Pentru pasionatii de jocuri video care aleg un laptop drept calculator principal, trebuie sa stiti ca sunt anumite specificatii cheie care nu ar trebui sa lipseasca din nici un laptop. Chiar daca pe hartie totul arata bine, uite la ce trebuie sa fii atent.
In prezent nu mai poti alege un laptop doar dupa niste simple denumiri din specificatii. Trebuie sa fii foarte atent atunci cand citesti datele tehnice pentru ca de multe ori poti sa iei teapa. Partial.
Ceea ce spun aici pentru laptop-uri poate fi valabil si pentru desktop-uri, dar acolo o sa vorbim intr-un articol dedicat. Insa in mare sunt lucruri similare.
- Placa video
Laptop-urile de gaming sunt de mai multe tipuri: low, middle si high. Ele sunt impartite asa in functie de bugetul alocat. Insa am observat ca intr-un buget de 3000-4000 lei poti sa gasesti laptop-uri de gaming bune dar si laptop-uri office cu specificatii mult mai slabe chiar daca sunt la aceiasi bani.
Astfel, un laptop de gaming BUN trebuie sa includa cel putin o placa video GTX 1660Ti. De ce m-am rezumat fix la modelul acesta? Pentru ca in general laptop-urile care vin cu GTX 1650 nu au ecran de 144Hz ci doar de 60Hz si aici vine punctul 2.
- Rata de refresh
Un gamer care se respecta stie diferenta dintre 60Hz si 144Hz. Cu siguranta nici un gamer nu va alege un laptop de 60Hz in ciuda procesorului puternic si a placii video de ultima generatie. Pentru ca stie ca sunt pur si simplu degeaba.
Rata de refresh trebuie sa fie de minim 120/140Hz si sunt laptop-uri care ajung si la 240Hz. Asadar, orice laptop de gaming ai alege trebuie neaparat sa aiba o rata de refresh mare.
- SSD-ul
Aici multi se pacalesc cand citesc in specificatii ca laptop-ul are SSD. Cum bine stiti, SSD-urile pot fi in format SATA sau M.2 si cu conexiune diferita. Adica poate sa fie in format M.2 dar cu interfata SATA 3, iar atunci vitezele sunt tot mici.
Un laptop bun in 2020 trebuie sa aiba SSD in format M.2 si interfata PCI pentru a putea fi cu adevarat bun. Un astfel de SSD poate atinge viteze de peste 1Gbps in timp ce un SSD cu interfata SATA 3 este limitat la cativa Mb. Oricum mult mai bine decat un HDD 🙂
- Memoria RAM
Laptop-urile de gaming au in prezent minim 8GB de RAM si pot urca pana la 16, 32 sau chiar 64GB memorie. Totusi, pentru o experienta buna recomand 16GB de RAM. Cei 8GB de RAM pot fi uneori prea putini daca esti o persoana pretentioasa, iar daca vrei ca laptop-ul sa te tina macar 3 ani atunci trebuie sa te orientezi catre 16GB RAM.
Personal nu vad un laptop de gaming cu 8GB de RAM, este putin si memoriile oricum sunt ieftine.
- Mentenanta usoara
Un laptop de gaming trebuie sa permita desfacerea capacului de pe spate pentru a putea schimba usor componentele. Poate vrei sa faci un upgrade, poate vrei un SSD mai mare sau vrei sa mai adaugi memorie RAM. Un astfel de laptop trebuie sa permita desfacerea capacului de pe spate intr-un mod usor si intuitiv fara sa fie nevoie de o interventie in service.
- Un HDD
Pe langa SSD-ul dedicat in format M.2 si cu interfata PCI, un laptop de gaming trebuie sa ofere si un HDD de cel putin 1TB pentru a putea stoca toate jocurile preferate. Sau macar sa aiba un SSD de peste 1TB.
Asa arata in viziunea mea si a noastra specificatiile cheie pentru un laptop de gaming in anul 20-20. Consideram ca un laptop de gaming BUN trebuie sa respecte aceste cerinte de bun simt mai ales ca nu sunt unele exagerate si nici foarte scumpe.
Am la test un laptop care respecta aceste cerinte si urmeaza si un review in curand. Dell Inspiron G3 il testez deja de o saptamana si pana acum nu i-am gasit defecte sau minusuri. Am gasit in schimb o greseala pe site-ul eMAG deoarece laptop-ul are 16GB RAM nu 8 asa cum este mentionat pe site.
Are HDD de 1TB, SSD de 256GB in format M.2, GTX 1660Ti si ecran de 144Hz. Capacul spate se scoate, am acces la componente usor si are si un pret bun: 5799 lei.
Crezi ca avem dreptate? Trebuie sa mai completam cu ceva? Sectiunea de comentarii va apartine.
USB type C, taastatura iluminata rgb, sunet atmos
Jocurile preferate se stocheaza pe SSD.
Categoric laptopul de la emag este varianta „ieftină” cu 8GB RAM, panou 60hz WVA și NTSC 45% deoarece 220 nits:
https://www.dell.com/support/manuals/us/en/04/g-series-15-3590-laptop/dell-g3-3590-setup-and-specifications/display?guid=guid-b5960c74-4eef-48f9-9b5f-382cfd4ae103&lang=en-us
Și acum întrebările: cum poți să știi ce laptop cumperi dacă sub același nume se regăsesc specificații atât de diferite (valabil la toți producătorii)? Sau cum verifici că recenzia pe care o faci este pentru laptopul de pe „raft” și nu pentru o versiune mai scumpă care poate nici nu va exista în Românica? Ar putea și emag să dea „Order Code gnslk5crg309s” ca să verifici pe site-ul producătorului. Dar ce pretenții să ai când nu sunt în stare să zică nici măcar că are sistem de operare Home.
Singurul model cu panou de 144Hz este „Order Code gnslk5crg308s” și chiar și ăsta poate fi personalizat suplimentar pe site-ul Dell cu Windows Pro contra +52,8$ sau culoarea Alb alpin/ Negru Eclipsă.
Sa vorbim putin si de fiabilitate. Ce procent de retur in service au laptopurile, pentru ca nu te poti baza doar pe noroc.
Salutare.
De ceva timp urmăresc următorul model (https://www.emag.ro/laptop-gaming-omen-by-hp-15-dh0007nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-9750h-pana-la-4-50-ghz-coffee-lake-15-6-full-hd-ips-144hz-16gb-1tb-256gb-ssd-nvidiar-geforcer-gtx-1660-ti-6gb-free-dos-black-8pp69ea/pd/DQM3BGBBM/?ref=fav_pd-title).
Ce părere aveți? orice alte recomandări sunt binevenite.
Mersi.
Este un model bun.
Recomand: https://www.emag.ro/laptop-gaming-omen-by-hp-17-cb0003nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-9750h-pana-la-4-50-ghz-coffee-lake-17-3-full-hd-ips-144-hz-8gb-1tb-hdd-512gb-ssd-nvidia-geforce-gtx-1660ti-6gb-free-dos-shadow-black-8/pd/D8MMPGBBM/
Motive: ecran de 17 vs 15, SSD de 512 vs. 256 și baterie pentru 5 ore vs 4 plus un preț ceva mai mic deoarece vine cu doar 8GB, fapt compensat însă de un alt slot liber. Adică mai ai loc și de un mic upgrade anul viitor, asta dacă nu cumva ești mai pretențios sau vrei să faci și ceva proiectare cu el și atunci îi faci upgrade din prima. Da, recunosc că recomandarea lui Gabi pentru 16GB m-a cam pus pe gânduri, plus că deja există telefoane cu 12GB de RAM. Totuși, în funcție de ce faci cu calculatorul și cel puțin anul ăsta, estimez că ai putea să rămâi la RAM-ul minim.
Mai este ceva care poate contează pentru unii: la cel de 15 ai tastatură RGB, la cel de 17 ai doar tastatură iluminată în roşu.
Mersi. Pare interesant. Cea mai mare parte a timpului o sa lucrez in Archicad si putin AutoCad. Ma orientasem la unul de 15, sa fie portabil si mai usot, cu posibilitate de upgrade de RAM si SSD. Tastatura ma intereseaza sa fie iluminata, deoarece mai lucrez si noaptea.
Iluminate sunt ambele tastaturi doar că una este roșu simplu și alta Red-Green-Blue, adică pom de crăciun. Pentru proiectare dai la o parte memoria integrată și pui în loc setul ăsta: https://www.amazon.com/Timetec-PC4-21300-Unbuffered-Notebook-Computer/dp/B07H4YBTYY/ref=sr_1_8?keywords=DDR4-2666+SO-DIMM+32+gig&qid=1559328834&s=gateway&sr=8-8