TP-Link a intrat pe piața din România cu primul lor sistem mesh Wi-Fi 6 entry-level Dual-Band Gigabit. Asta înseamnă că producatorul își dorește să ofere acoperire completă pentru întreaga casă (până la 370 m2) și să aducă performanță de top la prețuri accesibile.
Dacă vă întrebați ce este un sistem mesh, ei bine el e, practic, mai multe routere într-unul singur. Asta pentru că un astfel de sistem este format, de obicei, din două sau trei unități, fiecare la fel de puternică și de performantă. Deci, e ca și cum ai avea un router în fiecare cameră. Iar asta se vede. Ca în orice casă modernă, am o grămadă de dispozitive conectate și, desigur, și spații în care, cu un router obișnuit, nu ajunge tot timpul semnalul. Acesta este unul dintre marile avantaje ale unui mesh. Pentru că ai mai multe nuclee ale rețelei, poți să te plimbi liniștit dintr-o cameră în alta, să faci streaming, conferințe video, să navighezi pe Internet fără să ai grija unei conexiuni slabe, cu atât mai mult cu cât există foarte multe funcții speciale. Dar să le luăm pe rând.
Noul sistem mesh Deco X20 oferă conexiuni extinse, stabile și sigure pentru dispozitive. În același timp, are un design plăcut și usor de integrat în orice tip de locuință. Sistemul se configurează foarte rapid și ușor cu ajutorul aplicației TP-Link Deco, disponibilă și în limba română și este compatibil cu Amazon Alexa si Google Assistant.
Trecând la partea de specificații tehnice, Deco X20 vine echipat cu conexiune dual-band care oferă viteze de până la 1800Mbps – 1201 Mbps în bandă de 5GHz și 574 Mbps în bandă de 2.4Ghz, iar acest lucru înseamnă că toate unitățile Deco lucrează împreună pentru a forma o rețea unică și pentru a asigura conexiuni rapide și fluide, așa cum am zis și mai sus, pentru până la 150 de dispozitive simultan.
Pentru ca divertismentul și munca sunt printre cele mai importante aspecte ale vieții de zi cu zi, conexiunile oferite de Deco X20 sunt fără lag și au o latență redusă, astfel încât experiențele de gaming, video conferințele și multe altele sunt mult mai responsive.
Conexiunile rapide sunt asigurate, bineînțeles de standardul Wi-Fi 6, care ajută și cu acoperirea Wi-Fi mai bună, în toată casa. Pentru cei care vor și conexiuni directe, pe fir, Deco X20 vine cu conexiuni Gigabit, mai exact, 2 porturi ethernet gigabit LAN/WAN pentru fiecare unitate
Trecând mai departe la funcționalitățile avansate, funcția de Self-Healing se asigură că rețeaua merge întotdeauna în cel mai bun mod posibil. Practic, atunci când un nod este offline, funcția redirecționează automat toate datele prin intermediul celorlalte noduri disponibile
Printre cele mai importante functii putem enumera:
- Ffuncția de Self-Healing se asigură că rețeaua merge întotdeauna în cel mai bun mod posibil. Practic, atunci când un nod este offline, funcția redirecționează automat toate datele prin intermediul celorlalte noduri disponibile.
- Adaptive Path este o altă funcție importantă prin care rețeaua selectează în mod dinamic cea mai bună rută pentru ca utilizatorii să-și poată desfășura activitatea din mediul online cât mai rapid și eficient – practic, indiferent de ce faci și cum faci, Adaptive Path se asigură că totul merge cât mai bine.
- Control parental avansat, care oferă utilizatorilor o experiență online sigură și securizată pentru cei mici și blocarea conținutului inadecvat, dar și restricționarea timpului petrecut de aceștia online
- Antivirusul încorporat protejează toate dispozitivele conectate la rețea, iar funcția Calitatea Serviciului (Quality of Service – QoS) prioritizează comunicarea anumitor dispozitive și aplicații pentru performanțe mai rapide în funcție de nevoile de navigare.
Design
În general, sistemele mesh de la TP-Link au un design destul de unitar. Fiecare satelit are formă cilindrică, destul de compactă. Contrar routerelor obișnuite, care nu sunt tot timpul și plăcute ochiului, mesh-urile sunt ceva mai ușor de integrat în casă. De fapt, cred că poți ajunge chiar să te uiți la ele ca la niște obiecte de decor, pentru că unitățile sunt simple si discrete. Materialul din care sunt realizate e un plastic ce arată destul de bine, iar pe spate fiecare unitate are două porturi.
Standardul Wi-Fi 6
Deco X20 este un mesh compatibil cu Wi-Fi 6, cel mai nou standard de conectivitate și cel pe care activitatea noastră se va baza tot mai mult în perioada următoare. La modul general, acesta oferă viteze de rețea mai mari și conexiuni chiar și cu 40% mai rapide, comparativ cu standardul Wi-Fi 5. Iar un alt avantaj major este decongestionarea rețelei, un aspect la care Wi-Fi 6 chiar poate face diferența. Doar câteva motive pentru care ai vrea să treci la Wi-Fi 6 sunt faptul că e mult mai rapid, îți permite să conectezi și mai multe dispozitive, toate oferind o experiență foarte bună și ai și securitate sporită cu standardul WPA3. Deco X20 se ocupă să pună în valoare această conexiune (și invers) și aș zice că o face chiar bine.
Setup și conectivitate
Unul dintre avantajele produselor de ultimă generație este și instalarea rapidă. Mai ales în cazul routerelor, unde în trecut bătaia de cap era destul de mare, apăreau tot felul de cabluri incomode, parole de introdus, conturi de configurat și alte asemenea. În cazul lui Deco X20, lucrurile au mers destul de bine, iar asta pentru că sistemul se configurează foarte rapid și ușor cu ajutorul aplicației TP-Link Deco, disponibilă și în limba română și este compatibil cu Amazon Alexa si Google Assistant. Doar conectezi unitatea la priză, apoi la Internet, instalezi aplicația de mobil și treaba e aproape gata. Deco X20 vine echipat cu conexiune dual-band care oferă viteze de până la 1800Mbps – 1201 Mbps în bandă de 5GHz și 574 Mbps în bandă de 2.4Ghz, iar acest lucru înseamnă că toate unitățile Deco lucrează împreună pentru a forma o rețea unică și pentru a asigura conexiuni rapide și fluide, pentru până la 150 de dispozitive simultan.
Ce face bine un sistem mesh, deci și acesta, e faptul că direcționează gadgeturile conectate în funcție de poziția lor față de unitatea mesh și de necesarul de lățime de bandă. Deci fiecare dintre ele ajunge să beneficieze de cea mai bună conexiune personalizată, pentru a reda cât mai bine conținutul vizualizat.
Pentru ca divertismentul și munca sunt printre cele mai importante aspecte ale vieții de zi cu zi, conexiunile oferite de Deco X20 sunt fără lag și au o latență redusă, astfel încât experiențele de gaming, video conferințele și multe altele sunt mult mai responsive.
Conexiunile rapide sunt asigurate, bineînțeles de standardul Wi-Fi 6, care ajută și cu acoperirea Wi-Fi mai bună, în toată casa.
Funcții avansate
Trecând mai departe la funcționalitățile avansate, funcția de Self-Healing se asigură că rețeaua merge întotdeauna în cel mai bun mod posibil. Practic, atunci când un nod este offline, funcția redirecționează automat toate datele prin intermediul celorlalte noduri disponibile.
Adaptive Path este o altă funcție importantă prin care rețeaua selectează în mod dinamic cea mai bună rută pentru ca utilizatorii să-și poată desfășura activitatea din mediul online cât mai rapid și eficient – practic, indiferent de ce faci și cum faci, Adaptive Path se asigură că totul merge cât mai bine.
Deco X20 oferă și control parental avansat, pentru ca cei mici să fie în siguranță online și pentru blocarea conținutului inadecvat, dar și pentru restricționarea timpului petrecut de aceștia online
Nu în ultimul rând, antivirusul încorporat protejează toate dispozitivele conectate la rețea, iar funcția Calitatea Serviciului (Quality of Service – QoS) prioritizează comunicarea anumitor dispozitive și aplicații pentru performanțe mai rapide în funcție de nevoile de navigare.
Trebuie să mai știți că Dexo X20 este compatibil cu orice alt model Deco pentru a forma un sistem mesh extins. Suportă până la 150 de dispozitive conectate simultan și dacă îl conectați la Alexa puteți să-i dați comenzi vocale.
Vitezele obținute pe un iPhone 13 Pro Max:
Deco X20 il gasiti la eMAG la 1299 lei. Si mai multe detalii gasiti AICI.
Este o optiune pe care am luat-o si eu in calcul.
Dar pentru ca diferetele de viteza/performanta vs pret nu se justificau pentru mine (nu joc jocuri si nu am alte activitati intense si mari consumatoare pe wireless) si nu ma interesa in mod special Wi-Fi 6, m-am orientat catre TP-Link Deco M5 (3-pack) AC1300 la un pret de 800 de lei fata de 1300.
Dar spre norocul meu, m-am „procopsit” gratis cu un sistem Mercusys Halo H50G(3-pack), AC1900.
Si cum calul de dar nu se cauta la dinti … m-am multumit si cu asta.
Si nu imi pare rau, dimpotriva, mi-ar fi parut rau daca as fi dat 800 de lei in loc de 450 lei.
Oricum nu l-as fi cumparat acum pentru ca nu aveam nevoie rapid de el, ci as fi asteptat de BF sau chiar prin Februarie-Martie (cand as fi avut cu adevarat nevoie de el).
Sunt curios ce reduceri or sa fie de BF la sistemele mesh.
Sunt totusi putin contrariat de ce la anumite capitole Mercusys Halo H50G este peste TP-Link Deco X20, in conditiile in care este efectiv de 3 ori mai scump:
1 – Banda 1900 (600+1300*) fata de 1800? (574+1201)
Mie imi da cu virgula „Deco X20 oferă viteze de până la 1800 Mbps – 1201 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz”
2 – 3 porturi Gigabit fata de 2
3 – 6 antene fata de 4
4 – acoperire de 550 mp fata de 538 mp
*banda de 1300 este disponibila doar pentru dispozitivele cu 3 antene. Probabil ca doar telefoanele si laptopurile foarte noi au asa ceva.
Dar pe partea cealalta TP-Link Deco X20:
1 – Suporta Wi-Fi 6
2 – Antivirus integrat
3 – Criptarea WPA3
4 – Control vocal cu Alexa
5 – Latenta redusa – experienta de gaming si video conferinte mult mai responsive
6 – Compatibil cu orice alt model Deco pentru a forma o retea Mesh spre de dosebire de Mercusys care nu e compatibil cu alt model
7 – Conectare pana la 150 dispozitive fata de 100 la Mercusys Halo H50G
8 – optiuni suplimentare OFDMA, 1024-QAM și BSS Color
Per ansamblu un sistem mesh este un „must have” in zilele astea, mai ales daca ai apartament cu 3 camere (chiar si cu 2, garsoniera iese din discutie).
Fiecare trebuie sa cantareasca si sa puna in balanta toate optiunile si sa decida ce il avantajeaza/merita si ce isi permite.
Nu recomand modelele cu porturi de 100 Mbps: TP-Link Deco E3, TP-Link Deco E4, Mercusys Halo S12, etc.
Eu nu inteleg ce „imbecil” a considerat ca niste porturi LAN de 100 Mbps au ce cauta pe un sistem mesh relativ nou, dar cu 867 Mbps pe wireless. In ce scenariu un utilizator o sa foloseasca o conexiune wireless ca sa se conecteze la alt dipozitiv tot wireless si in aceeasi retea ca sa justifice acest lucru?! Care ar fi fost diferenta de pret daca puneau macar un port Gigabit?
Dupa parerea mea, modelele cu porturi de 100 Mbps sunt total inutile si de evitat!!!
O optiune de buget este un sistem mesh openwrt (mai sunt si alte firmware open source care suporta mesh) format din routere/AP/extendere pe care deja le ai cumparate.
Desi in mare parte cele mai populare dispozitive sunt suportate: TP-Link, D-Link, Asus, Edimax, Huawei, Linksys, MikroTik, NETGEAR, Ubiquiti, ZyXEL etc, nu toate modelele mai vechi suporta mesh.
Pentru a instala un firmware care suporta mesh este necesar un router cu minim 8 MB flash si 64 MB RAM.
Am instalat pe un model mai vechi (dar care are Gigabit si 8 MB flash/64 MB) TP-Link TL-WR1043ND dar … nu mai am alt dispozitiv mai nou cu care sa testez.
Dar o sa revin cu informatii suplimentare cand o sa fac rost de cel de-al doile dispozitiv.
Am instalat tot felul de routere/ap in ultimii ani (14-16), si mesh-uri mai recent. Dar toate sunt glume proaste pe langa produsele ubiquiti. De cand le-aM descoperit nu mai trebuie sa explici cum se reporneste un router. Dai un ban, dar ti-ai luat de pe cap problemele astea imaginare. Aveau (nu mai gasesti pe stoc) un router wired er-x cu aprox 250 lei, care face foarte multe si le face foarte bine. Testati-le pe astea pe viitor si puneti aici review-uri.