Nvidia a anuntat noua arhitectura Ampere acum o luna, insa pana sa vedem noile placi video ne bucuram doar de zvonuri.
RTX 3080 a ajuns pe internet cu poze si specificatii, insa nu le luati de bune. Sursa mentioneaza ca noua placa video va avea 4352 de nuclee CUDA, 10GB VRAM si un BUS de 320bit.
Design-ul Founder Edition este schimbat iar placa este mai solida si posibil sa ocupe 3 sloturi. Ramane un singur ventilator in aceasta versiune, dar cooler-ul este mult mai masiv.
Vazusem si eu poza si imi pare ceva dubios. La placa de sus – ventilatorul este pozitionat langa bracket, placa de jos are coolerul in partea din spate, asa cum am fost obisnuiti.
Interesantă observație și într-adevăr este prima abordare „industrială” pe care o văd la răcirea unui calculator. De ce zic asta? Pentru că la evacuare, aerul cald trebuie să aibă cale liberă de cel puțin 1m, ceea ce în general nu se întâmplă la carcasele clasice cu aspirație prin față decât poate doar dacă ai amplasat calculatorul în mijlocul sufrageriei 🙂
Prin urmare soluția optimă de răcire ar fi cu evacuarea aerului cald spre în față, chiar dacă asta înseamnă „încălzirea” unor picioare.
Sa dai aerul in spate inseamna sa pui ventilatoarele invers, sa scoti HDD-urile din calea aerului si sa ai la carcasa grila de ventilatie.
Also…gandind out-of-the-box posibil sa ofere clientului posibilitatea de a scoate sistemul de racire si apoi instalarea lui la 180 grade. In functie de necesitati si carcasa.
HDD-urile au cam dispărut cu totul, nu doar din calea aerului. În rest mai sunt niște impedimente dar nu insurmontabile dacă alegem un sistem de răcire hibrid pentru procesor. Singura piesă care împiedica cu adevărat curgerea inversă era placa video și tocmai ce au „rezolvat-o”.
Care este logica elementelor din radiator? Dau aerul afara la intamplare ca sa-l preia ventilatorul din nou preincalzit?