Pe hârtie avem cel puțin 8 modele din seria RTX30 disponibile pentru orice buzunar.
Realitatea însă este cruntă. Pe lângă faptul că stocul este limitat, prețurile depășesc chiar și cu peste 100% prețul recomandat de vânzare de producător indiferent dacă vorbim de tabăra nVidia sau AMD. Astfel că dacă nu ai fost inspirat să cumperi în urmă cu cel puțîn 2 ani o placă video potența, in momentul de față vei plăti dublu pentru ea.
Colette Kress, vicepreședinte executiv și director financiar, crede că a două jumătate a anului 2022 va liniști puțîn lucrurile:
So even throughout all of calendar 2021, we have seen strong demand for GeForce. And it continues to remain strong and stronger than our overall supply that we have. The holiday demand, for example, was quite strong, particularly in laptops. And we’re still finishing out our quarter. But we’ll look at the end of the quarter in terms of what we’ve seen in terms of channel levels. We had seen channel levels be quite lean, and we are working with our supply chain partners to increase the availability of supply. And we feel better about our supply situation as we move into the second half of the calendar year ’22.
Optimismul ei până acum nu a fost împărtășit de mai multe canale YouTube tech, nefiind neapărat încântați de strategia de lansare a plăcilor video nVidia din ultimul an.
- lansarea noii ediții de RTX 2060 cu 12GB memorie comparativ cu versiunea inițială de 6GB nu a adus nimic nou și nu se justifică nici cantitatea dublă de memorie. [review aici]
- lansarea plăcii RTX 3080TI urmată de lansarea versiunii RTX 3080 de 12GB a demonstrat din nou diferențe minore care puteau fi evitate prin lansarea unui singur produs în linia 3080. [review aici]
- RTX 3070TI este cam cu 8% mai rapidă decât RTX 3070 pe partea de gaming. [review aici]
Degeaba cresc stocurile dacă meseriașii le cumpăra repede cu roaba. Pana nu se gata cu minatul prin plăcile video nu o sa mai vedem placi la preturi decente și stocuri suficiente(chiar dacă trece valul cu semiconductorii). Și minatul nu o sa se termine veci…ce ii interesează pe cei de la nVidia and Co., atâta timp cât ei vând tot ce scot, instant.
Singura ieșire din asta, pe care o vad eu, e ca industria producătorilor de jocuri sa pună presiune serios pe producători.
Nu ai sa vezi asa ceva.
Singura solutie e de fapt doua:
– majoritatea statelor sa declare „ilegale” criptomonedele si sa fie interzise tranzactionarea lor
– „bula” sa se sparga si criptomonedele sa se falimenteze
Si e foarte probabil ca unele (sau multe) state sa o interzica (ca si China) din foarte multe motive:
– consum mare de energie
– are caracter pur speculativ
– submineaza moneda nationala
Sunt o persoana deschisa si lucrez in IT dar in ciuda a ceea ce am citit, mi se pare ca e tocmai inversul a ceea ce se doreste a fi.
Se doreste a fi o moneda stabila si de fapt este foarte volatila.
Se doreste a fi o moneda universala si internationala cu plata rapida oriunde si oricand, dar de fapt este o moneda care e acceptata la plata in foarte putine locuri.
Criptomoneda nu are nici o baza reala, stabila raportata la ceva fizic, palpabil ca in cazul unei monede nationale care este garantata de statul respectiv si valoarea ei reflecta situatia economica a economiei nationale.
Nu mai zic de costurile energetice pentru functionare.
Criptomoneda e un balon de aer cald care se va dezumfla rapid in momentul in care detinatorii vor intra in panica.
Daca cineva este din domeniu sa ma lamureasca si pe mine de ce criptomonedele sunt viitorul si care este garantia ca nu se vor falimenta.
Eu am mai mare încredere în Bitcoin și într-o mică parte din celelalte monede digitale decât în monedele fudiciare. Politica monetară Bitcoin nu e dictată de nicio autoritate. Emisiile sunt predictibile și se înjumătățesc la fiecare 4 ani. În plus, Bitcoin, dacă îl „stochezi” cum trebuie e necenzurabil, neconfiscabil și poate fi tranzacționat fără bănci.
Intervenționismul n-ar funcționa oricât de mult și-ar dori nocoinerii ca tine să se întâmple asta. Vă încredeți orbește în bănci, dar treceți cu vederea că puterea de cumpărare a banilor a scăzut cu cel puțin 20% în ultimii 2 ani. Garantarea statului nu valorează nimic – vezi ce se întâmplă în Argentina, Turcia și Venezuela. Când se instalează panica și inflația ajunge să fie de peste 50% într-un an o să vrei să scapi foarte repede de banii aia „garantați de stat”.
Prefer să țin aur digital decât lei, dolari sau moneda suprastatului european. În ultimii 8 ani se pare că am avut dreptate.
E parerea ta si in principiu as tinde sa iti dau dreptate dar …
Dintre 2 rele prefer sa aleg raul cel mai mic.
Nu ma „omor” nici eu dupa stat, moneda nationala, politici guvernamentale sau economice, mai ales in Romania, dar investitiile in produse speculative mi se par hazard curat, iar criptomonedele exact asta sunt.
La inceput intentiile si scopurile erau onorabile, dar acum totul se rezuma la speculatie.
Exista o statistica in domeniu speculativ care spune ca 90% pierd bani si doar 10% castiga (mai mult sau mai putin)
Din punctul meu de vedere cea mai buna investitie pe termen lung si foarte lung este … terenul arabil.
Si nu, nu investesc in asa ceva, nu pentru ca nu cred in asa ceva, doar ca e pe termen prea lung, prefer investitiile pe termen mic si mediu, cu profit rezonabil si sigur.
In timp, poate peste 50-100 de ani, pamantul va fi noul aur.
Si nu se pune problema daca asa va fi, ci cand … parerea mea … ai a altora
Nu poti manca monede, criptomonede, aur, actiuni si alte investitii, dar roadele pamantului da.
De ce crezi ca mai mult de jumatate din terenul arabil din Romania a fost achizitionat de o mana de oameni/firme?
Nu sunt un alarmist sau adept al teoriilor conspirationiste, dar daca pui cap la cap niste informatii poti sa vezi care e directia in care se indreapta omenirea.