Continuam seria „Realitate nepopulara” inceputa saptamana trecuta cu un articol despre cum masinile electrice ne pot salva pe noi, chiar daca nu vor salva planeta, cu un alt subiect la fel de „arzator”, daca-mi permiteti.
Seria Realitate nepopulara e inspirata de seria Opinie nepopulara a colegului Cristi. Insa de data asta, ceea ce incerc eu sa exprim in astfel de articole e bazat pe cifre si data exacte, de la surse credibile, nu e doar o opinie a mea. Asta inseamna ca daca vrei sa-mi demonstrezi opusul trebuie sa vii cu date la fel de exacte si credibile, nu doar cu opinii si pareri „din auzite”.
Ce face presa
Si tocmai din cauza acestor opinii „din auzite” s-a si nascut aceasta serie de articole. Iar unul dintre subiecte legat de masinile electrice este ca acestea „ard foarte des”. Foarte multe postari legate de masinile electrice au la comentarii pe cineva care spune ca „da, dar ce te faci cand arde?”. Chiar si marile trusturi de presa fac de fiecare data din tantar armasar cand o masina electrica ia foc. Iar cand aceasta nu era electrica tin sa mentioneze chiar si acest lucru, ca si cum masinile electrice ar fi cele majoritare in cazul unor incendii, ceea ce este total fals.
Chiar zilele trecute a luat o foc o masina in Bucuresti si de la aceasta s-au mai aprins vreo 3-4. Iar reporterita a tinut sa mentioneze: „Se pare ca masina care a luat foc nu era electrica”. Serios? De ce ar fi fost electrica?
Nu mai spun de incendiul acela de la aeroportul Luton din Anglia, unde o masina diesel a luat foc si a ars o intreaga parcare. Ce credeti, a sarit toata lumea cu informatia initiala ca sigur-sigur e de fapt o masina electrica?
Cifre exacte
Si pana sa mergem la cifre exacte, e suficient sa ne uitam pe marginea autostrazii cand mergem vara undeva prin tara. O data la cateva zile arde o masina, si nu, nu e electrica. Uitati-va si ce tip de masini sunt pe banda de urgenta cu capota deschisa. Acelea au si cel mai mare risc de incendiu. Si daca n-ati prins-o niciodata live sau dupa ce s-a intamplat, e suficient sa va uitati pe banda de urgenta dupa umbra neagra a acestor masini care au ars. 99% ele au fost pe combustie.
Si acum sa mergem la studii. Avem unul din SUA si unul din Suedia. Cel din SUA spune asa:
Un studiu realizat de AutoInsuranceEZ, bazat pe datele Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA, a relevat că vehiculele hibride au înregistrat aproximativ 3.475 de incendii la fiecare 100.000 de unități vândute, cele pe benzină aproximativ 1.530, în timp ce vehiculele electrice doar 25 de incendii la 100.000 de unități vândute
Iar studiul din Suedia spune asa:
În Suedia, Agenția pentru Contingențe Civile a raportat că, în 2022, au avut loc 3.400 de incendii la vehiculele pe benzină și motorină (0,08% din totalul acestora), comparativ cu doar 23 de incendii la vehiculele electrice (0,004% din total).
Si cam astea is datele. Mai mult nici nu e nevoie. Insa mai avem. Exista chiar si companii care sunt specializate pe documentarea si perfectionarea in stingerea incendiilor la masinile electrice. Una dintre ele se numeste EV Fire Safe din Australia, sustinuta de departamentul Australian de Aparare. Ei bine ei documenteaza cam toate incendiile globale despre care s-a auzit ceva. Chiar daca datele nu sunt exhaustive, acestea arata ca pana in 30 iunie 2024 au existat undeva la 500 de incendii la masinile electrice in toata lumea. Din aproape 40 de milioane de masini electrice aflate acum pe strazi.

Incendiile sunt mai violente
In acelasi timp este adevarat si ca incendiile la masinile electrice, foarte putine de altfel, pot fi foarte violente, in functie de tipul de baterie aflat pe masina. Daca bateria este de tipul LFP, cum au inceput tot mai multi producatori sa puna, atunci pericolul de ceea ce se numeste „Thermal runway” este unul foarte mic. Altfel, aceasta este problema cea mai mare la incendiile de baterii, ca acestea pot deveni foarte violente si au nevoie de conditii speciale de stins. Se pot folosi paturi speciale, cantitati mari de apa, cuve mari in care sa fie pusa masina cu totul sau alte tehnici. Se pare ca inclusiv la noi pompierii au inceput sa se doteze si sa se instruiasca in privinta incendiilor de baterii.
Si incendiile la masini electrice sunt foarte rare pentru ca de obicei se intampla cand bateria e strapunsa, dintr-un motiv sau altul. Altfel ele trec prin niste standarde de calitate si siguranta foarte inalte. Nu de putine ori am vazut masini electrice care au ars fara ca bateria sa ia foc, mai ales recent cu vandalismul impotriva Tesla. E suficient sa cautati pe Google „tesla vandalism fire” la imagini si veti vedea masini la care a ars interiorul, dar bateria se vede clar ca e intacta, pentru ca incendiile la baterie se manifesta prin flacari care ies de sub masina.
Concluzie
Insa informatia ramane, masinile electrice ard foarte putin, asta e realitatea acum. Cine stie, poate in viitor se va dovedi a fi altfel, poate vor imbatrani urat si vor arde mai des, sau din contra, poate tehnologia va reduce numarul acesta deja foarte mic la unul si mai mic. Insa 500 de incendii la 40 de milioane de masini pe strazi e un numar la care cu totii am visa, pentru toate masinile noastre, nu doar pentru cele pe baterie.
Si va las cu o concluzie care ar trebui sa va dea de gandit. In final, e spun ca e inspre binele tuturor sa nu arda nimic, nici masinile pe baterie, nici cele pe combustie nici casele sau cladirile noastre. Nu inteleg de unde ura asta si bucuria faptului ca o masina electrica, proprietate unei cuiva, a ars.
Varianta video
„de obicei se intampla cand bateria e strapunsa, dintr-un motiv sau altul”. Pornim de la asta. Deocamdata sunt destul de electrice pe drumuri si ca atare numarul de accidente în care sunt implicate este destul de mic. In momentul cand drumurile o sa se umple de ele si ponderea accidentelor in care sunt implicate o sa creasca o sa creasca si numarul de baterii strapunse.
Mai e o chestie. La benzina si la diesel (care se aprinde mult mai greu decat benzina) un rezervor perforat nu inseamna neaparat incendiu (sansele sunt mari dar nu sunt 100%, mai e o discutie aici legat de vapori etc) pe cand la o electrica o baterie perforata inseamna ca masina arde ca o torta in minute ( asta inseamna ca daca ramai incarcerat si bateria ii strapunsa esti pa).
De acord ca la statistica nu avem ce comenta, asta este realitatea. Au ars ele si Ferari noi pe autostrada. Pentru ca si o baterie de 12V standard poate sa „intretina” bine mersi incendiul, nu este nevoie de una de inalta tensiune, cum sunt pe BEV/PHEV/HEV. Ceea ce ma ingrijoreaza, ca posesor de hibrida, este partea cu „vehiculele hibride au înregistrat aproximativ 3.475 de incendii la fiecare 100.000 de unități”.
M-am linistit, am gasit un comentariu pe Reddit (de RealTesla acum 2 ani): „My bet is on inept use of data. AutoInsuranceEZ isn’t an insurance company, just an online comparison site. Some of their staff must be EV enthusiasts and took a dive outside their competency. I would expect an insurance company with real actuaries to do better.” Singura bucatica de adevar este ca statistica NTSB exista „Last Modified: 01/14/2021 8:36 AM”, insa NU concorda cu interpretarea fantezista a celor de la AutoInsuranceEZ. Pentru cei interesati sa verifice ca NTSB se refera la altceva (accidente in trafic urmate sau nu de incendii) si ca nu face distinctia intre ICE/BEV/PHEV/HEV, vedeti aici: https://data.ntsb.gov/Docket?ProjectID=98696
Cat despre suedezi au facut o statistica pe 6 ani la transportul electric, cu cele 490 de incendii declarate incluzand tot, de la camioane electrice pana la placi electrice. Si ce sa vezi, nu se face distinctia intre electrice si hibride, acestea fiind bagate la gramada. Doar autovehiculele ICE pot fi „calculate” prin diferenta, din suma totala.
In concluzie, pot sa stau linistit cu hibrida – este tot pe acolo in statistica, plus ca am vazut pe undeva si un top cu incendii la hibride iar varful este la alta marca.
eu ma gandesc la laptopuri si telefoane vechi, vom lua foc cu ele in case si eventual in avioane?
Pana acum, am 2 experiente cu un laptop si un e-reader vechi care au „explodat” lent si fara flacara, adica s-au umflat pana au crapat. Din cate am inteles cele cu incendii erau la incarcat sau imediat dupa, cand energia este maxima.
Realitate si mai nepopulara, EV-urile mult laudate omoara oameni, distrug ecosisteme, extermina populatii indigene necontactate, totul ca unii habarnisti sa le cante ode pe bloguri si canale obscure de propaganda EV, GREEN, ECO, etc.
Urmariti documentarul, deschideti ochii si incetati sa mai faceti propaganda de 1 ban…
E suficient sa citesti 2-3 comentarii de la clipul trimis de tine ca sa-ti raspunzi clar ca industria aia pe care o blamezi exista acolo de dinaintea EV si nu are nimeni nimic impotriva ei.
Aaaaa absolut, n-are nimeni nimic cu ea, asta incearca unii sa promoveze…
Industria care era acolo, era la o scara mult mai mica, insa de cand cu disperatii care viseaza inverzirea planetei cu masini de jucarie pe baterii, acea industrie a explodat atat la figurat cat si la propriu..
Nu e panica, nu conteaza ca polueaza de 11 ori mai mult decat in alte parti, important este sa hraneasca ego-ul celor care sunt promotorii inverzirii pe baterii, ei nu vor sa vada ce inseamna exploatarea metalelor rare la o asemenea dimensiune.
Fiecare face ce doreste, eu aleg sa-mi cumpar o masina pe benzina (si atat), fara hybrid sau electrica, iar la 41k puteam lua din cele 2 fara nici un efort, las inverzirea in seama altora.