Căutarea de noi planete, unele poate potrivite pentru a susține viață pluricelurală, este o îndeletnicire constantă a astronomilor.
Proxima d este cea de-a treia planetă care a fost observată în jurul stelei Proxima Centauri, aflată la patru ani lumină distanță. Vi se pare mult? Ei bine, aflați că este oricum cea mai apropiată stea de noi! 🙂 Poate nu aș fi știut asta, dar fiu-miu știți deja că e fan spațiu și toate cele!
Aceasta are doar un sfert din masa Pământului și orbitează extrem de aproape de steaua ei, la o zecime din distanța dintre Soare și Mercur, cea mai apropiată planetă din sistemul nostru solar. Ca să fac o analogie pe care să o înțelegem!
Cercetătorii au observat noua planetă după ce au studiat mici oscilații în mișcarea planetei Proxima Centauri, cauzate de atracția gravitațională pe care o exercită aceasta în timp ce se învârte în jurul stelei. Observațiile efectuate cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European de Sud din Chile sugerează că planeta completează o orbită completă a stelei la fiecare cinci zile.
Descoperirea arată că cel mai apropiat vecin stelar al nostru este „plin de lumi noi și interesante” care pot fi studiate și explorate în viitor, a declarat João Faria, cercetător la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia și autor principal al studiului.
Oamenii de știință cred că planeta orbitează la aproximativ 4 km de Proxima Centauri, ceea ce înseamnă că se află mai aproape de stea decât de zona locuibilă a acesteia, unde intervalul de temperatură este exact ceea ce trebuie pentru ca apa să curgă liber. Detaliile sunt publicate în revista Astronomy & Astrophysics.
Denumită Proxima d, planeta este a treia – și cea mai ușoară – care a fost observată în jurul Proxima Centauri, care, la patru ani lumină distanță, este cea mai apropiată stea de sistemul solar. Ea se alătură lui Proxima b, o planetă cu o masă comparabilă cu cea a Pământului, care completează o orbită la fiecare 11 zile, și Proxima c, despre care se crede că are nevoie de aproximativ cinci ani pentru a înconjura steaua.
Primele indicii despre planetă au apărut în 2020, când astronomii observau Proxima Centauri pentru a confirma existența lui Proxima b. Măsurătorile au dezvăluit un semnal slab în mișcarea stelei, care avea caracteristicile de a fi cauzat de o planetă care orbitează la fiecare cinci zile.
Observații ulterioare efectuate cu ajutorul unui instrument de pe telescopul ESO, numit Espresso, au confirmat suspiciunile astronomilor că o planetă era cauza, și nu schimbări ale stelei în sine.
„Aceasta este o planetă cu o masă foarte mică și este a treia candidată în jurul stelei cele mai apropiate de noi”, a declarat Faria. „Aceasta arată că aceste planete, asemănătoare cu Pământul, pot fi comune în galaxia noastră, și doar în apropiere. Și ne face să ne întrebăm despre posibilele condiții de locuibilitate în aceste sisteme de planete și dacă este posibil ca viața să apară în alte locuri din univers.”
Oare asta o fi fost planeta la care regizorul Don’t Look Up s-a gândit ca destinație finală a bogaților care au scăpat de pe Terra?