Mai țineți minte cum se deschide Star Wars: ”A long time, in a galaxy far,far away…”? Cam într-o asemenea galaxie au găsit oamenii de știință urme de fluor, element care se regăsește și în oasele noastre.
Folosind Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), în care Observatorul European de Sud (ESO) este partener, o echipă de astronomi a detectat acest element într-o galaxie care este atât de departe că lumina i-a luat peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Este pentru prima dată când fluorul este observat într-o galaxie atât de îndepărtată.
Cu toții știm despre fluor, deoarece pasta de dinți pe care o folosim în fiecare zi îl conține sub formă de fluor. La fel ca majoritatea elementelor din jurul nostru, fluorul este creat în interiorul stelelor, dar, până acum, nu știam exact cum a fost produs acest element. „Nici nu știam ce tip de stele producea cea mai mare parte a fluorului din Univers! (spune Maximilien Franco de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, care a condus noul studiu)
Franco și colaboratorii săi au observat fluor (sub formă de fluorură de hidrogen) în norii mari de gaz ai galaxiei îndepărtate NGP–190387, pe care îi vedem așa cum era când Universul avea doar 1,4 miliarde de ani, aproximativ 10% din acuala sa vârstă. Deoarece stelele expulzează elementele pe care le formează în nucleul lor pe măsură ce ajung la sfârșitul vieții, această detectare implică că stelele care au creat fluor trebuie să fi trăit și să fi murit rapid.
Echipa crede că stelele Wolf-Rayet, stele foarte masive care trăiesc doar câteva milioane de ani, o clipire din ochi în istoria Universului, sunt cele mai probabile locuri de producție de fluor. Ele sunt necesare pentru a explica cantitățile de fluorură de hidrogen pe care echipa le-a observat, spun ei. Stelele Wolf-Rayet fuseseră sugerate ca posibile surse de fluor cosmic înainte, dar astronomii nu știau până acum cât de importante erau în producerea acestui element în Universul timpuriu.
Descoperirea din NGP–190387 marchează una dintre primele detectări de fluor dincolo de Calea Lactee și galaxiile învecinate. Astronomii au observat anterior acest element în quasari îndepărtați, obiecte strălucitoare alimentate de găuri negre supermasive din centrul unor galaxii.
Nu-i așa că veți privi cu alți ochi pasta de dinți de acum încolo? Cine știe de pe ce rămășiță de stea demult moartă vine fluorul acela…?
Sursa: scitechdaily.com
În „Cosmos – A space Time odessy” este un episod foarte interesant dedicat apariției spectroscopiei. Chiar merita văzut. Defapt toată seria e foarte buna. După părerea me seria e un „must see” pentru oricare interesat de chestiile științifice.