Cei care mai dați pe aici, știți că am scris destul de des despre panourile fotovoltaice și despre programul Casa Verde.
Apropo de program, el este în continuare suspendat și nu prea se întrevăd perspective pozitive pentru cei acceptați, printre care mă număr și eu.
Dar să revenim la tema din titlu – Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național, a declarat următoarele, într-o dezbatere organizată de Energy Center:
Sunt probleme în zona de echilibrare în special în perioadele cu radiații solare ridicate. Apar probleme la furnizori, în special, care sunt dezechilibrați. Comercial, aceste dezechilibre sunt preluate de furnizori, dar din punctul de vedere al echilibrării fizice sunt tranferate către Transelectrica. Aceasta are obligația ca sistemul să funcționeze echilibrat. Noi, prin pârghiile pe care le avem, în 15 minute trebuie să refacem echilibrul sistemului și într-adevăr în perioadele cu radiații solare ridicate sunt probleme.
Mai interesant mi se pare ce spune și Viorel Tudose, directorul general al Getica 95, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, care preia pasa de la cel de mai sus și execută o rabona de toată frumusețea:
De exemplu, la un consum de 145.000 de MW în luna mai, prosumatorii din contorul nostru – care aveau instalați 32 de MW – au creat un dezechilibru de 2.300 de MW. Toată munca unui furnizor de o lună, toate profiturile pe o lună s-au dus în două zile pe apa Sâmbetei, în urma acestor prosumatori, pe care nu poți să-i controlezi. Să vă spun eu mai direct, nu ca domnul Ivan: prosumatorii creează un haos în piață. Punct. Poate nu vă place răspunsul și văd mâine prin presă că „Tudose atacă prosumatorii”. Dar acesta este adevărul în momentul de față.
Dacă vreți să citiți toate declarațiile. vă las linkul de la articolul complet. Enjoy!
Problema domnului de la Dispeceratului Energetic Național este că observă doar efectele unei politici nesănătoase pe care statul român, și prin intermediul instituției care îl remunerează, l-a perpetuat de peste 30 de ani: lipsa unor investiții în infrastructura energetică națională și ”nășirea” unor programe incomplete. Pentru că, dacă e să fim corecți, domnul Ivan are dreptate, doar că plasează eronat vina în cârca prosumatorilor. Dacă aveam deja sisteme de stocare a energiei sub formă gravitațională, cum vrea Hidroelectrica să facă (apropo, ideea lor este să continue o investiție abandonată a guvernelor comuniste!!!), acum puteam evita astfel de situații.
Pentru cei care nu sunt familiari cu acest tip de sistem, acesta presupune pomparea apei în lacuri situate la altitudini mai mari și eliberarea ei la altitudini mai mici, atunci când este nevoie de energie suplimentară sau pentru vânzare, în momentele oportune. Practic, este o hidrocentrală cu rol de baterie!
Revenind la guvernele României, o altă problemă a lor a fost că au subvenționat incomplet prosumatorii, pe lângă că legea care reglemeta acest tip de producție a fost mult întârziată. Pentru că prin Casa Verde poți instala doar panouri, nu și baterii, s-au faultat singuri. Iar programul mai are o hibă – deși permite zeci de mii de instalări anual, utilizatorii nu pot monta baterii de stocare decât după un an. O idee pe care ar putea-o rezolva prin programele europene subvenționate prin PNRR, dar care, și ele, sunt în întârziere, tot din cauza lor.
Revenind la domnul (Hagi) Tudose, de la Getica95, observăm că și acesta poartă ochelari de cal. Practic, deși din postura de mare producător de energie, membru al unei asociații profesionale destul de influente, putea presa guvernele să investească în infrastructură, domnul mai sus amintit adoptă o atitudine demnă de povestea drobului de sare și se plânge tot de prosumatori, acești teroriști ai sistemului energetic…
Apropo de declarațiile legate de echipamentele de producție chinezească, care pot fi ușor sabotate – tot statul a fost cel care le-a aprobat, să știți! 🙂
Nu am altă concluzie decât că, în dulcele stil românesc, mortul este întotdeauna de vină…
Ca de obicei ăștia nu văd pădurea de copaci. Reglementatorul, în lisa lui de înțelepciune caracteristică, în loc să mute problema dezechilibrelor la distribuție a pus problema în sarcina furnizorului care evident nu are nici o vină, dar care profită când vinde energia mea pe PZU orar dar mă plătește la preț de furnizare. Pentru cine a urmărit, PZU orar a fost și peste 3RON/kWh iar prețul de furnizare plafonat e 0,68RON/kWh.
Distribuitorul în schimb, încasează tarife de joasă tensiune pentru energie care merge de la prosumator la vecini – deci cost nemeritat care merge direct în profit – după care mai încasează o dată pentru energia consumată de prosumator dar compensată/țepuită cantitativ.
Eu ca prosumator, pe lângă faptul că pot estima când și cât urmează să injectez dar asta nu interesează pe nimeni ei vor estimare lunară, ofer o serie de servicii gratuite distribuitorului (cres tensiunea de rețea pe transformatorul meu, mențin calitatea energiei, uneori echilibrez fazele, etc.) dar o parte din ele ajung să fie plătite de furnizor.
Ești distribuitor și vrei să nu mai ai dezechilibere generate de mine ca prosumator? Simplu, mă lași să îmi setez distemul dinamic (Dynamic ESS de la Victron) și acesta va descărca/încărca bateriile după PZU. Eu fac bani, tu nu mai plătești dezechilibre, simplu.
Nu inteleg chestia asta! „Ne plangem” ca avem prea multa productie?!
Sunt o multime de solutii:
– export
– stocare in baterii fie ale Transelectrica (statul), fie ale furnizorilor, fie ale prosumatorilor
– stocarea in alte sisteme neconventionale: termica, hidroelectrica, chimica etc
– conversia in hidrogen
Dimpotriva, ar trebui sa ne bucuram si sa investim si mai mult in producerea de energie verde.
Si sa investim banii aia care ii platim pentru ca doua treimi din pretul energiei este reprezentat de taxe: TVA, certificate verzi, introducere in retea, extragere in retea, servicii sistem, accize, cogenerare.
Unde sunt banii astia? De ce nu se dezvolta reteaua sa avem o putere instalata mai mare? De ce nu se investeste in stocare?
Raspuns: ca sa castige mai mult „baietii destepti”
Pai asta am scris si eu 🙂
Pai oamenii astia care dau vina pe prosumatori, erau numiti prin anii ’90-’20 „baietii destepti din energie”, au reusit sa privatizeze o groaza de companii de stat si sa devina intermediari/furnizori pentru companii precum EON, Enel. Astfel fara a investi nimic si fara a misca un deget ei controlau pretul energiei pe care o videau companiilor de retail. Acum cand trebuie sa bage si bani stramba din nas, aa ca nu ne mai convine.
Și cine plătește?
Normal va fi ca ulterior investiția sa fie amortizata, adică cel ce investește să-și recupereze banii.
Și atunci:
Cazul 1: Investe prosumatorul. El oricum nu are bani pentru că investițiile în panouri le-a făcut doar fiindcă au primit banii de la stat!
Cazul 2: Investește statul luând bani cu împrumut de pe piețele externe. In acest moment se știe că statul nu are bani și nici perspective de a avea în curând nu exista, iar băncile pun dobânzi mari. Banii trebuiesc dați înapoi și nu ar fi corect că pentru alegerea făcută, liber, de către prosumatorul, ceilalți cetățeni să plătească , pentru că ei nu au avut cum sau nu au putut să investească în panouri.
Cazul 3: Investește cineva, român sau străin. Omul va dori să-și recupereze investiția, chiar foarte repede. Sunt dispuși prosumatori sa dea banii? Normal ar fi ca ei sa plătească pentru că este energia lor cea care trebuie stocata. Nu cred pentru că ne uitam la cazul 1. Ei vor cataloga repede: ,,băieții deștepți”.
Sa nu uitam că tehnologia de azi obliga la schimbarea bateriilor de stocare la un interval foarte scurt de timp. De ordinul anilor! Asta daca se optează pentru cea mai rapida soluție!
Varianta cu lacuri de acumulare este cea mai greoaie! Este legată de relief, de exproprieri, de ONG-uri ( cine știe ce păduchi de pădure sunt deranjați!) de alte investiții în rețea pentru că nu poți, deocamdată, transporta energia electrică wireless!
Deși discuțiile sunt interesante, ele sunt pentru trecerea timpului.
Guvernul nu trebuia să promită, sub nici o forma, că energia suplimentara produsa de prosumatori va fi preluată de rețeaua națională și că vor mai primi și bani. Așa oamenii au crezut că se vor îmbogății, cu o investiție minimă.
Din păcate, cat de repede vor fi luate măsuri de limitare a energiei pe care o pot injecta prosumatorul in rețeaua de distribuție. Și așa și trebuie, in acest moment!
Ce va fi în viitor….?
Actually supraproductia este o problema pentru ca:
– nu prea exista variantele alea de stocare de care vorbiti. Sa ai lacuri pe care le umpli cand ai supraproductie si le golesti cand ai nevoie presupune niste proiecte scumpe si realizate cu cap. Nu e cazul in Romania.
– bateriile sunt si nu prea sunt o solutie. Nici tarile dezvoltate nu au baterii care sa acopere/rezolve problema
– export? Aici e si mai greu pentru ca depinde mult de cat poate duce reteaua de transport si unde ai zonele de supraproductie. Cati GW poti transporta si in ce directie?
De fapt problema mare e ca nu ai voie sa ai dezechilibru iar toate solutiile presupun planificare, resurse financiare si executie care dureaza mult mai mult decat varianta sa stopezi subventiile pentru prosumatori.
Ori, cum vine zice articolul, aceste investitii nu prea exista asa ca dau si astia vina pe cine pot…
Apropo de declarațiile legate de echipamentele de producție chinezească, care pot fi ușor sabotate – tot statul a fost cel care le-a aprobat, să știți!
detaliază puțin, ca nu înțeleg.
revin la ideea ca dark mode e nasol !
Pai are prerogativul sa interzica anumite echipamente, cum a facut la 5G. Vezi ca ai buton sa treci in light mode
Profiturile voastre sunt enorme (chear si salariul dumneavoastra domnule Tudose), investitiile si inbunatatirea reteleor unde sunt?
Va spun eu, in buzunarele si conturile voaste!
Daca e surplus de ce nu se investeste si tot o data sa scada pretul la consumatorul final. Normal ceolanul e ceolan nu?
Nu va este rusine sa veniti cu astfel de precizari? Probabil ca nu e forba doar de buzunar.
Asta este cea mai gogonată minciuna de la asa zisa revolutie pana azi! Înainte de 89 ,când Romania era plina de fabrici și uzine,care vezi doamne ,erau energofage, retelele suportau consumul imens de energie ; iar acum cand consumul casnic este mai redus datorita noilor tehnologii,iar industria este nesemnificativa comparativ cu perioada sus amintită ….Asta cu siguranta este o gogorita ca să poata fura la facturi după bunul plac…Deasemenea înainte de 89 erau și mai multe unitati de producție de energie decat astăzi …și spun asta în cunostinta de cauza deoarece în acea perioada am lucrat in domeniu energetic!!!!
Cum să le convină dacă sunt atacate profiturile lor prin producție suplimentară. La fel că și cum ar fi piața plină de legume și fructe de la producători români și nu ar mai importa samsarii pe comisioane grase.