Nu am publicat la noi pe site știrea, dar a fost peste tot: săptămâna trecută Elveția a anunțat că ia în calcul o posibilă interzicere a mașinilor electrice.
Înainte de a sări în sus indignați de decizia total neprietenoasă cu mediul sau euforici că ați intuit voi că industria EV nu are viitor, vă rog să luați aminte că Țara Cantoanelor ia în calcul acest lucru, nu a legiferat deja interdicția.
Apoi, mai puneți la socoteală că, pentru a evita o criză energetică, oamenii vor fi rugați să limiteze mașinile de spălat la 40 de grade, iar serviciile de streaming își vor reduce rezoluția, iar interdicția la EV se referă la limitarea drumurilor inutile. Mai pe șleau, e un pachet întreg care prevede anumite măsuri care pot fi luate în calcul în anumite condiții. Iar astfel de situații sunt normale în democrații funcționale: nu mă refer la limitări, ci la informarea populației despre ce se poate întâmpla pe viitor.
Pentru a continua punerea în context, vă mai aduc aminte că Europa, care depinde în mare măsură de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, este afectată de întreruperea lanțului de aprovizionare din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Este un fapt stabilit că iernile din unele părți ale Europei pot fi destul de aspre. Prin urmare, oamenii nu își pot permite să rămână fără energie electrică în timpul iernii. Încălzirea este extrem de necesară pentru a supraviețui frigului extrem.
Deși este o putere financiară și un mare producător de ciocolată 😛 , Elveția importă mare parte din energia folosită din Franța și Germania. Ori, luând în calcul toate cele de mai sus, tările respective nu mai pot sau nu mai doresc să vândă prea mult, din motive care țin de asigurarea propriului necesar.
Vă spuneam în titlu că nu sunt împotriva acestor măsuri, iar unul din motive l-am menționat mai sus: este normal ca administrația să își anunțe cetățenii (votanții, în esență) despre ce planuri au cu privire la viitor. Ba mai mult, relația de încredere pe care elvețienii o au cu autoritatea statală este bazată tocmai pe asta. Lucrul ăsta explică de ce legile tind să fie respectate în state precum Elveția, Finlanda sau Norvegia și nu în România, Bulgaria sau Italia…
În acest sens, există niveluri de măsuri care vor fi luate în considerare în funcție de nivelul de penurie de energie electrică în diferite momente ale iernii, iar interzicerea vehiculelor electrice face parte din măsura de nivel 3, dacă va fi aplicată și aprobată. Prin urmare, nu pot decât să aprob o gradare a măsurilor impuse, care nu sunt bruște sau ilogice…
În plus, restricții de genul vor fi mai întăi impuse marilor utilizatori industriali – fabrici, clădiri de birouri -, administrației publice – primării, parlament sau Guvern – și abia apoi cetățenilor. Iar cum țara nu suferă mai deloc la nivel de transport public și are o rețea de magazine bine pusă la punct, dacă aș fi elvețianul care nu mai poate merge cu Tesla Model Y la Lidl să iau pâine, nu cred că m-ar deranja prea mult.
Pe de altă parte, imaginați-vă cum ar fi gândită (sau negândită) o astfel de măsură de guvernul român și cum am reacționa noi… Nu-i așa că deja aveți în minte un domn și o doamnă făcând spume și live pe Facebook de dragul nostru?
Dar nu vi se pare nepopular sa nu marcati publicitatea?
Poti sa fi mai explicit? Nu de alta, dar nici adresa ta de email nu o folosesti la comentarii
Cum nu intelegi ? Faceti reclama la Elvetia …. si la masini electrice …si la Franta, si la Germania….si la Tesla…la ciocolata, la gaz, la energie …. ai basca, nu ai basca … oricum ai pus-o …
Asa e!
BUNA DIMINEATA!
Dar asta, sa fie ultima priblema…
Cel mau bun si eficient mijloc de transport in oras, sti care este?
Gandeste-te bine bine bine…
Foarte interesant cum se schimbă trendul și cât de rapid.
De câțiva ani încoace lumea occidentală (unde locuiesc) parca a luat-o razna, știe numai sa reacționeze pe moment și apoi își dă seama că a făcut o prostie. Așa și cu impunerea mașinilor electrice, cu lockdown-ul, cu vaccinarea mai mult sau mai puțin online etc
Totul se interzice ,mai bine ne deplasam cu car cu boi ,este ecologic si nu poluiaza . Normal ar trebui sa gindim si sa gasim solutia cea mai buna ,nu sa fabricam blackdown sau boli de care populatia sa se sperie . Nu eczista la nivel european nici o colaborare sau planuri reale de a construi centrale electrice , de a livra gaz populatiei . Romania are ,europa le inchide din diverse motive . A picat gazul rusesc si nu sint solutii decit una ,reducem temperatura din locuinta pina inghetam , scumpim curentul de 4 , 5 ori si reducem consumul la un singur bec pina cind se arde . Acestea sint masuri europene ? . Colaborarea tarilor din Uniunea Europeana este solutia .
In mare parte legile in Elvetia sunt respectate fiindca sunt amenzi foarte mari si nu ai cum sa scapi de ele. Respectarea legilor nu are legatura cu increderea poplatiei in institutiile statului.
Risipa trebuie evitata, dar nu cred ca masinile electrice sunt problema, ci mai degraba consumatorii mari (institutii, intreprinederi etc.)
Sa zicem ca e cum zici tu, dar aplicarea legii nu inseamna respectarea ei de catre guvern? Si daca iti e frica de repercursiuni, nu inseamna ca asta e din cauza ca ai incredere ca aia chiar te vor amenda?
O tampenie chestia cu masinile electrice „asa zis nepoluante”. Curentul electric ce-l consuma, provine din surse mai mult sau mai putin poluante care isi vor mari gradul de poluare proportional cu cresterea cererii de curent electric, iar bateriile masinilor electrice, la fel cu cauciucurile masinilor in general, vor devenii o sursa de poluare in sine… Pana acum nu am auzit cum se va rezolva problema bateriilor de acumulatoare expirate a masinilor electrice. Nu se face decat inlocuirea unor surse de poluare cu altele noi si absolut nimic pentru protejarea mediului inconjurator. Nu mai spun ca poluarea datorata cresterii consumului vde energie electrica se va mari proportional cu aceasta.
Ai dreptate si sint de acord cu tine ! Curentul electric din acumulatoare poate fi produs fotovoltaic, eolian, prin ardere de combustibili fosili, geotermal, hidro, energia cinetica a valurilor, nuclear deci cam toate polueaza, direct sau indirect si daca mai adaugam ca randamentul de incarcare a unui acumulator este de 85% ( exista pierderi la incarcare ) atunci vedem ca nu e decit un mare fis, probabil s-au saturat stapinii de sclavi sa avem prea mare autonomie de deplasare si asa spera sa ne limiteze accesul la deplasari ! Mai stie cineva ca timp de sute de mii de ani ( se masoara astazi concentratia de CO2 in carotele de gheata din Antarctica, pe sute sau chiar milioane de ani ) Terra a stat pe linga valoarea de 0,03% de CO2 din totalul gazelor din atmosfera Pamintului ? Azi avem 0,033% CO2. Erau industrie si masini de sute de cai putere care poluau, acum 400000 ani ? Haidade ! Totul este o minciuna, promovata de media, sa ne infricoseze si sa devenim sclavi, preocupati de soarta planetei ( omul cu orice poate dezvolta el in materie de tehnica este insignifiant raportat la Pamintul „viu” )
Sincer mie mi se pare că ești diletant. Pentru Elveția nu este o problema prețul energiei ci faptul că nu are infrastructura necesară să transporte cantități mari de energie electrică. Din același motiv nici panourile solare fara acumulatori nu au o soartă prea buna. Momentan. Informează-te mai bine înainte să scrii tâmpenii.
Pai nu am zis ca detin adevarul absolut. Si e la mintea gainii ca nu poti importa 100%, ca nu te tin balamalele, sa zic asa. Insa as fi curios sa vad pe ce te bazezi tu, catalin contabilitate 🙂
N-aveti decât să turbați de oftică, dar eu merg de un an gratis cu o mașină electrică pe care am dat 8.000 euro. Am făcut 10.000 km cu 0 lei, încărcând cu cupoane gratuite de la Kaufland, primite pentru cumpărături pe care oricum le făceam acolo. Cu Loganul aș fi cheltuit cel puțin 7.000 lei pe benzină în perioada asta.
e spring? ne rugam pt tine sa nu te intalnesti cu tirul… ca nu va mai fi nimic gratis. e ok ideea de electrica, dar in final nu e nici o evolutie reala pe nici un plan. doar o inevolutie pe partea de autonomie.
Well…elvetianul voteaza cam despre orice. Asa merge treaba la ei. Dar odata votata legea…nici sfantu’ Lindt nu o mai calca ca il costa de amaneteaza castelul de ciocolata! Mdeh, prosti care nu cunosc un nene care stie alt nene la Partid…De ce vor legea asta? Ca sa aibe o baza legala daca treaba se impute si nu e destul curent. Asa cum am zis, acolo si vaca se balega dupa lege. Ca acolo mai greu cu soarele, vantul bate ba tare ba deloc, hidrocentrale nu faci peste noapte…asa ca daca la masinile termice inchizi pompa la alea electrice nu poti lasa elvetianu’ fara lumina. Da’ il poti amenda daca se da cu Tesla pe strada cand ii zici nein.
La noi o lege d’asta s-ar da „cu exceptia masinilor institutiilor statului, personalului guvernamental, corpului clerical, bugetarilor si ambulantelor”
Ar scrie așa: se exceptează, fără a se rezuma doar la ele, mașinile poliției, vecinilor de polițiști….
@Cristian Raduca, Exact la asta ma gandeam si eu, dar eram prea adormit
Am un kona și am 25 000 km gratis,,,dar nu ms deranjează sa reduc consumul..am acum panouri și săptămânal reușesc un plin de 500 km…deci se poate !!
Se lansează ca de obicei fumigene !!!
Oricum hidrocarburile sunt o prostie ,,de 100 de ani ,dar în timp se va diminua ,,,consumul de hidrocarburi rămâne deocamdată în bitumuri ,pt străzi,autostrăzi ,,,,deocamdată !!!
Eu personal nu vad o legatura intre incredere si frica. In Elvetia sunt prezente amandoua, dar nu sunt legate.
P.S Asta trebuia sa fie un reply la alt comentariu, dar cateodata nu functioneaza butonul „Răspunde” cum trebuie. Nu e prima oara cand patesc asta.
mașinile electrice nu sunt o soluție, pare ceva de moment dar nu știm transparent ce resurse sunt cu adevarat refolosite cât se reciclează, energie gratis așa cum se laudă unii că folosesc nu va fi o realitate într-o societate bazată pe consum și îmbogățire , producători auto de mașini electrice beneficiază de niște bani din certificate verzi pe care le primesc pt așa zisa producție ecologica, când o să vedem prețurile reale …
in plus cred că toți oamenii când au o unealtă vor sa poată face ce vor cu aceasta nu să depindă de un „cablu” și posibilitatea să îi fie restricționat accesul în funcție de tonuri politice, deocamdată cu un automobil pe combustibil ai mai multe opțiuni decât cu unul electric, cel mai bun exemplu fiind „pana prostului”- nu o să auzim in veci de o Tesla rămasă pe „0” să fie ajutată de vre-un șofer de tir cu niște carburant…
pe partea de poluare o soluție pt viitor este sa salvăm zonele cu vegetație, plantele vor purifica aerul și regla clima, trebuie doar sa nu mai defrișam orbește, sa replantăm , să ne mulțumim daca planeta asta ne mai accepta ca locuitori și să o respectăm
într-adevăr mobilitatea este o unealtă pt supraviețuire, a fost dintotdeauna, dar omul a mers și pe jos doar că nu a mers singur