In ultimul timp, atentia cand vine vorba de stocare de date ne-a fost acaparata de SSD-uri, performante si din ce in ce mai accesibile. Batranele HDD-uri parca au fost date uitarii, in ciuda raportului pret / GB inegalabil. Si asta in parte si din cauza lipsei de progres, datorata limitarii tehnologice.
Inregistrarea perpendiculara a fost introdusa, si latimea unui bit, de 75 nm, nu prea mai poate fi micsorata. Dar Seagate a observat ca poate ingramadi mai multe date prin reducerea zonelor libere dintre benzile magnetice. Tehnologia a fost botezata Shingled Magnetic Recording (SMR), si permite o capacitate cu 25% mai mare pe aceeasi suprafata de lucru.
Insa sabia are doua taisuri. Pentru ca reducerea acestor spatii creste rata erorilor, la scrierea unui sir de date putand fi afectate si zonele vecine, mult prea apropiate. Si acestea trebuie rescrise, ceea ce afecteaza performanta. Totusi la un nivel minimal daca e sa-i credem pe cei de la Seagate.
Deci, cu SMR un platan de 3.5″ ar ajunge la 1.25 TB, ceea ce va da nastere la HDD-uri de 5 TB. Seagate lucreaza deja la un astfel de model, si-l va avea pe piata undeva in prima parte a anului viitor 2014.
Oh boy :)) Riscurile, chiar daca vorbim doar de cele teoretice, sunt evidente.
Si avand in vedere ca vorbim de Seagate, nu cred ca sunt doar teoretice.
Marea problema cu SSD-urile, ca tot sunt la moda, este ca inca sunt relativ scumpe, chiar daca nu ca la inceput si nu sunt potrivite pentru stocare de durata a unor cantitati mari de date. La asta se adauga si faptul ca sunt mici, ca si capacitate.
Este mult mai accesibil sa cumpar un HDD de 2 Tb decat 4 SSD-uri de 512Gb. La o adica imi fac un RAID, ca sa reduc riscul pierderii datelor si tot ies mai ieftin.
Personal am o mare problema cu Seagate, avand in vedere ca mi-au murit 8 HDD-uri in 2 ani, toate Seagate, 500Gb. Nu as cumpara un Seagate de 5 Tb avand in vedere ce rata crash-urilor au.
Hahaha….am patit si eu cu un 500GB Sata III.Ai grija de la ce sursa il alimentezi,sunt *sensibile*…de asta am trecut pe WD…in ciuda caraitului.
Spui niste prostii de, sincer, le crezi numai tu;
8 HDD-uri seagate in 2 ani… pe bune ?
Toate erau in aceeasi cutie si ai aruncat-o de la etajul 8 nu ?
Pei daca nici Seagate nu stie sa faca hard-uri, atunci ce mai zici de Westerdigital … sunt mai buni, nu ? …..
Ontopic:
[…] Totusi la un nivel minimal daca e sa-i credem pe cei de la Seagate. […]
Da… pana-la 15%, ceea ce este enorm cand le ai in RAID0.
La mine erau toate ES2-uri. Primul a crapat de la firmware restul din cauza updateurilor de firmware, la recomandarea lot. Asta dupa ce 3 saptamani m-au tot frecat la cap. Ba ca e mobou, BA RAM, ba Winu and so on. Acum am doar WD-uri, atat intern cat si extern. Nu le aid caraind dar sunt relative Lenten, cum le fortez putin cu download masiv si copiat/mutat in mass, cum incepe PC-ul sa se resimta. Da macar sunt stabile.
Da, am nevoie si eu de un nou HDD, am unu de 150 GB, voi face upgrade
Mai bine le-ar face mai fiabile decat sa creasca atat de mult capacitatea, Nu e chiar placut cand te lasa un HDD de 5TB si ai ceva informatii valoroase pe el.
@Silver – pot dovedi oricand chestia asta. Inca mai am facturile, certificatele de garantie, RMA-urile si emailurile 😛
Toate au facut parte din acelasi lot de rahat cu probleme de firmware. Si toate luate de la PC Garage (nu ca ar fi vina lor).
Am avut 4 initial si le-au schimbat la gariantie dupa care au crapat iar. In afara de unul primit inapoi ca „Certified Rapaired” am primid in schimb WD Caviar Green-uri care inca mai functioneaza.
Dar ma rog, poti crede ce vrei.
Ceva mai serios, gen 20-30 de TB la preţ de 3 TB de acum, pe când? 2014, 2015, 2020?!?