Nu stiu voi dar eu doar astazi am aflat de proiectul Phonebloks si sunt extrem de bucuros ca s-a gandit cineva la asta: un telefon la care sa-i poti schimba componentele cum faci cu un computer. Vrei o camera mai mare? Un procesor mai bun? Mai multe memorie? Nici o problema, scoti modulul respectiv si-l inlocuiesti cu altul.
Ideea probabil exista de mai multa vreme, eu m-am mai gandit de ce nu o pune nimeni in aplicare. Se pare ca acum cineva chiar o va face, speram asta. Urmatoarea faza a proiectului e sa gaseasca investitori, la care le vor prezenta cati suporteri are ideea, suporteri stransi pe Thunderclap. Unde, apropo, s-au strans deja 101% din numarul propus. 🙂
In fine, un proiect genial care pus cap la cap cu ideea din spatele Ubuntu Edge ar putea da gadget-ul ideal, pe care-l poti pastra o viata: e mobil, e puternic si upgradabil. Evident, revenim cu vesti despre Phonebloks cu prima ocazie.
Parca si Allview promitea upgrade cu procesor Quad-Core pentru P6 Stony, nu am mai auzit nimic de atunci arenait.net/2013/05/03/allview-a-anuntat-p6-stony-quad.html
Sper sa apara cat mai repede asa ceva pe piata insa asa ar scadea si profitul gigantilor ca samsung de exemplu.
Dar daca telefonul va fi finantat si de Samsung? 🙂
Tu speri sa apara ca sa le mearga la altii mai rau sau ca sa avem noi ceva interesant pe piata? 🙂
O ideie foarte buna, va creste concurenta foarte mult 😀
Ideea e buna, chiar si eu mi-am zis: mai de ce sa nu pot sa-ti upgradezi o componenta din smartphone si trebuie neaparat cumparat altul!!! Mai ales cum au inceput sa scoate astia smartphone-urile care cu fiecare generatie nu aduc mai nimic in plus, care chiar sa merite, vezi recenta lansare a iPhone 5S si 5C, deci mai nimic care sa zici caci chiar merita, singura chestie e cea cu amprenta digitala, dar nesimnificativa!
Nu sunt chiar atat de entuziasmat de acest proiect si o sa spun si de ce. Complexitatea scade fiabilitate (stopii de apa si mizeria isi fac usor loc printre module). Compatibilitsatea modulelor nu cred ca se poate pastra pe termen lung datorita evolutiei foarte rapide a tehnologiei mobile. Clip-ul ne arata cum se renunta la stocarea interna pentru a mari spatiu bateriei, insa asa ceva in realitate nu se poate, iar majoritatea modulelor sunt esentiale. La diversitatea terminalelor mobile de pe piata este imposibil ca sa nu gasesti ceva care sa ti le potriveasca. Din punct de vedere electronic PCB-ul nu are doar sarcina de a interconecta componentele, ci acesta introduce si efect capacitiv, inductiv si rezistiv la elementele de interconectare. Cand PCB-ul este universal si modulele se afla la intamplare nu mai poti optimiza aceste valori. Ar mai fi multe de spus insa ma rezum al faptul e arata bine pe hartie, insa in realitate lucrurile nu sunt asa de roz. Singurul avantaj notabil este acela de a nu inlocui toata palca atunci cand ti se arde un cip mai important.
Mizeria si stropii de apa isi pot face usor loc si printre componentele unui laptop, sa zicem. Sper ca nu-ti inchipui ca va arata ca in filmulet, cu modulele la vedere? Sigur vor fi carcase sub capacul carora se vor ascunde piesele.
Totusi, ai dreptate, va fi o sarcina foarte grea sa asigure compatibilitatea la nivelul la care este prezentata in filmulet. Dar nimic nu e imposibil.
Chiar daca in filmulet arata ca modulele sunt puse la intamplare, cred, daca va prinde viata acest proiect, ca vor avea pozitii bine definite si nu puse la intamplare cum se arata, iar „bloculetzele ” vor fi standardizate ca dimensiune si pozitie.
Oricum, ideea pare interesanta, foarte interesanta.
Era timpul si pentru asa ceva… insa nu ma astept la upgrade-uri semnificative.
E nu;
Stai ca daca acest telefon vreodata o sa fie ‘famous’ o sa schimbe si ei placa principala, pe urma alta placa nu este compatibila cu celalalte cuburi s.a.m.d sa cumperi intr-una, dar faza este ca acest telefon niciodata nu o sa vada lumina zilei, de ce ?
Samsung/Apple.
Silver, n-ai citit ce am scris eu mai sus?
Chiar credeti ca este o noutate si ca firmele producatoare de telefoane nu s-au gandit la asta? Toate sunt facute sa nu le poti schimba pentru a te obliga sa schimbi produsul cu totul, sa cumperi intr-una si ei sa se imbogateasca. Priviti si cum se modifica si socketul la procesoare intr-una si ei spun ca din motive tehnice.
Pentru mai multe detalii: http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8 si filmele Zeitgeist.
O sa intelegeti de ce o idee buna ca aceasta nu va fi implementata niciodata. 🙁