Prussian blue (PB) este una dintre cele mai vechi substante chimice sintetice cunoscute. Noi cercetari au aratat ca un derivat al PB poate fi magnetizat in prezenta unui fascicul de lumina, si mai important, aceasta magnetizare poate fi oprita prin aplicarea caldurii. Avand doua stari distincte, un material precum acest derivat PB poate fi folosit sa stocheze date, cu starea magnetica corespunzand unui unu si cea nemagnetica unui zero.
Prussian blue a fost creat de catre germanul Diesbach, un producator de culori in jurul anului 1704-1705. Cand PB a fost sintetizat, Diesbach incerca defapt sa creeze un rosu. In acest proces, in loc sa creeze un rosu inchis el a creat albastrul ce este cunoscut azi ca PB (acesta are valoarea RGB [0, 49, 83] sau hex #003153).

Un derivat cobalt rubidiu al Prussian Blue s-a dovedit a se magnetiza si a ramane in starea aceasta pana este incalzit. S-a dovedit ca in momentul in care acest material este iradiat cu lumina rosie are loc un transfer de electroni ce schimba starea de oxidare al cobaltului de la +III la +II. Legatura Co-N-C se transforma dintr-o configuratie „indoita” intr-una dreapta ce, acompaniata cu transferul de sarcina si modificarea spinului diferitelor molecule da voie materialului sa treaca de la nonmagnetic la magnetic. Prin aplicarea caldurii materialul revine la starea si structura initiala.
Avand in vedere ca una dintre cele doua posibile stari este magnetica, alaturi de faptul ca schimbarea este usor reversibila si stabila, materialul are potentialul sa fie folosit ca un analog aproape perfect la dispozitive de stocare a datelor in binar. Cu toate ca acest material promite, el nu este inca gata pentru uz; procesul are loc in acest moment doar la temperaturi de -150 grade Celsius insa este un prim pas in dezvoltarea materialelor ce pot stoca informatii la nivel atomic lasand astfel mai multa informatie sa fie stocata in aceleasi dimensiuni ca ale dispozitivelor moderne.
Probabil si ideea asta va fi cumparata si tinuta la seif mult timp de acum incolo..