Site icon Arena IT

9 din 10 masini vandute in 2035 vor fi electrice, iar statiile de incarcare vor fi numeroase

Conform unui raport Digital Auto realizat de PwC, aflam ca piata de incarcare a vehiculelor va ajunge la 75.5 miliarde de euro, fata de 4.5 miliarde euro in 2021.  Asta in conditiile in care estimarile arata ca 9 din 10 (93%) din masinile vandute in 2035 vor fi electrice.

”Potențialul de dezvoltare a pieței este determinat de creșterea cererii pentru mașini electrice în condițiile unei legislații favorabile care interzice motoarele cu combustie în unele orașe, a obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon și a programelor de susținere a acestor achiziții. Având în vedere estimările privind creșterea parcului de mașini electrice pe termen mediu și lung, masterplanul Uniunii Europene privind infrastructura de încărcare arată un necesar de 6,8 milioane stații publice de încărcare în 2030, față de peste 300.000 în prezent. România deține, în prezent, puțin peste 1.500 de puncte publice de încărcare și 17.000 de mașini electrice înmatriculate. Așadar, deficitul de infrastructură semnificativ și popularitatea tot mai mare a serviciilor de mobilitate deschid o multitudine de oportunități de afaceri pentru companiile din domeniu”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria Auto, PwC România.

Raportul e-Readiness, care analizeaza dezvoltarea e-mobilitatii pe principalele 7 piete europene, luand in calcul stimulente guvernamentale, infrastructura, oferta si cerere, ne arata ca Norvegia este cea mai pregatita tara din acest punct de vedere. In Novergia sunt peste 90.000 de statii de incarcare.

Urmeaza Elvetia, Regatul Unit, Germania, Franta. Spania si Italia au obtinut cel mai mic scor, in principal din cauza infrastructurii.

Europa are si alte probleme. Productia de baterii este deficitara, fiind subdimensionata in raport cu cererea. Practic producem de trei ori mai multe masini electrice decat putem produce baterii. Iar productia de masini electrice din Europa reprezinta deja 28% din piata globala.

80% din baterii se produc in China, iar aici ma refer la productia globala de baterii si componente pentru baterii. Cu toate acestea, există potențialul ca UE și SUA să furnizeze 40% din cererea de vehicule electrice, iar în acest fel viitorul lanț de aprovizionare cu baterii să se reechilibreze.

Exit mobile version