O dată cu liberalizarea pieței energiei, au început să apară tot felul de firme care oferă, sau ofereau, servicii de distribuție pentru populație. Iar ANRE, prin site-ul propriu, a pus la dispoziția populației toate informațiile necesare.
Doar că, nu este atât de simplu precum pare. Și spun asta eu, care am deja ceva experiență în domeniu, pentru că am parcurs de câteva ori procesul, pentru ambele tipuri de furnizori, pentru toată familia. Chiar recent am fost nevoit să fac trecerea la noi furnizori, pentru că la energie electrică actualul furnizor avea de gând să crească cu 125% prețul, iar cel de gaz și-a pierdut licența. Așa că, să intri pe site-ul anre.ro, unde cauți cea mai bună ofertă, apoi pe site-ul furnizorului, de unde descarci sau încarci documente, nu e tocmai ușor pentru oricine. Și, chiar dacă te descurci, ai informațiile răspândite în mai multe locuri, deci nu e deloc lean!
Prin urmare, deși va fi valabil doar de la jumătatea anului, mă bucură anunțul ANRE de a simplifica la maxim procesul de schimbare, astfel încât să fie făcut de pe portalul lor și doar într-o zi. Bine, ținând cont că avem deja experiențe proprii în domeniul digitalizării, sper ca implementarea să nu fie decalată sau să nu fie făcută cum trebuie.
Redăm mai jos comunicatul integral:
Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE, prevede la art. 12:
„(1) Schimbarea furnizorului sau a participantului la piață implicat în agregare se realizează în cel mai scurt timp posibil. Statele membre se asigură că un client care dorește să schimbe furnizorii sau participanții la piață implicați în agregare, cu respectarea condițiilor contractuale, are dreptul la o astfel de schimbare în termen de cel mult trei săptămâni de la data solicitării. Nu mai târziu de 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului nu trebuie să dureze mai mult de 24 ore și trebuie să fie posibil în orice zi lucrătoare.
(4) Statele membre se asigură că dreptul de a schimba furnizorul sau participantul la piață implicat în agregare este acordat tuturor clienților într-un mod nediscriminatoriu la nivel de costuri, efort și timp.”
Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la:
– art. 7^6: „În aplicarea prevederilor art. 62 alin. (3) în scopul digitalizării activităţii de schimbare a furnizorului, ANRE realizează şi operează o platformă informatică integrată, unică la nivel naţional, prin care se realizează schimbarea de către clientul final a furnizorului de energie electrică. Titularii de licenţe implicaţi în schimbarea furnizorului de energie electrică au obligaţia de a furniza datele şi informaţiile necesare realizării şi operării platformei, conform reglementărilor ANRE. ANRE poate delega activitatea de operare unui prestator de servicii care nu este afiliat unui furnizor/operator de reţea de energie electrică.”
– art. 62 alin. (1) lit. h): „să îşi schimbe furnizorul sau participantul la piaţă implicat în agregare, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale, în termen de maximum 21 de zile de la iniţierea acesteia, iar nu mai târziu de anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului se va realiza în 24 de ore şi în orice zi lucrătoare, conform unei proceduri aprobate de ANRE.”
Astfel, în ședința Comitetului de reglementare din data de 26.01.2022, a fost aprobat Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru contractarea furnizării de energie electrică și gaze naturale. Ordinul de aprobare a Regulamentului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării şi se aplică de la data de 28 august 2022.
Actul normativ asigură cadrul de implementare a platformei online care să optimizeze procesele operaționale din piața de energie în scopul reducerii birocraţiei pentru cetățeni și mediul de afaceri, generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin gestionarea fluxului de informații în mod complet automatizat pentru a onora solicitările, respectând termenele legale şi utilizând eficient resursele financiare și umane a tuturor entităților implicate.
Reamintim că în perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2022, ANRE implementează proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin intermediul acestui proiect, se vor putea îndeplini noile cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum și realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.
În continuare prezentăm etapele procesului tehnic de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale:
Legendă: CF – clientul final, POSF – platforma online de schimbare a furnizorului, FA – furnizorul actual, FN – furnizorul nou, OR – operatorul de rețea
Și la mine furnizorul de gaz și-a pierdut licența sau mai bine zis nu a mai fost interesat s-o prelungească, am fost trecut automat la Engie ca F.U.I. (furnizor de ultimă instanță) și ghici ce? Plătesc mai puțin decât la orice alt furnizor de pe site-ul ANRE, inclusiv Engie la liber. Da știu nici mie nu-mi vine a crede însă cu normele de plafonare actuale chiar nu merită să iei în calcul piața liberă de gaz. Dar na, fiecare face cum crede…
În plus, atenție mare la ce semnați că se poate lăsa cu penalizări – cele mai avantajoase contracte fiind pe 1 sau chiar 2 ani însă la denunțare înainte de termen, se lasă cu plata eventualelor cantități de gaz neconsumate până la terminarea contractului! Deci nimic roz pe piața liberă, cel puțin la gaz.
Istoria ne invata ca toate situatiile care au avut la baza gazul, au sfarsit prost…
Si sigur te-a luat Engie ca F.U.I. (furnizor de ultimă instanță) pe viață!:) Mă lași, eu sunt la Engie și din acest an mi-a crescut Kwh de aproape 6 ori față de ce aveam pe un contract facut acum 2 ani… In gândirea ta, ar trebui să ne rugăm toți sa dea faliment actualul furnizor și să trecem pe F.U.I! 🙁
Si sper ca nu mă iei la împins vagoane pentru că nu am scris „Kwh/mc”! 🙂
Si eu am facut cerere pentru Hidroelectrica, dar nu am primit nimic de la ei cu exceptia confirmarii de primire „Acest e-mail va fi analizat in cel mai scurt timp posibil, iar in cazul in care vom avea nevoie de informatii/ clarificari suplimentare, va vom contacta.”
Nu trebuiau sa raspunda in termen de 30 de zile?
Eu cred ca e o mare vrajeala, facuta cu dedicatie.
Hidroelectrica are cel mai mic pret (de 2 ori mai ieftin daca nu si mai bine) si daca toata lumea face cerere catre ei, nu are cum sa ii ia pe toti.
Intre timp lumea asteapta raspunsul (1-3 luni sau cat o fi legal), apoi inca o perioada pentru portare, iar intre timp o sa platim la pret de universal de umflat.
Asta in caz ca te accepta si nu iti trimite un mail ca nu te poate lua si ai asteptam ca fraierul 3 luni de zile si ai platit pret de universal. Apoi o iei de la capat.
Din cate am citit se pare ca compensarea se face din luna Februarie si nu Ianuarie, alta teapa cu dedicatie, sa faca „baietii destepti” burta mare.
O sa fie un dezastru national, ma mir ca nu ies oamenii in strada sa ii fugareasca pe strazi.
Nu intrevad nici o raza de soare … de fapt singura solutie … inca o Revolutie!
La mine au raspuns dupa 6 luni ! Asa ca mai ai de asteptat.
Super! Or sa faca „baietii destepti” burta mare.
Dupa ce ma transfer, probabil vor dubla preturile :))
O sa imi iau o bicicleta de spinning si o sa ii montez un sistem de producere curent electric.
Cu ocazia asta produc suficient curent pentru laptop si telefon … si ma si incalzesc.
Pentru ce altceva as mai avea nevoie de curent?!
Chiar crezi ca azi am depus documentele și mâine sunt mutat? Păi trimit ăia rapid pe cineva sa citească contorul și mâine „țup” sunt la altă firmă cu plata? In ce film? 🙂 Poate că vor rezolva mai mai repede cu documentele, asta da, dar nici acum nu durează o veșnicie, cel mult 30 de zile, au si ei de rglat consumurile ce le facturează! Sa reducă această perioadă de trecere, posibil, dar în niciun caz „țup” plătesc dincolo, este momentan imposibil fizic, poate când vor exista contoare digitale cu citire de la distanță, dar încă suntem la mare distanță de așa ceva! 🙂