In jurul orei 20:30, azi 25 aprilie 2009, Romania a fost deranjata de un cutremur. Ce magnitudine si durata a avut nu reprezinta subiectul acestui articol. Personal pot afirma ca a fost mic si scurt, deci fara importanta am putea spune.
Totusi acest mic cutremur a aratat cat de fragile sunt unele sectoare ale noastre, mai exact telecomunicatiile. Unii operatori de telefonie mobila au fost complet dati peste cap de acest eveniment. Si sunt aproape sigur ca nu a fost afectat hardware-ul.
Aici ma refer la Vodafone, si completa inghetare a retelei sale telefonice dupa cutremur. Cel putin in zona Bucurestiului. Chiar si la 30 de minute dupa cutremur nu puteam da sau primi vre-un telefon. Totul era paralizat. Sigur, se va da vina pe suprasolicitarea retelei. Dar nu ar fi normal ca actuala retea sa faca fata la actualul numar de abonati, si nu la cel de acum cativa ani buni?
Aveam impresia ca toti operatorii nostri de telefonie mobila vor cat mai multi clienti. Sa ii puna unde? Intr-o retea deja insuficienta? Daca era o problema mai grava? Sunt unii oameni care au renuntat la un telefon fix, si se bazeaza doar pe mobil. Cum mai apelau acestia serviciul de urgenta?
PS: in timpul redactarii acestui articol, si-a revenit si reteaua Vodafone. Cel mai probabil lumea a incetat sa mai dea telefon.
Dupa parerea mea, un telefon mobil este extrem de util in situatii de urgenta, si daca atunci nu il poti folosi, cand alta data? Cand ai de vorbit prostioare?
Vroiam sa vorbesc cu ai mei, si am reusit pana la urma de pe alt telefon..
Orange functiona intermitent, dupa cum iti era norocu’, nu stiu nimic de Cosmote.
„Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste”. Al meu cred ca doar ma jumuleste de bani. S-ar putea sa imi caut altul..
Nici o retea nu garanteaza ca toti abonatii pot vorbi in acelasi timp.
Exista un procent „cat la suta din numarul de utilizatori” pot vorbi simultan.
La asta te-ai gandit?;)
Cosmote a lesinat si el putin timp dupa cutremur, dar imediat dupa cutremur am putut fi contactat.
Oricum retele astea mobile sunt realizare pornind de la premiza ca 30-40% abonati folosesc telefonul in acel moment. Nu prea am vazut calcule inca care sa se tina cont de 100%.
E normal sa pice reteaua la suprasolicitari. Nici un operator nu poate dezvolta o retea de genul asta sa poata fi folosita 100% pentru ca ar fi foarte costisitor.
Reteaua de telefonie mobila poate fi privita ca reteaua de net. Desi provider nu-ti garanteaza banda din abonament, decat pentru foarte multi bani, totusi merge ok, dar cand e suprasolicitata nu mai face fata. De obicei la transfer de date se ia un raport de utilizare de 1:5. La telefonie chiar 1:10 sau mai mult.
Din cate stiu serviciul urgentza 112 se poate apaela de pe orice retzea indiferent ca esti abonat la Vodafone sau oricare alta retzea , din cate am observat chiar daca nu ai semnal la reteaua la care esti abonat, serviciul urgenta poate fii apelat prin intermediul altei retele , deci chiar daca Vodafone nu funtiona, teoretic se putea apela 112 prin intermediul altei retele .
/* Offtopic
Personal pot spune, pot afirma, etc. sunt expresii ilogice. Normal ca poti spune.
*/
In proiectare se folosesc de obicei coeficienti de simultaneitate, acestia fiind determinati mai mult din experienta din cate stiu eu si apoi sunt folositi. Cu ajutorul lor se incearca un compromis de calitate a serviciului si economie a lucrarilor infrastructurii. In concluzie mereu va pica reteaua cand vor incerca toti abonatii sa sune, indiferent cat de mult o dezvolta ei :).
Totusi ar trebuie ca numerele de urgenta sa aiba prioritate (si cred ca se intampla chestia asta, mai bine zis sper ca se intampla :D)
Nu exista nici un procent din cati pot vorbi intr-un anumit timp si cati nu, totul e legat de relee, fiecare releu are un numar de celule, daca celulele sunt ocupate toate pe acel releu, logic, ca restul nu se mai pot conecta la el, ca doar nu au celule libere. Singura alternativa ar fi montarea de alte relee, dar aici vine problema costurilor de intretinere si anume un releu trebuie sa aiba un minim de x celulse folosite non-stop pt. a se „renta” montarea lui. Aceasta e politica ori carui operator din tara, pe primul loc profitul 😉
Sunt de acord cu voi, dar partea proasta este ca atunci cand ai mai multa nevoie n-ai cu ce..
Nu doar vodafone a cazut ci toate retelele..
mergea sa suni si sa primesti doar daca foloseai 3G in rest la mine a stat cazuta reteaua pana la 12 jumate noaptea
Nu am incercat la 112 sa vad daca ala merge ca nu aveam nici o urgenta. Dar la cat de repede imi intra network failure nu cred sa fi mers.
Si nu cred ca atunci cand nu ai semnal si apelezi 112 (serviciul de urgenta, oricare ar fi numarul) telefonul cauta automat o retea disponibila si se conecteaza.
Stiu ca toti sunt manati de profit, si cu cat mai mare cu atat mai bine. Dar sa se intample ceva si sa nu poti sa chemi Salvarea sau Pompierii ca altii stau de vorba mi se pare cam mult.
Din cate stiu, la cutremure se blocheaza anumit eechipamente de telecomunicatie. Probabil ca mai trebuie si ea modernizata. Cat despre milioanele de apeluri date, mai ceva ca la revelion, nu comentez.
Domnule Alexandru nu sunt fan Vodafone, ba chiar pot spune ca sunt nemultumit de serviciile lor si tocmai de aia am apelat la alta companie. Frumos era sa nu reactionati la nervi si sa spuneti ca toate companiile au avut probleme. Am testat personal Orange si Cosmote si nu au functionat normal decat la minute bune dupa cutremur. Legat de apelurile de urgenta va asigur ca chiar daca nu aveti acoperire in reteaua dumneavoastra sunt mari sanse sa puteti apela numarul de urgenta 112.
Alexandru ,cum explici ca in momentul cand nu am semnal la telefon pe display apare ‘doar urgenta’ ?, chiar astazi am facut un mic experiment si desi nu aveam semnal pe Vodafone am reusit sa apelez 112 . Deci trebuia sa se fi conectat la una din retzele (Cosmote cred ca doar aia au semnal in zona aceea) sa poata apela 112, nu ?
Din pacate nu am cate un abonament de la fiecare operator de telefonie mobila. Asa ca nu am putut sa vad cum s-au descurcat ceilalti.
Iar mie cand imi scade semnalul apare „112 only”. Dupa care cand nu mai am deloc semnal apare „no signal” sau ceva de genul. Si atunci nu mai merge nimic…