Desi cand vine vorba de GPU-uri nVidia se straduieste sa tina cat mai secrete orice detalii, la platforma mobila Tegra lucrurile stau complet invers. Ei ne anunta chiar si planurile indepartate, pentru a incerca sa convinga din timp producatorii de telefoane mobile si tablet PC-uri sa-i adopte solutiile.
Tegra 2 a inceput sa-si faca simtita prezenta. Dar Tegra 3 (nume de cod Kal-El) este cu adevarat impresionanta. Pentru ca vine cu procesor quad core realizat in procesul tehnologic de 28 nm, si este capabila de o performanta generala comparabila (in anumite teste atent selectate) cu cea a unui CPU Intel Core 2 Duo T7200 (dual core Merom la 2 GHz, cu 4 MB L2 cache, 666 MHz FSB si 34 W TDP).
Iar performanta grafica creste de cinci ori in comparatie cu cea a platformei Tegra 2, gratie celor 12 Unified Shaders integrate. Si poate propulsa display-uri cu rezolutii de pana la 2560*1600 pixeli. Tegra 3 este gata, insa va mai trece ceva timp pana sa o vedem in dispozitive. Cel mai devreme ar putea sosi pe piata la sfarsitul acestui an 2011 sau inceputul lui 2012.
Dupa Kal-El soseste Tegra 4, sau Wayne. Aceasta viitoare platforma urmeaza sa fie finalizata de nVidia in 2012, si sa sporeasca performantele de doua ori in comparatie cu Tegra 3 (sau de zece ori Tegra 2). Mai tarziu, in 2013, vine Tegra 5, Logan, care va ridica stacheta inca o data, promitand de cinci ori mai multa putere ca Tegra 4 (sau de 50 ori Tegra 2). Si abia in 2014 ne putem astepta la Tegra 6, sau Stark, ce dubleaza generatia precedenta Tegra 5, ajungandu-se la de 100 ori cat poate acum Tegra 2.
Si asta in numai patru ani. Este interesanta nomenclatura adoptata acum de nVidia. Compania prefera pentru platforma mobila Tegra nume de supereroi, in varianta lor mai subtila. Pentru cei ce nu au observat, Kal-El este Superman, Bruce Wayne este Batman, James Logan este X-Men Wolverine, iar Tony Stark este Iron Man.
In conditiile in care aceste 4 procesoare vor aparea in decurs de 4 ani sporind puterea de procesare fata de modelul anterior atat de mult, ciclul de viata al unui telefon devine de maxim 1 an. Adica un telefon care azi este varf de gama, peste doar un an de la lansare va fi considerat low-end.
Sper ca si concurenta sa aiba planuri de dezvoltare la fel de ambitioase, pentru ca in acest fel raportul calitate pret o sa fie favorabil utilizatorilor.
Pana la urma telefonul are un scop precis, si asta datorita dimensiunilor reduse (baterie). Asa ca, oricat va creste puterea de procesare, la un moment dat se va ajunge la o limita.
@Bogdan: Dar tu crezi ca bateriile nu avanseaza si ele odata cu tehnologia ? Nu fac insasi ele parte din tehnologie ? Deci stai linistit ca nu se va ajunge la nicio limita. Cel putin nu prea curand.
bateriile nu prea avanseaza fiindca nu-s lasate. au ajuns telefoanele aproape ca laptopurile-cateva ore si gata.
@alin: Sunt. Ai rabdare, o sa vezi peste 2-3 ani ca se va trece la alta tehnologie de fabricatie a bateriilor.
Drept dovada minima, Atrix are 1900 mAh la baterie, cea mai mare de pana acuma. Deci nu e nicio problema legata de baterii, in afara faptului ca avanseaza mai lent decat celelalte tehnologii. Atat.
Nu au ajuns telefoanele ca laptopurile. Proasta comparatie. In ritm strict de telefon, smartphone-urile tin mult mai mult decat tineau dumphone-urile inainte. Atat stand-by, cat si talk-time. In schimb, in ritm de PDA, tin mai putin. Dar tot nu la fel de putin cat tine un laptop.
Cum zice si Andrei, si bateriile evolueaza. Motorola Atrix are 1930 mAh in dimensiuni de 118*64*10 mm (deci normale pentru un smartphone). Deci bateriile devin mai compacte, capacitatea le creste, etc. Si sunt acum smartphone-uri cu autonomie in stand-by de o luna de zile, mult peste ce era posibil acum cativa ani. Deci si consumul variatelor componente electronice este eficientizat.
era vorba de tehnologie vs baterii. pt stand-by nu e nevoie de tegra! concret, cu cat are cineva telu mai nou, il tine mai putin, constatare din viata reala, 1-2 zile maxim.
Alin, tu cu un telefon de acum 5 ani navigai pe interrnet si faceai multi-tasking cu 3-5 aplicatii ? Nu. Deci e cat se poate de logica diferenta de viata a bateriei. E direct proportional. Nu sustine un lucru aberant cand e dedtul de clar si logic contrariul.