aceeasi poveste. Am rulat jocul cu 60 FPS in mod normal si cu variatii spre 50 in timpul actiunii. Procesorul nu a trecut de 70%, in majoritatea timpului fiind la 60%. Pozele mai jos.
GTA 5 a pus putin la incercare sistemul. Procesorul era tinuit la 70% si mai urca usor in anumite momente. Insa FPS-ul a variat foarte putin. Intre 55 si 60FPS. Setarile mai jos in poze.
Din moment ce aceste jocuri sunt rulate fara probleme, de ce sa mai fac upgrade? Voi testa si jocuri mai noi, insa sunt convins ca nu vor exista probleme. Si vorbim de un procesor care costa doar 450 de lei.
Repet inca o data. Jocurile au fost rulate la rezolutie 2560 x 1440. Daca ma jucam pe rezolutie Full HD scorurile erau si mai bune, dar nu am vrut. Am vrut sa storc tot din acest PC.
Voi ce parere aveti? Apropo, acum puteti vedea si cat de bun este AMD-ul in jocuri, un procesor lansat in 2011. Urmeaza sa va prezint review-ul la RX 470 si RX 480 de la ASUS cat de curand.
Am aproape aceeasi configuratie, exceptand placa video care este un MSI 280x. Inca nu simt nevoia de upgrade, desi am jucat majoritatea jocurilor aparute. Singurul „compromis” pe care il fac, dar care este convenabil, este setarea antialisingului la 2x. Pe un monitor de 27″ se vede excelent.
Am un AMD Phenom quad de 3,2 și vreau sa fac upgrade ce recomanzi fx 6300 sau fx 8300.diferenta de preț nu este mare intre ele 450 vs 550 lei
Evident că FX-8300, mai multe nuclee, mai de viitor, deşi are consum mai mare şi pune o oarecare presiune pe sursă. Dar plăcile noi video gen RX 460 şi 1050 au versiuni care consumă doar din slotul plăcii de bază. Cumva se balansează consumul per total.
Recomanda să aștepți Ryzen mai ales cele cu 4c/8t. FX 8300 e mai slab la performanță Single-Core decât FX 6350 care costă un pic mai mult, 730 de lei. Dai un OC la 6350 și e peste 8300.
Completare
FX 8300 e doar un pic mai bun în multi-threaded față de FX 6350 (sunt multe benchmark-uri în care 6350 îl bate folosind toate nucleele), astfel că dacă vrei 8300 mai bine te abții. 6350-ul e peste el la toate capitolele mai puțin la consum.
http://www.cpu-world.com/Compare/304/AMD_FX-Series_FX-6350_vs_AMD_FX-Series_FX-8300.html
Bun FX-6300… L-am prins la 330 lei pe Olx acum doi ani.. combinat cu o placă de bază ASUS M5A99X (parcă) la 350 lei tot de pe Olx… nu m-a dezamăgit decât la consum. 🙂
Dar Ryzen va fi bestial. De Paşte fac direct upgrade !! Doar placa video mă chinuie la bani. Acolo e problema. Ryzen nu are iGPU, din câte am înțeles.
Cred ca singurul joc care ti-ar face de ras sistemul la ora actuala este Forza Horizon 3, care arata grozav dar mananca resurse pe paine. De fapt Deus Ex Mankind Divided cred ca ar fi altul plus Mafia 3 si Dishonored 2 ( da, toate au probleme de optimizare – dar asta e scopul benchmark-ului, nu ? ) . Am vazut ca ai mentionat doar cele trei jocuri rulate momentan. Adevarul e ca nici unul dintre ele nu e very HW demanding si sunt foarte scalabile si nici nu cer procesor puternic.
Erau de prefarat niste tabele cu min/max fps si nu poze din task manager daca tot vrei sa faci benchmark, cele din task manager sunt irelevante.
Pot să te întreb ceva ?
Jocurile pe DX12 cer mai multe resurse decât cele pe DX11 (atât CPU, cât şi GPU) sau au nevoie doar de GPU mai puternic în timp ce partea de CPU nu mai este aşa importantă ca la DX11? Ca să ştiu în ce componentă investesc mai mult. Mersi.
Revin si cu alte teste in review-ul placilor.
Din ce s-au laudat cei de la Microsoft, DirectX 12 trebuia sa aduca o optimizare mai buna a jocurilor si sa beneficieze de performantele unui procesor multi-core – sa stie sa lucreze cu toate core-urile lui. In practica nu e chiar asa – uite aici un link cu un benchmark facut de digitalfoundry :
https://www.youtube.com/watch?v=RqK4xGimR7A
Eu prefer sa investesc intr-o placa de baza si un procesor calumea si sa mai astept pana adun bani de un GPU puternic decat sa fac un compromis pe partea de CPU , prentru ca CPU-ul si placa de baza nu le schimb la fel de des ca si GPU-ul.
De exemplu decat sa iau un i3 cu GTX 1070, am luat un i5 6600k si am mai stat 6 luni cu un R9 280 pana am avut bani de un GTX 1070.
Majoritatea jocurilor cer GPU puternic si nu CPU, dar daca nu vrei sa ai bottleneck, trebuie sa le alegi echilibrat.
DirectX12 aduce optimizari, asta nu in sensul cresterii FPS (ceea ce tine de optimizarea jocului) ci a graficii.Cate jocuri au suport directX12?
Daca numeri pe degete, ridici pe cel mai lung si astepti pana sa apara altul.Sunt si acum jocuri noi lansate care cer 2 nuclee, pe ei ii intereseaza sa vanda cat mai mult nu sa folosesti numai un gen de procesor pe care nu toti si-l permit.Oricum pentru jocurile noi trebuie sa investesti foarte rapid intr-o placa video, e bine totusi ca procesorul se cere mai putin, cum ar fi sa schimbi sistemul in cel mult un an, tinand cont de ce se scria mai sus ca placa video sta in asteptare 6 luni, cand deja se lanseaza o noua generatie
6 luni nu mi se pare o perioada lunga, mai ales ca in afara de Forza Horizon 3 nici un alt joc nu mi-a facut figuri ( in full HD ) R9 280u. Daaar eu nici nu sunt genul care trebuie sa aiba toate optiunile activate si totul pe Ultra in joc, prefer un frame – rate stabil. R9 280 m-a tinut mai bine de 2 ani, nu schimb nici placa video des si cred ca minim 2 ani nici cu GTX 1070 nu am probleme. Asa ca, consider ca daca ai o placa video peste mainstream, nu trebuie sa o schimbi des. RX 480-ul sunt sigur ca va avea o viata lunga si va fi capabila sa duca jocuri in full HD pe viitor decent – minim 2 ani de zile.
Poftim exemple :
http://www.techspot.com/article/1238-amd-radeon-six-generations-mainstream/
http://www.techspot.com/article/1191-nvidia-geforce-six-generations-tested/
DX12 trage workload-ul de pe CPU pe GPU CHIAR IS DACA JOCUL ESTE DX11.
De asta toata lumea vrea Windows 10.
Poti sa imi arati 15mii de bench-uri platite nVidia si tot nu cred ce se spune in ele ca performanta este neglijabila;
Depinde si ce CPU ai, ca daca ai un i5 ivy (ca mine) 290-ul meu trage foarte mult pentru el si primesc un boost frumos in jocuri DX11+.
Daca ai un Skylake i7 deblocat si OCed in draci, nu o sa simti nimic, s-ar putea defapt sa-ti faca mai mult rau decat bine daca ai GPU vechi…
Ce circula pe net™ sunt vorbe si bench-uri platite nVidia….
Trebuie sa incerci pe pielea ta si o sa observi;
La fel cum s-au platit si benchuri la greu de Intel sa puna intr-o lumina proasta FX-urile in 2012….
(in cazul in care astazi 5 ani mai tarziu un FX8300 este la aceiasi putere ca un i5, poate OC si e la jumate din pret)
:marketing:
@Silver,
Ok, dar da-mi si niste surse credibile pentru afirmatiile tale – nu te astepti sa te cred pe cuvant.
Nu stiu ce rau poate sa iti faca un procesor deblocat si overclockat – iti face bottleneck daca nu iti duce placa video – dar altceva ce rau ar putea sa faca ?
Iar in teoria lor, e exact invers de cum spui tu, sa ia workload-ul de pe GPU si sa il puna pe CPU in multi-thread :
„What makes Direct3D 12 better? First and foremost, it provides a lower level of hardware abstraction than ever before, allowing games to significantly improve multithread scaling and CPU utilization. In addition, games will benefit from reduced GPU overhead via features such as descriptor tables and concise pipeline state objects…”
https://blogs.msdn.microsoft.com/directx/2014/03/20/directx-12/
Intr-adevar jocurile cu suport dx12 sunt putine ( 16 conform wikipedia ) si sunt la inceput de drum, iar majoritatea au performanta mult mai proasta in dx12 decat in dx11, dar ma indoiesc ca nVidia, AMD sau Intel a dat cu banul in fiecare reviewer de pe youtube sau site mai decent ca sa induca in eroare lumea.
Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant;
Incearca in jocuri, eu unul in jocuri precum EVE online sau wow se vede cum porneste placa si CPU-ul sta idle, si daca schimb DX-ul CPU-ul o ia razna si GPU-ul e idle …
Si da, asta am si zis, o sa ai bottleneck din cauza la GPU.
[…] Daca ai un Skylake i7 deblocat si OCed in draci, nu o sa simti nimic, s-ar putea defapt sa-ti faca mai mult rau decat bine daca ai GPU vechi… […]
Dar citeste tot thread-ul ala de la M$ mai bine si uita-te mai jos unde arata ca CPU-ul este mai putin utilizat pentru ca chiestii se duc pe GPU etc etc
[…] a 50% improvement in CPU utilization, and better distribution of work among threads. […]
Sau aici:
[…] By dumping more tasks onto the graphics chip, the main processor has less to do […]
vvv techradar. com /news/gaming/directx-12-what-is-it-and-why-it-matters-to-pc-gamers-1318636
Da bine, acuma vine lumea si zice „TREBUIE SA FIE JOCUL FACUT DE LA BUN INCEPUT SA ARUNCE ASA CEVA DE PE CPU PE GPU ” sau „CE VEDEM AICI E DX12-ELE SI DOAR EL ETC”
(genul de persoana care nu vrea dx12 ca are nvidia si/sau windows 7 si numara cate jocuri sunt pe dx12 si foloseste asta ca un exemplu „de-ce” nu merita asa ceva)
Eu nu stiu detalii tehnice exacte,nu ma intelege gresit, eu doar vorbesc din propria experienta.
(sigur apare cineva acum cu copy-paste de pe wiki sa-mi arate ca nu-i asa si el stie mai bine)
Dragutule, data viitoare ca sa arati fps-urile, foloseste MSI Afterburner care are si RivaTuner inclus cu care poti inregistra in clipurile tale nu numai fps-urile, ci si temperaturile cpu/gpu, procentul la cat este utilizat, consumul, si multe altele.
[…] Daca ai un Skylake i7 deblocat si OCed in draci, nu o sa simti nimic, s-ar putea defapt sa-ti faca mai mult rau decat bine daca ai GPU vechi… […] ai mentionat ca poate sa iti faca rau – intrebarea mea era ce rau poate sa iti faca – bottleneck pana la urma nu e nimic rau – e doar o limitare atat.
Si da, EVE si WOW ruleaza pe engine-uri grafice vechi, care au tot primit update-uri si nu sunt concludente ca si exemplu.
Pana la urma ceea ce face Dx 12 e ceea ce era nevoie de mult timp – sa imparta workload-ul mai bine pe thread-uri – nu sa omoare unul si restul sa stea idle :
See how, in DX11, the entire workload is hanging on a single thread with extremely low utilization on the other threads? That’s a problem — with the kernel-mode driver running on the same thread as the game and the D3D layer, there’s just not much for the other threads to do. The second graph shows how, by splitting the workload more evenly, the game can hit much lower latencies. Better latencies translates directly into higher frame rates.
https://www.extremetech.com/gaming/178904-directx-12-detailed-backwards-compatible-with-all-recent-nvidia-gpus-will-deliver-mantle-like-capabilities
Nici eu nu sunt vreun early-adopter si inteleg conceptul ca mai nou nu inseamna neaparat mai bun, dar e evolutie si asa e firesc – ca ei ar putea pune un efort mai mare si a aduce sporuri cu adevarat semnificative e partea a doua.
Si din nou, cum spui ca e din propria experienta – rezultatele pot fi diferite de la sistem la sistem tinand cont de la componentele hardware si pana la drivere si ce versiune de BIOS are placa de baza. Dar logic ca iei experienta personala drept cea mai buna – e normal.
Cred ca doar Ashes of Singularity- care e mai mult benchmark decat joc a fost conceput in jurul lui DirectX 12 si e oarecum vizibil aici :
https://www.youtube.com/watch?v=mUlHRyz_GmY
Ma gandesc ca viitoarele titluri se vor prezenta mai bine si se va observa o diferenta clara.
Nu ma cert cu tine- doar dezbatem, ca nici eu nu le stiu pe toate :).